Polévka jako antibiotikum


15.12.2016 - 13:26
(Beran) balschemtov
Polévka jako antibiotikum
Kuřecí vývar je tradiční prostředek proti nachlazení. Já mám trochu vylepšenou a osvědčenou verzi na zimní dobrotu. Potřebujeme: kuřecí polévkovou směs, polévkovou zeleninu, nať petržele, kopr, hřebíček, bobkový list a klidně další oblíbená koření. Nejdřív uděláme vývar z masa. Já ho nesolím, pouze maso vložím do vody a vařím, vařím dokud nemám vývar. Necháme vývar pěkně vychladnout a sebereme z vrchu ztuhlý tuk, který si dáme stranou. Pak do vývaru dáme zeleninu (opět nesolím) pěkně na velké kousky a vaříme až do změknutí. Mezitím si vyrobíme to nejchutnější z celého jídla to jsou knedlíčky. Na ty potřebujeme strouhanku, vejce a právě ten stranou odložený tuk z masa, který dá knedlíčkům tu správnou chuť. Knedlíčky osolíme a dáme si je stranou. Z vývaru vyndáme zeleninu a vložíme tam knedlíčky, které krátce povaříme a opět je vyndáme někam na stranu. Pak polévku osolíme, přidáme maso a pokrájenou zeleninu a případně dochutíme.

Řazení:
06.01.2017 - 19:12 | Filtr
(Kozoroh) Bosch » balschemtov
Také je dobré dbáti starého kulinářského přísloví, pes který štěká není dovařený.
19.12.2016 - 14:58 | Filtr
(Beran) balschemtov » thééé
známý biblický obrat je: návrat k egyptským hrncům masa:)
19.12.2016 - 12:08 | Filtr
(Beran) balschemtov » Buddha/2
Existuje dvojí pojetí zdraví z hlediska vztahů mezi nevědomím a vědomím. První chorobná posedlost zdravím je domnívám se snaha já (rozuměno já jako digitus vědomí) přehnaným zájmem o zdravý životní styl zahrát do autu a úspěšně ignorovat většinu tělesných signálů a snů. Jde o snahu opevnit se v jakési rané fázi vývoje já. Druhá varianta je zájem o zdravý životní styl plynoucí z přirozeného zájmu o tělesné signály, který se projevuje snahou integrovat každou nemoc do osobnosti a tím ji také léčit. (V tomto pojetí je nemoc vítána - příčinou smrti, je život sám, nikoliv hodnocena jako osobní selhání - máš chřiku, protože špatně žereš) Čínská medicína patří do té druhé kategorie, ale pojetí čínské medicíny zde prezentované patří objektivně do první kategorie a to jsem vyjádřil. Nikol zavržení čínské medicíny per se.
18.12.2016 - 13:40 | Filtr
(Ryby) thééé
Systémů a pohledů na věc je samozřejmě spousta.
Nabízím jeden prastarý pohled, líbí se mi jídlo jako alchymie či magie...
Takže klasický masový/slepičí vývar:
Polévky jako takové patří pod energii měsíce, živel vody.
Jednotlivé ingredience, které se do ní oddedávna dávají, jsou většinou ochranné, očistné, ozdravné a posilující.
Př. maso pomáhá spojovat se zemí, člověka staví "na nohy", nohama na zem. (doporučuje se třeba rodičkám, na celkové posílení,a pro zvládnutí zátěže. Třeba v Egyptě pili muži slepičí vývary ve velkém, aby neselhali při svatební noci)
Cibule - zastupuje planetu mars, živel ohně, představuje ochranu, umocňuje přirozený ochranný štít kolem člověka. Podle starých moudrostí rozkrojená v kuchyni pohlcovala zlé síly, a dneska se už ví, že takto ničí bakterie a viry. Říká se, že Egypťané postavili pyramidy cibulí a česnekem.
Pór - planeta mars, živel ohně, zvyšuje fyzickou sílu.
Mrkev - mars, živel ohně, zvyšuje potenci, která je při léčení také potřeba.
Celer - merkur, živel ohně - jako známé afrodiziakum představuje energii sexuální, ale taky mír, spiritistické schopnosti.
Nové koření - pl. jupiter, živel ale země, používán pro léčení a uzdravení.
