O (nejen) permakultuře v (nejen) zemědělství


26.01.2016 - 00:22
(Býk) Deam
O (nejen) permakultuře v (nejen) zemědělství
Diskuze pro všechny příznivce udržitelných, fungujících a inspirujících metod hospodaření a třeba i souvisejících způsobech života. Když to vztáhnu na sebe, permakultura mě hlavně inspirovala pro to, začít se činit v zemědělství. Z fáze, kdy jsem nakoupil a načetl knihy k tématu a hrozně se divil, proč všechno funguje tak blbě, když permakultura a spřízněné metody nabízí taková krásná řešení, jsem se dopracoval do praxe, kdy tedy už o tématu méně čtu, ale více pracuji na poli, což mě ovšem posunulo od ideálů čerpaných z knih k tomu, že sám za sebe jsem rád, že zvládám jakž takž způsobem obhospodařovat o něco více než hektarový pozemek, myslím, že se stávám postupně celkem akceschopným zahradníkem, ale rozhodně ne permakulturníkem...:) Byť inspirace a plány do budoucna zůstavají.Co se zahradních metod týče jsem přešel k intenzivnímu hospodaření, hodně volná inspirace Johnem Jeavonsem (https://en.wikipedia.org/wiki/… ) a Brettem Markhamem - fakticky asi od každého něco. http://www.amazon.com/Mini-Farming-…, postupně plánuji přitvrzovat. :) Bohužel jsem závislý na dovozu živin, ale naštěstí zdroj živin je relativně nedaleko (krávy :) Sice skladuji i seno z posekaného pozemku, což by teoreticky mohlo stačit po zkompostování na část záhonů, ale je to všechno na delší dobu. Samozřejmě dělám spoustu chyb a blbostí...:) Ale aspoň v tom pěstování zeleniny, zvláště česneku;) se zvolna zlepšuji (snad to nezakřiknu).Takový můj ideál je dokázat na menší části intenzivně obhospodařovaných záhonů vyprodukovat dostatek zeleniny na to, abych to mohl brát jako živobytí a nikoliv jen koníček a zároveň zvládl i rozšiřovat polnosti, kde bych ovšem rád nasadil spíše extenzivní metody, více k té permakultuře v kombinaci třeba i s neprodukční rolí pozemků v krajině.Co mě motivovalo - 1) vztah k přírodě - to asi není třeba dále vysvětlovat. :) 2) pojistka - žijeme v převratné době a myslím, že pozemek je taková pojistka, která dokáže aspoň snižovat rizika. V nejhorším případě zůstane aspoň ta prací s půdou získaná praxe, která, jak zjišťuji, opravdu nejde nahnat během jedné sezóny, pokud je tedy člověk původem měšťák, což já jsem..:)Největší slabinu u sebe vnímám právě ty designové části...u záhonů to až tak nevadí, ale při výsadbě keřů a stromů už je to horší...dělám to všechno od oka, byť návodné literatury mám dostatek..:)

Příspěvky: Všechny | Deam

Stránkování od začátku: / 18 

Řazení:
24.08.2018 - 16:18 | Filtr
(Kozoroh) Bosch » Deam
aha tak to jo ty to necháváš kvasit odborně :-)
tady jsou taky ty možnosti no já to dělám poprvé tak uvidím jak to dopadne
narychlo jsem obral na zavařování než přijde ten déšť jednu velkou odrůdu bohužel nezapsal jsem si názvy tak nevím co je zač ale plody má 6cm dlouhé tak to bude naskládané na sobě na výšku do zavařovačky :-)
zbytek co spadne ze stromu jde do kvasu a něco zkusím zamrazit prý je to dobré na zimu do knedlíků
K příspěvku je přiložený obrázek, který se zobrazí pouze přihlášeným uživatlům.
(Přihlásit)
24.08.2018 - 21:07 | Filtr
(Býk) Deam » Deam
https://www.youtube.com/watch/…

I první část stojí za shlédnutí.
YouTube
29.08.2018 - 10:58 | Filtr
(Býk) Deam
Jak to letos dopadlo s česnekem:

http://zeleznohorsko.blogspot.com/2…
02.09.2018 - 20:44 | Filtr
(Býk) Deam
Opět něco k suchu a co s tím:

https://wave.rozhlas.cz/jak-pomohlo…
16.09.2018 - 21:56 | Filtr
(Býk) Deam
Mám za sebou sklizeň dýní a musím říci, že s ohledem na zvolený způsob pěstování a letošní místní klimatické podmínky to dopadlo dost dobře.

