osvietenie vs. rodinný život


08.08.2010 - 00:00
(Býk) Najdise.cz
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele Janíčko Skútrista, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====

osvietenie vs. rodinný život
Je osvícení vhodný stav v našem životě (když máme děti, partnera,...)?Podobnych otazok som uz dostal viacej a preto je vhodne trocha rozobrat tuto problematiku.Tiez som si uz davnejsie kladol podobne otazky,ako je mozne sklbyť svetsky život z duchovnou pracou na sebe.Niektorí tvrdia ze sa ucíme od partnera,ze partner je nam ucitel atd.Lenze po uvahach,skusenostiach a kladení otazok som musel zavrhnuť i taketo stanovisko ako smerodatné.A predsa existuje moznost ako moze rovnako k tomu osvieteniu smerovat i clovek majuci rodinne zavezky.Totiz ono to uz tak býva,ze sa vzdy vo vztahu stretnu nesurode kvality a preto spravidla dochadza k tomu,ze sa nadchyname pre to duchovno individualne a nie spolocne dvaja.Dalej je si treba ujasniť fakt,ze praca na sebe znaci vprvorade rozvezovanie bytostnych vezieb,pretoze prave ony su prícinou toho,ze je clovek hnany do stavov príchylnosti ci odporu a preto i utrpenia.Tieto vsetky argumenty jasne ukazuju na to,ze sa musíme svojmu partnerovi a rodine postupne odcudziť (tento vyraz ale treba spravne chápať).Lenze su iste zalezitosti,ktore si musime podrzať,ako napr.Matka citovu naklonnost k maloletemu dieťatu.Iné zaležitosti sa vztahuju na čas venovany rodine atd.To vsetko vytvara podmienky,ktore znemoznuju praktizovat nauku v celom jej rozsahu a preto clovek majuci rodinu smie užiť len niektore formy duchovnych snach.Tymito formami su hlavne karmajoga a bhaktijoga.Slobodny clovek naproti tomu moze užiť prakticky vsetko to,co vycerpava jeho moznosti v zmysle sebapremeny. Cize ženatý/vydatá musia postupovat tak,aby svojim "konickom" neovplyvnovali svoju rodinu v negativnom zmysle.To je,aby ich snahy zvysok rodiny nepocitoval,ako nieco co je na ich ukor.Preto sa musia zariadit tak,aby vprvorade zabezpecili partnera a deti po vsetkych strankach tak,aby netrpeli jeho aktivitami.A to vylucuje moznost praktizovania nauky v celom jej rozsahu.Preto si musí kazdy pocinat nanajvys rozumne a nie sposobom "hura system",ja sa chcem zmeniť,tak sa zmente aj vy atd. :1:

Stránka: 3 2 1
Řazení:
12.08.2010 - 21:11 | Filtr
(Býk) Najdise.cz » mitea
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele Janíčko Skútrista, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
Krishnamurtiho ctím.Je to vysoko inteligentna bytosť.On vie o com hovorí,v kazdom jeho slove cítim hlbku poznania.Je to genius,taký mam z neho dojem.

:1:
12.08.2010 - 19:38 | Filtr
(Vodnář) mitea » Janíčko Skútrista
Dobrý clánok,...konecne som porozumela,co si chcel povedat...ty to píses vzdy tak komplikovane,ze nie som vzdy v obraze...dík :15:
12.08.2010 - 16:33 | Filtr
(Váhy) Buddha/2 » Janíčko Skútrista
:15:
tak tak,hezky podané :44:
12.08.2010 - 15:04 | Filtr
(Býk) Najdise.cz » musiúa
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele Janíčko Skútrista, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
A vies ze mas naprostu pravdu ? :15:

...si to vystihla presne !

:1:
12.08.2010 - 14:58 | Filtr
(Býk) Najdise.cz » Janíčko Skútrista
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele musiúa, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
Samozřejmě :4: ale můžou :2: :3:

Si dovolím ještě něco :43:myslím, že v touze po dětech se demonstruje Jáství a osobní důležitost :14:

...než se na mě vrhnou - teď už dítě "chci" nicméně na tom netrvám :3:
12.08.2010 - 14:46 | Filtr
(Býk) Najdise.cz » musiúa
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele Janíčko Skútrista, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
A zajdu este dál....deti vlastne nemusia byť.

