Teror formy


15.03.2017 - 12:47
(Ryby) MG34
Teror formy
Trochu se zamýšlím nad některými trendy a tento mi tu bliká celkem výrazně - teror formy, poněkud nepřesně řečeno. Ona je to hodně stará věc - jakmile kdosi kdysi dosáhl moc nad ostatními lidmi, začal od nich v některých případech vyžadovat i úctu. Ne nutně ve všech. Dokážu si představit šamana, který má v rukou životy lidí svého kmene, dostává dary výměnou za svoje činy, nemusí lovit a moc to neřeší. A někdo na jeho místě ještě navíc vyžaduje, aby se mu klaněli. Možná tím to začalo.

Od toho okamžiku začaly existovat i věci, jako jsou pravidla/zákon, urážka, svatokrádež, pochlebování, morálka, atd. Stále je ale nutné mít na paměti, že ta "tradice" vzniká na egu původních a pak následujících mocných. Postupně to prorostlo i na nižší úrovně moci až na ty nejnižší jako je rodič-dítě, silnější vers. slabší partner, atd.

Vznikly i obludnosti typu etiketa, společenské normy, "dobré vychování", atd. Ale stále je nutné mít na paměti, že to někdo skrze svoje egoistické požadavky na "úctu" nějak terorizuje ty druhé (původně v hierarchii pod sebou, ale postupem času i ty ostatní a dokonce někdy i ty nad sebou).

V dnešním světě se to plně odrazilo v "disciplíně" tzv. soft skills. Místo abysme se učili odbornosti - nalézat pravdu bez podmínek - učíme se jakési pokřivené handlování s těmi, co se mýlí, ale jejich ego to nedovolí bez toho handlování připustit. Výsledkem je, že k pravdě je čím dál obtížnější se dobrat a skutečných odborníků je čím dál méně, zato je tu plno ... handlířů a "rozplizlých témat".

Docela mne rozesmálo v jedné diskuzi zde, jak kdosi (bylo jich víc) radil nějakému kovanému studovanému astrologovi (jak moc je astrologie věda bych teď neřešil, pro zjednodušení berme, že prostě je), jak má se svými znalostmi naložit, jak se má chovat ke svým "klientům" a vůbec co všechno má dělat - no vyloženě klasický případ, kdy skrze formu ti slabí terorizují silného a snaží se úplně otočit hodnoty - ve smyslu "není důležité CO mi řekneš, ale JAK mi to řekneš a vůbec co bys MĚL všechno udělat, aby..."

Souvisí s tím i takové ty příhody typu novináři se ptají sousedů masového vraha - a sousedi říkají, že tomu nevěří, že byl takový dobrák, vždycky zdravil... Prostě zdravení se zdá být pro některé důležitější než činy a povaha toho člověka - obrazně a někdy i doslovně.

A kam vlastně směřuju? Pojmenovávám stav. Třídím si myšlenky na toto téma. A ještě mi tu krystalizuje jeden závěr - degenerace. Pro samé ohledy jsou dnešní lidé jaksi přehnaně útlocitní, jen aby někdo někoho nějakým slovem nezranil... a s tím souvisí i radikalizace vůči tomu domnělému zraňování. Hladovění dětí v třetím světě vers. někdo si dovolil mi něco napsat necitlivě k mému citovému problému s mojí babičkou. V té chvíli je ten "necita" VÝRAZNĚ horší nepřítel než někdo, kdo je zodpovědný třeba za to hladovění. Nebo ten masový vrah, co ale zdravil, vers. sousedka, co nezdraví a ještě pomlouvá... Takže směřuju k těmto důsledkům a pojmenovávám jejich kořen a špínu, ze které vzešel.

Případná diskuze je možná, ale je moderovaná - tzn. to, co se mi OBSAHOVĚ (nebo osobou mluvčího) nehodí, mažu. Formu řeším jen v křiklavých případech - např. místo jasné odpovědi ano/ne někdo uvede 10 hodinové video s odkazem, že kolem 3. hodiny se dozvím to, co mi umožní pochopit, jak by asi mohla znít odpověď... ...anebo text je prostě velice chaotický a tedy nečitelný se spoustou zbytečných smajlů.

