O (nejen) permakultuře v (nejen) zemědělství


26.01.2016 - 00:22
(Býk) Deam
O (nejen) permakultuře v (nejen) zemědělství
Diskuze pro všechny příznivce udržitelných, fungujících a inspirujících metod hospodaření a třeba i souvisejících způsobech života. Když to vztáhnu na sebe, permakultura mě hlavně inspirovala pro to, začít se činit v zemědělství. Z fáze, kdy jsem nakoupil a načetl knihy k tématu a hrozně se divil, proč všechno funguje tak blbě, když permakultura a spřízněné metody nabízí taková krásná řešení, jsem se dopracoval do praxe, kdy tedy už o tématu méně čtu, ale více pracuji na poli, což mě ovšem posunulo od ideálů čerpaných z knih k tomu, že sám za sebe jsem rád, že zvládám jakž takž způsobem obhospodařovat o něco více než hektarový pozemek, myslím, že se stávám postupně celkem akceschopným zahradníkem, ale rozhodně ne permakulturníkem...:) Byť inspirace a plány do budoucna zůstavají.Co se zahradních metod týče jsem přešel k intenzivnímu hospodaření, hodně volná inspirace Johnem Jeavonsem (https://en.wikipedia.org/wiki/… ) a Brettem Markhamem - fakticky asi od každého něco. http://www.amazon.com/Mini-Farming-…, postupně plánuji přitvrzovat. :) Bohužel jsem závislý na dovozu živin, ale naštěstí zdroj živin je relativně nedaleko (krávy :) Sice skladuji i seno z posekaného pozemku, což by teoreticky mohlo stačit po zkompostování na část záhonů, ale je to všechno na delší dobu. Samozřejmě dělám spoustu chyb a blbostí...:) Ale aspoň v tom pěstování zeleniny, zvláště česneku;) se zvolna zlepšuji (snad to nezakřiknu).Takový můj ideál je dokázat na menší části intenzivně obhospodařovaných záhonů vyprodukovat dostatek zeleniny na to, abych to mohl brát jako živobytí a nikoliv jen koníček a zároveň zvládl i rozšiřovat polnosti, kde bych ovšem rád nasadil spíše extenzivní metody, více k té permakultuře v kombinaci třeba i s neprodukční rolí pozemků v krajině.Co mě motivovalo - 1) vztah k přírodě - to asi není třeba dále vysvětlovat. :) 2) pojistka - žijeme v převratné době a myslím, že pozemek je taková pojistka, která dokáže aspoň snižovat rizika. V nejhorším případě zůstane aspoň ta prací s půdou získaná praxe, která, jak zjišťuji, opravdu nejde nahnat během jedné sezóny, pokud je tedy člověk původem měšťák, což já jsem..:)Největší slabinu u sebe vnímám právě ty designové části...u záhonů to až tak nevadí, ale při výsadbě keřů a stromů už je to horší...dělám to všechno od oka, byť návodné literatury mám dostatek..:)

Příspěvky: Všechny | Bosch

Stránkování od začátku: / 14 

Řazení:
13.06.2018 - 19:54 | Filtr
(Býk) Deam » Bosch
Dost možná je tohle budoucnost produkce potravin za účelem nakrmení rostoucího množství lidí na planetě, ale taky je to další krok, jak učinit lidi závislejší na vyspělé infrastruktuře a tudíž i zranitelnější.

Pamatuji si, když Izraelci vyklízeli Gazu, nechali Palestincům všechnu zemědělskou infrastrukturu a moc dobře to s moderním vybavením nedopadlo.

Co se týče permakulturnosti či prostě udržitelnosti takových pěstitelských metod by to opravdu chtělo tomu pořádně rozumět.

Na první pohled vidím, že kokosová vlákna si v ČR asi nevypěstujeme. Lze to nahradit něčím srovnatelným z místně dostupných zdrojů? Nevím..

