Tolerance


28.01.2016 - 20:02
(Hadoken) ži.va
Tolerance
Zdejší aura posledních dní mě inspirovala k založení diskuse o toleranci. Předem upozorňuju, že pokud si zde budou chtít někteří jedinci rozpitvávat svoje osobní frustrace a hojit si tu svoje bebíčka zasíráním hlavního vlákna, aby se stali středobodem diskuse, když středobodem vesmíru to furt ne a ne jít, tak tyhle příspěvky smažu. Nejsem totiž moc tolerantní v tomto ohledu, zakyseluje mi to pránu a škytám pak :21:Nabízím prostor pro sebereflexi.Otázky k zamyšlení:Jaký je (pokud je) rozdíl mezi tolerancí a respektem? (zkusme to prosím, bez vkládání odkazů na wikipedii :3:)Kde začíná a kde končí vaše tolerance?Kde je u mě tolerance na pomyslné stupnici žebříčku hodnot?Změnilo se nějak vaše vnímání tolerance s věkem?Máte nějaký příběh ze svého života, kde tolerance sehrála významnou roli?

Stránka: 1 2
Řazení:
28.01.2016 - 20:09 | Filtr
(Váhy) wendy30
Neodpovím přesně na otázky, ale snad to k tématu bude taky... Ten kdo nedokáže přijmout sám sebe, tolerovat sám sebe a sám sebe respektovat jako plnohodnotného člověka, nedokáže to ani u ostatních.
28.01.2016 - 20:15 | Filtr
(Váhy) Buddha/2
:4: Zakyseluje pránu :61: perlíš dneska :30: :4: :4: :4:

A ještě k tématu, abys mě nesmazala :20:. Nejmíň tolerantní podle mého pozorování jsou ti, kteří se buď považují za dokonalé, nebo se to usilovně snaží předstírat.
28.01.2016 - 20:16 | Filtr
(Lev) Lolo Bear
Respektuju člověka i jeho názor v dobrém slova smyslu.. Toleranci bych vyjádřil jako respektování člověka nebo názoru, i když mi to není příjemný :3:
28.01.2016 - 20:47 | Filtr
(Hadoken) ži.va » Lolo Bear
co to je v dobrém slova smyslu?
28.01.2016 - 20:50 | Filtr
(Panna) Mici Angóra
Respektovat můžu něco, s čím v zásadě souhlasím nebo je mi to aspoň jedno, tolerovat i něco, co mi je vyloženě proti srsti, když se tedy pro tolerování rozhodnu. Takže v tomhle ohledu vlastně tolerance může být teoreticky nekonečná.

Moje tolerance končí ve chvíli, kdy někdo napadá (teď myslím hlavně slovně, např. právě ve smyslu internetových fór) můj způsob života, pohled na věc, názory, svobodu vůle nebo rozhodování apod. A napadá myslím hlavně ve smyslu té nadřazenosti, kterou jsem zmiňovala už v nedávné diskuzi, tedy např.: tvůj postoj je úplně pomýlený, podívej se na mě, já už jsem dávno prohlédl a doufám, že se to podaří i tobě. Dotaženo do důsledku-měla bys žít jako já, protože jedině tak je to správné. To mi připomíná sektáře.

Čili tolerance je důležitá a pokud se lidé budou chovat mírumilovně, můžou vedle sebe existovat nejrůznější skupiny lidí s nejrůznějšími názory.

Co se týče příkladů ze života, tak jeden za všechny, který se sem hodí, doufám, že se mi povede vystihnout ten rozdíl:

Výrok 1: V astrologii a její fungování nevěřím, ale chápu, že někdo jiný ano a věnuje se tomu. (Naprosto respektuji).

Výrok 2: Astrologie je hloupost, nechápu, jak se jí někdo může věnovat a věřit tomu, to mi mozek nebere. (Toleruji).

Výrok 3: Tak jsem slyšela, že děláš do astrologie, jo? A ještě k tomu prej vykládáš karty? Ty jo, tak ta astrologie ještě, i když je to kravina, tak to zní aspoň fundovaně, ale KARTY!!!??? A já si vždycky myslela, že jsi taková racionální. (Toleruji se skřípějícími zuby).

Výrok 4: Ty věříš na astrologii, jo? Tak to jsi teda správná věřící. Já když sleduju ty šarlatány... Hele, zkus se nad tím zamyslet, jaká je to ve skutečnosti blbost a proč to nemůže fungovat. Racionálně uvažující člověk to přece musí vidět. Prober se! (Netoleruji).

