O (nejen) permakultuře v (nejen) zemědělství


26.01.2016 - 00:22
(Býk) Deam
O (nejen) permakultuře v (nejen) zemědělství
Diskuze pro všechny příznivce udržitelných, fungujících a inspirujících metod hospodaření a třeba i souvisejících způsobech života. Když to vztáhnu na sebe, permakultura mě hlavně inspirovala pro to, začít se činit v zemědělství. Z fáze, kdy jsem nakoupil a načetl knihy k tématu a hrozně se divil, proč všechno funguje tak blbě, když permakultura a spřízněné metody nabízí taková krásná řešení, jsem se dopracoval do praxe, kdy tedy už o tématu méně čtu, ale více pracuji na poli, což mě ovšem posunulo od ideálů čerpaných z knih k tomu, že sám za sebe jsem rád, že zvládám jakž takž způsobem obhospodařovat o něco více než hektarový pozemek, myslím, že se stávám postupně celkem akceschopným zahradníkem, ale rozhodně ne permakulturníkem...:) Byť inspirace a plány do budoucna zůstavají.Co se zahradních metod týče jsem přešel k intenzivnímu hospodaření, hodně volná inspirace Johnem Jeavonsem (https://en.wikipedia.org/wiki/… ) a Brettem Markhamem - fakticky asi od každého něco. http://www.amazon.com/Mini-Farming-…, postupně plánuji přitvrzovat. :) Bohužel jsem závislý na dovozu živin, ale naštěstí zdroj živin je relativně nedaleko (krávy :) Sice skladuji i seno z posekaného pozemku, což by teoreticky mohlo stačit po zkompostování na část záhonů, ale je to všechno na delší dobu. Samozřejmě dělám spoustu chyb a blbostí...:) Ale aspoň v tom pěstování zeleniny, zvláště česneku;) se zvolna zlepšuji (snad to nezakřiknu).Takový můj ideál je dokázat na menší části intenzivně obhospodařovaných záhonů vyprodukovat dostatek zeleniny na to, abych to mohl brát jako živobytí a nikoliv jen koníček a zároveň zvládl i rozšiřovat polnosti, kde bych ovšem rád nasadil spíše extenzivní metody, více k té permakultuře v kombinaci třeba i s neprodukční rolí pozemků v krajině.Co mě motivovalo - 1) vztah k přírodě - to asi není třeba dále vysvětlovat. :) 2) pojistka - žijeme v převratné době a myslím, že pozemek je taková pojistka, která dokáže aspoň snižovat rizika. V nejhorším případě zůstane aspoň ta prací s půdou získaná praxe, která, jak zjišťuji, opravdu nejde nahnat během jedné sezóny, pokud je tedy člověk původem měšťák, což já jsem..:)Největší slabinu u sebe vnímám právě ty designové části...u záhonů to až tak nevadí, ale při výsadbě keřů a stromů už je to horší...dělám to všechno od oka, byť návodné literatury mám dostatek..:)