Pominu-li tedy křehkost podobných systémů, jestli vychází celková bilance kladně, pokud by vedlo k tomu, že takové intenzivní pěstování umožní vyhradit více prostoru na zemi divoké přírodě či extenzivně a ekologicky obhospodařovaným plochám, asi nelze v principu nic namítat.

Četl jsem, že se přemýšlí už i o robotických opylovačích, vymýšlí se i různí roboti schopní odplevelovat záhony, nakonec asi není nic, co by takový stroj časem nemohl zvládnout lépe než člověk, no dobrý pocit z toho nemám, byť si uvědomuji, pokud tedy nepřijde kolaps a restart z nižšího civilizačního stupně, že to k tomu prostě směřuje.

Osobně se snažím jít v pěstování tak trochu "proti proudu času", takže žádným velkým nadšením z podobných snah nepřekypuji, ale je mi jasné, že to je do značné míry boj s větrnými mlýny. :)
13.06.2018 - 21:35 | Filtr
(Kozoroh) Bosch » Deam
Já nevím na které straně jsou větší barbaři teďka jsem viděl doku ze socíku "mars kráčí pískem" z r 1968 naše expedice v egyptě..egypťané přijali uprchlíky ze sinaje beduíny, izraelská armáda je bombardovala ze vzduchu napalmem, z 800 dětí zahynulo 300. Izraelci si rozhodně s moderním vybavení poradit umí beduínům napalmem vypálili vesnice domovy a stáda. :3: Ale to je trochu od věci.
Opylování je možná ten největší problém co nás čeká.
Problémem jsou i monokultury, když všude na polích bude jen babišova řepka protože on na ni ještě pobere miliardu na dotacích pak biodiverzita skončila. Ještě pamatuju louky plné různých druhů motýlů to je tak 40let dneska tak max běláska a paví očko když se zadaří. Na to žádné zoo není. Abychom nastartovali malopodnikání v zemědělství což by bylo jedním ze základních kroků museli bychom především odstranit z vlády babiše potažmo jeho agrofert a zavřít dovoz dotovaných produktů. Pak bude stát rohlík 10korun a národ dá tomu kdo to udělal do držky. :-)
14.06.2018 - 12:55 | Filtr
(Kozoroh) Bosch » Deam
perma-kultura je vlastně premanentní kulturováni a to znamená trvalé zkvalitňování věcí které děláme
což neznamená nutně předsudky ohledně používaných materiálů (jen přírodní) a technologií (jen archaické, původní)
tudíž můžeme provozovat permakulturu i na měsíci ve zkumavkách když nám bude dána jen takováto forma bytí
15.06.2018 - 21:16 | Filtr
(Býk) Deam » Bosch
Ohledně Babiše souhlas, do palestinsko-izraelského konfliktu zabředávat nebudu, to byla jen taková vsuvka. :)

Jasně, permakultura se rozhodně nijak nevylučuje s moderními technologiemi.

Mé hledisko je ale takové, že si vybírám to, co si myslím, že je opakovatelné co největším množstvím lidí s co nejprimitivnějšími nástroji, co nejvyššími výnosy a ideálně minimálními náklady, zároveň však ekologicky. V tom mi asi ideologicky nejvíce sedí John Jeavons a Carol Deppe a další, kteří usilují o totéž.

Krátce řečeno - ukázat, že každý, kdo chce, si může vypěstovat dost potravin pro sebe a svou rodinu, když to dokážu já, tak ostatní také! Bez velkých nákladů na stroje a bez toho, aby bylo nutné být na pozemku 24/7, to je můj cíl! :)

Pravda je, že trochu podvádím (sekačka a dovoz hnoje), na druhou stranu ale to nemám jen pro sebe a příbuzenstvo, ale i na prodej a v samozásobitelství by stačilo mnohem méně. Tedy ano, využívám šťastných okolností a luxusu tam, kde se mi nabízí, ale šlo by to i za horších podmínek.

