O (nejen) permakultuře v (nejen) zemědělství


26.01.2016 - 00:22
(Býk) Deam
O (nejen) permakultuře v (nejen) zemědělství
Diskuze pro všechny příznivce udržitelných, fungujících a inspirujících metod hospodaření a třeba i souvisejících způsobech života. Když to vztáhnu na sebe, permakultura mě hlavně inspirovala pro to, začít se činit v zemědělství. Z fáze, kdy jsem nakoupil a načetl knihy k tématu a hrozně se divil, proč všechno funguje tak blbě, když permakultura a spřízněné metody nabízí taková krásná řešení, jsem se dopracoval do praxe, kdy tedy už o tématu méně čtu, ale více pracuji na poli, což mě ovšem posunulo od ideálů čerpaných z knih k tomu, že sám za sebe jsem rád, že zvládám jakž takž způsobem obhospodařovat o něco více než hektarový pozemek, myslím, že se stávám postupně celkem akceschopným zahradníkem, ale rozhodně ne permakulturníkem...:) Byť inspirace a plány do budoucna zůstavají.Co se zahradních metod týče jsem přešel k intenzivnímu hospodaření, hodně volná inspirace Johnem Jeavonsem (https://en.wikipedia.org/wiki/… ) a Brettem Markhamem - fakticky asi od každého něco. http://www.amazon.com/Mini-Farming-…, postupně plánuji přitvrzovat. :) Bohužel jsem závislý na dovozu živin, ale naštěstí zdroj živin je relativně nedaleko (krávy :) Sice skladuji i seno z posekaného pozemku, což by teoreticky mohlo stačit po zkompostování na část záhonů, ale je to všechno na delší dobu. Samozřejmě dělám spoustu chyb a blbostí...:) Ale aspoň v tom pěstování zeleniny, zvláště česneku;) se zvolna zlepšuji (snad to nezakřiknu).Takový můj ideál je dokázat na menší části intenzivně obhospodařovaných záhonů vyprodukovat dostatek zeleniny na to, abych to mohl brát jako živobytí a nikoliv jen koníček a zároveň zvládl i rozšiřovat polnosti, kde bych ovšem rád nasadil spíše extenzivní metody, více k té permakultuře v kombinaci třeba i s neprodukční rolí pozemků v krajině.Co mě motivovalo - 1) vztah k přírodě - to asi není třeba dále vysvětlovat. :) 2) pojistka - žijeme v převratné době a myslím, že pozemek je taková pojistka, která dokáže aspoň snižovat rizika. V nejhorším případě zůstane aspoň ta prací s půdou získaná praxe, která, jak zjišťuji, opravdu nejde nahnat během jedné sezóny, pokud je tedy člověk původem měšťák, což já jsem..:)Největší slabinu u sebe vnímám právě ty designové části...u záhonů to až tak nevadí, ale při výsadbě keřů a stromů už je to horší...dělám to všechno od oka, byť návodné literatury mám dostatek..:)

Příspěvky: Všechny | Deam

Stránkování od začátku: / 18 

Řazení:
06.07.2017 - 12:28 | Filtr
(Býk) Deam » Bosch
No mému živému plotu trvalo těch prvních pět let, než vůbec získal nějaké patrnější obrysy. :) Ale teď už to určitě půjde rychleji.

Smrčkům u nás odzvonilo právě letos, kdysi je zasadili myslivci pro bažanty, ti už tám dávno nejsou, ale smrčky zůstaly. Jeden nalomil vítr, tak jsme to vzali dohromady. :) Njn, túje jsou z mého hlediska na zahradu fakticky zbytečný strom, to je tak na hřbitov.
06.07.2017 - 12:36 | Filtr
(Býk) Deam » Deam
A první várka:

Nejprve pár technických poznámek - podle Carol Deppe jsou letní dýně Costata Romanesca jedny z nejlepších běžně dostupných odrůd. Kromě klasického kuchyňského zpracování jsou výborné také usušené. Co se klasického zpracování týče - dle Carol jsou dobré ve váhovém rozmezí 0,5 - 1 kg a nebo menší. Měly by být skvělé také sušené, na sušení je nejlépe vybírat plody o velikosti 1,4 - 1,8 kg, sušit se dají až 2 kg plody. :)

Tedy s dvěma největšími jsem to co se vaření možná týče trochu přehnal. V praxi si to vyzkoušíme dnes k obědu. :)

Tato odrůda údajně dorůstá až 90 (120) cm, ale to už je velikost, která je vhodná asi jen na semenaření, i když kdo ví.