:3:
12.08.2010 - 14:37 | Filtr
(Býk) Najdise.cz » Janíčko Skútrista
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele musiúa, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
Zajdu ještě dál... ideál by byl, porozumět a poznat sám sebe, teprve potom mít děti... no snad nám matička příroda začíná vycházet vstříc :3:
12.08.2010 - 14:26 | Filtr
(Býk) Najdise.cz » musiúa
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele Janíčko Skútrista, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
Ano.Najprv je potrebne vlastné uvedomenie a porozumenie manzelstvu,jeho pravemu vyznamu a az potom volit adekvatneho partnera.

ps.:ten text od Krishnamurtiho som nasiel na nete,a padlo mi to do oka hned poprve,co som klikol na odkaz :-)) Pekne zapasoval a vlastne potvrdzuje to o com pojednava toto moje vlakno.

:1:
12.08.2010 - 14:09 | Filtr
(Býk) Najdise.cz » Janíčko Skútrista
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele musiúa, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
Není možné jednat podle zvyku, je třeba do hloubky zkoumat své vztahy k lidem, věcem i myšlenkám. Abyste byli schopni provést vlastní transformaci, musíte podstoupit namáhavé hledání ve svém srdci a mysli. Láska je čistota. Kde je láska a ne myšlenka sexuální čistoty, vytvořená myslí, tam sex není vůbec žádným problémem a dostává docela jiný význam. :15:

Ano... porozumět, ne odsuzovat a posuzovat... to se týká všeho.
12.08.2010 - 13:57 | Filtr
(Býk) Najdise.cz
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele Janíčko Skútrista, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
Nieco od Krishnamurtiho :

O manželství a sexu

Otázka: Manželství je nezbytným prvkem každé organizované společnosti. Zdá se však, že vy jste proti instituci manželství. Co na to říkáte? Vysvětlete také prosím problém sexu. Proč se stal hned po válce největším problémem dneška?

KRISHNAMURTI: Položit otázku je snadné. Obtížnější je jít do hloubky problému, neboť odpověď může být jedině zde. Abychom celé této věci porozuměli, musíme si uvědomit, jak obrovské má důsledky. Je to dost obtížné a náš čas je vymezen. Budu to muset vzít stručně a nebudete-li mě dobře sledovat, nemusíte všemu porozumět. Zkoumejme tedy problém a nesnažme se hned formulovat odpověď, neboť odpověď je v problému a ne mimo něj. Čím více rozumím problému, tím jasněji vidím odpověď. Budete-li jenom hledat odpověď, nenajdete ji, protože ji budete hledat mimo problém. Podívejme se tedy na manželství ne teoreticky nebo jako na ideál. Neidealizujme je, podívejme se na ně tak, aby bylo možné vidět, jaké je, protože pak s ním můžeme něco dělat. Budete-li si je idealizovat, nebudete schopni s ním dělat nic, ale budete-li je vidět přesně takové, jaké je, pak budete možná schopni jednat.

Jak vlastně k manželství dochází? Když je člověk mladý, jsou jeho sexuální touhy velmi silné. Porozumění biologické sexuální žádosti vyžaduje hodně inteligence. Potíž je však v tom, že naše výchova nás nevede k tomu, abychom byli inteligentní. A k tomu, aby bylo možné naše biologické potřeby zařadit do nějakého společensky přijatelného pořádku, je tu instituce zvaná manželství. Na obou stranách jsou biologické potřeby, tak se tedy vezmeme a máme děti. Získáme tak stálý zdroj potěšení a pocit bezpečí. Důsledkem však je stagnace. Žijeme totiž v koloběhu zvyků a zvyk způsobuje úpadek. Dáme se tedy dohromady s mužem nebo se ženou, se kterou musíme žít. Ve dvaceti nebo dvaceti pěti letech se ožením a musím celý život žít se ženou, kterou ani pořádně neznám. Neznám ji, a přitom se po mně chce, abych s ní celý život žil. Tomu říkáte manželství? Časem zjišťuji, že je úplně jiná než já, že má úplně jiné zájmy. Ji zajímají kluby, já mám zájmy daleko vážnější nebo naopak. A ke všemu máme ještě děti, což je zásadní věc. Založil jsem tedy vztah, jemuž jsem neporozuměl a neuvědomuji si jeho význam. Pánové, neusmívejte se na dámy. Je to váš problém.