Další pravdou je, že cíl ještě zdaleka není splněn, ovšem pokroky jsou značné. :)
15.06.2018 - 22:02 | Filtr
(Kozoroh) Bosch » Deam
Mně se líbí myšlenka komunitních zahrad, pěstování v pytlích.

https://www.prazskypatriot.cz/dalsi…

https://praha.idnes.cz/komunitni-za…

https://www.denik.cz/bydleni/…

Funguje to už i v ostravě.
15.06.2018 - 22:47 | Filtr
(Býk) Deam » Bosch
Cokoliv sloužící k navazování a propojování lidí za účelem prospěšné a užitečné činnosti shledávám jako velice pozitivní.
04.07.2018 - 14:06 | Filtr
(Kozoroh) Bosch » Deam
a teď mudruj
V Česku probíhá Agrofertizace venkova. Důsledkem je nedostatek vody i relativní chudnutí vesnic
http://www.reflex.cz/clanek/…
05.07.2018 - 14:45 | Filtr
(Kozoroh) Bosch » Deam
Já teprve olámal stonky..
05.07.2018 - 15:52 | Filtr
(Býk) Deam » Bosch
To hospodaříš někde na horách, horách vysokých, ne?

Upřímně, jestli vylamuješ takto pozdě, možná je to důvod menšího česneku.

Většinou se snažím stihnout vylámat všechno na přelomu května/června, čím dříve tím lépe, samozřejmě, když něco zapomenu, tak už to pak nechám, ovšem mívá to následky na velikosti. Pravda je, že některé odrůdy jsou háklivé více a některé méně a za ideálních podmínek pro pěstování by to nemuselo mít až tak negativní vliv, jenže ideální podmínky má málokdo.

V zásadě se doporučuje sklízet při 5 (6) zelených listech, 4 asi ještě jdou, méně už by mohl být problém se skladovatelností a rozhodně to má vliv na dobývání, takový česnek rád zůstává v zemi a musí se na něj s rycími vidlemi - když je suchá půda, asi je lépe brát je automaticky. :)

Každopádně u nás je letos posun tak 2 - 3 týdny před oproti obvyklému termínu. Třeba první odrůdu broskvoní jsem sklízel předminulý týden a pokusný vzorek ještě dříve. :) A to jsme ve 450 m. nad mořem, takže rozhodně žádná zelinářská ani ovocnářská oblast.
05.07.2018 - 20:31 | Filtr
(Kozoroh) Bosch » Deam
jen 450
možná už bude zralý ale mně se to zdá nějak brzy
celé je to letos nějaké matoucí
prakticky se zadařilo jen bobulovinám protože ty rostou samy a nepotřebují mojí péči kromě hnojení které dělám každý rok
vypadalo to dobře s hokaidy měly dobře namakáno na startu listy obrovské stonky dlouhé, ale náhle přišel krdiel srnek a přes noc bylo vše fuč
tak co no počkám do zimy a pak bude srnčí místo hokaida
je takové uvažování stále ještě permakulturní?
06.07.2018 - 21:08 | Filtr
(Býk) Deam » Bosch
No na obvyklé termíny se letos fakt nedá spoléhat. Pokud bys to přepálil, můžou se Ti odkrývat stroužky a rozpadat cibule v zemi a to je docela nešikovné.

Musím zaklepat, srnky kolem žijí, zajíci též, ale na zelenině zatím škody nečiní, aspoň viditelné. :)

Horší je to s dřepčíky, četl jsem, že to je letos minimálně celočeský problém a podle toho, jak mám ožrané listy u brukvovitých, tak u nás též.

Když jsme u těch dýn.. Zvládají to obvykle bez zalévání? Pominu letošek, když se vyřádila místní fauna, tak už je to asi pasé, ale co jinak?

Loni jsem zaléval pravidelně a letos jsem si řekl, pokud chci pěstovat ve větším, tak prostě nemohu běhat kolem rostlin s konví, takže zkouším na větší vysadby dýní a cuket suchý režim, minulý rok by byl asi na takové pokusy příznivější, ale co nadělám...

