O (nejen) permakultuře v (nejen) zemědělství


26.01.2016 - 00:22
(Býk) Deam
O (nejen) permakultuře v (nejen) zemědělství
Diskuze pro všechny příznivce udržitelných, fungujících a inspirujících metod hospodaření a třeba i souvisejících způsobech života. Když to vztáhnu na sebe, permakultura mě hlavně inspirovala pro to, začít se činit v zemědělství. Z fáze, kdy jsem nakoupil a načetl knihy k tématu a hrozně se divil, proč všechno funguje tak blbě, když permakultura a spřízněné metody nabízí taková krásná řešení, jsem se dopracoval do praxe, kdy tedy už o tématu méně čtu, ale více pracuji na poli, což mě ovšem posunulo od ideálů čerpaných z knih k tomu, že sám za sebe jsem rád, že zvládám jakž takž způsobem obhospodařovat o něco více než hektarový pozemek, myslím, že se stávám postupně celkem akceschopným zahradníkem, ale rozhodně ne permakulturníkem...:) Byť inspirace a plány do budoucna zůstavají.Co se zahradních metod týče jsem přešel k intenzivnímu hospodaření, hodně volná inspirace Johnem Jeavonsem (https://en.wikipedia.org/wiki/… ) a Brettem Markhamem - fakticky asi od každého něco. http://www.amazon.com/Mini-Farming-…, postupně plánuji přitvrzovat. :) Bohužel jsem závislý na dovozu živin, ale naštěstí zdroj živin je relativně nedaleko (krávy :) Sice skladuji i seno z posekaného pozemku, což by teoreticky mohlo stačit po zkompostování na část záhonů, ale je to všechno na delší dobu. Samozřejmě dělám spoustu chyb a blbostí...:) Ale aspoň v tom pěstování zeleniny, zvláště česneku;) se zvolna zlepšuji (snad to nezakřiknu).Takový můj ideál je dokázat na menší části intenzivně obhospodařovaných záhonů vyprodukovat dostatek zeleniny na to, abych to mohl brát jako živobytí a nikoliv jen koníček a zároveň zvládl i rozšiřovat polnosti, kde bych ovšem rád nasadil spíše extenzivní metody, více k té permakultuře v kombinaci třeba i s neprodukční rolí pozemků v krajině.Co mě motivovalo - 1) vztah k přírodě - to asi není třeba dále vysvětlovat. :) 2) pojistka - žijeme v převratné době a myslím, že pozemek je taková pojistka, která dokáže aspoň snižovat rizika. V nejhorším případě zůstane aspoň ta prací s půdou získaná praxe, která, jak zjišťuji, opravdu nejde nahnat během jedné sezóny, pokud je tedy člověk původem měšťák, což já jsem..:)Největší slabinu u sebe vnímám právě ty designové části...u záhonů to až tak nevadí, ale při výsadbě keřů a stromů už je to horší...dělám to všechno od oka, byť návodné literatury mám dostatek..:)

Příspěvky v diskuzi

Stránkování od konce: / 23 

Řazení:
11.09.2017 - 20:39 | Filtr
(Kozoroh) Bosch » Deam
Párkrát za sebou jsem sadil i francouzský muškát jedna z nejchutnějších dýní ale jsou tak velké že pak většinu nestihnu zpracovat a to mražení není ono.
Rád bych vyzkoušel dýni na semena používá se na to jeden druh snad se příští rok podaří.
11.09.2017 - 08:20 | Filtr
(Střelec) Belluška
Ahoj, nevím odkud jsi, ale co se týče hnoje a podobně bych mohla vypomoci, nebo dát kontakty. Jsem od Slavkova u Brna, mohu nabídnout hnůj kravičkový, kozí, slepičí, suchý i mokrý, uleželý i čerstvý. Toto platí pro kohokoli, kdo je poblíž, nebo má možnost si dojet a nabrat si, Vyrovnání beru jakékoli- výměna- seno, zrní, větve, zelenina, ovoce.... korunky. Záleží na dohodě a vzájemné spokojenosti. Můžete se ozvat na mail 1adnaw@seznam.cz ahoj
09.09.2017 - 21:08 | Filtr
(Býk) Deam » Bosch
Krása. :) Letos jsem Hokkaido ignoroval, dýní sice bude hodně přes 100 kg, ale většinu z toho tvoří Goliášové a menší část jsou Blue Hubbard a Sweet Meat Oregon Homestead.