Vodu dostaly jen v době předpěstování v květináči, pak už vůbec, jen ze srážek, které skoro nebyly. Dýně pěstované ze semínek si musely poradit i bez toho.

Samozřejmě je to znát na výnosech - minulý rok se mi urodily tři o váze 8,1; 7,6 a 3,9 kg a mám pocit, že to bylo ze dvou či max tří rostlin. Letos měla největší 4,35 kg a vždy jen jedna větší dýně, něco možná ještě doroste, uvidíme.

Nicméně když uvážím úsporu času a vody, kterou by ani nebylo kde brát, jsem rád, že jsem vyzkoušel, jaká má ta rostlina možnosti, i když v době zahájení pokusu jsem rozhodně nepočítal s až tak extrémním rokem.:)

Pokud budu mít čas, chuť a hnůj, zkusím si s tím příští sezónu více pohrát - minimálně aspoň částečné zajištění ještě lepších půdních a hnojních podmínek - nejlépe dopadly dýně pěstované v záhonu zasypaném poměrně silnou vrstvou hnoje - být záhon širší, asi by bylo i lépe.
K příspěvku je přiložený obrázek, který se zobrazí pouze přihlášeným uživatlům.
(Přihlásit)
16.09.2018 - 22:26 | Filtr
(Kozoroh) Bosch » Deam
tohle je francouzský muškát? na řezu oranžový?
letos docela ok úroda dýně jsou sice menší ale oranžovější zralejší a letos zcela bez zálivky
přesto že je zdevastovaly v polovině vegatativního růstu srny tudíž jsem předpokládal že to nedají listy měly z 80 procent sežrané ale dorostly..
výsledek z 5 rostlin to jsem 5 kusů už rozdal ty nejsou na snímku + 3 jsou ještě na poli
K příspěvku je přiložený obrázek, který se zobrazí pouze přihlášeným uživatlům.
(Přihlásit)
16.09.2018 - 22:58 | Filtr
(Býk) Deam » Bosch
Až na jeden exemplář, u kterého nevím, jsou to všechno https://permaseminka.cz/dyne/…

Slyšel jsem od ostatních, že jsou dýně docela nezmaři a letos se to docela prokázalo. :)

Z pěti rostlin dobrý výsledek. Příští rok asi o hokkaida po letech rozšířím sortiment. :)
17.09.2018 - 22:28 | Filtr
(Býk) Deam
Pozitivních příkladů není nikdy dost:

https://ct24.ceskatelevize.cz/regio…
23.09.2018 - 13:46 | Filtr
(Býk) Deam
Tak nám vyrostly v Železných horách čarodějné kruhy, jak houby po dešti...:)

Pro zájemce o tento jev:

https://en.wikipedia.org/wiki/…

Původně jsem myslel, že jen jeden, ale vyrojilo se jich opravdu mnoho o různých průměrech a všechny žampiónové.
K příspěvku je přiložený obrázek, který se zobrazí pouze přihlášeným uživatlům.
(Přihlásit)
30.09.2018 - 21:37 | Filtr
(Býk) Deam » Deam
Jelikož přerývám záhony, podařilo se mi vydobýt ještě pár kilo brambor, takže bronzový záhon mi narostl na 71,38 kg z 15 m2 a železný záhon na 65,42 z téže plochy.

Opravdu potěšující nárůst, bronz narostl na 4,76 kg z metru a to už je skoro pět a to se mi velice zamlouvá. :)
21.01.2019 - 20:44 | Filtr
(Býk) Deam
Je zima, na zahradě sníh, venku mráz, pěstovat lze jen uvnitř a až tak moc to nehoří, přikládám pro zajímavost něco o CO2, globálních změnách klimatu (oteplování) a vlivu na pěstitelské snahy:

Alternativnější zdroj:

https://wattsupwiththat.com/2019/…

Mainstreamový zdroj:

https://www.nasa.gov/feature/…
25.01.2019 - 05:21 | Filtr
(Býk) Deam
Dost často kritizuju EU, občas ale narazím i na něco, co si zaslouží pochválit.