Bobkový list - slunce, oheň, pro léčbu, ochranu, spirituální uvědomění a očistu. Ten byl odpradávna spojován s antickými božstvy, zdobil hlavy vítězů.
Černý pepř - mars, oheň, nese energii ochrannou a očistnou.
Hřebíček - jupiter, oheň, pro lásku, ochranu (i peníze)
Petrželka - merkur, vzduch, energie ochranná.(mexičané si ji údajně dávají za ucho při bolestech hlavy), kdysi měla tato bylina chránit pokrm před zlem, zřejmě není náhoda, že se dává dnes na ozdobu téměř každého jídla.
Sůl - patří pod planetu Zemi, živel země, představuje kontakt s realitou, ale na druhou stranu tlumí spirituální uvědomění, takže dobrá pro hlavy v oblacích. Známé je použití pro ochranu.

a tož tak tak všelijak atd... :37:
17.12.2016 - 10:09 | Filtr
(Vodnář) THX1138
A kde je to jako antibiotikum? Myslel jsem podle titulku, že to bude česnečka :)
16.12.2016 - 14:20 | Filtr
(Váhy) Buddha/2 » balschemtov
Bože, Ty ses rozjel :4:
Jako uargumentovat čínskou medicínu tím, že v životě nejde o zdraví, to je fakt síla :4:.
Naše kultura ? To je co ? Kantýny a fastfoody, když to vezmu kvantitativně.
A jo, číňani mají o vlastnostech potravin daleko větší povědomí a hlavně několikatisíciletou tradici a tudíž zkušenosti. I selský rozum mi říká, že pomeranče jsou fajn v tropech, ale ne pro člověka v mrazech. Tomu udělá rozhodně lepší službu zeleninový vývar nebo zázvorový čaj.
Pokud jde o koupené kuře, jo, je plné antibiotik, ale jestli bych si zrovna takhle chtěl léčit chřipku, to bych si vzhledem k obsahu jiných dobrot dvakrát rozmyslel (což jako vegoš naštěstí řešit nemusím :5:).

Kdybych chtěl porovnávat výsledky české a čínské kuchyně (mírně neobjektivně :20:), poukázal bych na čínského důchodce, který v 80 bez problémů cvičí tai čchi a českého, který se ráno o francouzských holích dobelhá do čekárny pro svoje prášky :69: (máme přece jiné hodnoty než zdraví, že ?:4:)
16.12.2016 - 11:08 | Filtr
(Kozoroh) Bosch » balschemtov
kuřecí demi glace z vývaru kostí. ale obyčejní tam vaří nožky a odpady z kuřete získají taky gel ale je to celkem humus berou samozřejmě to nejlevnější když to koupíš v čínské restauraci je to většinou mizérie. nechtít vidět proces. ty šupiny z nožek tam často i najdeš. to nemusím.
beru sójovku tamari od sonfoodu a pak i misopastu. vývary z kostí jsou čínská medicína. trvá to min jeden den než se to správně uvaří, s kořením nakonec se přidává zelenina. u hovězích i týden varu.
16.12.2016 - 11:00 | Filtr
(Beran) balschemtov » Bosch
Také vařívám kuřecí polévku v čínském stylu přesně s tím zázvorem a chilli. Slyšel jsem, že prý čínští kuchaři používají místo glutasolu právě kuřecí želé.
16.12.2016 - 10:57 | Filtr
(Kozoroh) Bosch
Dělám pekingskou. Číňan se vyzná. Je vyvážená a výživná.
Dlouhý vývar, důležité je správné zahuštění a složení chutí jídlo má obsahovat všech 8 chutï aby bylo harmonické.
Patří tam i kousíček zázvoru a chilli pasty. Hlavně teď v zimě.
Na vývar beru bio maso kuřecí žádná slapice ta je tvrdá nehodí se tu použivají číňani když vaří polívky čechům v jejich restauranu.