Ochutnal jsem syrovou o váze 1,51 kg a bylo to dobré. Ani při té velikosti nebyla mdlá chuť.

Další výhoda Costata Romanesco - údajně je nenáročná ohledně zálivky.

Cituji z Nezdolného zahradníka str. 201 - "Při Nateově experimentu s vyprahlou zahradou se z letních dýní nejlépe osvědčily v podmínkách s minimální zálivkou "Costata Romanesca a "Early Crookneck".
K příspěvku je přiložený obrázek, který se zobrazí pouze přihlášeným uživatlům.
(Přihlásit)
29.08.2017 - 22:46 | Filtr
(Býk) Deam
Po čase přidávám jak si stojí mé česnekové (ale i jiné) experimenty.

Zde především výsledky za uplynulou česnekovou sezónu:

http://zeleznohorsko.blogspot.cz/20…

Ještě zbývá dovážit pár zbytkových kilogramů a jistě zase něco zůstalo v zemi, ale strop je odhadem cca 415 max 420 kg (včetně zemního)

Pro potěchu očí přidávám letošní největší exemplář. ;)

Z hlediska celkového množství byl letošní rok úspěšný.

Z hlediska srovnání s minulým rokem byl letošní rok úspěšný.

Z hlediska získání nových poznatků byl letošní rok úspěšný.

Z hlediska úspory místa s ohledem na množství použité sadby byl letošní rok úspěšný.

Z hlediska ospravedlnění dlouhodobého používání metody byl letošní rok neúspěšný. ;)

Nicméně stejně jako velká část mých česneků jsem i já paličák, takže budu v pokusech dále pokračovat, jen to konečně začnu trochu zpestřovat. :)
K příspěvku je přiložený obrázek, který se zobrazí pouze přihlášeným uživatlům.
(Přihlásit)
30.08.2017 - 00:54 | Filtr
(Kozoroh) Bosch » Deam
je to cukrová?
30.08.2017 - 00:56 | Filtr
(Kozoroh) Bosch » Deam
11.deka
tak to kouknu na to jaký jsem sedlák já :-)
30.08.2017 - 21:56 | Filtr
(Býk) Deam » Bosch
Nene, je to "Burpee zlatá řepa"

https://www.semena-marihuany.cz/cs/…
30.08.2017 - 21:59 | Filtr
(Býk) Deam » Bosch
Trochu podvádím, aktuální stav je 100 gramů. :) Rád bych věděl, kam až to klesne. Teď už by měl být dávno usušený, ale ono to asi sesychá až do konce životnosti.
30.08.2017 - 22:30 | Filtr
(Kozoroh) Bosch » Deam
já jen 53g
K příspěvku je přiložený obrázek, který se zobrazí pouze přihlášeným uživatlům.
(Přihlásit)
02.09.2017 - 10:19 | Filtr
(Býk) Deam » Bosch
Ideální prodejní velikost. :) Odrůda?
02.09.2017 - 10:22 | Filtr
(Býk) Deam
Aby to nebylo jen o výpěstcích. Před časem jsem narazil přes známého na hodně zajímavé video.

Téma: jak ozelenit pouště a zvrátit změny klimatu.

Je to s českými titulky.

https://www.ted.com/talks/…

Myslím, že je to hodně k zamyšlení a tahle metoda by se měla své uplatnění i u nás, viz situace na jihu Moravy.
02.09.2017 - 23:15 | Filtr
(Kozoroh) Bosch » Deam
je to český paličák.
druhá generace původní měl hmotnost kolem 100g.
ale jak šel čas..
v podstatě vůbec nehnojím. jen kypřím 1x aby to plevel nezahlušil úplně.
zdravé nehnijou loňský mi vydržel až do konce července ještě nedávno jsem bral poslední stroužky z loňska.
06.09.2017 - 22:54 | Filtr
(Býk) Deam
Pokračování agropříhod z letošního roku:)