Ještě není jisté, jak to dopadne, zatím to vypadá nadějně:

https://ecrgroup.eu/article/…

Bojuje se o zákaz dovozu živých zvířat do krajin, které nejsou schopné ve vztahu k zvířatům zaručit standardy na úrovni zemí EU.
28.01.2019 - 22:04 | Filtr
(Býk) Deam
Bratr narazil na užitečné a funkční video k samovýrobě pečiva, máme to vyzkoušené, takže přikládám pro zájemce:

https://www.youtube.com/watch/…

Se složením lze určitě široce experimentovat. Zatím máme vyzkoušenou verzi 100% dle receptu a pak z cca 2/3 z celozrnné pšeničné a ostatek do 1 kg zbytek chlebové mouky a pšeničné polohrubé. V obou případech velice dobře jedlé.
YouTube
30.01.2019 - 22:49 | Filtr
(Býk) Deam » Deam
Tak už i chléb. :) Rozšklebil se, ale chuťově super a rozhodně předčí všechny pokusy, které jsem zkoušel dříve. Nevím, jestli je to jen lepším receptem a nebo i tím, že místo remosky jsme pekli v troubě a míto kulatého šiška, těžko říci. Zásadní je výsledek. :)

https://www.youtube.com/watch/…
K příspěvku je přiložený obrázek, který se zobrazí pouze přihlášeným uživatlům.
(Přihlásit)
YouTube
13.02.2019 - 23:00 | Filtr
(Býk) Deam » pine70
Jo, v závislosti na infrastruktuře mám velkou mezeru. :) Nicméně i tak se pochlubím nejnovějším výtvorem. :) Přešel jsem na celozrnnou žitnou a pšeničnou + 20 dkg ovesných vloček - respektive v tomto případě žitno-ovesno-pšeničných. :)

Místo cukru med, místo oleje sádlo a všeho tak nějak více, abych nemusel péci chléb tak často. :)

Chuťově vynikající a jako zdroj vlákniny snad dostatečné - stačí dva "krajíčky" a mohlo by stačit i ke splnění doporučené denní dávky. :)
K příspěvku je přiložený obrázek, který se zobrazí pouze přihlášeným uživatlům.
(Přihlásit)
13.02.2019 - 23:01 | Filtr
(Býk) Deam
Něco pro pachatele dobra. ;)

https://www.hithit.com/cs/project/…
15.02.2019 - 22:39 | Filtr
(Kozoroh) Bosch » Deam
Odbornice na lesnictví průmysl zemědělství a především politiku obzvláště tu imigrační v tom má opět své černé jasno. :117:
...a i proto bych byl nerad kdybychom se vydali ruskou nebo čínskou cestou
hedvábná stezka je plán jak nás zavléct do otroctví :3:

https://tn.nova.cz/clanek/…

https://ekolist.cz/cz/…
16.02.2019 - 20:14 | Filtr
(Býk) Najdise.cz » Deam
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele Buh je tlak, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
ahoj, až bude příležitost, řízni chleba a ukaž zevnitř, zajímalo by mě, co udělá žito se strukturou.
cokoliv ze žita se mi vždycky lepilo a sedlo ke dnu.
nakonec i těstoviny jsem ze žitných změnil na celozrnný nebo špaldu.
16.02.2019 - 20:48 | Filtr
(Býk) Deam » Buh je tlak
Stačí takto? Ale žita bylo mnohem méně než pšenice, 400 gramů, 200 gramů vločky a zbytek celozrnná pšenice, přesný poměr neřeknu, protože jsem sypal dle potřeby, ale počítám, že to bylo výrazně přes 1 kg. :)
K příspěvku je přiložený obrázek, který se zobrazí pouze přihlášeným uživatlům.
(Přihlásit)
16.02.2019 - 21:39 | Filtr
(Býk) Deam » Bosch
Magdalena Beranová tvrdí v Jídle a pití v pravěku a ve středověku, že pšenice je v tom nevinně a hlavní je způsob zpracování zrna.

Jelikož si u sebe nejsem vědom žádných zdravotních omezení, těžko hodnotit.