Stránka: 1 2 3 4
Řazení:
17.03.2017 - 15:08 | Filtr
(Ryby) MG34
no twl... to je přesně ono, "rouhání" - jak může někdo někoho popravit pro něco tak obskurního? A ne jen popravit, jak to vůbec může někomu vadit?

https://www.seznam.cz/zpravy/…
17.03.2017 - 15:26 | Filtr
(Panna) Mici Angóra
Tento problém pozoruji u dnešních tzv. sluníčkářů, v rámci jejich malování si světa narůžovo. Prostě nechtějí slyšet nic negativního, a protože na obsah sdělení (obvykle protinázor) obvykle nedokážou věcně reagovat, zaměřují se na formu. Tzn. ne, ty to neříkáš hezky, s tebou radši mluvit vůbec nebudu!

Což mi připomíná mou bývalou tchýni, u níž její synek považoval za ctnost, že ona přece nikdy nekřičí, říká všechno s úsměvem (a hlavně zdrcující kritiku). Tento typ je schopen s úsměvem i vrazit kudlu pod žebro, ale pokud v tom někdo vyrůstá, nevidí to. I sebemenší konflikty tím pádem vůbec neuměl řešit, protože přece správné je se pořád usmívat a být pozitivní. Maximálně sem tam nějaké pasivně-agresivní reakce.

Zatím jsem tento typ lidí nezkoušela poslat veleslušně do :71:, ale možná to udělám, až bude příležitost. :21:
17.03.2017 - 16:40 | Filtr
(Ryby) MG34 » Mici Angóra
No, když už forma, tak úměrně závažnosti obsahu - aby tam byl s tím obsahem soulad.

Zrovna dnes jsem stál před domem a prohlížel jsem si detailně, jak mi řemeslníci udělali nové okno. Obvodová zeď mého domu přímo sousedí s chodníkem na ulici, takže jsem stál na tom chodníku a prohlížel si to. Najednou šla matka s dítětem v kočáru, už od pohledu taková sebestředná. Jeden menší čokl na vodítku, jeden větší navolno všude kolem (což je mimochodem v naší obci vyhláškou zakázané). Ten větší proběhl těsně kolem mne a zastavil se na konci mého domu a vychcal se mi přímo na omítku. Flek o průměru cca 30 - 40 cm. Já jsem si už dřív říkal od čeho je tam ta omítka taková špatná, loupe se, špinavá, atd. - no zjevně tam nějaký čokl (možná tento) chodí pravidelně.

A ženská nic, jakoby se nechumelilo. Byl jsem tím tak konsternovaný, že jsem se zmohl jenom na něco jako "to snad ani není možné" a byla i s čoklama v trapu. Opravdu si nedokážu představit, že s takovou čůzou budu jednat "veleslušnou" formou. Nejhorší je, že ničím jiným (a možná ani tím) než tou slušnou formou s ní člověk nepořídí. To je normálně na zaplacení nové omítky a je to zjevně její vina a přesto je to nedobytné.

Ale docela by mne zajímala její reakce, kdybych se korektně zeptal, kde přesně bydlí a když se bude ptát proč to potřebuju vědět, tak že jít tam budu obden chodit chcát na roh domu...
17.03.2017 - 20:51 | Filtr
(Býk) Najdise.cz » MG34
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele Koczka.obyczajna, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
K tomuto mám jednu představu. Pes se vykadí na ulici, já upozorním majitele ať to uklidí, on mě pošle do pr.. Já vezmu (ideálně přes pytlík) ještě teplý exkrement a máznu ho psovi na záda se slovy že když nechce pán, tak ať si to tedy odklidí ten pes. A vím, že to fakt s pololedovým klidem jednou udělám.
17.03.2017 - 21:04 | Filtr
(Býk) Najdise.cz
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele Koczka.obyczajna, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
Jinak k tématu, já mám nekterá zažitá pravidla ráda. Když mají logický základ. I jsem schopná respektovat nadřízeného právě z důvodu jeho pozice, i když je to vůl, protože existuje předpoklad, že tu funkci dostal, protože je v něčem kvalitní . Jsem velký, někdy až sebevražedný bojovník za pravdu, ale mocensko hierarchické uspořádání respektuji. Prostě ctím pravidla a o jejich změnu chci dosáhnout demokraticky, ne pučem.