16.12.2016 - 10:55 | Filtr
(Beran) balschemtov » terere
Vidím, že čínská medicína je tvoje mantra natolik, že cokoliv říkáš je to jen "čínská medicína". Mě osobně vlastně ale vůbec nezajímá co si o čemkoliv myslí "čínská medicína" zajímá mne ovšem co si o čemkoliv myslíš ty, pokud ještě existuješ nejsi jen "čínská medicína" tedy svůj vlastní symptom. To čemu říkáš "čínská medicína" je spíš nějaký tvůj systém, který má uspokojit především tebe a jedině to je na něm zajímavé. Nepochybně to ale není "čínská medicína" jako moje názory na židovství nejsou židovství a já nejsem žid. Nakolik mám vlastní názor a jsem schopen nést za něj zodpovědnost přísluší mi posuzovat cokoliv se mi nezdá a nelíbí a s klidem to mohu odsoudit, odhodit a nezabývat se tím. Je úplně normální se v kontaktu s druhými setkat s trojím postojem: souhlas, mlčení, nesouhlas.
16.12.2016 - 10:26 | Filtr
(Býk) Najdise.cz » balschemtov
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele :):):), který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
Já tedy taky dost často na prohřátí v zimě používám polévku,je to spíše než na chřipku, tak na nachlazení.Ale v naší zemi je často vývar podáván chorým s chřipkou.I většinou není chuť k jídlu a tak je to lehké, výživné jídlo...Taky bych to brala, že něco do sebe to má, jelikož se může pak člověk zpotit a lépe se tělo zbavuje toxinů,tak si to vykládám.
Jen jsem třeba letos v zimě udělala pěknou blbost a tu mi terere zpětně perfektně vysvětlila.Tady se traduje už hodně let očista zeleninovými šťávami.Mé kdysi heslo když už tak už, jako ne dvě deci... a pila jsem jich asi litr denně...podotýkám, že jsem k tomu jedla, nebyla to klasická hladovka.Místo abych byla zdravější, se mi udělalo ještě hůře, rozhodila si více trávení a spadla jsem do větších únav atd. .Měla jsem kdysi onemocnění lymfatických uzlin,a já ochlazovala dva měsíce v zimě slezinu...Musím tedy potvrdit, že na tom něco je.Nikde jsem se nedočetla, že tuto metodu dělat v chladném období by neměl každý.Myslela jsem, jak budu ulevovat svému tělu..., jak se bude čistit.Ty šťávy měly pokojovou teplotu. Chybami se člověk učí...
16.12.2016 - 09:39 | Filtr
(Střelec) terere » balschemtov
dobře,je to tvoje přesvědčení a nebudu ti nic vyvracet,čínskou medicínu mám za léta praxe vyzkoušenou a prověřenou,takže se nemusím za nic stydět ani schovávat... :3:
to,že žiješ zdravě ti nevyvrací nikdo,ale skladba jídelníčku je nastavená podle západního systému a tedy termoregulační hodnoty potravin nejsou známy...čínská medicína to má podrobně rozkódované a přesně určené a tím je vlastně jedinečná,protože cíleně nastaví potraviny ke zdravotnímu oslabení...asi bych řekla,že ti nepřísluší posuzovat něco čemu nerozumíš a zlobíš se když se napíše jiný názor nebo zkušenost,místo toho aby ses zeptal jak to funguje,se rozohníš a vaříš z vody a ano toto je na jinou diskuzi...
16.12.2016 - 08:20 | Filtr
(Beran) balschemtov » :):):)
Hřebíček ani kopr nejsou ve vývaru nijak výrazně cítit, pokud ovšem nepoužiješ čerstvý kopr, který do polévky přidáš zcela na závěr.
16.12.2016 - 08:19 | Filtr
(Beran) balschemtov » terere
Co na to odpovědět že? Můj jídelníček je nastaven tak, aby mi poskytoval dostatek živin, energie a nezatěžoval zbytečně mé trávení. Jsem si jistý, že je nastaven velmi dobře, protože předevčírem jsem byl u lékaře na preventivní prohlídce a ten mi řekl, že moje orgány fungují skvěle a moje hodnoty cholesterolu ho přímo udivují. Žiji na venkově v domě bez centrálního vytápění. Mám každodenní kontakt s přírodou a moje tělo má šanci reagovat na rytmus roku a proměnu teplot a může si dovolit ten luxus poprat se s chřipkou. Můj názor zase je, že máš popletený hodnotový systém a tím pádem máš zmatené názory. Neschovával bych to za čínskou medicínu, té určitě nerozumíš a rozumět ani nemůžeš, protože nevěřím, že bys ovládala mandarínskou čínštinu a studovala si ji u nějakého čínského odborníka. To co mi předkládáš jako čínskou medicínu je bohužel asi jen odvar typu čínské polévky v sáčku. Úplně klidně to někde zahoď a věnuj se třeba tradiční české cestě. Chápu, že to není tak exotický a na úrovni, ale to je omyl. Včera jsem se bavil s kamarádkou, která se věnuje českým tradicím a vždy mne totálně překvapí jak mnoho jsme toho zapomněli. Neber to jako kritiku, ale spíš jako námět k diskusi. Já osobně vidím jádro našeho konfliktu v postoji ke zdraví. Dnes je takový trend "posedlosti zdravím", který ale považuji za dětinský a který má téměř náboženský rozměr. Snažím se to pochopit, neboť jsem zažil jak tahle posedlost dovede zničit hodně pěkných věcí mezi lidmi. Zvláštní je, že jsem našel odpověď přímo v naší kultuře. V životě člověka nejde vůbec o zdraví, ale o něco jako štěstí a naplnění. Hebrejské slovo pro to použité je od kořene rovný, přímý. Zdraví je špatné paradigma musíme to změnit.
