Citáty - mor dnešní doby


09.07.2015 - 20:09
(Ryby) MG34
Citáty - mor dnešní doby
Dejte mi sem svůj oblíbený citát a zkuste mi na jeho základě nějak argumentovat (což se dnes bohužel zhusta děje - že se na základě metaforicky myšleného a v nadsázce řečeného dělá doslovný a tedy nekorektní závěr).Já pak k tomu připíšu nějakou úvahu nebo třeba protipříklad a tím to vyvrátím.Bude to tu taková pěkná sbírka. Off-topic budu asi poctivě promazávat. A evidentně na to tady lidé nejsou zvyklí. Přitom v civilizovaném světě se diskuze pro přehlednost moderují (ať už na Internetu nebo v televizi). Reakce typu jeden smajlík mažu bez pardonu a bez vysvětlení.Ještě pro jistotu polopaticky shrnu "zadání" (docházelo tady k častým nepochopením a dílem to padá i na moji hlavu, protože jsem to nenapsal úplně jasně):Nejde o citát jako takový, ale o jeho nadužívání a konkrétní špatné interpretace - takže toto má být sbírka těch špatných interpretací (ale budu zde nechávat i ty dobré, když se zadaří) a samozřejmě musím nechat i ten citát, protože o něm ty interpretace budou.A netrvám na tom, že popsat princip té špatné interpretace musím jenom já, může i někdo jiný, budu jenom rád.

Stránka: 1 2
Řazení:
09.07.2015 - 20:34 | Filtr
(Býk) Najdise.cz
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele silentium, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
Něco do sbírky:

"Nenacházíme vůbec žádné lidi se zdravým rozumem kromě těch, kteří souhlasí s našimi názory".

Rochefoucauld Francois Duc de la
09.07.2015 - 22:16 | Filtr
(Ryby) MG34 » Ahajas
Nechám tu oba příspěvky - souvisí spolu - je to přesně to, co jsem hledal.

Představte si oba, že řeknete nějakou normální a pravdivou věc. Třeba že zdravá kočka má v dospělosti 4 nohy (za všech běžný předpokladů, které se z kontextu dají chápat - počítáno v desítkové soustavě, na planetě Zemi, atd.). Pak se objeví nějaký křikloun a tu věc s kočkou obrátí na lež - jeho názor je, že každá zdravá kočka má 3 nohy (za stejných předpokladů). Vy s ním a jeho "názorem" nesouhlasíte a dáte mu to najevo, řeknete mu, že nemá zdravý rozum a ukážete mu svoji zdravou 4-nohou kočku. V té chvíli se pravda ukázala.

Tak - ale on se bude hájit tím stupidním citátem... Tím vás jakože staví do situace, že pochybujete o jeho rozumu jen proto, že s vámi nesouhlasí, takže kdovíjak to teda vlastně s vámi je (určeno k prezentaci před publikem pro dosažení maximálního efektu) a co když ona ta pravda bude někde jinde když jste tak sebestřední... Pravda je zastřena a to tím víc, čím víc bude přikyvovačů typu "absolutně souhlasím".

Jak říkám - stupidní citát a nezralá reakce, kterou v lidech vyvolává... Super kombinace - díky za příklad.
09.07.2015 - 22:17 | Filtr
(Ryby) MG34 » silentium
reakce viz výše
09.07.2015 - 22:52 | Filtr
(Býk) Najdise.cz
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele Bard Moe, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
"Jen dvě věci jsou nekonečné - vesmír a lidská hloupost. Tím prvním si ovšem nejsem tak jist."

Albert Einstein
09.07.2015 - 23:14 | Filtr
(Býk) Najdise.cz
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele onka, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====

"Kdyby hlupáků nebylo, kde by se brala moudrost?"

J. Á. Komenský
10.07.2015 - 07:39 | Filtr
(Ryby) MG34 » Buddha/2
Tyto 3 citáty nad sebou jsou na podobné téma a částečně si i protiřečí - proto reakci spojím do jedné.