Věřím na demokratické principy, možná naivně. Už jsem se párkrát setkala s absolutní nespravedlností hraničící s bezmocí (např profesorský teror na VŠ, úřednická buzerace ...). Ale v srdci stále věřím, že to byly výjimky. S postupujícím věkem moje víra upadá, ale to mě potom chytají stavy bezmoci a apatie a sklouzávám ke "špatnému chování", tedy proti oněm normám.
17.03.2017 - 21:44 | Filtr
(Váhy) Uzsomtudlho » Mici Angóra
Aj ja mám rád, keď niekto povie to najhoršie tým najlepším spôsobom. Sám mám na to snáď aj horoskop.

Ale slniečkári sú nebezpeční, lebo vyslovená idea je u nich dôležitejšia kao realita.

To je úplne iný, závažnejší problém.
17.03.2017 - 21:52 | Filtr
(Býk) Najdise.cz » bubobubo
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele Koczka.obyczajna, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
Bubobubo, ale já mám podobnou zkušenost

U nás v lesíku jsem chytla mladíky, jak vyhazují autodíly do lesa, obrovské množství. Z části to uklidili, ale potom mě kousek vezli na kapotě, protože jsem nehodlala ustoupit, dokud to neuklidí. Bordel z lesa odklízíme už několik let, jen dva z celé ulice, no trpělivost odešla i s pudem sebezàchovy.

Jak se mě snažili na ledu autem odstrčit, tak jsem přitom volala na jiného soused, ať mi jde pomoct. Chlap jak hora, ti zmetci ho uctivě pozdravili. On jen na ně trochu zahudroval a kluci jeďte. Já na ně spílala a mladá souseda jen "vzdyť slušně pozdravili". No nevěřila bych vlastním uším. Kriply člověk chytí při činu, ale když oni slusně pozdravili ... Nojo no, soused to tam neuklízí.
18.03.2017 - 06:47 | Filtr
(Býk) Najdise.cz » MG34
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele Klaret, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
Není náhodou lpění na omítce oproti potřebě živého tvora taky lpěním na určitém druhu formy??
Podotýkám že psa nemám, dům jsem měla.

Přestože na formě vyjadřování (ne ve smyslu sluníčkaření, ale ve smyslu nepoužívání zbytečné hrubosti a invektiv) lpím, tak s močením psa, které by pravděpodobně vykonal na stejném místě i na vodítku, problém nemám.

Místo litanie na Najdi se a bezzubé poznámky na místě, by stálo za to, zkusit slušnou formou z pozice toho, kdo je v právu (viz vyhláška) věc na místě řešit. Třeba byste byl bez té předpojatosti překvapen výsledkem.
Někdo holt sluníčkaří, někdo vyznává formu, někdo je zapšklý.

Můj názor....s formou a s obsahem.
18.03.2017 - 07:08 | Filtr
(Býk) Najdise.cz » Klaret
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele Koczka.obyczajna, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
Nic ve zlém, už jsem od tebe četla různé pěkné příspěvky, ale toto je (aspoň pro mě) typický příklad sluníčkaření

Osoba dodržující pravidla je obtěžována a poškozována na majetku, ale musí to strpět, a ještě je osočena z nevhodného chvàní či označena za zapšklého.

