O (nejen) permakultuře v (nejen) zemědělství


26.01.2016 - 00:22
(Býk) Deam
O (nejen) permakultuře v (nejen) zemědělství
Diskuze pro všechny příznivce udržitelných, fungujících a inspirujících metod hospodaření a třeba i souvisejících způsobech života. Když to vztáhnu na sebe, permakultura mě hlavně inspirovala pro to, začít se činit v zemědělství. Z fáze, kdy jsem nakoupil a načetl knihy k tématu a hrozně se divil, proč všechno funguje tak blbě, když permakultura a spřízněné metody nabízí taková krásná řešení, jsem se dopracoval do praxe, kdy tedy už o tématu méně čtu, ale více pracuji na poli, což mě ovšem posunulo od ideálů čerpaných z knih k tomu, že sám za sebe jsem rád, že zvládám jakž takž způsobem obhospodařovat o něco více než hektarový pozemek, myslím, že se stávám postupně celkem akceschopným zahradníkem, ale rozhodně ne permakulturníkem...:) Byť inspirace a plány do budoucna zůstavají.Co se zahradních metod týče jsem přešel k intenzivnímu hospodaření, hodně volná inspirace Johnem Jeavonsem (https://en.wikipedia.org/wiki/… ) a Brettem Markhamem - fakticky asi od každého něco. http://www.amazon.com/Mini-Farming-…, postupně plánuji přitvrzovat. :) Bohužel jsem závislý na dovozu živin, ale naštěstí zdroj živin je relativně nedaleko (krávy :) Sice skladuji i seno z posekaného pozemku, což by teoreticky mohlo stačit po zkompostování na část záhonů, ale je to všechno na delší dobu. Samozřejmě dělám spoustu chyb a blbostí...:) Ale aspoň v tom pěstování zeleniny, zvláště česneku;) se zvolna zlepšuji (snad to nezakřiknu).Takový můj ideál je dokázat na menší části intenzivně obhospodařovaných záhonů vyprodukovat dostatek zeleniny na to, abych to mohl brát jako živobytí a nikoliv jen koníček a zároveň zvládl i rozšiřovat polnosti, kde bych ovšem rád nasadil spíše extenzivní metody, více k té permakultuře v kombinaci třeba i s neprodukční rolí pozemků v krajině.Co mě motivovalo - 1) vztah k přírodě - to asi není třeba dále vysvětlovat. :) 2) pojistka - žijeme v převratné době a myslím, že pozemek je taková pojistka, která dokáže aspoň snižovat rizika. V nejhorším případě zůstane aspoň ta prací s půdou získaná praxe, která, jak zjišťuji, opravdu nejde nahnat během jedné sezóny, pokud je tedy člověk původem měšťák, což já jsem..:)Největší slabinu u sebe vnímám právě ty designové části...u záhonů to až tak nevadí, ale při výsadbě keřů a stromů už je to horší...dělám to všechno od oka, byť návodné literatury mám dostatek..:)

Příspěvky v diskuzi

Stránkování od konce: / 23 

Řazení:
30.06.2019 - 18:19 | Filtr
(Býk) Deam
Pár zajímavých odkazů:

https://www.idnes.cz/plzen/zpravy/…

"Půda a fenomén sucha. Co je skutečným problémem naší krajiny?"

http://www.csop.cz/docs/up/…

A ještě udržitelné ekologické hospodaření bez zdroje hnoje od dobytka:

https://www.youtube.com/watch/…

Bohužel jen v angličtině, 100% se také nechytám. V zásadě běží o sedmiletou rotaci - 2 roky zelené hnojení a 5 let zelenina.
YouTube
30.06.2019 - 18:07 | Filtr
(Býk) Deam » Bosch
Samozřejmě. :) Ale vedle jiných plevelů je ještě zlatá. :)
29.06.2019 - 14:57 | Filtr
(Kozoroh) Bosch » Deam
A nepremnozuju se?
U mne je docela invazivni pomaha jen dusledne vytrhavani s koreny.
Je z nich perfektni jaucha.
Ty seminka jsem uz taky zkousel. Chutove nic moc.
Spatny napad je asi koprivu kompostovat pak se to rozleze fsude. :4:
25.06.2019 - 14:03 | Filtr
(Býk) Deam
Jestli mám na zahradě něčeho opravdu kvanta, bez toho, abych se musel starat o pěstování, tak jsou to kopřivy (a různé druhy bodláků, ale to trochu odbočuji).