Příspěvky: Všechny | Bosch

Stránkování od konce: / 14 

Řazení:
28.02.2019 - 17:24 | Filtr
(Kozoroh) Bosch » Deam
Kupoval jsem ze sasova bylo dobré. I když dost drahé. Dneska už to neřeším.
On v tom až takový rozdíl není. Jsem přesvědčený že i maso z polska je dobré má výbornou kvalitu.
Zpravidla i chutnější než naše, i když v rámci evropského trhu je pro konečného zákazníka stěží rozeznatelné odkud je, z irska německa francie polska vše se to míchá a převáží v rámci nákupů na burze country of origin na talíři nepoznáš.
Poláci mají zpravidla lepší potraviny stačí si zajet ne jejich trh. Hlavně jsou o dost levnější.
Ta aféra to jsou babišovy nezodpovědné tahy. Maso se salmonelou dovezl ve skutečnosti agrofert.
18.02.2019 - 14:16 | Filtr
(Kozoroh) Bosch » Deam
Na vločkách není nic špatného, jenom na starých vločkách.
Proto se vyrábějí vločkovače. Můžeš si vločky doma udělat vždycky čerstvé. A to nejen ovesné.
Bílá mouka tzv A00 mně osobně nepřijde o nic moc horší než hrubě mletá nebo celozrnná což je zrno se slupkou. Je jen kvalitativně jiná ale..
Někomu může dokonce i více vyhovovat a to i po zdravotní stránce, například když bys měl syndrom dráždivého střeva pak ti vláknina dělat dobře nebude.
A co se týče toho jak se dříve jedlo, problém není jen v tom co sníme.
Zásadní je zda se přes den hýbeme a jak moc na čerstvém vzduchu.
Pokud lidé dříve pracovali na poli od nevidím do nevidím pak je prakticky jedno co snědli protože strávili úplně všechno.
Když sedíš 8h v kanclu a nehýbeš se máš problém ať sníš jak zdravou stravu chceš to prostě nevymyslíš aby to pak fungovalo stravou.
Sportovci do sebe rvou jednoduché cukry a hodně jedí "nezdravě" protože v jejich jídelníčku jde o kalorický příjem ten aby byl velký nemůžou přijímat moc tzv zdravých věcí ale právě bílá pečiva buchty atd vysocekalorické nápoje..
Problém jim nastává když se sportem skončí a neracionalizují stavu, protože přestanou odbourávat škodliviny potem a často brzy končí s nemocemi.
No a jev sám o sobě je střídmost. To jde úplně proti současnému trendu kupuj žer přežer se prase. Kdo dneska ještě jí střídmě.
18.02.2019 - 10:12 | Filtr
(Býk) Deam » Bosch
Bílou mouku se právě snažím odbourat, proto také mimo jiné domácí pečivo. :)

V minulosti se pojídal chléb v obrovských množstvích, až mě to zarazilo, když jsem se dočetl, že dávka na osobu byla 1 kg, ale i více, chleba na den a civilizační choroby nekvetly.

Co se týče vloček jsem žádné negativní účinky nedohledal. Předpokládám, že pojídání v nadměrném množstí bude mít svá úskalí, stejně jako jakákoliv jednostranná strava, ale na pravidelném zařazení do jídelníčku ať už k snídani nebo občas i jako součást jiného jídla, nic špatného nevidím. :)
16.02.2019 - 23:34 | Filtr
(Kozoroh) Bosch » Deam
Hrozné to není ale je to dost na to aby to ovlivnilo kynutí a výsledek pečení
například o antinutričních látkách v obilninách mluví už tisíc let starý spis čínských císařských lékařů,.. nejde tedy zdaleka jen o lepek co způsobuje u obilnin zdravotní potíže dle různých individuálních ale i kolektivních nastavení organismu což je podmíněno mnoha faktory
způsob mletí zrna jistě nazajistí celiakovi jeho stravitelnost
bílou mouku považují indové za tamasickou
starší od mletí jak týden za jedovatou
ovesné vločky starší než týden nebo tak nějak se nesmí dávat koním neb by se otrávili
člověk do sebe nacpe všechno aniž by přemýšlel nad důsledky
hlavní hledisko je uspokojení chuti
16.02.2019 - 21:39 | Filtr
(Býk) Deam » Bosch
Magdalena Beranová tvrdí v Jídle a pití v pravěku a ve středověku, že pšenice je v tom nevinně a hlavní je způsob zpracování zrna.

Jelikož si u sebe nejsem vědom žádných zdravotních omezení, těžko hodnotit.