Ps: pejsek, který bude naučený chcát po malých dětech a pochčije ti dítě - to bude také v pořadku? Když musís, tak musíš?
18.03.2017 - 07:39 | Filtr
(Býk) Najdise.cz » Koczka.obyczajna
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele Klaret, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
Neberu ve zlém....

Vysvětlím.

Zapšklost....má reakce na ohodnocení té ženy "od pohledu" a následné vyvození co by kdyby.

O nevhodném chování vůči té paní není v mém příspěvku ani slovo. Výraz "bezzubá poznámka" znamená, že je to zbytečná nic neřešící poznámka. Viz: To snad ani není možné.

Že by majitel musel trpět poškozování majetku taky nezmiňuju.

Pravda je, že nevím jak to na místě vypadá a neznám Pozemšťanovy zvyky. Takže jen jedna z možností naslepo, jak věc řešit: Pokud mám u sebe mobil, vyfotím psa bez vodítka a čerstvý flek. Paní požádám o náhradu škody s tím, že pokud na to nepřistoupí tak můžeme řešit i to, že její chování je mimo jiné i v rozporu s vyhláškou o volném pobíhání psů.
Nahlášením Obecnímu úřadu, či přivoláním městské policie.

Řešení by se našlo i jiné. To musí každý vyhodnotit při konkrétní situaci. Pokud mě v tu chvíli řešní nenapadne, je sice pravda, že zůstanu v mínusu a to není příjemné. Ale předpokládat, že se všichni budou se chovat zodpovědně k mému majetku je taky takové sluníčkaření, nemyslíš?

Pokud jednám s tou osobou z očí do očí, slušně a upozorním na rozpor v mých zájmech a jejích povinnostech a dotáhnu věc do konce, tak není o čem víc diskutovat.

V tomto případě: Každý má právo mít zvířat kolik chce, těžko ovlivní kdy a kde udělá zvíře svou potřebu.
Ale pokud tím někoho poškodím, tak jako majitel zodpovídám za své zvíře. Jako majitel poškozené věci mám zase právo chtít náhradu, nebo nápravu. To mě ale neopravňuje k výrazům typu "čúza" a k předjímání výsledku debaty, která vůbec neproběhla.
Razantní jednání nemusí přece znamenat hrubost.

No víc k tomu nemám :1:
18.03.2017 - 07:41 | Filtr
(Býk) Najdise.cz » Koczka.obyczajna
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele Klaret, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
Koukám na edit, respektive přidané Ps. .....nezlob se, ale tohle je zbytečné dovádění věcí do extrému a hrocení diskuze.
18.03.2017 - 08:04 | Filtr
(Býk) Najdise.cz » Klaret
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele Koczka.obyczajna, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
.... V tomto případě: Každý má právo mít zvířat kolik chce, těžko ovlivní kdy a kde udělá zvíře svou potřebu. ...

No to je právě ten omyl. Každý má právo mít tolik zvířat kolik zvládne, aby mohl ovlivnit kdy a kde udělá zvíře svou potřebu. Např u stromu, u patníku v travičce, u kanálu a pod. Kdo to pod kontrolou nemá, je bezohledný debil či kkidně sprostà čúza.

Žadný majitel nemovitostí nemá být nucen trávit hodiny spionáží za zaclonou, který že pes okolo pravidelně chodí a vyfotit ho, poslat na úřad, zaplatit kolek, účastnit se jednání, čekat na odvolání. Ona např omítka není zrovna levná záležitost.

Ad edit - na extrému si lze některé drobné nuance lépe představit. Opravdu by mě zajímala tvoje klidná reakce na toto.
18.03.2017 - 08:31 | Filtr
(Býk) Najdise.cz » Koczka.obyczajna
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele Klaret, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
V tuhle chvíli jsou tu mezi námi dva rozpory

První
Já reaguju jen na danou situaci, která proběhla. Myslím, že celkem věcně a z pohledu obou stran. Ony jsou vždycky dvě strany a dva zájmy.

Ty řešíš nucení ke špionáži a vymyšlenou situaci, kdy někdo naučil psa čůrat na děti.