Jenom pro velmi málo lidí, kteří milují, má manželství smysl.

V takovém případě splynuly dvě identity v jednu v ničím nepodmíněné lásce. Takový vztah je plný naděje, nezlomitelný a léčivý. Nevznikl ani jako společensky vhodný zvyk, nestojí ani na sexuálních potřebách. Pro většinu z nás však manželství není splynutí. Aby mohlo dojít ke splynutí dvou oddělených bytostí, musíme oba znát sami sebe. To znamená milovat. Je zřejmé, že většinou nám láska chybí. Láska je nepodmíněná. Je nová, čerstvá, není uspokojením, není zvykem. Takový vztah se svým manželem nebo manželkou asi nemáte, nebo ano? Vy žijete ve své izolaci, ona žije ve své izolaci, oba máte zavedené zvyky, jak získat potěšení ze sexu. Co se stane s člověkem, který má zajištěný příjem? Jistě upadá. Nevšimli jste si toho? Sledujte člověka, jenž má zajištěný příjem, a brzy uvidíte, jak rychle jeho mysl degeneruje. Může být díky svým schopnostem nebo protřelosti velmi uznávaný a mít skvělou pozici, radost ze života již ale nemá. A s vámi je to podobné. Máte manželství, jež je stálým zdrojem potěšení, zvykem bez porozumění, bez lásky, a musíte takto žít. Neříkám vám, co byste měli dělat, nejdříve se na věc podívejte. Myslíte si, že je to tak správné? Neznamená to, že musíte svoji ženu vyhnat a následovat někoho jiného. Co vlastně je váš vztah? Milovat znamená být s někým sjednocený. Jste však mimo fyzický kontakt se svojí ženou sjednoceni? Znáte ji i jinak než fyzicky? Zná ona vás? Nejste oba v izolaci, nesledujete každý své vlastní zájmy, ambice a potřeby, nehledáte každý své vlastní uspokojení, fyzické nebo psychické bezpečí? Takový vztah vůbec žádným vztahem není, je to jenom uzavřený kruh naplňování psychických, biologických a fyzických potřeb. Nutným důsledkem jsou konflikty, utrpení, žárlivost, vlastnický strach... Myslíte, že takový vztah je produktivní ještě v něčem jiném než v nepodařených dětech a celé takové civilizaci?

Důležité je celý tento proces vidět. Ne jako něco ošklivého, ale jako skutečnost přímo u vašeho nosu. Co však děláte, uvědomíte-li si to? Nemůžete to nechat tak, jak to je, a protože se na to nemůžete dále dívat, unikáte k pití, k politice, k cizí ženě, k čemukoli, co vás dostane ven z domu od protivné manželky nebo manžela. A myslíte si, že jste to vyřešili. Je to ale váš život, musíte s tím něco dělat, nějak se k tomu postavit, a bude-li to nutné, zlomit to. Když se otec a matka neustále hádají, myslíte, že to nemá vliv na děti?