Každopádně celozrnná pšenice, kterou beru ze mlýna, má deklarovaný obsah vlákniny 9 gramů na 100 gramů, což je sice méně než 12 gramů u mouky žitné, ale zas tak hrozné to není. :)
16.02.2019 - 20:45 | Filtr
(Kozoroh) Bosch » Buh je tlak
žita můžeš dávat jen max 50 proc je tam málo cukru a nevyjde to
zbytek pšenice a je celkem jedno zda špalda kamut nebo starndard
jde o obsah sacharidů tedy poměr cukr/vláknina
žito má hodně vlákniny a nekyne
žitné chleby nejsou nikdy samotné žito ale jen část
já peču jen bezlepkové chleby a tam je zapotřebí dost přesně nastavit kvasnice teplotu a směs bo bezlepkové obilniny jsou taky samá vláknina
přidávám tapioku nebo guarovou gumu aby to právě lepilo jinak se to pak rozpadá
parádní chleba je z kamutu jeho lepek se snáší docela dobře a má tkovou mandlovou chuť
15.02.2019 - 22:39 | Filtr
(Kozoroh) Bosch » Deam
Odbornice na lesnictví průmysl zemědělství a především politiku obzvláště tu imigrační v tom má opět své černé jasno. :117:
...a i proto bych byl nerad kdybychom se vydali ruskou nebo čínskou cestou
hedvábná stezka je plán jak nás zavléct do otroctví :3:

https://tn.nova.cz/clanek/…

https://ekolist.cz/cz/…
16.09.2018 - 22:58 | Filtr
(Býk) Deam » Bosch
Až na jeden exemplář, u kterého nevím, jsou to všechno https://permaseminka.cz/dyne/…

Slyšel jsem od ostatních, že jsou dýně docela nezmaři a letos se to docela prokázalo. :)

Z pěti rostlin dobrý výsledek. Příští rok asi o hokkaida po letech rozšířím sortiment. :)
16.09.2018 - 22:26 | Filtr
(Kozoroh) Bosch » Deam
tohle je francouzský muškát? na řezu oranžový?
letos docela ok úroda dýně jsou sice menší ale oranžovější zralejší a letos zcela bez zálivky
přesto že je zdevastovaly v polovině vegatativního růstu srny tudíž jsem předpokládal že to nedají listy měly z 80 procent sežrané ale dorostly..
výsledek z 5 rostlin to jsem 5 kusů už rozdal ty nejsou na snímku + 3 jsou ještě na poli
K příspěvku je přiložený obrázek, který se zobrazí pouze přihlášeným uživatlům.
(Přihlásit)
24.08.2018 - 16:18 | Filtr
(Kozoroh) Bosch » Deam
aha tak to jo ty to necháváš kvasit odborně :-)
tady jsou taky ty možnosti no já to dělám poprvé tak uvidím jak to dopadne
narychlo jsem obral na zavařování než přijde ten déšť jednu velkou odrůdu bohužel nezapsal jsem si názvy tak nevím co je zač ale plody má 6cm dlouhé tak to bude naskládané na sobě na výšku do zavařovačky :-)
zbytek co spadne ze stromu jde do kvasu a něco zkusím zamrazit prý je to dobré na zimu do knedlíků
K příspěvku je přiložený obrázek, který se zobrazí pouze přihlášeným uživatlům.
(Přihlásit)
24.08.2018 - 15:13 | Filtr
(Býk) Deam » Bosch
Vezli jsme to 2.8. a už byly opradu zralé, tedy hlavní strom. Co mám zašité více ve stínu, tam to dozrává průběžně.

V jaké je to teď fázi nevím, ale až bude hotovo, mají se ozvat. Reference na pálenici mám od známých a podle toho, co jsem viděl, to tam vypadá solidně.
24.08.2018 - 14:18 | Filtr
(Kozoroh) Bosch » Deam
takže už máš vypáleno? to je docela brzy. já zatím sbírám kvas má trvat 4-6 týdnů minulý týden jsem začal sbírat. a mám pochybnosti jestli je to dobré pořád přihazovat chtělo by to asi dát do sudu vše naráz. odrůdy jsou to různé a zrají postupně letos se oplácaly všechny švestky vydatně. jsou tam i takové ty klasické "české" uherky. jinak normálně od zahradníka české německé sudetské slivky. žádná asie.
24.08.2018 - 14:02 | Filtr
(Býk) Deam » Bosch
Pěkné, ale koukám, také to není česká domácí, co? :)