To bychom se taky mohly dostat k řešení třetí světové. Přesně na tohle diskuze dojedou. Co by kdyby a na řešení vykonstruovaných problémů. Nejvíc energie ubírá, když člověk řeší co nenastalo a nemá pak schopnost řešit reál.

Druhý
Snažila jsem se zorientovat v textu a reagovat na to, co je psáno.

Ty když si ještě jednou třeba později přečteš co píšu, tak uvidíš, že o zodpovědnosti majitele píšu.

No a na závěr....jako fakt mě pobavila představa, že jdu venčit psa, podle všech pravidel na vodítku. Těžko ho budu držet těsně pod krkem. To zvíře má pořád nějaký minimální rádius i když jde u nohy. A ve chvíli, kdy jdu podél zdi, tak to na něj přijde.....já budu tak pohotová, že zavelím "stoj spatný", zvíře bude tak uvědomělé, že zacvakne močák a donese to o kilometr dál, kde bude vhodné místo.
Ono ve městech jsou místa, kde o strom a patník nezavadíš a kanály jsou uprostřed frekventované silnice.

Jako opakuju, stát by se to nemělo, minimálně je možné, vést psa na straně druhé, kde není dům. Ale šmarjá, tobě se vždycky podařilo všechno podle pravidel? Mně teda ne.

Důležitá je tam pak ta reakce těch koho se to týká, to řešení daného problému v tu chvíli.
No a o tom to tu bylo. Nebo mělo být.

Já se loučím. Za sebe jsem vyčerpala všechno, co se ke konkrétní situaci dalo říct.
18.03.2017 - 08:35 | Filtr
(Býk) Najdise.cz » Klaret
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele Koczka.obyczajna, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
Předjímaní výsledku debaty - dotyčná osoba přeci své psy vůbec neměla pod kontrolou, nezajímalo ji co kde dělají, tudíž vůbec necítila potřebu odpovědnosti za jejich případné škody

Jeden příběh ze života. Pravidelně se mi objevovaly exkrementy před brankou, přitom lesík je cca 60m. Jasně nějaký ranní venčič. Podařilo se mi dotyčnou přistihnout při činu.

Měla jsem ji vytipovanou, byť učitelka tak největší hysterka a oprsklá ženská z ulice, psi na volno. Vida, jak to bezohledné chování k člověku pasuje. Počkala jsem si ráno a vidím jak pes tlací a ona na něj kouká a čeká aż se vydělá. A potom se otočí a jde dál. Vyběhla jsem a volám na ni, zda si to uklidí. Ona se začala přít, že pejsek jen čůral. Face to face, lhala. Až když jsem ji vyzvala, že tedy na to sáhneme, zda je to teplé, tak slíbila nápravu.

Trvat na omluvě?, haha, dávám přednost činům před slovy.
18.03.2017 - 08:42 | Filtr
(Býk) Najdise.cz » Klaret
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele Koczka.obyczajna, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
Ochcávání rohů je značkování, z toho mu bříško nepraskne. Odnaučíš to i kočku, stačí trocha vody a hromada trpělivosti. Sousedovic kocour to pochopil docela rychle. :21: :4:

Vše je o respektu k právu druhých a vyváženosti mezi mymi právy a povinnostmi z toho vyplývajícími
18.03.2017 - 09:31 | Filtr
(Ryby) MG34 » Koczka.obyczajna
Tuto fázi už mám za sebou - ten respekt autorit a demokracie mám už jen z "pragmaticko-machiavelistických" důvodů - jinými slovy držím hubu a krok, ale když se naskytne skulina a neprotivím se svým vlastním zásadám, tak bez skrupulí využívám a nemám už s tím prakticky žádné výčitky svědomí a ani ta bezmoc (např. s úředníky) už mne tímpádem tolik nedrtí.