:17: :74:


28.01.2016 - 20:58 | Filtr
(Lev) Lolo Bear » ži.va
Respektuju názor, nebo člověka a jsem schopem ho vyslechnout a říct: ,beru to, a myslím to vážně.. Ale u tolerance si myslím něco o zadku, ale mlčím, protože to toleruju.. :4:
28.01.2016 - 20:59 | Filtr
(Hadoken) ži.va » Buddha/2
hm

mě se vybavila příhoda. přišla ke mně na návštěvu kámoška se psem.má mopsa. Bertu. nesnáším mopsy. ani jiný malý psy. a mops je fakt ošklivej. a navíc asi dvě hodiny chrochtala (Berta, ne kamarádka), protože to tak prej dělá, když je nervózní a v novým prostředí. takže jsme se navzájem s kámoškou neslyšely, co říkáme (Berta chrochtala vydatně a furt se koulela mezi náma a dožadovala se pozornosti).

to pro mě byla velká zkouška tolerance.

dopadlo to tak, že jsem Bertu začla po hodině akceptovat a dokonce mi začla připadat roztomilá (což mi beztak vsugerovala kámoška). Berta po další hodině přestala chrochtat.

28.01.2016 - 21:00 | Filtr
(Hadoken) ži.va » Lolo Bear
takže respekt je u tebe víc než tolerance. ok. to toleruju :4:
28.01.2016 - 21:11 | Filtr
(Býk) Petr9 » Lolo Bear
já zase dokážu respektovat, že je někdo holt idiot ... ale vedle sebe bych ho už netoleroval :4:
28.01.2016 - 21:11 | Filtr
(Lev) Lolo Bear » ži.va
No taky se to rak dá říct :4: respekt cítím k majiteli hospody ve které pracuji.. Nikdy jsme si neměli co říct, ale respektuju ho jako člověka, protože něco v životě dokázal.. Číšníka už jen toleruju, protože s ním musím vycházet, ale jeho názory jsou úplně zcestné, prostě na prd :61:
28.01.2016 - 21:17 | Filtr
(Panna) Mici Angóra » Petr9
:61: :61: :61:
28.01.2016 - 21:19 | Filtr
(Býk) Najdise.cz
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele bubobubo, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
No já teda netoleruju,když někdo vyžaduje toleranci vůči sobě a nedokáže být toletantní k těm,od kterých toleranci vyžaduje. :4:
28.01.2016 - 21:20 | Filtr
(Váhy) Buddha/2 » ži.va
No, mně někdo přinést domů košík zmijí, tak je budu respektovat, ale tolerovat asi těžko :4:
28.01.2016 - 21:20 | Filtr
(Lev) Lolo Bear » bubobubo
Krásně napsáno :75: :4:
28.01.2016 - 21:21 | Filtr
(Lev) Lolo Bear » Buddha/2
Zmije vy zůstaly před dveřma :61:
28.01.2016 - 21:22 | Filtr
(Býk) Petr9 » Petr9
což je vlastně opodvěď na otázku 3) jak se to u mě změnilo věkem:

- dříve bych idiota vůbec nerespektoval, ale dokázal bych ho vedle sebe tolerovat a snášet.
- teď už ho dokážu respektovat, ale nedokážu ho tolerovat a snášet :)

28.01.2016 - 21:33 | Filtr
(Blíženci) Matdamou
Napreskacku:
Schopnost tolerance se u mě s věkem zvyšuje. Tolerují daleko víc věcí než třeba před dvaceti lety.
Na pomyslném žebříčku je tolerance vysoko. Tolerance a schopnost komunikace považuji za základ toho, aby lidé mohli žít vedle sebe a nepožrali se navzájem.
Moje tolerance končí v okamžiku, kdy se jedná o moje soukromí. Nesnáším pokud se mi někdo bezdůvodně štourá v osobních věcech. Tolerance mi evokuje shovívavost. Respektuji autority. Toleruji každého, kdo se mi nevrtá v soukromí a toho kdo neubližuje. Komukoliv. Jsem schopna tolerovat i lež.pokud neubližuje. A také netoleruji vychcankovstvi.
28.01.2016 - 21:36 | Filtr
(Lev) Lolo Bear » Petr9
Takže vlastně si zmoudřel :37: já bych taky číšníka netoleroval, kdybych ho nepotřeboval.. :2:
28.01.2016 - 21:48 | Filtr
(Hadoken) Hustokrutě obscénní Morti » Petr9
Este stesti ze me miluješ pac jinak nevim v který kategorii bych skoncila. :61:
...mimochodem skvela definice. :15:

Jinak za me je to spis asi tak ze tolerance je z myho pohledu takova dobrovolna zalezitost...respekt vnimam spis jako neco co musim. :63:
Zmena vekem? Asi bude...definovat neumim...jednoduse je mi vic veci fuk. :21:
28.01.2016 - 21:53 | Filtr
(Býk) Hynek_69
Věci se mění...
A tohle není moje "pravda", ale jen můj úhel pohledu v tomto okamžiku...