Všechno to prostě reflektuje známý fakt, že těch chytřejších je v populaci prostě málo (např IQ nad 130 pouze 2% a podobné to bude i s jakousi moudrostí a sečtělostí) a ten zbytek lidí - to jsou prostě ti hloupí.

1. a 3. citát se (zase náležitě před publikem) používají k tomu, že "řečník" se jakoby automaticky zařadí do té chytré části (což je samozřejmě blbost, Ctrl+C nebo "sdílej" na FB umí i cvičená opice). Když se to navíc uvede v reakci na někoho jiného, tak toho jiného to jakoby sráží mezi ty hloupé, i když napsal nějakou rozumnou věc. Problémem těchto citátů je to, že se nepoužívají ve správném měřítku - vůči mase lidí. Ony se dnes bohužel používají jen vůči jednotlivcům, kde to samozřejmě selhává, ale stejně to emočně "zafunguje", protože publikum (plné hloupých) samozřejmě přikyvuje, protože jednoho každého z nich se to přece vůbec netýká.

Navíc je tu 2. citát - který vyzdvihuje relativitu "chytrosti" (na rozdíl od Einsteina). Ten míří z opačných řad - jakoby od hloupého na obhajobu jeho hlouposti - "vždyť vy chytří nás přece potřebujete". V tomto smyslu si i tady dokážu představit nějakou nepatřičnou argumentaci, ale asi není nutné uvádět.

...

ještě dodatek - první citát mezitím smazal autor příspěvku (má na to samozřejmě právo) - bylo to něco v tom smyslu, že hlupáky (on použil přímo "blbce") odněkud shazují ve velkém množsví (asi narozdíl od chytrých) - přesné znění si už nepamatuju, ale to je celkem nepodstatné
10.07.2015 - 07:40 | Filtr
(Ryby) MG34 » onka
reakce viz výše 2
10.07.2015 - 07:40 | Filtr
(Ryby) MG34 » Bard Moe
reakce viz výše 3
10.07.2015 - 11:23 | Filtr
(Kozoroh) Naelin
zaujímavá myšlienka - založiť túto diskusiu :15:

takže..ja skúsim citát, u ktorého si už nepamätám autora, žiaľ...čítala som dosť dávno jednu knihu a tam bol uvedený..znenie si však pamätám presne:

JEDINÁ CESTA VON VEDIE DOVNÚTRA

moje pochopenie týchto slov: je úplne zbytočné hľadať príčinu mojej nepohody, rozhorčenia a akýchkoľvek nepríjemných pocitov vonku, v okolí, u iných ľudí...z vonku prichádza len podnet, aktivácia, spúšťač...takže ak chcem pochopiť, prečo ľudia reagujú tak ako reagujú, predovšetkým musím pochopiť niečo v sebe, čím si tieto reakcie do svojho života (či už reálneho alebo virtuálneho) priťahujem...ináč budem v jednom kuse všetkých osočovať a obviňovať zo všetkého, čo sa mi nepáči..to síce pomôže môjmu egu - bude sa cítiť viaccenné- ale nikam ma to neposunie

uznávam, že niekomu stačí ten pocit viaccenosti a namiesto ponorenia sa do seba venuje obrovské množstvo energie do ukazovania prstom na tých ostatných...je to voľba každého z nás, kde a ako minieme svoju energiu, takže aj tento postoj je v poriadku :1:

teším sa na tvoju úvahu, aj na prípadné vyvrátenie či vymazanie :3:
10.07.2015 - 12:06 | Filtr
(Lev) Marhon
Nebudu ti snášet důvody, pro které mě máš milovat, neboť ty žádné důvody nemáš. Důvodem k lásce je láska.
/Antoine de Saint-Exupéry, CITADELA/
10.07.2015 - 16:57 | Filtr
(Ryby) MG34 » hanakus
Tak, začnu tím "je můj" - to je taky dobrá nahrávka. Je opravdu dost zoufalé citovat sám sebe a snažit se tím urvat 15 minut slávy. Něco jako Arnold J. Rimmer.