Manželství je tedy zaběhaný zvyk a stálý zdroj potěšení. Ve zvyku není láska, zvyk je opakem lásky. Láska není zvyk, láska je něco radostného, tvůrčího, nového. Protože jste však ve spleti zvyků chycení, váš vztah ke druhému je mrtvý. Dostáváme se opět k základní věci, a to, že přeměna společnosti je na vás, a ne na zákonech. Zákony mohou pouze udržet zvyky nebo přinést jinou konformitu. Jako odpovědný jedinec, začleněný ve vztazích, musíte tedy něco dělat. Jednat můžete jen tehdy, když si uvědomujete svoji mysl a srdce. Vidím, že někteří z vás souhlasně pokyvujete hlavou, je však zřejmé, že zodpovědnost za tuto transformaci převzít nechcete. Nechcete si zkomplikovat život, nechcete čelit tomu pozdvižení, jaké by ve vás vzniklo, kdybyste se rozhodli přijít na to, jak správně žít. A problém pokračuje. Dále se donekonečna sváříte, až nakonec umřete. Někdo si pak setře slzu; ne ovšem pro vás, ale pro svoji vlastní samotu. Pokračujete dále beze změny, utváříte a dodržujete zákony, hovoříte o bohu, hledáte způsob, jak zastavit válku... a myslíte si, že to z vás dělá lidské bytosti. Žádná z těchto věcí nic neznamená, protože jste nevyřešili žádný zásadní problém.

Další podstatnou částí věci je sex. Proč je pro nás tak důležitý? Proč jsme jím tak posedlí? Přemýšleli jste o tom někdy? Pravděpodobně ne, ačkoli jsme v něm až po uši. Pánové, proč je zde tento problém? Je možné se jej zbavit? A co se stane, když se s ním budete chtít vypořádat tak, že jej úplně potlačíte? Známe to jako ideál sexuální abstinence. Co se stane? Potlačíme-li jej, je i nadále zde. Vyhýbáme se každému, kdo mluví o ženách, a myslíme si, jak se nám podařilo své sexuální potřeby vyřešit. Přitom nás ale stále pronásledují. Je to, jako když shromáždíme ve svém domě všechny ošklivé věci do jedné místnosti --- jsou zde stále. Disciplína tedy nic nevyřeší, vyžaduje úsilí a může problém jenom potlačit, odsunout, přeměnit na něco jiného. Jaké je tedy řešení? Je nutné problému porozumět a porozumět neznamená soudit nebo odsuzovat. Podívejme se tedy na věc takto:

Proč se sex stal v našem životě tak důležitým? Není pohlavní akt způsob, jak úplně zapomenout na sebe? Víte, jak to myslím? Pohlavní akt je úplné spojení. V tom okamžiku skončí všechny konflikty, cítíte se nanejvýš šťastní, protože nemáte potřeby jako oddělená bytost a nepronásleduje vás strach. Na chvíli tedy končí vědomí sama sebe, pociťujete čisté sebezapomenutí, radost ze sebeodevzdání. Proto se sex stal tak důležitým, protože jinak se bijete o svůj prospěch a žijete v konfliktech a zklamání.

Podívejte se na sebe a přiznejte si, že chcete někým být, ať už v politice, společnosti nebo v náboženství. V politice chcete být mocní, mít pozici, prestiž. Neukazujte na jiné, na ministry. Kdybyste byli na jejich místě, jednali byste stejně. Snažíte se tedy politicky růst a stát se někým mocným. Vytváříte tak konflikt, protože v této snaze není sebeodevzdání.

Naopak, "já" je zde posilováno. Stejný vztah máte k věcem, k majetku a k náboženství, které vyznáváte. Vaše duchovní cesta je slepá. Jenom věříte, lpíte na slovech a nálepkách. Sledujte to a zjistíte, že v pociťování "já" jako středu není svoboda. Ačkoli vaše náboženství říká "Zapomeňte na sebe", vaší nejvlastnější snahou je prosadit se a být důležití. Můžete číst Gítu nebo Bibli, stále jste však ministři, stále jste vykořisťovatelé, vysáváte lidi a stavíte chrámy.

A tak ve všem, co děláte, jste ponořeni sami do sebe, posilujete svoji důležitost, prestiž a bezpečí. A pak zde zbývá pouze jediná možnost sebezapomnění, a tou je sex. Proto je pro vás žena nebo muž tak důležitý a proto je musíte vlastnit. Proto jste také vytvořili společnost, která toto vlastnictví podporuje a zaručuje vám je. A protože vlastní osoba je tak podstatná pro všechny kolem nás, je jenom přirozené, že se sex stal tak důležitou věcí. Myslíte, pánové, že člověk je schopen žít tímto způsobem bez rozporů, utrpení a zklamání? Máte obavy, že byste mohli být společensky zcela bezvýznamní, proto je pro vás sex tak důležitý. Umožníte-li, aby všechny tyto společenské ambice ztratily pro vás svoji váhu, uvidíte, že sex už pak nebude vůbec žádný problém.