Tolerance má něco společného s právy. Moje práva dosahují až tam, kde narazí na odlišná práva někoho jiného. Můj dům, můj hrad... hranice...
Tolerance je asi to místo doteku... nebo prolnutí.
Pokud jsme se "sousedem" na stejné vlně, je u mě jako doma... někoho můžeme tolerovat na dvorku, ale do ložnice ani krok (nebo do kuchyně, pokud by to někoho pobuřovalo ;-)

Nejedná se o toleranci ve smyslu "tolerance na návykovou látku", což je spíš zvyk až ignorance. Je to blíž technické toleranci, rozmezí, kde je to ještě OK.

Tolerance má i spojitost s pudem sebezáchovy... alespoň myslím...

Respekt je trochu výš, má vztah k hodnotám. Respekt mám k někomu, nebo něčemu, co není v rozporu s mým hodnotovým žebříčkem a je na vrchních příčkách, takže k tomu "vzhlížím"...

I když respekt můžu mít i k tomu, co vzbuzuje pocit ohrožení... takže to je taky ruku v ruce s pudem sebezáchovy...
ach ty pojmy... dojmy...
29.01.2016 - 10:47 | Filtr
(Býk) Najdise.cz » Petr9
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele tulačka, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
:4: :15:
29.01.2016 - 10:52 | Filtr
(Býk) Najdise.cz » Buddha/2
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele tulačka, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
:4: :61: :61:
Ale zase - nemusel by to být zase tak špatný mazlíček... A když někoho naštve tchýně: maminko, počkejte, něco tu pro vás mám...
:20:
29.01.2016 - 10:56 | Filtr
(Hadoken) ži.va » Petr9
jsem se zamyslela a mám to dost podobně.

dokážu respektovat, že jsou lidi různý, žijou různě, věřej různým věcem, mají různé svoje názory, se kterýma třeba nesouhlasím, ale respektuju je - nebo se o to aspoň snažím.

Jakmile však začne takový člověk nebo cokoli (když už jsme u těch mopsů a zmijí) zasahovat do mé zóny a nějak mě výrazněji obtěžovat svých chováním
(čili jedná se už o nějakou aktivitu) nebo do prostoru někoho jiného, kdo není schopen se tak dobře bránit, tak tam má tolerance končí a nějak zareaguju (dle situace- pravda, ten mops mě sral hodně, kdyby tam nebyla ta kamarádka, tak ho rozhodně vedle sebe nestrpím).

a mám pocit, že je spousta lidí, který právě nejsou schopný toho respektu vůči druhým (ve smyslu, jak jsem popsala). je to hodně ožehavá otázka především v oblasti ideologií a náboženských směrů třeba si myslím. teda - jejich některých vyznavačů (ty směry samy o sobě za nic nemůžou).
29.01.2016 - 11:47 | Filtr
(Býk) player
Tolerance vychází z nadhledu či empatie, respekt z charisma.

Na další otázku odpovím , že nevím. Jednou dávali ve zprávách Staromák , kde se oslavoval titul MS v hokeji. A byl tam záběr , jak vyholená lebka v kanadách kopem do hlavy kohosi napadla. Jsem klidná povaha ,ale v tu chvíli se mě zmocnil takový hněv , že bych zabíjel. Nepoznal jsem se. nesnáším násilí a ten zmrďák použil tvrdou podrážku proti hlavě bezbranného.

V žebříčku hodnot? Vysoko. Protože hraju v kapele s člověkem , kterého musím tolerovat každou vteřinu jeho existence , ale naučil jsem se to a kupodivu ,asi ho mám rád.

Změnilo. V mládí se odpouští hůř. Na základce jsem byl docela žárlivej a pomstychtivej hegemon. Ale po dlouhých peripetiích s kyčlemi mezi 13 - 17 rokem jsem se na svět začal dívat úplně jinak.

29.01.2016 - 13:27 | Filtr
(Váhy) Buddha/2
Ještě trochu jinak (dál od zmijí :4:). Respekt si myslím je spojený s pokorou. Jako např. respekt k rodičům, učiteli nebo někomu s přirozenou autoritou. Vyjadřuju tím, že uznávám toho člověka jako zkušenějšího a jsem ochotný mu věřit (může ale být jen v jednom ohledu, ne ve všem). Toleranci mám spojenou s postojem "o nic nejde", resp. jde jen o názor, kvůli kterému nestojí za to jít do konfliktu, nebo jen o jiný úhel pohledu.
Příspěvky: 1-25 26-47
« předchozí  další » »|
Aktuální postavení planet
Aktuální
postavení planet
ukázat planety »
Lunární kalendář 2024
Lunární kalendář
Luna ve Štír Štíru
ukázat kalendář »