Hokkaido jsou ale asi nezastupitelné v tom, že z jedné dýně je jeden oběd a člověk nemusí řešit zbytky, navíc nulový odpad. Na příští rok se poučím. :)
09.09.2017 - 18:55 | Filtr
(Kozoroh) Bosch » Deam
dnešní sklizeň hóókaidóó
jedna z nejlepších plodin vzhledem k živlům země voda +, vzduch oheň -
nejradši mám polívku se zázvorem cremma di suppe
K příspěvku je přiložený obrázek, který se zobrazí pouze přihlášeným uživatlům.
(Přihlásit)
07.09.2017 - 07:57 | Filtr
(Kozoroh) Bosch » Deam
Ano ale buřina nesmí v době růstu moc stínit.
Je to asi jako s lidma.
07.09.2017 - 05:26 | Filtr
(Býk) Deam » Bosch
Jednou jsem nesklidil česnek ze záhonu z důvodu podezření na malou velikost (nebyla vůbec prohnojená půda, pouze zrytá) a nechal jsem ho napospas živlů od konce vegetace až do dalšího roku a pak mě překvapilo, že některé cibule mi narostly do hodně dobré velikosti a to i nazvdory plevelu. Takže za určitých okolností zřejmě funguje i minimální přístup.
06.09.2017 - 22:54 | Filtr
(Býk) Deam
Pokračování agropříhod z letošního roku:)

http://zeleznohorsko.blogspot.cz/20…
02.09.2017 - 23:15 | Filtr
(Kozoroh) Bosch » Deam
je to český paličák.
druhá generace původní měl hmotnost kolem 100g.
ale jak šel čas..
v podstatě vůbec nehnojím. jen kypřím 1x aby to plevel nezahlušil úplně.
zdravé nehnijou loňský mi vydržel až do konce července ještě nedávno jsem bral poslední stroužky z loňska.
02.09.2017 - 10:22 | Filtr
(Býk) Deam
Aby to nebylo jen o výpěstcích. Před časem jsem narazil přes známého na hodně zajímavé video.

Téma: jak ozelenit pouště a zvrátit změny klimatu.

Je to s českými titulky.

https://www.ted.com/talks/…

Myslím, že je to hodně k zamyšlení a tahle metoda by se měla své uplatnění i u nás, viz situace na jihu Moravy.
02.09.2017 - 10:19 | Filtr
(Býk) Deam » Bosch
Ideální prodejní velikost. :) Odrůda?
30.08.2017 - 22:30 | Filtr
(Kozoroh) Bosch » Deam
já jen 53g
K příspěvku je přiložený obrázek, který se zobrazí pouze přihlášeným uživatlům.
(Přihlásit)
30.08.2017 - 21:59 | Filtr
(Býk) Deam » Bosch
Trochu podvádím, aktuální stav je 100 gramů. :) Rád bych věděl, kam až to klesne. Teď už by měl být dávno usušený, ale ono to asi sesychá až do konce životnosti.
30.08.2017 - 21:56 | Filtr
(Býk) Deam » Bosch
Nene, je to "Burpee zlatá řepa"

https://www.semena-marihuany.cz/cs/…
30.08.2017 - 00:56 | Filtr
(Kozoroh) Bosch » Deam
11.deka
tak to kouknu na to jaký jsem sedlák já :-)
30.08.2017 - 00:54 | Filtr
(Kozoroh) Bosch » Deam
je to cukrová?
29.08.2017 - 22:46 | Filtr
(Býk) Deam
Po čase přidávám jak si stojí mé česnekové (ale i jiné) experimenty.

Zde především výsledky za uplynulou česnekovou sezónu:

http://zeleznohorsko.blogspot.cz/20…

Ještě zbývá dovážit pár zbytkových kilogramů a jistě zase něco zůstalo v zemi, ale strop je odhadem cca 415 max 420 kg (včetně zemního)

Pro potěchu očí přidávám letošní největší exemplář. ;)

Z hlediska celkového množství byl letošní rok úspěšný.

Z hlediska srovnání s minulým rokem byl letošní rok úspěšný.

Z hlediska získání nových poznatků byl letošní rok úspěšný.

Z hlediska úspory místa s ohledem na množství použité sadby byl letošní rok úspěšný.

