umění odpustit


13.09.2015 - 16:10
(Štír) lucirachel
umění odpustit
Jen tak přemýšlím nad odpuštěním . Jak těžké je někdy opravdu odpustit . A tak se ptám ,,umíte odpustit ?,, ryze bez následných výčitek?

Stránka: 1 2 3 4 5 6
Řazení:
13.09.2015 - 16:13 | Filtr
(Váhy) wendy30
Odpustit umím rozumově, emočně s tím mám problémy. Na to potřebuju čas.
13.09.2015 - 17:26 | Filtr
(Rak) iwam
neumím

umim to potlacit, ale zbavit se toho nedokazu :D
13.09.2015 - 18:12 | Filtr
(Váhy) wendy30 » lucirachel
Jsme emočně založený bytosti. Ať si to vysvětlim v hlavě sebelíp, stejně to cítím jinak. A obzlvášť u nás ženských, se kterýma cloumají každý měsíc hormony.... :4:
13.09.2015 - 18:35 | Filtr
(Vodnář) Putes
Před pár lety jsem se s tím také prala. Ale nakonec to přišlo spontánně a dokázala jsem odpustit. Před 14. dny jsem se setkala a chodila na přednášky k paní Hannah J. Nesvadba karmické numeroložce a ta na to má velmi jednoduchou radu. Rozděl si to slovo na od - pustit. A to už jsem úplně bez problémů. Prostě ho pusť a už se neohlížej zpátky. :75:
13.09.2015 - 21:46 | Filtr
(Býk) player
On je to dost nejasný pojem , že? Prostě - někdo ti uškodí. OK - mávnem nad tím rukou. Ale co potom dál. Padnout mu do náruče , trucovat , spálit mosty...?


Já jsem býk. Nemám problém odpouštět , ale taky si pamatuju...dá to pak trochu práce nahodit zpět důvěru. Na druhou stranu , hned tak se mě něco nedotkne - i to je býčí vlastnost.
13.09.2015 - 21:54 | Filtr
(Štír) lucirachel » player
:17: děkuji
13.09.2015 - 23:11 | Filtr
(Beran) Háňa*
Není co :3:

Každý je, jaký je. Můžu si vybrat, čeho se chci účastnit a čeho ne. Pokud se mnou něco nebo někdo neladí, není důvod si to nebo ho ... nebo nějaké jeho projevy k sobě pouštět natolik, aby mě obtěžovaly nebo odváděly od sebe k němu a jeho splaškům . :1:
14.09.2015 - 08:38 | Filtr
(Býk) Najdise.cz
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele plutarch, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
Odpustit? To teda nikdy! To nejsladší v životě je pomsta... :75:
14.09.2015 - 09:46 | Filtr
(Býk) player » plutarch
To je. Ale jenom po dobu jejího výkonu. Po ní nastává většinou retrospektiva , hovnohrabačství a tak. Většinou...každý to má jinak.
14.09.2015 - 09:56 | Filtr
(Býk) Najdise.cz » player
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele plutarch, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
To co popisuješ je taková ta zkřivená "křesťanská" morálka. V Tanachu stojí:

"Má je pomsta i odplata, přijde včas a jejich noha zakolísá, den jejich běd se blíží, řítí se na ně, co je jim uchystáno.“ Deuteronomium 32:35