15.12.2016 - 19:48 | Filtr
(Býk) Najdise.cz
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele :):):), který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
Tak to si nějak nedokážu představit s hřebíčkem, koprem a ještě si tam tedy můžu dát oblíbenou skořici...
Já si dělám jednoduchý nápoj a to zázvor,skořice, hřebíček, když trochu zchladne tak med, šťávu z citronu.Nebo česnečku a do toho vyvařím cibule i se slupkou.
Pokud dělám vývar,tak z celého kuřete, jelikož to, co je prodáváno jako polévková směs je kostra,dvě křídla s peřím a kůží.Každopádně jak kuře, tak polévková směs už samo o sobě je antibiotikum.
15.12.2016 - 18:04 | Filtr
(Střelec) terere » balschemtov
ano :4:...jsem psala z pohledu čínské medicíny...ta se zabývá hlavně příčinou a protože máš špatně nastavený jídelníček,dostal jsi chřipku :6:
15.12.2016 - 17:32 | Filtr
(Býk) Najdise.cz » balschemtov
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele Drzá Fikce, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
Jak by to mohlo obsahovat éčka? Vždyť je to jen čistá ropa.... :75:
15.12.2016 - 15:50 | Filtr
(Beran) balschemtov » terere
Promiň, ale to je fakt hrozná a kýčovitá pitomost to, co píšeš.
Chřipka není žádný přehřátý ohřívač, ale tělo napadené virem. Tělo se mu brání imunitní reakcí. Samo dokonce zvýší teplotu a pokud ho v tom podpoříme máme velmi dobrou šanci se virózy zbavit rychle bez větších následků, což je tradiční metoda ověřená generacemi. Vypotit se a to řádně.
Před čtrnácti dny jsem podobný stav zažil. Měl jsem chřipku pouze tři dny. Ten třetí den jsem nekompromisně zatopil v kamnech tak že v místnosti bylo nesnesitelně horko, sám jsem se ještě oblékl a přikryl jsem se péřovou peřinou. Ráno jsem se probudil úplně bez horečky i příznaků nachlazení. Polévku jsem použil jako podpůrný prostředek k rekonvalescenci.
15.12.2016 - 15:42 | Filtr
(Střelec) terere
recept je dobrý,jen z pohledu čínské medicíny je kuře horkého charakteru a to bych tedy nedoporučovala,protože chřipka je vlastně přehřátý střední ohřívač a tak jen přiložíme do kotle...tím spíše podpoříme nemoc...je třeba ochlazovat tělo potravinami chladnějšího charakteru,ale to je třeba znát... :17:
15.12.2016 - 15:41 | Filtr
(Štír) Freja » balschemtov
:4: :4:
15.12.2016 - 14:11 | Filtr
(Beran) balschemtov » Drzá Fikce
To je ovšem éčková a někdy i melaminová specialita, která zarušeně zlikviduje i poživatele samotného:)
15.12.2016 - 13:53 | Filtr
(Býk) Najdise.cz
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele Drzá Fikce, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
Recept: Koupíme čínskou nudlovou polévku...
:75 :75: :75:


Aktuální postavení planet
Aktuální
postavení planet
ukázat planety »
Lunární kalendář 2024
Lunární kalendář
Luna v RybyRybách
ukázat kalendář »