Z hlediska ospravedlnění dlouhodobého používání metody byl letošní rok neúspěšný. ;)

Nicméně stejně jako velká část mých česneků jsem i já paličák, takže budu v pokusech dále pokračovat, jen to konečně začnu trochu zpestřovat. :)
K příspěvku je přiložený obrázek, který se zobrazí pouze přihlášeným uživatlům.
(Přihlásit)
06.07.2017 - 12:36 | Filtr
(Býk) Deam » Deam
A první várka:

Nejprve pár technických poznámek - podle Carol Deppe jsou letní dýně Costata Romanesca jedny z nejlepších běžně dostupných odrůd. Kromě klasického kuchyňského zpracování jsou výborné také usušené. Co se klasického zpracování týče - dle Carol jsou dobré ve váhovém rozmezí 0,5 - 1 kg a nebo menší. Měly by být skvělé také sušené, na sušení je nejlépe vybírat plody o velikosti 1,4 - 1,8 kg, sušit se dají až 2 kg plody. :)

Tedy s dvěma největšími jsem to co se vaření možná týče trochu přehnal. V praxi si to vyzkoušíme dnes k obědu. :)

Tato odrůda údajně dorůstá až 90 (120) cm, ale to už je velikost, která je vhodná asi jen na semenaření, i když kdo ví.

Ochutnal jsem syrovou o váze 1,51 kg a bylo to dobré. Ani při té velikosti nebyla mdlá chuť.

Další výhoda Costata Romanesco - údajně je nenáročná ohledně zálivky.

Cituji z Nezdolného zahradníka str. 201 - "Při Nateově experimentu s vyprahlou zahradou se z letních dýní nejlépe osvědčily v podmínkách s minimální zálivkou "Costata Romanesca a "Early Crookneck".
K příspěvku je přiložený obrázek, který se zobrazí pouze přihlášeným uživatlům.
(Přihlásit)
06.07.2017 - 12:28 | Filtr
(Býk) Deam » Bosch
No mému živému plotu trvalo těch prvních pět let, než vůbec získal nějaké patrnější obrysy. :) Ale teď už to určitě půjde rychleji.

Smrčkům u nás odzvonilo právě letos, kdysi je zasadili myslivci pro bažanty, ti už tám dávno nejsou, ale smrčky zůstaly. Jeden nalomil vítr, tak jsme to vzali dohromady. :) Njn, túje jsou z mého hlediska na zahradu fakticky zbytečný strom, to je tak na hřbitov.
02.07.2017 - 23:47 | Filtr
(Býk) Sivá » Deam
:30: :15:
02.07.2017 - 23:10 | Filtr
(Býk) Deam
Pro zajímavost přikládám fotografii řepy se žlutou dužninou. Jde o předčasnou sklizeň v důsledku příliš zběsilého odplevelování. :) Chuťově je dobrá a na rozdíl od klasické řepy nehrozí riziko zabarvení ošacení do červena. :)
K příspěvku je přiložený obrázek, který se zobrazí pouze přihlášeným uživatlům.
(Přihlásit)
01.07.2017 - 21:42 | Filtr
(Býk) Sivá » Deam
Díky moc zkusím sehnat i tu karpatskou :4: už se těším na šipky :1:já je mrazím a pak přes sítko jak zmrznou tak změknou a pak přes sítko do omáčky ke kančí pečínce... :2: :75:
01.07.2017 - 21:27 | Filtr
(Kozoroh) Bosch » Deam
Ok letos to zkusím. Taková šipková omáčka k hovězímu je fajn.
01.07.2017 - 21:02 | Filtr
(Býk) Deam » Bosch
Ručně, nožem rozpůlit a vydlábnout. Jo, ten vnitřek je nepříjemný, ale u karpatské růže to jde díky velikosti vydlábnout dobře a ta chuť stojí za to. :)
01.07.2017 - 12:33 | Filtr
(Kozoroh) Bosch » Deam
Jak ty šípky louskáš? Ručně? Mně to jehličkové zevnitř strašně leze mezi prsty a je to tak nepříjemné že se na to vždycky vykašlu. :4:
01.07.2017 - 12:32 | Filtr
(Kozoroh) Bosch » Deam
Jo pět let to trvá pak se tam začne tvořit takové zvláštní příjemné mikroklima.
Mně se více líbí styl starých zahrad. Než stříbrné smrčky v předzahrádkách. Tak tomu snad už odzvonilo. I když dneska túje jedou boom. Na nich jsem ještě neviděl sedět žádný hmyz ani živočicha.
Aktuální postavení planet
Aktuální
postavení planet
ukázat planety »
Lunární kalendář 2025
Lunární kalendář
Luna ve Váhy Vahách
ukázat kalendář »