Je to Tanach, tedy Starý zákon, jak se tak rádo říká. Pomsta je něco jako povinný úkon, nelze se tomu vyhnout a musí se to udělat ochotně, důsledně a neosobně - nemusí se to vymýšlet je to uchystáno. Odplata, pomsta jak verš ukazuje mění kvalitu času a tedy i celého života všech aktérů (blíží se, řítí se).
14.09.2015 - 10:36 | Filtr
(Býk) Najdise.cz » exit
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele plutarch, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
Myslím to úplně vážně. Podstaty je tam tolik, že se ti možná zdá nezřetelná. Mám tu text v hebrejském originálu. A to je samozřejmě zajímavější než český překlad, protože v originále je všechno trochu jinak. Přidám to sem jakmile budu mít chvilku čas. Teď se musím věnovat manažování produktů:)
14.09.2015 - 10:43 | Filtr
(Štír) lucirachel » plutarch
To je stejné principiálně jako ,,zločin a trest ,, . Vždyť odpuštění je přeci ta pomyslná tečka za tím vším, brána k tomu moci jít dál . ,,Pomsta,, vše jen oddaluje . Takové tys mě praštil tak já tebe taky... jenže to není řešení. V pomstě odpuštění není.
Toť jen tedy můj vlastní názor
14.09.2015 - 11:00 | Filtr
(Kozoroh) Bosch » plutarch
nojo židé
to je ještě tamto oko za oko..
beran zůstane beranem a žid židem střídání věků na tom nic nezmění
pomsta a nenávist
nebo odpuštění a vykoupení
pořád mnozí balancujeme více někde ve starém judaismu
v principu jsme se nepohnuli z doby kamenné žádným lepším směrem ačkoli příležitosti tady už byly
odpustit dokázal jen ten kdo dosáhl vnitřní svobodu nikoli jen vnitřní uspokojení to je rozdíl
v principu odpustit neumíme nikdo
jsme otroci
14.09.2015 - 11:24 | Filtr
(Býk) Najdise.cz » lucirachel
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele plutarch, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
Ok, chápu tě. Nejdřív ale ten verš v originále je tam toho trošku víc a něco se v originále ztratilo. Nejprve to slovo má je, moje je. V hebrejštině se to vyjadřuje jako když voláš na psa: ke mně! Využití výrazu že něco je ke mně ve smyslu, že je to moje vlastně říká, že každá věc a událost v tomto světě jsou samostatnou entitou, bytím, které nám nepatří, ale může se k nám připojit. Takže se nyní bavme o "pomstě" vlastně jako o samostatné bytosti. My máme jen jedno slovo pro něco jako je pomsta, ale hebrejské "naqam" znamená odplatu, pomstu a také hádku, roztržku, námitku, odvetu nebo prostě jen jakési významné zesílení postoje. No a už to vypadá celé trochu jinak. My jsme zvyklí vnímat pomstu spíše jako osobní zvůli, ale to je pouze velmi extrémní aspekt celé té záležitosti. V českém překladu úplně vypadlo druhé slovo s kterým se naqam ve verši páruje v originále a to je slovo "šilem" což znamená odškodnění, náhradu. Ten verš vlastně říká, že bůh sám je naqam a šilem - odplata a odškodnění. Zajímavé je, že v kontextu celé kapitoly této biblické knihy se tu často objevuje, že bůh je otec. Vlastně se tu říká, že právě tyhle divné extrémní aspekty božství jako naqam a šilem ukazují, že bůh je otec. Odpuštění tak v žádném případě není jakýmsi mávnutím rukou, ale je to velmi náročný akt který se nemůže vyhnout tomu co je popsáno jako naqam a šilem.
14.09.2015 - 11:24 | Filtr
(Býk) Najdise.cz
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele bubobubo, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
Nevím jestli odpouštím,mám to jinak...pokud mě něco naštve a nebo se mě to dotkne,nebo mám pocit nefér jednání,či ublížení,tak to v sobě nějak vyhodnotím a buď mi naskočí "Co blbneš Romčo,to je jen nedorozumění,blbě si to celé pochopila..." a to pak fungujem dál a k ničemu se nevracím a nebo mi naskočí "Hajzl,pryč od toho člověka!" a pak vyšumí z mojí reality...tato intuice mě ještě nikdy nezklamala...
14.09.2015 - 11:35 | Filtr
(Ryby) thééé
Plutarch: zajímavé, a jestlipak to nebudou ty pověstné boží mlýny, které prostě melou, ač chceme nebo ne?
Bosh: přesně tak, starý zákon oko za oko..a nový nás povýšil na schopné odpouštět skrze ještě větší lásku!..? ..
..kdo ví...
Lucirachel:
Jinak mě se líbí to slovo "vypustít", prostě očistit se od toho "pošpinění" stavem, ať mě to zbytečně neužírá a nebere schopnost nějakého toho normálního fungování..
u mě má odpouštění více rovin, jde to postupně. Poučení si ale nechávám, a zodpovědnost toho dotyčného na něm samotném.
14.09.2015 - 11:43 | Filtr