Je-li zde láska, tak problém sexu mizí. Jen tehdy, je-li zde láska, může zde být sexuální čistota. Usilovat o ideál sexuální abstinence bez lásky je absurdní, ideál je nereálný. Reálné je to, jací jste.

Nerozumíte-li své mysli a tomu, jak pracuje, nebudete rozumět ani sexu, protože sex je záležitost mysli. Věc není jednoduchá. Není možné jednat podle zvyku, je třeba do hloubky zkoumat své vztahy k lidem, věcem i myšlenkám. Abyste byli schopni provést vlastní transformaci, musíte podstoupit namáhavé hledání ve svém srdci a mysli. Láska je čistota. Kde je láska a ne myšlenka sexuální čistoty, vytvořená myslí, tam sex není vůbec žádným problémem a dostává docela jiný význam.

(Dillí, 19. prosince 1948)


( http://www.cestazeny.cz/i.php/… )

:1:
10.08.2010 - 14:58 | Filtr
(Býk) Najdise.cz » Buddha/2
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele Sem.miš, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
Souhlasím :15:
10.08.2010 - 09:17 | Filtr
(Kozoroh) Tyna_Tynka » Janíčko Skútrista
Samozřejmě, že pravé osvícení člověk jasně pozná, spíš mi šlo o to, kdyby se někdo "domníval" a ještě to "to pravé" nebylo, protože některé falešné domněnky mohou souviset spíše s přebujelým egem.

====================
"Takze vzdy platí,ze zaciatocník na duchovnej ceste musí svet zavrhnuť,pretoze stale lipne na zmyslovych požitkoch a nema este ani poznanie,zaujmami je roztriešteny a nevie preto prakticky nic o tom,ako funguje bytostna mechanika a pricinne vztahy drziace ho na urovni beznych ludí a ked uskutocní,vykorení zo seba svetskosť a ziska poznanie,tak az potom sa smie zo svetom znovu spojit trebars skrz ženu/muža,alebo nejakym inym sposobom a dovrsit tak."
=====================


Tak to ano. Možná bych použila jiné výrazy, ale obsahově ano, souhlasím.
10.08.2010 - 07:42 | Filtr
(Býk) Najdise.cz » Buddha/2
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele Janíčko Skútrista, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
Ako to bolo v pripade apostolov,neviem.Ale V pripade Siddharty bolo o jeho rodinu dobre postarane,pretoze pochadzal z kralovskej rodiny.A hlavne to bola ina doba,zvyky a mentalita.Nakoniec sa po osvietení vratil k svojej rodine naspet uz ako buddha a myslim ze i jeho otec sa stal jeho ziakom.
10.08.2010 - 07:38 | Filtr
(Býk) Najdise.cz » Jyotis
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele Janíčko Skútrista, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
No skrátka suzitie v manzelskom zvezku nemoze posobit negatívne na toho,kto ma práve elan na sebe pracovat v zmysle duchovnych nauk a naopak on nemoze nijak ovplyvnovat clenov rodiny v prípade,ak nemaju take zaujmy ako on.Takze musí byt vzajomne porozumenie a tolerancia z oboch stran.

Pokial maju obaja manzelia rovnake zaujmy,tak potom niet co riesit,pretoze je takyto stav idealny pre oboch.