Vím, že kopřiva je velice zdravou rostlinou se všestranným využitím, ale do dnešního dne jsem netušil, že se dají velice dobře využít i kopřivová semínka. Tak to šířím dále. Můžou nahradit třeba i lněná semínka:

Nutriční hodnoty obecné:

https://www.kaloricketabulky.cz/kop…

A info přímo o užití kopřivových semínek:

https://silaprozivot.com/divoka-sem…
06.06.2019 - 12:33 | Filtr
(Býk) Deam
Himalájská sůl a její hodnota: :)

https://ekolist.cz/cz/…
29.05.2019 - 22:29 | Filtr
(Býk) Deam
Už nějaký ten týden probíhá další sezóna zimolezu kamčatského. :)

Podařilo se mi najít užitečný zdroj o tomto mnou donedávna velice podceňovaném keříku. :) A s podceňováním je konec! Letos je totiž rekordně osypaný plody a nějaké to kilčo z jednoho keříku určitě sklidit půjde. :)

A zdraví prospěšných látek v sobě skrývá oprvavdu mnoho.

https://www.vutbr.cz/www_base/…
05.04.2019 - 19:36 | Filtr
(Býk) Deam
Tohle bude stát za důkladnější prostudování, asi se to hodí spíše pro dlouhé zimní večery, ale nějaký čas si snad ukradnu i v sezóně. :)

http://kramerius5.nkp.cz/search/…

Takové aktuální téma. ;)

http://kramerius5.nkp.cz/view/…

S podporou norských fondů. :4:
12.03.2019 - 07:39 | Filtr
(Býk) Deam
Pěkný článek a potěší i to, že zrovna poslední jmenované mám skoro u nosu. Žít na venkově a zvláště v Železných horách má prostě své výhody.;)

https://www.asz.cz/cs/…

28.02.2019 - 18:21 | Filtr
(Býk) Deam
Něco málo k sázení podle měsíce:

optimistický článek:

https://www.charlesdowding.co.uk/mo…

skeptický článek:

http://www.potravinovezahrady.cz/5-…
28.02.2019 - 18:13 | Filtr
(Býk) Deam » Bosch
Máme v sousední vsi minimlékárnu, kam jezdím pro mléko a další mléčné výrobky.

Minulý týden jsem se s ním docela zakecal a v podstatě potvrdil, že aféra s polským masem je jen taková drobnost. Dějí se tu mnohem horší věci.

Třeba dovoz západního odpadu - na západě mají strategické zásoby masa, které se x let drží zamražené, když už je to příliš staré, vyveze se to na východ a šup s tím do výroby. To samé se děje i u nás.

Známý toho sedláka má 100 hektarů někde v Polabí, pěstuje obilí, bez organických hnojiv a neuživí ho to, musí to mít jen jako vedlejšák při zaměstnání. Stříká 15x za rok. Bez dotací by byli úplně v háji.

V minimlékarně nemají bioprodukci, ale třeba pšenici stříkají jen jednou za rok, což je dost podstatný rozdíl a výnosy mají stejné nebo vyšší, navíc vystačí s poloviční plochou a uživí je to.
28.02.2019 - 17:24 | Filtr
(Kozoroh) Bosch » Deam
Kupoval jsem ze sasova bylo dobré. I když dost drahé. Dneska už to neřeším.
On v tom až takový rozdíl není. Jsem přesvědčený že i maso z polska je dobré má výbornou kvalitu.
Zpravidla i chutnější než naše, i když v rámci evropského trhu je pro konečného zákazníka stěží rozeznatelné odkud je, z irska německa francie polska vše se to míchá a převáží v rámci nákupů na burze country of origin na talíři nepoznáš.
Poláci mají zpravidla lepší potraviny stačí si zajet ne jejich trh. Hlavně jsou o dost levnější.
Ta aféra to jsou babišovy nezodpovědné tahy. Maso se salmonelou dovezl ve skutečnosti agrofert.
28.02.2019 - 13:31 | Filtr
(Býk) Deam
https://www.ireceptar.cz/zvirata/…