Cukety zvládají zatím celkem OK, dýně také přežívají, je tedy vidět, že jim vedra nedělají dobře a slunce je také až dost, ale žijí. Otázka samozřejmě bude, co se z toho urodí...pokud nic, tak holt budu muset škrtnout dýně z plánu na velkopěstování, minimálně do doby, než si pořídím zavlažování, čemuž bych se ovšem rád vyhnul. :) To raději pěstovat jen to, co zvládá bez zálivky.
16.07.2018 - 13:57 | Filtr
(Kozoroh) Bosch » Deam
dýně zalévám jen jako mladé sazenice
co jsem pokosil louku srny zmizely nejspíše se nemají už kde schovat a musí jinam
takže se i hokaida docela zregenerovaly uvidíme jestli z nich ještě něco bude
záleží v jakém srážkovém pásmu jsi tady je to dobré zalívat nemusím
zalívám jen bylinky na jaře aby získaly náskok a pak skleník ten by dva dny bez vody nepřežil
a je to tady..docela slušná úroda na to že jsem hnojení neřešil a česnek dal na stejné místo jako vloni
K příspěvku je přiložený obrázek, který se zobrazí pouze přihlášeným uživatlům.
(Přihlásit)
16.07.2018 - 20:18 | Filtr
(Býk) Deam » Bosch
Tak to je fajn, letos je to hrůza, ale obecně suchý kraj nejsme (nebyli jsme), navíc mám jílovitou půdu a dobré prostředí, které budu dále vylepšovat. :)

Tak zatím vypadají větší z dýní.

Česnek super, radost pohledět, celkem vzato to u mě nebude žádný zázrak, ani žádná katastrofa. Někdy koncem července, začátkem srpna bych chtěl provést předběžné sčítání (se zakrácenou natí), uvidíme, jak to dopadne.

Zatím to odhaduji na průměrnou váhu stroužků někde kolem 25 - 30 gramů, s tím, že mininaturních je méně než jsem zvyklý a velkých více, ale to dělá hlavně jiná skladba odrůd, jestli dopadnou lépe či stejně i odrůdy, které byly úspěšné loni, toť otázka.

Ani já letos bohužel neměl k dispozici hnůj a záhony byly už třetí, v lepším případě druhou sezónu.
K příspěvku je přiložený obrázek, který se zobrazí pouze přihlášeným uživatlům.
(Přihlásit)
19.07.2018 - 14:27 | Filtr
(Kozoroh) Bosch » Deam
no mně by to celoroční 70% samozásobení docela zajímalo
to si myslím že celkem lakuje..
05.08.2018 - 19:40 | Filtr
(Kozoroh) Bosch » Deam
doufal jsi v to že když vezmeš bronzový rýč že budou měřitelné větší výnosy?
05.08.2018 - 21:15 | Filtr
(Býk) Deam » Bosch
Přesně tak. :) Původně jsem byl docela skeptický, ale když jsem viděl, že záhon zpracovaný bronzovým rýčem měl o několik dní posunutý start i další etapy (výkvět, odkvět i zaschnutí), vypadalo to celkem nadějně. Ovšem nedopadlo to, ale i to je výsledek, který stál za pokus. A protože mě takové pokusy baví, budu pokračovat ve srovnávání i v dalších letech a nejen s bramborami.:)
05.08.2018 - 21:57 | Filtr
(Kozoroh) Bosch » Deam
tohle se mi docela líbí i když tam není nic k jídlu člověk se tam asi cítí fajn
tak k tomu bych se chtěl taky dopracovat, sadit věci které nejsou k jídlu.. :-)
https://hobby.idnes.cz/soutez-nase-…
23.08.2018 - 17:51 | Filtr
(Kozoroh) Bosch » Bosch
a další podobný bohulibý počin..
"Je přesvědčen, že se české zahradničení zvrhlo jen v sázení chvojí. „Je všude, přitom pod ním nic neroste, protože neopadavá. I na jaře je pod ním mrtvo, takže jen těžko symbolizuje dynamiku života a střídání ročních období,“ vysvětluje nadšený zahrádkář, proč by jen kvůli „bezúdržbovosti“ neměly být české zahrady zavaleny jehličnany."
Zdroj: https://hobby.idnes.cz/soutez-nase-…
23.08.2018 - 17:55 | Filtr
(Kozoroh) Bosch » Deam
letošní švestky quality sliwowicz absolute :15:
K příspěvku je přiložený obrázek, který se zobrazí pouze přihlášeným uživatlům.
(Přihlásit)
24.08.2018 - 14:02 | Filtr
(Býk) Deam » Bosch
Pěkné, ale koukám, také to není česká domácí, co? :)