A navíc by se tomu mnohem výstižněji dalo říkat úplně jinak - krédo. Opravdu - neříkej tomu citát, ale krédo. Bude to lepší.

Tak a co teď s tím, když to vlastně není citát? Ok, budeme se tvářit, že je. A už to krystalizuje - "jako host" - v tom je právě háček. Čí host? Svůj vlastní? Na jednu stranu je fajn se chovat celkem ohleduplně a já jsem jenom pro, ale zcela legitimní je i přístup "po nás potopa" nebo "urvi co můžeš".

Nikde totiž není dáno, jaká tady vlastně jsou na světě pravidla, jestli vůbec nějaká. A vykládat si to jako pozitivně budovací přístup je jen jedna z možností.

Nelze tedy na někoho jen tak moralizovat, když tady není host, ale vlastně je tu také doma. Musí to být podloženo něčím víc.

A taky se vracím zase zpět na začátek - tohle je fakt čistě osobní krédo, vztahující se k vlastním hodnotám. Někdo s podobnými hodnotami ho má a někdo jiný zase ne.
10.07.2015 - 17:43 | Filtr
(Ryby) MG34 » Naelin
No, tohle je podobné jako ten předchozí citát. Je tu malinko víc nadsázky a také víc kontroverze.

Úplně přesně vidím cílovou skupinu - židy, jedoucí v dobytčáku na koleji do vyhlazovacího tábora. Sice by se mohlo zdát, že se nad sebou můžou zastavit, bilancovat svůj život, smiřovat se s osudem, odpouštět, atd., ale věc se má tak, že je všude plno křiku, štěkající psi, bolí je celé tělo, mají hlad a žízeň, chce se jim na záchod, mlátí je dozorci, ostatní usedavě naříkají a je to prostě kromě zoufalých podmínek ještě tak hektické, že prostě žádná cesta dovnitř ani nemůže být.

Mohu i trochu ubrat - třeba "jen" šikanované dítě.

Mohu ještě ubrat - třeba jen člověk, šikanovaný v práci.

Nebo ještě víc ubrat - jednou za čas "šikana" na úřadě.

Z toho je vidět, že některé životní podmínky cestu dovnitř prakticky vylučují, je nemožná. Někdy možná je, ale blbě, někdy jen s lehkými obtížemi a někdy se cesta dovnitř přímo nabízí (viz jednou za čas šikana na úřadě).

Je tedy velkou chybou tenhle citát zobecňovat
...a je malou chybou jeho ne/přijetí vázat pouze na rozhodnutí daného člověka (a ne na reálnou ne/zdolatelnost okolních překážek)
10.07.2015 - 18:15 | Filtr
(Býk) Najdise.cz
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele onka, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
Navíc je tu 2. citát ( Kdyby hlupáků nebylo, kde by se brala moudrost?) - který vyzdvihuje relativitu "chytrosti" (na rozdíl od Einsteina). Ten míří z opačných řad - jakoby od hloupého na obhajobu jeho hlouposti - "vždyť vy chytří nás přece potřebujete". V tomto smyslu si i tady dokážu představit nějakou nepatřičnou argumentaci, ale asi není nutné uvádět

........................................

Dovolím si argumentovat : ve výroku vidím princip duality - bez tmy nevidíme světlo, bez smutku radost, bez hlouposti (bez hlupáků) moudrost (nositele moudrosti) atd. Tvůj výklad tohoto citátu hodnotím jako vztahovačný (vztahuješ na J. Á. Komenského, že byl hlupák)..
11.07.2015 - 06:23 | Filtr
(Ryby) MG34 » Marhon
Další láska... ne jen bezpodmínečná, ale dokonce bezdůvodná. Nevím, jestli je to dobrý překlad, neznám originál, ale ty podmínky by mi tam seděly malinko lépe.

A opět si to protiřečí s jiným citátem (viz výše) - že milovat se dá jen když se milující sám nenenávidí.

Další věc je ty důvody "nemít" anebo jen "nevidět" - neidentifikovat. Ona ta láska má vždycky nějaký vývoj a nějaké impulsy (důvody), proč se rozvinula.