:1:
09.08.2010 - 23:51 | Filtr
(Váhy) Buddha/2 » Janíčko Skútrista
A co podle Tebe udělal Ježíš,když své učedníky vzal od rodiny ?
Tím jim změnil celý život,kdyby to neudělal,dožili by jako hlavy rodin,ale apoštolové by se z nich nestali...
A životopis Buddhy znáš jistě taky.
Takže si myslím,že nemá smysl určovat nějaká dogmatická pravidla,sami se tím omezujeme.
Ani pokud jde o ten sex :3:
09.08.2010 - 23:21 | Filtr
(Býk) Jyotis » Janíčko Skútrista
Neřekla bych, že jedině lidi "stejných zájmů", ale spíš příbuzné energie.. ostatně pokud se vybrali spontánně, tak to tak je...
protože pak stačí jeden aktivnější a ten druhý to toleruje a taky ho to posouvá...

nastává trošku problém s tělem, protože pokud chybí poučení a pochopení, že zanedbané tělo může dělat problém, tak pak to má vliv na oba...
09.08.2010 - 20:21 | Filtr
(Býk) Najdise.cz » Tyna_Tynka
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele Janíčko Skútrista, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
Pochopis to vtedy,ak si uvedomis ze duchovna sebapremena znamena zastavenie sa za skusenostami jedneho druhu (svetsky zivot) a ziskavanie skuseností ineho druhu (praca zo sebou samym,pozorovanie,poznavanie,ovladnutie a mysticka premena)

Potom ked uz je clovek na vrchole,tak zo vsetkym tym potencialom musí "padnuť" k zemi a doplnit tak skusenosti,ktore potrebuje k tomu,aby bolo jeho vykupenie kompletné.T.zn.ze musí svoj život spravne dožiť.Proste aby sa stal pružným a odolným,co je - ako spominal tu uz Luminon - aplikacia poznaneho a uskutocneneho do bežneho procesu života.

Takze vzdy platí,ze zaciatocník na duchovnej ceste musí svet zavrhnuť,pretoze stale lipne na zmyslovych požitkoch a nema este ani poznanie,zaujmami je roztriešteny a nevie preto prakticky nic o tom,ako funguje bytostna mechanika a pricinne vztahy drziace ho na urovni beznych ludí a ked uskutocní,vykorení zo seba svetskosť a ziska poznanie,tak az potom sa smie zo svetom znovu spojit trebars skrz ženu/muža,alebo nejakym inym sposobom a dovrsit tak.

:1:
09.08.2010 - 20:11 | Filtr
(Býk) Najdise.cz » Janíčko Skútrista
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele musiúa, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
A teď si představ, co se stane, když! ...se milují dva osvícení lidé... a ještě ze soucitu :44: to bys nevěřil! :12: :3:
09.08.2010 - 19:09 | Filtr
(Kozoroh) Tyna_Tynka » Janíčko Skútrista
Chápu, možné to je, ovšem kde nastavíš hranici té sebepřeměny? Můžeme se měnit celý život stále dál a dál, pokud to dovolíme kvalitněji a kvalitněji. V té hranici kdy to ještě není sebepřeměna a kdy už ano - a co když bude ještě další a další, tam bych viděla první zádrhel. Další může být v tom, pokud člověk se tedy obrátil na takovou a takovou cestu a dle Tvého by měl tedy zůstat např. svobodný, když v ten moment byl svobodný, a poté potká partnera, který je přibližně na stejné úrovni (vlivem přitažlivosti stejnorodého) a prošel tím podobným a chtěl by se s ním spojit manželstvím, tak dle Tvého by tedy neměl? Proč? Vždyť mohou dobře souznít. Tady nejde o výhody, ale přirozenost. Atd. atd.
09.08.2010 - 19:03 | Filtr
(Býk) Najdise.cz » Tyna_Tynka
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele Janíčko Skútrista, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
Ide tu vlastne o karmicke dispozície a nie o to,ze slobodný dosiahne nejake lepsie osvietenie nez ten,kto ma rodinu.Ide len o to,ze si kazdy musí spravne počínat v zavislosti od toho,kam ho osud v živote postavil.A tak ak niekto je slobodný a prejavy zaujem o nauku,mal by ostat slobodnym a ženaty ženatým.Cize to znamena ze by clovek nemal menit okolite podmienky v momente,ked sa oddá sebapremene.

Cize opakujem,ak sa niekto nadchne hlbsím pomerom k veciam duchovnym,musí vychadzat vzdy zo stavu,ktory mu je vlastný a ktorym tak momentalne disponuje.To znamena,ze by nemal menit stav slobodny za stav ženaty a stav ženaty za stav slobodný.Cize celkove by nemal vyhladavat nejake vyhody vo svete a zmyslove sa v nom dalej vyžívať.Pretoze duchovna cesta sleduje cestu sebapremeny a nie prisposobovania okolia v zavislosti od svojich sklonov.To treba mat vzdy na pameti.