http://zeleznohorsko.blogspot.cz/20…
07.09.2017 - 05:26 | Filtr
(Býk) Deam » Bosch
Jednou jsem nesklidil česnek ze záhonu z důvodu podezření na malou velikost (nebyla vůbec prohnojená půda, pouze zrytá) a nechal jsem ho napospas živlů od konce vegetace až do dalšího roku a pak mě překvapilo, že některé cibule mi narostly do hodně dobré velikosti a to i nazvdory plevelu. Takže za určitých okolností zřejmě funguje i minimální přístup.
07.09.2017 - 07:57 | Filtr
(Kozoroh) Bosch » Deam
Ano ale buřina nesmí v době růstu moc stínit.
Je to asi jako s lidma.
09.09.2017 - 18:55 | Filtr
(Kozoroh) Bosch » Deam
dnešní sklizeň hóókaidóó
jedna z nejlepších plodin vzhledem k živlům země voda +, vzduch oheň -
nejradši mám polívku se zázvorem cremma di suppe
K příspěvku je přiložený obrázek, který se zobrazí pouze přihlášeným uživatlům.
(Přihlásit)
09.09.2017 - 21:08 | Filtr
(Býk) Deam » Bosch
Krása. :) Letos jsem Hokkaido ignoroval, dýní sice bude hodně přes 100 kg, ale většinu z toho tvoří Goliášové a menší část jsou Blue Hubbard a Sweet Meat Oregon Homestead.

Hokkaido jsou ale asi nezastupitelné v tom, že z jedné dýně je jeden oběd a člověk nemusí řešit zbytky, navíc nulový odpad. Na příští rok se poučím. :)
11.09.2017 - 08:20 | Filtr
(Střelec) Belluška
Ahoj, nevím odkud jsi, ale co se týče hnoje a podobně bych mohla vypomoci, nebo dát kontakty. Jsem od Slavkova u Brna, mohu nabídnout hnůj kravičkový, kozí, slepičí, suchý i mokrý, uleželý i čerstvý. Toto platí pro kohokoli, kdo je poblíž, nebo má možnost si dojet a nabrat si, Vyrovnání beru jakékoli- výměna- seno, zrní, větve, zelenina, ovoce.... korunky. Záleží na dohodě a vzájemné spokojenosti. Můžete se ozvat na mail 1adnaw@seznam.cz ahoj
11.09.2017 - 20:39 | Filtr
(Kozoroh) Bosch » Deam
Párkrát za sebou jsem sadil i francouzský muškát jedna z nejchutnějších dýní ale jsou tak velké že pak většinu nestihnu zpracovat a to mražení není ono.
Rád bych vyzkoušel dýni na semena používá se na to jeden druh snad se příští rok podaří.
15.09.2017 - 22:04 | Filtr
(Býk) Deam » Bosch
No jo, to je problém s velkými dýněmi. Dnes jsme sklidili váhovou většinu zbývajících, co bylo v záhonech a dohromady to zatím hodilo nějakých 145 kg, z toho 112 kg připadá na 4 goliáše a ještě další dva menšího vzrůstu nechávám trochu dorůst.

Efektivita na plochu je obrovská, rozestupy mezi jednotlivými exempláři byly 2 m, takže na sklizeň minimálně 130 kg dýní stačilo nějakých 8 - 10 m2 záhonů a to máloco předčí (leda snad ještě nějaká jiná dýně:). Jenže na zpracování a prostory pro zamražení je to hodně náročné. Samozřejmě čistá váha použitelné hmoty je tak polovina, možná dvě třetiny?

Fakticky se dýně rozlezly do okolí mnohem více, ale to už bylo zaplnění volného prostoru všude možně.

Dnešní sklizeň přikládám na foto. Ty menší jsou 2x Sweet Meat Oregon Homestead a 1x Blue Hubbard. Jednoho Blue Hubbarda jsem střelil a jeden Sweet Meat mi ještě roste a snad doroste trochu větší velikosti. Dohromady zatím 32 kg, možná to vyroste na těch 36+ ještě s jednou dorůstající

V průběhu léta jsem spolu s dalším kolem cuket zkusil i další Sweet Meat Oregon Homestead, jestli z toho ještě něco bude, to záleží asi na průběhu podzimu.