Je to prostě součást boje, jako v přírodě - karty jsou nějak rozdané a nikoho nezajímá, jestli je něco fér nebo ne.
18.03.2017 - 10:07 | Filtr
(Ryby) MG34 » Klaret
Tak to "lpění na omítce" není forma ani náhodou, protože já se chystám zateplovat a ta omítka na tom místě bude dělat problém - pro mne je to REÁLNÁ škoda, kterou budu muset řešit... Pokud ty s tím problém nemáš, tak zjevně nemáš zkušenost s tím, jak se na takové opadané omítce dělá zateplení...

Ad překvapení a předpojatost - na lidi mám celkem čuch, u téhle by to neprošlo, podobné věci jsem v minulosti celkem řešil různými formami (úspěšně i neúspěšně), to poznám a i tu mou poznámku, co jsem řekl (a byla slušná) - úplně ignorovala.

Litanie a zapšklost... tak to nebylo myšlené (tos pochopila po svém) - prostě příklad. Seběhlo se to tak rychle, že nebyl moc čas reagovat, ještě jsem držel v ruce misku s jídlem (snídal jsem u toho na ulici) a čokl by se na mne určitě sápal - to je taky věc, když je čokl navolno a bez košíku, jak potom cokoliv řešit s majitelem, který mi tímto vlastně hrozí - to je jakobych já jí šermoval s pistolí před obličejem - a říkal bych nebojte se, ona nestřílí, je zajištěná. Já si pro sebe prostě bez zapšklosti hledám konstruktivní cestu - skulinu. A aby bylo jasné o co jde, popisuju kontext celé situace. Nemám problém ani s tím, že jí příště prostě pohrozím (jenom musím vymyslet čím a hlavně zjistit, kdo to je). Pokud nic nevymyslím, tak se smířím s tím, že jsem prohrál bitvu. Je to pragmatické a prosté.

Každopádně já nejsu křesťan, takže já celkem vyznávám zásadu oko za oko a na hrubé porušení mých práv (a tím, že to ignoruje, tak i hrubé porušení formy) je vůči dotyčné hrubé porušení formy naprosto namístě - ještě je to málo. Jako adekvátní reakci si ideálně představuji (netvrdím, že to udělám, není to můj styl) čokla něčím pořádně přetáhnout a jí máznout něco na dům.

Volal bych i policii, ale je mi jasné, že se na mne (za moje daně) vykašlou. Asi zajdu za starostem a proberu to s ním. Minimálně zjistím, kdo to je.
18.03.2017 - 10:22 | Filtr
(Ryby) MG34 » Klaret
wow...

1) ty sis to přizpůsobila podle sebe, vůbec nepředpokládáš, že mám s lidmi nějaké zkušenosti a když už něco píšu já, tak to fakt nešlo - ono totiž to začalo tím, že já jsem viděl čůzu s čoklama a jeden navolno a já s miskou jídla (u kterého jsem měl obavu, aby se mi na to čokl nesápal) stojím na chodníku u okna.

A tak abych minimalizoval konflikt, jsem se tvářil, že tam nejsu a nechal jsem čokla bez poznámek a bez vlastní nějaké vytočenosti proběhnout - ale on se mi pak vychcal na ten roh domu - já si tam prohlížím nové okno, dívám se na přesah parapetu kvůli chystanému zateplení a do toho přesně to, co se toho zateplení vyloženě týká. Ještě jsem měl plnou pusu jídla - dobrou chuť.

2) když se mi na silnici "nepodaří něco podle pravidel" a nikdo mne u toho cizího nabouraného auta neuvidí tak prostě ujedu???

ne že já, ale ten majitel čokla musí vyvinout iniciativu a začít (vhodnou formou - provinil se, tedy sypat si popel na hlavu) toto hned řešit!
18.03.2017 - 10:39 | Filtr
(Ryby) MG34 » MG34
Teď mne po tom protipříkladu s autem napadá přesně to, co řeší situaci. Na čokly se platí poplatek - to je OK, to je jako silniční daň.