09.08.2010 - 18:40 | Filtr
(Štír) !gby » Tyna_Tynka
:44: tak nejak bych to videl i ja, proste zalezi na duchovni i citove kvalite jednotlivce, zalezi jakou cestou se rozhodne jit a jake mantinely si nasadi (v lasce, v pratelstvi, v praci, v sexu, ale take v tom duchovnim zivote) cilem zivota prece neni cloveka nejak omezovat a davat mu na vyber bud anebo... cilem by melo byt dokazat mu, ze fantazii se meze nekladou, ze ta omezeni si stanovi az on sam ale zivotem muze prochazet s laskou v srdci, obklopen milovanymi lidmi a pritom svuj pohled smerovat k nebi.
09.08.2010 - 18:34 | Filtr
(Býk) Najdise.cz » Tyna_Tynka
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele dora, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
To je hezky napsané - právě tak si představuju skutečně duchovního člověka, který má v sobě lásku a který žije mezi lidmi a necítí se být něčím "víc", což mi někdy právě připadá z příspěvků Jana.P. (pokud křivdím, omlouvám se, jde jen o pocit)


09.08.2010 - 18:26 | Filtr
(Kozoroh) Tyna_Tynka » !gby
No já to dříve taky chápala spíš tak, že když je člověk "sám" může dosáhnout dokonalejších "výšin", už díky tomu, že třeba u historických osobností duchovně vysoko to tak většinou, alespoň dle dostupných záznamů, bylo, že byly samy a tak. A také by třeba člověku přišlo, že tak může snadněji milovat všechny atd.
Ale úžasně mi pak v tomhle pomohla jedna věc si to utřídit tak, že je to vlastně jedno - a to ta, že mám tu čest znát jednu ženu v mém blízkém okolí, která žije naprosto "normální obyčejný" život, má rodinu a všechno, a přesto je to nejkrásnější (duchovně) člověk, kterého znám a její život není vůbec obyčejný. Je vznešený v každém jejím pohybu a má lásku úplně pro všechny a stejně. Takže to, že když má člověk rodinu, tak bude stejně např. děti nebo já nevím, milovat nejvíc, je jen určitá výmluva a ještě nepřekonaná sobeckost a závislost na nich, nepřekonaný pocit jejich vlastnictví.
A díky té ženě vím, že člověk klidně může mít rodinu a všechno tak běžně, milovat ji a stejně tak milovat kohokoli a nikdo mu lásku nevyčerpá - to je jen a jen na něm, jak Jí dovolí/nedovolí proudit. A tahle žena, i když dle mých očí je duchovně nade všemi z jejího okolí (i když ona je samozřejmě skromná, takže to by ji samotnou nikdy ani nenapadlo), může s nimi úplně normálně žít a těšit je už jen svou přítomností a je se všemi šťastná a ráda, i když jsou třeba prostě "pod ní", ona to tak vůbec nebere.
A v tom je ta nádhera Srdce, v tom je dokonalost a osvícení, já to v tom jasně vidím.
09.08.2010 - 18:11 | Filtr
(Panna) Jaňajs » dora
:15:
09.08.2010 - 18:09 | Filtr
(Býk) Najdise.cz » Janíčko Skútrista
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele dora, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
Myslím, že nepotřebuju vysvětlovat jaký je rozdíl mezi sobcem a soucitným člověkem.

Jen se domnívám, že milovat se s někým ze soucitu je zlo a ne dobro.

Spát s někým z povinnosti ti nepřijde na sílu? Mně právě jo. Ale neberu ti to, každý jsme jiný.
Příspěvky: 69-45 44-20 19-1
« předchozí  další » »|
Aktuální postavení planet
Aktuální
postavení planet
ukázat planety »
Lunární kalendář 2024
Lunární kalendář
Luna ve Střelec Střelci
ukázat kalendář »