Letos budeme mít taky prvně pálenku, ale z myrobalánů. Švestky mi plodí zatím mizerně, ale myrobalány, které vyrostly samy od sebe a v životě jsem na ně nešáhl, jsou )byly) osypané, až se sklání k zemi a z jednoho už většího stromku bylo nějakých 70 kg, na pálenku necelých 60. Tak jsem zvědavý, jaké to bude. Foceno těsně před cestou do pálenice. :)
K příspěvku je přiložený obrázek, který se zobrazí pouze přihlášeným uživatlům.
(Přihlásit)
23.08.2018 - 17:55 | Filtr
(Kozoroh) Bosch » Deam
letošní švestky quality sliwowicz absolute :15:
K příspěvku je přiložený obrázek, který se zobrazí pouze přihlášeným uživatlům.
(Přihlásit)
23.08.2018 - 17:51 | Filtr
(Kozoroh) Bosch » Bosch
a další podobný bohulibý počin..
"Je přesvědčen, že se české zahradničení zvrhlo jen v sázení chvojí. „Je všude, přitom pod ním nic neroste, protože neopadavá. I na jaře je pod ním mrtvo, takže jen těžko symbolizuje dynamiku života a střídání ročních období,“ vysvětluje nadšený zahrádkář, proč by jen kvůli „bezúdržbovosti“ neměly být české zahrady zavaleny jehličnany."
Zdroj: https://hobby.idnes.cz/soutez-nase-…
05.08.2018 - 21:57 | Filtr
(Kozoroh) Bosch » Deam
tohle se mi docela líbí i když tam není nic k jídlu člověk se tam asi cítí fajn
tak k tomu bych se chtěl taky dopracovat, sadit věci které nejsou k jídlu.. :-)
https://hobby.idnes.cz/soutez-nase-…
05.08.2018 - 21:15 | Filtr
(Býk) Deam » Bosch
Přesně tak. :) Původně jsem byl docela skeptický, ale když jsem viděl, že záhon zpracovaný bronzovým rýčem měl o několik dní posunutý start i další etapy (výkvět, odkvět i zaschnutí), vypadalo to celkem nadějně. Ovšem nedopadlo to, ale i to je výsledek, který stál za pokus. A protože mě takové pokusy baví, budu pokračovat ve srovnávání i v dalších letech a nejen s bramborami.:)
05.08.2018 - 19:40 | Filtr
(Kozoroh) Bosch » Deam
doufal jsi v to že když vezmeš bronzový rýč že budou měřitelné větší výnosy?
19.07.2018 - 14:27 | Filtr
(Kozoroh) Bosch » Deam
no mně by to celoroční 70% samozásobení docela zajímalo
to si myslím že celkem lakuje..
16.07.2018 - 20:18 | Filtr
(Býk) Deam » Bosch
Tak to je fajn, letos je to hrůza, ale obecně suchý kraj nejsme (nebyli jsme), navíc mám jílovitou půdu a dobré prostředí, které budu dále vylepšovat. :)

Tak zatím vypadají větší z dýní.

Česnek super, radost pohledět, celkem vzato to u mě nebude žádný zázrak, ani žádná katastrofa. Někdy koncem července, začátkem srpna bych chtěl provést předběžné sčítání (se zakrácenou natí), uvidíme, jak to dopadne.

Zatím to odhaduji na průměrnou váhu stroužků někde kolem 25 - 30 gramů, s tím, že mininaturních je méně než jsem zvyklý a velkých více, ale to dělá hlavně jiná skladba odrůd, jestli dopadnou lépe či stejně i odrůdy, které byly úspěšné loni, toť otázka.