Ale ještě by se mělo platit povinné ručení za čokla a z toho by se měly řešit tyto případy...
18.03.2017 - 18:10 | Filtr
(Rak) R5
Příčiny vs důsledky: Takže by se dalo říct, že osoby s větším projeveným energetickým potenciálem určují, jak se mají projevovat ty s menším. Buď, že to lahodí jejich egu, nebo, že tím sledují nějaký, v důsledku blahosklonný, záměr, kterému ti dole nemusí, nebo nemohou, rozumět.
Pak jde o to, co z toho zbyde po smrti tvůrce. Jak se to bez něj zdeformuje, nebo modifikuje. Máš lidi, kteří nic nedokázali, ale jak píšeš, našli se v tom, že ukazují na odklony ostatních od všeobecné uznávané formy - asi jakási kompenzace nýmandství(neumí si najít jinou niku). Nemají co říct k tématu po odborné stránce, ale libují si ve vatě.
Jak tady někdo zmiňuje sluníčkáře, tak ti do toho leckdy spadají, protože mají hypertrofovanou pocitovost na úkor rozumovosti. Vždycky mě dostávají sdílené motivační fotky na sociálních sítích, kde nějaký vyzubený naspeedovaný čipera nabádá ostatní, ať se vykašlou na práci a jdou za svými sny, užívat život, cestovat...Jasně, kdyby to takhle bral každý, tak tady dost možná chcípneme hlady, protože by neměl kdo produkovat. Ale dá se říct, že některé typy lidí na nudný život podřízený řádu prostě nejsou. Ale to odbíhám...

Možná se dá říct, že blbneme, neučíme se přemýšlet nad podstatou věcí, slov a jevů, takže se naopak více babráme ve formě, místo v obsahu. A třeba s tím bude souviset, že pokrok v posledních letech umožnil opravdový boom vjemů, až jsme tím atakem na pocity přehlceni a opilí. Takže oblast vědomí průměru bude filtrovat realitu skrz ně a použije se k tomu poslední šablona formy. Důsledek - povrchní posuzování hodnot.
19.03.2017 - 11:53 | Filtr
(Rak) R5 » R5
Pěkný příklad teroru formy po ránu:
Trump sedi s Merkelovou na tiskovce a novináři si to chtějí zmoderovat, jak se jim hodí.
https://www.facebook.com/TelePoliti…
Sekundárně si tohle video (většinou rozhořčeně) sdílí lidé po světě a přidávají k tomu své postřehy. Nejde sdílet přímo, ale pobavil mě tento a následné komenty: http://www.imagehosting.cz//…

Když nebudeme řešit politický přesah a jejich osobní sympatie, Trump je pro "strážce formy" hulvát, protože se v daném případě nenechá řídit přáními novinářů.
Že si podali ruce při setkání,to už řeší málokdo...
http://i.dailymail.co.uk/1/2017/…
19.03.2017 - 12:35 | Filtr
(Ryby) MG34 » R5
Píšeš to víceméně stejně jako to vnímám já.

K té kompenzaci nýmandství - je zajímavé vysledovat okamžik, kdy k tomu dochází. Průběžně asi už od dětství někde na pískovišti v souvislosti s prvními nezdary. A pak možná v každé oblasti lidského konání v jinou dobu.

Setkal jsem se (tady) ale i s tou původní motivací striktního lpění na formě. Byl tu jeden (možná celkem i sečtělý nebo pro jednoduchost příkladu předpokládejme, že opravdu sečtělý byl) tušímže http://profil.najdise.cz/petr7 a ten tu formu vyžadoval jakoby byl tím původním mocným někde na začátku - vyžadoval striktně vykání. A když není vykání, tak se s nikým nebavil. Jakoby využil tu moc, že o bavení se s ním je zájem, tak si to takto filtruje a nastavuje si podmínky. Což popravdě celkem chápu, někdy jsem něco podobného použil v případech, kdy "prosebníků" (co po mně něco chtěli) bylo prostě moc a bylo potřeba je nějak srovnat do latě.