(Býk) Najdise.cz » thééé
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele plutarch, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
na konci toho verše je ještě něco moooc zajímavého, je tam charakteristika té odplaty - posmty. Je tam napsáno, že je chvatná a taky zneklidňující. Vlastně to ukazuje jaký je pravý smysl spěchu, stresu nebo nervozity. Měl jsem v ruce knihu, kde se autor psycholog věnoval lidem postiženým hurikánem a vysvětloval jejich chování před a po něm. Jako nejhorší možnost dopadu na lidskou psychiku uvedl stav, kdy hurikán vyčerpal svou sílu nebo změnil směr a na místo prostě nedorazil. Tahle situace prý je mnohem víc devastující než zdemolovaná celá města.
14.09.2015 - 11:44 | Filtr
(Kozoroh) Bosch » exit
jo
je to v podstatě křesťanský fenomén
Tehdy přistoupil Petr k Ježíšovi a řekl mu: "Pane, kolikrát mám odpustit svému bratru, když proti mně zhřeší? Snad až sedmkrát?" 22 Ježíš mu na to odpověděl: "Pravím ti, ne sedmkrát, ale až sedmdesát sedmkrát."
Toto slovo připomíná biblický zpěv Lámecha, Adamova potomka: „Bude-li sedmeronásobně pomstěn Kain, tedy Lámech sedmdesátkrát a sedmkrát“ (Gn 4,24). Tak začíná záplava nenávisti ve vztazích mezi lidmi tohoto světa, která stoupá jako rozvodněná řeka. Proti tomuto šíření zla staví Ježíš bezmezné, bezpodmínečné odpuštění, schopné prolomit uzavřený kruh násilí.
14.09.2015 - 11:47 | Filtr
(Blíženci) movvin » plutarch
No prostě jednoduše řečeno... každý čin je akce a ta má svou reakci (i tu pomstu) Jenže nikde není psáno, že pomsta se má vykonávat z naší vůle... podle mě je to také ta reakce.
A odpuštění je docela složitý emoční proces, který se musí odžít jinak je neúčinný.
14.09.2015 - 11:48 | Filtr
(Kozoroh) Bosch » thééé
nový zákon tě nikam nepovýší
je to jen možnost kterou pochopíš anebo ne
jde o to v jakém světě člověk sám chce žit
ve světě pomsty anebo v ráji
14.09.2015 - 12:00 | Filtr
(Býk) Najdise.cz » movvin
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele plutarch, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
Samozřejmě, že to je velmi složitý proces a to co tady tvrdím, je že se neobejde bez konfrontace. Pomsta a odplata nejsou nijak extrémní postoje, jak vyplývá z textu. V té nejmírnější fázi, a té bych se držel, se říká, že je nezbytné ve chvíli, kdy se cítíme někým nebo něčím poškozeni vyslovit námitku, zesílit svůj postoj a žádat vysvětlení. Tím by měl ten složitý proces odpouštění začít. To co je špatně podle mne je to to, když si odpuštění spleteme s takovým jako mávnutím rukou, nebo uspokojením se pomocí dokazování, či vnucením si vůle, že to nějak překousneme. Ne! Ten konflikt způsobily velmi autonomní síly v nás i v našem protějšku, kterým nerozumíme, protože jinak by se ta věc nikdy nestala. Abychom je pochopili musíme je nechat promluvit a to je naqam a šilem podle mě.
14.09.2015 - 12:03 | Filtr
(Býk) Najdise.cz
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele plutarch, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
Pěkná diskuse:) Moje otázka teda je tato: jak a na základě čeho vzniká mezi lidmi nedorozumění a konflikt, který pak vyžaduje smíření a odpuštění?
14.09.2015 - 12:12 | Filtr
(Ryby) thééé » thééé
Podle mě k odpuštění patří i např.:
třeba schopnost pochopit, empatie, schopnost sebeočistění, sebehojení..atd.(ještě časem přidám :1:)

A co takové odpuštění sobě?? podle mě to má obrovskou sílu :12:


14.09.2015 - 12:23 | Filtr
(Ryby) thééé » plutarch
Pěkně vysvětlené, potom ten akt odpuštění je moc důležitý proces proměny a posunu
14.09.2015 - 12:49 | Filtr
(Kozoroh) Bosch » plutarch
To není nic zas tak osobního je to dané prostou existencí.
Když už jednou jsme, konflikt vzniká automaticky nestojí za tím žádná osobní síla je to prostě danost systému.
Odpuštění je protiklad této danosti. Není to akt slabosti anebo důsledek porušení nějakého přikázání nebo etiky či čehokoli. To porušené už tady je, když jsme se zrodili tak automaticky je přítomné.
Potřebujeme se dostat zase tam nahoru abychom žili mimo tento konflikt. Proto odpuštění. Né někomu nebo něčemu. Ale jako prostý fakt pochopení situace.
Příspěvky: 1-25 26-50 51-75 76-100 101-125 126-141
« předchozí  další » »|
Aktuální postavení planet
Aktuální
postavení planet
ukázat planety »
Lunární kalendář 2024
Lunární kalendář
Luna ve Střelec Střelci
ukázat kalendář »