Ani já letos bohužel neměl k dispozici hnůj a záhony byly už třetí, v lepším případě druhou sezónu.
K příspěvku je přiložený obrázek, který se zobrazí pouze přihlášeným uživatlům.
(Přihlásit)
16.07.2018 - 13:57 | Filtr
(Kozoroh) Bosch » Deam
dýně zalévám jen jako mladé sazenice
co jsem pokosil louku srny zmizely nejspíše se nemají už kde schovat a musí jinam
takže se i hokaida docela zregenerovaly uvidíme jestli z nich ještě něco bude
záleží v jakém srážkovém pásmu jsi tady je to dobré zalívat nemusím
zalívám jen bylinky na jaře aby získaly náskok a pak skleník ten by dva dny bez vody nepřežil
a je to tady..docela slušná úroda na to že jsem hnojení neřešil a česnek dal na stejné místo jako vloni
K příspěvku je přiložený obrázek, který se zobrazí pouze přihlášeným uživatlům.
(Přihlásit)
06.07.2018 - 21:08 | Filtr
(Býk) Deam » Bosch
No na obvyklé termíny se letos fakt nedá spoléhat. Pokud bys to přepálil, můžou se Ti odkrývat stroužky a rozpadat cibule v zemi a to je docela nešikovné.

Musím zaklepat, srnky kolem žijí, zajíci též, ale na zelenině zatím škody nečiní, aspoň viditelné. :)

Horší je to s dřepčíky, četl jsem, že to je letos minimálně celočeský problém a podle toho, jak mám ožrané listy u brukvovitých, tak u nás též.

Když jsme u těch dýn.. Zvládají to obvykle bez zalévání? Pominu letošek, když se vyřádila místní fauna, tak už je to asi pasé, ale co jinak?

Loni jsem zaléval pravidelně a letos jsem si řekl, pokud chci pěstovat ve větším, tak prostě nemohu běhat kolem rostlin s konví, takže zkouším na větší vysadby dýní a cuket suchý režim, minulý rok by byl asi na takové pokusy příznivější, ale co nadělám...

Cukety zvládají zatím celkem OK, dýně také přežívají, je tedy vidět, že jim vedra nedělají dobře a slunce je také až dost, ale žijí. Otázka samozřejmě bude, co se z toho urodí...pokud nic, tak holt budu muset škrtnout dýně z plánu na velkopěstování, minimálně do doby, než si pořídím zavlažování, čemuž bych se ovšem rád vyhnul. :) To raději pěstovat jen to, co zvládá bez zálivky.
05.07.2018 - 20:31 | Filtr
(Kozoroh) Bosch » Deam
jen 450
možná už bude zralý ale mně se to zdá nějak brzy
celé je to letos nějaké matoucí
prakticky se zadařilo jen bobulovinám protože ty rostou samy a nepotřebují mojí péči kromě hnojení které dělám každý rok
vypadalo to dobře s hokaidy měly dobře namakáno na startu listy obrovské stonky dlouhé, ale náhle přišel krdiel srnek a přes noc bylo vše fuč
tak co no počkám do zimy a pak bude srnčí místo hokaida
je takové uvažování stále ještě permakulturní?
05.07.2018 - 15:52 | Filtr
(Býk) Deam » Bosch
To hospodaříš někde na horách, horách vysokých, ne?

Upřímně, jestli vylamuješ takto pozdě, možná je to důvod menšího česneku.

Většinou se snažím stihnout vylámat všechno na přelomu května/června, čím dříve tím lépe, samozřejmě, když něco zapomenu, tak už to pak nechám, ovšem mívá to následky na velikosti. Pravda je, že některé odrůdy jsou háklivé více a některé méně a za ideálních podmínek pro pěstování by to nemuselo mít až tak negativní vliv, jenže ideální podmínky má málokdo.

V zásadě se doporučuje sklízet při 5 (6) zelených listech, 4 asi ještě jdou, méně už by mohl být problém se skladovatelností a rozhodně to má vliv na dobývání, takový česnek rád zůstává v zemi a musí se na něj s rycími vidlemi - když je suchá půda, asi je lépe brát je automaticky. :)

Každopádně u nás je letos posun tak 2 - 3 týdny před oproti obvyklému termínu. Třeba první odrůdu broskvoní jsem sklízel předminulý týden a pokusný vzorek ještě dříve. :) A to jsme ve 450 m. nad mořem, takže rozhodně žádná zelinářská ani ovocnářská oblast.
Aktuální postavení planet
Aktuální
postavení planet
ukázat planety »
Lunární kalendář 2024
Lunární kalendář
Luna ve Vodnář Vodnáři
ukázat kalendář »