Letos budeme mít taky prvně pálenku, ale z myrobalánů. Švestky mi plodí zatím mizerně, ale myrobalány, které vyrostly samy od sebe a v životě jsem na ně nešáhl, jsou )byly) osypané, až se sklání k zemi a z jednoho už většího stromku bylo nějakých 70 kg, na pálenku necelých 60. Tak jsem zvědavý, jaké to bude. Foceno těsně před cestou do pálenice. :)
K příspěvku je přiložený obrázek, který se zobrazí pouze přihlášeným uživatlům.
(Přihlásit)
24.08.2018 - 14:18 | Filtr
(Kozoroh) Bosch » Deam
takže už máš vypáleno? to je docela brzy. já zatím sbírám kvas má trvat 4-6 týdnů minulý týden jsem začal sbírat. a mám pochybnosti jestli je to dobré pořád přihazovat chtělo by to asi dát do sudu vše naráz. odrůdy jsou to různé a zrají postupně letos se oplácaly všechny švestky vydatně. jsou tam i takové ty klasické "české" uherky. jinak normálně od zahradníka české německé sudetské slivky. žádná asie.
24.08.2018 - 15:13 | Filtr
(Býk) Deam » Bosch
Vezli jsme to 2.8. a už byly opradu zralé, tedy hlavní strom. Co mám zašité více ve stínu, tam to dozrává průběžně.

V jaké je to teď fázi nevím, ale až bude hotovo, mají se ozvat. Reference na pálenici mám od známých a podle toho, co jsem viděl, to tam vypadá solidně.
24.08.2018 - 16:18 | Filtr
(Kozoroh) Bosch » Deam
aha tak to jo ty to necháváš kvasit odborně :-)
tady jsou taky ty možnosti no já to dělám poprvé tak uvidím jak to dopadne
narychlo jsem obral na zavařování než přijde ten déšť jednu velkou odrůdu bohužel nezapsal jsem si názvy tak nevím co je zač ale plody má 6cm dlouhé tak to bude naskládané na sobě na výšku do zavařovačky :-)
zbytek co spadne ze stromu jde do kvasu a něco zkusím zamrazit prý je to dobré na zimu do knedlíků
K příspěvku je přiložený obrázek, který se zobrazí pouze přihlášeným uživatlům.
(Přihlásit)
16.09.2018 - 22:26 | Filtr
(Kozoroh) Bosch » Deam
tohle je francouzský muškát? na řezu oranžový?
letos docela ok úroda dýně jsou sice menší ale oranžovější zralejší a letos zcela bez zálivky
přesto že je zdevastovaly v polovině vegatativního růstu srny tudíž jsem předpokládal že to nedají listy měly z 80 procent sežrané ale dorostly..
výsledek z 5 rostlin to jsem 5 kusů už rozdal ty nejsou na snímku + 3 jsou ještě na poli
K příspěvku je přiložený obrázek, který se zobrazí pouze přihlášeným uživatlům.
(Přihlásit)
16.09.2018 - 22:58 | Filtr
(Býk) Deam » Bosch
Až na jeden exemplář, u kterého nevím, jsou to všechno https://permaseminka.cz/dyne/…

Slyšel jsem od ostatních, že jsou dýně docela nezmaři a letos se to docela prokázalo. :)

Z pěti rostlin dobrý výsledek. Příští rok asi o hokkaida po letech rozšířím sortiment. :)
Aktuální postavení planet
Aktuální
postavení planet
ukázat planety »
Lunární kalendář 2024
Lunární kalendář
Luna v KozorohKozorohu
ukázat kalendář »