Další velmi efektivní se ukázaly cukety a to jak žluté, tak Costata Romanesca, od začátku července do začátku září cca 100 kg ze 7 keříků, cca 10 m2 záhonů. Když k tomu připočtu brambory, cibuli a další plodiny, vychází mi, že za předpokladu vhodného hospodaření s vodou by na minimálně nějakou překlenovací dobu mohlo stačit pár stovek m2, ovšem dobře připravených a zúrodněných záhonů. Těch 400 m2 na osobu, co udává Jeavons nakonec možná nebude až tak od věci.
K příspěvku je přiložený obrázek, který se zobrazí pouze přihlášeným uživatlům.
(Přihlásit)
15.09.2017 - 22:14 | Filtr
(Býk) Deam » Belluška
Ahoj, co se mě týče, tak z Železných Hor a to už je hodně bokem. Jsem závislý na místním družstvu a letos se s dodávkou opozdili a začínám to vidět docela černě, protože už bych potřeboval rýt a tak čím později, tím více budu muset stihnout za den případně nějak improvizovat a vůbec mě to netěší.

To je to neštěstí, když člověk nemá pořádné zemědělské zázemí a začíná se, co se hospodaření týče, od nuly.

Ale i tak děkuju za nabídku a snad to využije někdo jiný.
15.09.2017 - 22:21 | Filtr
(Býk) Deam
Pro inspiraci sebráno z facebookové stránky permakultura:

https://permaculturenews.org/2014/…

Jak zlepšit písčitou půdu - přidáním biouhlu v kombinaci s hnojem.
16.09.2017 - 18:54 | Filtr
(Býk) Deam » Deam
Dokončení bramborového příběhu. :)

Dnes jsem sklízel poslední brambory - v tomto záhoně pěstováno do plochy cca 20 m2, v tomto případě pěstováno ve slámě, ale ne ortodoxní slámovou metodou. Záhon byl zrytý dvojitým rytím, bez hnoje, brambory vloženy na povrch záhonu, případně umístěny do prohlubní vzniklých při zakládání.

Výnos z 20 m2 je 31,86 kg, tedy cca 1,6 kg z metru, tedy cca polovina oproti zasazení brambor na dno řádků, tak jak to propaguje John Jeavons v Grow Biointensive.

Přiznám se, že jsem očekával mnohem horší výsledek, takže jsem letos už opět příjemně překvapen. :)

Srovnání dvou metod není zcela poctivé, jelikož u méně náročné metody pozdější sázení, sice zároveň i pozdější sklizeň, ale nejsem si jistý, jestli tak, aby se to vyrovnalo.

Co se časové náročnosti týče - sklizeň mi zabrala cca 3 hodiny, sázení bylo samozřejmě náročné mnohem méně než v předchozím případě.

Příští rok zkusím testovat obě metody tak, aby byly výsledky zcela porovnatelné a zároveň zkusím po čase čistokrevné nastýlací pěstování - položit na slámu a zastlat slámou, to by opravdu mělo značně urychlit sklizeň - pouze rozhrnout hráběmi. :)

Nicméně i tento pokus mě, co se týče potravin, celkem uklidnil. :) Dohromady mé bramborové snažení hodilo nějakých 125 kg a v případě potřeby by nebyl problém vypěstovat 300 - 400 kg i při těchto metodách a to dokonce i bez hnoje.

Opravdu není třeba až tak moc, podrobněji na blogu, až to sesumíruji.
K příspěvku je přiložený obrázek, který se zobrazí pouze přihlášeným uživatlům.
(Přihlásit)
19.09.2017 - 18:10 | Filtr
(Kozoroh) Bosch » Deam
jo cukety jsou nezmaři zjistil jsem že stačí jedna plodící rostlina. více se toho nespotřebuje.
20.09.2017 - 22:23 | Filtr
(Býk) Deam
Něco ke skladování česneku, doplňující komentáře vítány. :) Rád využiju pro rozšíření příspěvku.

http://zeleznohorsko.blogspot.cz/20…
20.09.2017 - 22:55 | Filtr
(Býk) Deam » Bosch
Jj, myslím, že pro nás by bohatě stačily dva keříky a to jsme na to tři a občas čtyři.

V takových chvílích lituji, že nemáme žádné zvířectvo, bylo by to užitečnější, než kompostovat, co se nestihne sníst...
Aktuální postavení planet
Aktuální
postavení planet
ukázat planety »
Lunární kalendář 2024
Lunární kalendář
Luna v KozorohKozorohu
ukázat kalendář »