Milovat bez důvodu to je jako vybrat si náhodně patník u silnice a milovat ho a opustit kvůli němu předchozí lásku. Je to docela přitažené za vlasy a podle mne jen romantická póza (při vší úctě k autorovi).

Něco jako "rebel bez příčiny" (ale ta příčina tam přitom sakra je, jen on ji nedokáže pojmenovat).
11.07.2015 - 06:39 | Filtr
(Ryby) MG34 » Ahajas
Tady se zneužití přímo nabízí - víno se v naší společnosti tak nějak z historických důvodů velice přeceňuje, protože má poměrně silnou komunitu nekritických zastánců. Že je nezdravé se ví, naznačuje to i druhá půlka citátu. Ale aby jejich milované víno nepřišlo zkrátka, tak se mu přisuzuje kouzelná vlastnost (víceméně neprávem).

Viděl jsem hodně různých opilců a něco z toho zažil i na sobě - někoho to uspává, někdo řádí, protože ztrácí zábrany, někdo se uzavře do sebe, někdo huláká, protože se špatně slyší, atd. ale nazývat tenhle soubor dopadů vína "pravdou" - tady je přání otcem myšlenky...

A velice kouzelné je pozorovat, když si dá víno asiat - oni (jako rasa) se s alkoholem nějak neumí biochemicky vyrovnat - tam je to ještě úplně o něčem jiném.
11.07.2015 - 07:00 | Filtr
(Ryby) MG34 » onka
No, přemýšlím, jestli to tady vůbec nechat, možná to smažu, protože reakce je dost nevyzrálá - nečte pozorně text a dělá zbrklé závěry.

Já jsem tam ve výkladu citátu totiž zmínil pojem "relativita", který je silnější než "dualita". Relativita znamená "jednooký mezi slepými králem", dualita proti sobě staví slepého a bystrozrakého.

To, co nazýváš "mým výkladem" je jen jeden z příkladů, který mne napadl jako MOŽNÉ ZNEUŽITÍ toho citátu.

Jak říkám - úplné nepochopení psaného textu - smažeš se sama nebo tě mám smazat? Anebo víš co? Ono to tu asi může zůstat - je to pěkný příklad toho, kdy někdo pro dualitu nevidí jí nadřazenou relativitu - tedy pro samou černou a bílou nevidí žádné odstíny šedi.
11.07.2015 - 10:47 | Filtr
(Býk) Najdise.cz
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele vernal, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
Emócia je alergická reakcia tela na rozum.
11.07.2015 - 18:22 | Filtr
(Kozoroh) Bosch
vrána k vráně sedá
protiklady se přitahují

který z těch dvou vyvrátíš?
11.07.2015 - 20:53 | Filtr
(Býk) Najdise.cz » MG34
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele silentium, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
Přízpěvky spolu souvisí?...citát je o nezralém egu přízemní mysli, reakce, co vyvolává jsou v zásadě tři - nezájem, souhlas a pokus o znevěrohodnění autora. Kterou, že jsi použil...aha, znevěrohodnit ty co souhlasí...řečnicky správně, ale fakticky bez invence a myšlenky...docela slabomyslné na držitele "pravdy".

"My" nepochybujeme o něčím rozumu, když s námi nesouhlasí - to sis trošku převrátil - "Ty" označuješ souhlasné přikývnutí za stupidní, bez udání nějakého faktu.
Předpokládám smazání.
11.07.2015 - 20:58 | Filtr
(Ryby) MG34 » vernal
Začnu špatnou zprávou - vztah emocí a rozumu je výrazně složitější, nedá se takto odbýt a hlavně emoce jsou "starší" než rozum, takže nereagují. Naopak, reaguje rozum. Jako striktně vzato je to úplně mimo a kdo by to takto striktně vykládal (jakože si to i dokážu představit, vzorků je tu dost), tak by byl fakt hodně mimo.