Každopádně celozrnná pšenice, kterou beru ze mlýna, má deklarovaný obsah vlákniny 9 gramů na 100 gramů, což je sice méně než 12 gramů u mouky žitné, ale zas tak hrozné to není. :)
16.02.2019 - 23:34 | Filtr
(Kozoroh) Bosch » Deam
Hrozné to není ale je to dost na to aby to ovlivnilo kynutí a výsledek pečení
například o antinutričních látkách v obilninách mluví už tisíc let starý spis čínských císařských lékařů,.. nejde tedy zdaleka jen o lepek co způsobuje u obilnin zdravotní potíže dle různých individuálních ale i kolektivních nastavení organismu což je podmíněno mnoha faktory
způsob mletí zrna jistě nazajistí celiakovi jeho stravitelnost
bílou mouku považují indové za tamasickou
starší od mletí jak týden za jedovatou
ovesné vločky starší než týden nebo tak nějak se nesmí dávat koním neb by se otrávili
člověk do sebe nacpe všechno aniž by přemýšlel nad důsledky
hlavní hledisko je uspokojení chuti
18.02.2019 - 10:03 | Filtr
(Býk) Deam
Abychom tu jen neplakali. :)

https://ekolist.cz/cz/…

V článku sice kladný posun vyvažují či spíše převažují, aby se udržela temná vidina budoucnosti, ale jak můžeme pozorovat, když je vůle ke změnám k lepšímu z nejvyšších pozic, dá se zvládnout hodně a poměrně rychle.

Je fakt, že zrovna u Číny to probíhá v západním stylu - u sebe se snaží zlepšovat, co dříve zanedbali, ale u sousedů v Rusku či v JA a Africe ekologii zrovna neřeší.
18.02.2019 - 10:12 | Filtr
(Býk) Deam » Bosch
Bílou mouku se právě snažím odbourat, proto také mimo jiné domácí pečivo. :)

V minulosti se pojídal chléb v obrovských množstvích, až mě to zarazilo, když jsem se dočetl, že dávka na osobu byla 1 kg, ale i více, chleba na den a civilizační choroby nekvetly.

Co se týče vloček jsem žádné negativní účinky nedohledal. Předpokládám, že pojídání v nadměrném množstí bude mít svá úskalí, stejně jako jakákoliv jednostranná strava, ale na pravidelném zařazení do jídelníčku ať už k snídani nebo občas i jako součást jiného jídla, nic špatného nevidím. :)
18.02.2019 - 14:16 | Filtr
(Kozoroh) Bosch » Deam
Na vločkách není nic špatného, jenom na starých vločkách.
Proto se vyrábějí vločkovače. Můžeš si vločky doma udělat vždycky čerstvé. A to nejen ovesné.
Bílá mouka tzv A00 mně osobně nepřijde o nic moc horší než hrubě mletá nebo celozrnná což je zrno se slupkou. Je jen kvalitativně jiná ale..
Někomu může dokonce i více vyhovovat a to i po zdravotní stránce, například když bys měl syndrom dráždivého střeva pak ti vláknina dělat dobře nebude.
A co se týče toho jak se dříve jedlo, problém není jen v tom co sníme.
Zásadní je zda se přes den hýbeme a jak moc na čerstvém vzduchu.
Pokud lidé dříve pracovali na poli od nevidím do nevidím pak je prakticky jedno co snědli protože strávili úplně všechno.
Když sedíš 8h v kanclu a nehýbeš se máš problém ať sníš jak zdravou stravu chceš to prostě nevymyslíš aby to pak fungovalo stravou.
Sportovci do sebe rvou jednoduché cukry a hodně jedí "nezdravě" protože v jejich jídelníčku jde o kalorický příjem ten aby byl velký nemůžou přijímat moc tzv zdravých věcí ale právě bílá pečiva buchty atd vysocekalorické nápoje..
Problém jim nastává když se sportem skončí a neracionalizují stavu, protože přestanou odbourávat škodliviny potem a často brzy končí s nemocemi.
No a jev sám o sobě je střídmost. To jde úplně proti současnému trendu kupuj žer přežer se prase. Kdo dneska ještě jí střídmě.
Aktuální postavení planet
Aktuální
postavení planet
ukázat planety »
Lunární kalendář 2024
Lunární kalendář
Luna v KozorohKozorohu
ukázat kalendář »