Pěkný článek o biochovu vepřového. Momentálně se dost řeší, že čeští chovatelé aktuální podmínky nedávají, v Sasově také potíže neřeší.
23.02.2019 - 07:59 | Filtr
(Býk) Deam » Deam
A ještě jedna. :)

http://notrickszone.com/2019/01/…

Ústup Sahary o 8% během posledních 30 let.
22.02.2019 - 21:57 | Filtr
(Býk) Deam
Po čase opět něco na téma lesů a stromů:

https://zoom.iprima.cz/filmy/…
18.02.2019 - 14:16 | Filtr
(Kozoroh) Bosch » Deam
Na vločkách není nic špatného, jenom na starých vločkách.
Proto se vyrábějí vločkovače. Můžeš si vločky doma udělat vždycky čerstvé. A to nejen ovesné.
Bílá mouka tzv A00 mně osobně nepřijde o nic moc horší než hrubě mletá nebo celozrnná což je zrno se slupkou. Je jen kvalitativně jiná ale..
Někomu může dokonce i více vyhovovat a to i po zdravotní stránce, například když bys měl syndrom dráždivého střeva pak ti vláknina dělat dobře nebude.
A co se týče toho jak se dříve jedlo, problém není jen v tom co sníme.
Zásadní je zda se přes den hýbeme a jak moc na čerstvém vzduchu.
Pokud lidé dříve pracovali na poli od nevidím do nevidím pak je prakticky jedno co snědli protože strávili úplně všechno.
Když sedíš 8h v kanclu a nehýbeš se máš problém ať sníš jak zdravou stravu chceš to prostě nevymyslíš aby to pak fungovalo stravou.
Sportovci do sebe rvou jednoduché cukry a hodně jedí "nezdravě" protože v jejich jídelníčku jde o kalorický příjem ten aby byl velký nemůžou přijímat moc tzv zdravých věcí ale právě bílá pečiva buchty atd vysocekalorické nápoje..
Problém jim nastává když se sportem skončí a neracionalizují stavu, protože přestanou odbourávat škodliviny potem a často brzy končí s nemocemi.
No a jev sám o sobě je střídmost. To jde úplně proti současnému trendu kupuj žer přežer se prase. Kdo dneska ještě jí střídmě.
18.02.2019 - 10:12 | Filtr
(Býk) Deam » Bosch
Bílou mouku se právě snažím odbourat, proto také mimo jiné domácí pečivo. :)

V minulosti se pojídal chléb v obrovských množstvích, až mě to zarazilo, když jsem se dočetl, že dávka na osobu byla 1 kg, ale i více, chleba na den a civilizační choroby nekvetly.

Co se týče vloček jsem žádné negativní účinky nedohledal. Předpokládám, že pojídání v nadměrném množstí bude mít svá úskalí, stejně jako jakákoliv jednostranná strava, ale na pravidelném zařazení do jídelníčku ať už k snídani nebo občas i jako součást jiného jídla, nic špatného nevidím. :)
18.02.2019 - 10:03 | Filtr
(Býk) Deam
Abychom tu jen neplakali. :)

https://ekolist.cz/cz/…

V článku sice kladný posun vyvažují či spíše převažují, aby se udržela temná vidina budoucnosti, ale jak můžeme pozorovat, když je vůle ke změnám k lepšímu z nejvyšších pozic, dá se zvládnout hodně a poměrně rychle.