Ale je tu jedna věc, která ten citát s velkou dávkou nadsázky částečně ospravedlňuje - jen se nesmí brát tak doslova. Část mozku, kde se tvoří emoce, je hodně uzurpátorská - bere krev té části mozku, kde sídlí rozum. A mozek je hodně náročný na krev... Takže emoce a rozum spolu soupeří o krev.
11.07.2015 - 21:05 | Filtr
(Ryby) MG34 » silentium
No, ale o tom je tahle diskuze - o citátu, jeho nadužívání a špatných interpretacích. Tak jsem to založil a tak to chci.

A holčina použila ABSOLUTNÍ souhlas - to je právě ta špatná interpretace. Já svým způsobem s tím citátem také částečně souhlasím, ale v žádném případě ne "absolutně" - chápeš?

Jinak za stupidní jsem neoznačil tu reakci (tu jsem označil za "nezralou"), ale už citát. To jsem fakt nemusel - za to se klidně omlouvám, ale není to myšleno zle na ten konkrétní citát, ale jako na žánr "citát" obecně. Já prostě citáty nemusím a ten "žánr" celý jako takový je pro mne stupidní (jednodušší). To je prostě můj postoj.
12.07.2015 - 17:17 | Filtr
(Kozoroh) Noemi
„Bůh nestvořil ženu z mužovy hlavy, aby mu poroučela, ani z jeho nohou, aby byla jeho otrokyní, nýbrž z jeho boku, aby byla blízká jeho srdci. :16:
12.07.2015 - 16:40 | Filtr
(Býk) Najdise.cz
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele onka, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
"Vím, že nic nevím"
Sokrates

Čím víc informací přijímám, tím víc si uvědomuji, že neznámého neubylo



"Myslím, tedy jsem"
Descartes

Z pozemského hlediska jsem ego, které myslí a tvoří moji osobnost
12.07.2015 - 19:00 | Filtr
(Ryby) MG34 » onka
Sokrates - uvedená interpretace daného přísloví může být víceméně správná, ale při nadužívání může narazit - zejména v uzavřených systémech - například ve statistice. Ve statistice obecně čím více informací, tím přesnější závěry. Takových "uzvařených" systémů je v našem světě poměrně dost. Lidé mají tendenci tímto příslovím bagatelizovat znalosti jiných lidí.

Descartes - uvedená věta není interpretace, ale nějaká divná odvozenina. Descartes nic nepíše o "pozemském hledisku".

“Když jsme tedy takto zpochybnili všechno, o čem můžeme nějak pochybovat, a dokonce předstírali, že to není pravda, můžeme předpokládat, že není Bůh, ani nebe, ani tělesa; že sami nemáme ruce ani nohy ani celé tělo. Nemůžeme však předpokládat, že nejsme my sami, kteří to myslíme. Nelze tvrdit, že by to, co myslí, v té chvíli, kdy to myslí, neexistovalo. Takže tato myšlenka: Myslím, tedy jsem (latinsky „Ego cogito, ergo sum“), je ze všech první a nejjistější, jaká každému řádně filosofujícímu přijde.“

a to ego tam je zavádějící - tehdy ještě neznali Freuda https://cs.wikipedia.org/wiki/… Ego v tom latinském citátu je prostě "já" v latině
12.07.2015 - 19:09 | Filtr
(Ryby) MG34 » Noemi
tenhle citát je trochu speciální - není pro všechny

člověk musí věřit na (jednoho) boha, aby se jím vůbec mohl zabývat a navíc musí věřit i na popsaný způsob stvoření a případně na vysvětlení toho důvodu

popravdě - já nepatřím ani do jedné skupiny, takže hledání špatných interpretací přenechám někomu jinému. Určitě se ale něco nabízí pro případy, kdy lidem vyhovuje žít v dominantně-submisivním vztahu (a takových nění málo)

takže by se mohl ozvat někdo věřící, komu vyhovuje dominantně-submisivní vztah...
Příspěvky: 1-25 26-32
« předchozí  další » »|
Aktuální postavení planet
Aktuální
postavení planet
ukázat planety »
Lunární kalendář 2024
Lunární kalendář
Luna ve Štír Štíru
ukázat kalendář »