O (nejen) permakultuře v (nejen) zemědělství


26.01.2016 - 00:22
(Býk) Deam
O (nejen) permakultuře v (nejen) zemědělství
Diskuze pro všechny příznivce udržitelných, fungujících a inspirujících metod hospodaření a třeba i souvisejících způsobech života. Když to vztáhnu na sebe, permakultura mě hlavně inspirovala pro to, začít se činit v zemědělství. Z fáze, kdy jsem nakoupil a načetl knihy k tématu a hrozně se divil, proč všechno funguje tak blbě, když permakultura a spřízněné metody nabízí taková krásná řešení, jsem se dopracoval do praxe, kdy tedy už o tématu méně čtu, ale více pracuji na poli, což mě ovšem posunulo od ideálů čerpaných z knih k tomu, že sám za sebe jsem rád, že zvládám jakž takž způsobem obhospodařovat o něco více než hektarový pozemek, myslím, že se stávám postupně celkem akceschopným zahradníkem, ale rozhodně ne permakulturníkem...:) Byť inspirace a plány do budoucna zůstavají.Co se zahradních metod týče jsem přešel k intenzivnímu hospodaření, hodně volná inspirace Johnem Jeavonsem (https://en.wikipedia.org/wiki/… ) a Brettem Markhamem - fakticky asi od každého něco. http://www.amazon.com/Mini-Farming-…, postupně plánuji přitvrzovat. :) Bohužel jsem závislý na dovozu živin, ale naštěstí zdroj živin je relativně nedaleko (krávy :) Sice skladuji i seno z posekaného pozemku, což by teoreticky mohlo stačit po zkompostování na část záhonů, ale je to všechno na delší dobu. Samozřejmě dělám spoustu chyb a blbostí...:) Ale aspoň v tom pěstování zeleniny, zvláště česneku;) se zvolna zlepšuji (snad to nezakřiknu).Takový můj ideál je dokázat na menší části intenzivně obhospodařovaných záhonů vyprodukovat dostatek zeleniny na to, abych to mohl brát jako živobytí a nikoliv jen koníček a zároveň zvládl i rozšiřovat polnosti, kde bych ovšem rád nasadil spíše extenzivní metody, více k té permakultuře v kombinaci třeba i s neprodukční rolí pozemků v krajině.Co mě motivovalo - 1) vztah k přírodě - to asi není třeba dále vysvětlovat. :) 2) pojistka - žijeme v převratné době a myslím, že pozemek je taková pojistka, která dokáže aspoň snižovat rizika. V nejhorším případě zůstane aspoň ta prací s půdou získaná praxe, která, jak zjišťuji, opravdu nejde nahnat během jedné sezóny, pokud je tedy člověk původem měšťák, což já jsem..:)Největší slabinu u sebe vnímám právě ty designové části...u záhonů to až tak nevadí, ale při výsadbě keřů a stromů už je to horší...dělám to všechno od oka, byť návodné literatury mám dostatek..:)

Příspěvky: Všechny | Deam

Stránkování od začátku: / 19 

Řazení:
16.03.2025 - 11:48 | Filtr
(Býk) Deam » Deam
Vyzkoušel jsem si upéci chléb z kombinace žitné chlebové a krmné pšenice pro slepice a dopadlo to na první pokus i přes nejspíše nedostatečně hydratované těsto docela dobře. :D

Až mě překvapilo, jak krásně to kynulo. Pravda je, že jsem získal solidní várku pšenice, skoro bez nečistot. Ještě to chce zapracovat na struktuře těsta.


Příště zkusím asi i u žitné čistě celozrnnou.

A přidávám ještě jeden odkaz:

https://www.maskrtnica.cz/
05.10.2025 - 09:11 | Filtr
(Býk) Deam » Deam
A ještě vynikající recept na domácí veku:)

https://chutodnaty.sk/veka-sendvic-…
05.10.2025 - 23:19 | Filtr
(Býk) Deam » Deam
Ono to asi nevyplynulo, od jisté doby jsem začal používat místo klasického žitného kvásku kváskovou matku - lievito madre

https://www.toprecepty.cz/recept/…

Stalo se mi, že jsem při jednom z pečení zapomněl žitný kvásek odebrat z rozkvasu, ale naštěstí už jsem měl LM a jelikož chléb i pečiva z LM chutná doma více, než klasický žitný kvásek, zatím jsem se k žitnému nevrátil.

Tady ještě recept na v současnosti nejčastěji pečený chléb. :)

http://lievitomadre.sk/2019/04/…
19.10.2025 - 21:49 | Filtr
(Býk) Deam » MIKULAS
"Lidé kolem mne tvrdí, že vlašské ořechy jsou letos tmavé-černé.
Máte také takovou zkušenost?"

To není jen letos, ale poslední dobou, patrně toto:

https://duckduckgo.com//…

Postižení nebývá 100%, ale bohužel i tak značné.
01.11.2025 - 21:10 | Filtr
(Býk) Deam
Letošní rok se opravdu povedly asijské hrušně, nevím, jak dlouho to ty stromky vydrží, ale ze dvou stromů kolem 130 kg. :) Jedna hrušeň byla skloněná až k zemi, nestalo se jí to poprvé, i když letos v největší míře a samozřejmě jsem to musel pro jistotu protrhat. Naštěstí na rozdíl od jablek se dají jíst docela dobře i v nezralém stavu.

Samozřejmě nevydrží tak dlouho jako jabloně, takže poslední dojíme začátkem listopadu a hromady jsem musel rozdat, ale tohle se evidentně u nás opravdu vyplatí - pokud nezmrznou na jaře.

Dobře dopadly i kdoule a potěšil granátový jeřáb, chuťově to není sláva, ale vydrží dlouho na stromcích, tak si můžu zobat zrovna rovnou na místě.
01.11.2025 - 21:38 | Filtr
(Býk) Deam
Roubování hrušní na hloh - docela zajímavá možnost k pokusům - tam kde je dostatek hlohů. :)

https://www.zahrada.cz/forum/…

https://thesurvivalgardener.com/gra…

Hlohy se mi díky živému plotu po pozemku dost divoce rozšiřují, tak bych to mohl vyzkoušet. :)
11.11.2025 - 20:22 | Filtr
(Býk) Deam
Pro domácí pekaře přidávám před nedávným časem osvojenou čím dále více osvědčenou metodu zpracování těsta - rychlejší a efektivnější než s vařečkou a údajně než i kuchyňský robot. :)

https://www.youtube.com/watch/…

Komplexnější:

https://www.youtube.com/watch/…
YouTube
Aktuální postavení planet
Aktuální
postavení planet
ukázat planety »
Lunární kalendář 2025
Lunární kalendář
Luna ve Štír Štíru
ukázat kalendář »