Je fakt, že zrovna u Číny to probíhá v západním stylu - u sebe se snaží zlepšovat, co dříve zanedbali, ale u sousedů v Rusku či v JA a Africe ekologii zrovna neřeší.
16.02.2019 - 23:34 | Filtr
(Kozoroh) Bosch » Deam
Hrozné to není ale je to dost na to aby to ovlivnilo kynutí a výsledek pečení
například o antinutričních látkách v obilninách mluví už tisíc let starý spis čínských císařských lékařů,.. nejde tedy zdaleka jen o lepek co způsobuje u obilnin zdravotní potíže dle různých individuálních ale i kolektivních nastavení organismu což je podmíněno mnoha faktory
způsob mletí zrna jistě nazajistí celiakovi jeho stravitelnost
bílou mouku považují indové za tamasickou
starší od mletí jak týden za jedovatou
ovesné vločky starší než týden nebo tak nějak se nesmí dávat koním neb by se otrávili
člověk do sebe nacpe všechno aniž by přemýšlel nad důsledky
hlavní hledisko je uspokojení chuti
16.02.2019 - 21:39 | Filtr
(Býk) Deam » Bosch
Magdalena Beranová tvrdí v Jídle a pití v pravěku a ve středověku, že pšenice je v tom nevinně a hlavní je způsob zpracování zrna.

Jelikož si u sebe nejsem vědom žádných zdravotních omezení, těžko hodnotit.

Každopádně celozrnná pšenice, kterou beru ze mlýna, má deklarovaný obsah vlákniny 9 gramů na 100 gramů, což je sice méně než 12 gramů u mouky žitné, ale zas tak hrozné to není. :)
16.02.2019 - 20:48 | Filtr
(Býk) Deam » Buh je tlak
Stačí takto? Ale žita bylo mnohem méně než pšenice, 400 gramů, 200 gramů vločky a zbytek celozrnná pšenice, přesný poměr neřeknu, protože jsem sypal dle potřeby, ale počítám, že to bylo výrazně přes 1 kg. :)
K příspěvku je přiložený obrázek, který se zobrazí pouze přihlášeným uživatlům.
(Přihlásit)
16.02.2019 - 20:45 | Filtr
(Kozoroh) Bosch » Buh je tlak
žita můžeš dávat jen max 50 proc je tam málo cukru a nevyjde to
zbytek pšenice a je celkem jedno zda špalda kamut nebo starndard
jde o obsah sacharidů tedy poměr cukr/vláknina
žito má hodně vlákniny a nekyne
žitné chleby nejsou nikdy samotné žito ale jen část
já peču jen bezlepkové chleby a tam je zapotřebí dost přesně nastavit kvasnice teplotu a směs bo bezlepkové obilniny jsou taky samá vláknina
přidávám tapioku nebo guarovou gumu aby to právě lepilo jinak se to pak rozpadá
parádní chleba je z kamutu jeho lepek se snáší docela dobře a má tkovou mandlovou chuť
16.02.2019 - 20:14 | Filtr
(Býk) Najdise.cz » Deam
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele Buh je tlak, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
ahoj, až bude příležitost, řízni chleba a ukaž zevnitř, zajímalo by mě, co udělá žito se strukturou.
cokoliv ze žita se mi vždycky lepilo a sedlo ke dnu.
nakonec i těstoviny jsem ze žitných změnil na celozrnný nebo špaldu.
15.02.2019 - 22:39 | Filtr
(Kozoroh) Bosch » Deam
Odbornice na lesnictví průmysl zemědělství a především politiku obzvláště tu imigrační v tom má opět své černé jasno. :117:
...a i proto bych byl nerad kdybychom se vydali ruskou nebo čínskou cestou
hedvábná stezka je plán jak nás zavléct do otroctví :3:

https://tn.nova.cz/clanek/…

https://ekolist.cz/cz/…
13.02.2019 - 23:01 | Filtr
(Býk) Deam
Něco pro pachatele dobra. ;)

https://www.hithit.com/cs/project/…
Aktuální postavení planet
Aktuální
postavení planet
ukázat planety »
Lunární kalendář 2024
Lunární kalendář
Luna ve Štír Štíru
ukázat kalendář »