K tomu povrchnímu posuzování hodnot mám jednu poznámku z hudebního světa. Dříve bylo běžné, že hudební album se napoprvé nelíbilo - používaly se takové hudební postupy, že to bylo nutné třeba 5xkrát nejprve naposlouchat a pak si to teprve člověk vychutnal. To je dnes snad kromě undergroundu vyloženě sci-fi.
19.03.2017 - 12:53 | Filtr
(Ryby) MG34 » R5
Ne že bych měl Trumpa a Zemana nějak v oblibě, vlastně o nich nic moc nevím. Ale jednu věc v souvislosti s tímto asi oba chápou správně. Tisk je jistým narušením tradičního rozdělení moci na zákonodárnou, výkonnou a soudní - tisk už není jen "hlídací pes", ale má reálnou moc, která není nikde ukotvena. Takže oni se ho snaží vytěsnit - o ten nedeklarovaný prostor vedou boj.

Druhá věc je to, že takový obskurní boj nevybojuje nic definitivního, co by ten tisk nějak ukotvilo ve schématu moci. Ono vůbec celé to schéma moci je zralé na revoluci. O slovo se hlásí ještě "lůza" a "lobby" a to schéma je pak kompletně nepoužitelné - korupce oběma směry - úplatky mocným i voličům.

Lůza (odbory a politické strany) a lobby (profesní sdružení, církve, oligarchové) nemá do ničeho co kecat. Zákonodárná a hlídací moc (tisk) by měla být jedna strana a na druhé straně by měla být moc výkonná a soudní v jednom. Tedy jen dvě strany ve schématu moci a rovnováha mezi nimi. Jejich konkrétní formu v hlavě ale zatím nemám.
19.03.2017 - 15:33 | Filtr
(Rak) R5 » MG34
K tomu sledování se dá docela slušne použít i astrologie. Ne že se skrz ni člověk nutně dostane ke konkrétnímu pojmenování, ale v abstraktnější rovině se dají vystihnout trendy chování a pozorování vzorců jednání v reálu dotvoří celistvý obraz. Pak si řekneš "aha" a irituje tě to méně (jestli vůbec).

Zrovna na ten jmenovaný příklad striktního lpění na formě je to myslím dobře uplatnitelné.

Ano, s každým poslechem si člověk všimne více nuancí. Byť to nemusí být srdcovka na první poslech, lze si tam naposloucháním najít to svoje. Text, barva hlasu, rytmus, zvuk nástroje, artikulace...Podobné postupy se kdysi používaly i při volbě životního partnera.
19.03.2017 - 15:36 | Filtr
(Rak) R5 » MG34
S tím souhlasím. A u obou v tom myslím bude i kus osobní ješitnosti, což je svým způsobem možná taky dobře, protože tím pádem nejsou tak manipulovatelní.

Myslím, že tisk se bude snažit být už z podstaty někde mimo. Trendy v něm bych zjednodušil na 3 čisté směry(reálně to bude mišmaš).
"Archivátoři" - precizně opisující a popisující události
"Buřiči" - dělající rozruch skrz své idealistické vidění světa
"Lovci senzací" - netřeba popisu

Ti první jsou asi nejlepším zrcadlem pravdy. Druzí to někam ženou, ale už tam míchají své invence. No a třetí, to je vesměs žumpa hodná Zemanova označení "novinářské kurvičky". Myslím, že on, ani Trump by neměli mít problém s "archivátory", pokud by nevynášeli skrytou špínu. A asi je to ideální třída ke ztělesnění "hlídací moci", jak píšeš. Tedy, za předpokladu, že lid není složen z povrchních bezmozků. Ale i tak v tom schématu vidím prostor pro občasný užitek zbylých dvou disturbujících skupin...
Příspěvky: 1-25 26-50 51-75 76-79
« předchozí  další » »|
Aktuální postavení planet
Aktuální
postavení planet
ukázat planety »
Lunární kalendář 2024
Lunární kalendář
Luna ve Střelec Střelci
ukázat kalendář »