Pár postřehů ajurvédského lékaře


31.05.2017 - 13:00
(Kozoroh) Bosch
Pár postřehů ajurvédského lékaře
Několik postřehů z přednášky Dr.Freje (autora bestselleru Zánět tichý zabiják).

-jediným účinkem sacharidů na náš organismus je energie
-při vyvážené stravě nepotřebujeme žádné doplňkové cukry, ve formě šťáv, sirupů, přislazováním nápojů a to jakýmkoliv sladidlem, pečiva, čokolády či sušenek
-vyvážená strava musí obsahovat dostatek tuků, a sacharidů jen malém množství, např.z rýže, jáhel, ovoce, medu v kaši nebo ve směsi s ghí, protože naše tělo celkově, potřebuje z veškeré přijaté stravy extrahovat objemově cca lžičku cukru denně pro svou správnou funkci.
-veškeré nemoci začínají v zažívacím traktu a střevo, to je náš druhý mozek, viz i aktuální vědecké výzkumy.
-pěstováním obilovin a mléka, začali civilizační choroby
-více než výživová doporučení, je třeba řídit se tím, jak se stravovali naši předkové
-nemyslete na to co jíte, ale jak to jíte a tělo si to samo přebere
-opatření životosprávy jsou daleko efektivnější než léky
-tělo si samo reguluje hladinu cholesterolu, léčí-li nás klasická medicína na cholesterol, ve většině případech budeme mít cukrovku
-vysoký glykemický index působí negativně na slinivku, málokdo ví, že i jasmínová rýže má vysoký glykemický index
-mnoho vegetariánů mají buď podváhu a jsou celkově vyčerpanější, což je způsobeno špatnou přípravou stravy, nebo jsou obézní, což jest způsobeno tím že maso nahrazují sojou a konzumují příliš sladkého, byť v přírodní podobě.
-máme-li silnou imunitu, pak ani paraziti nemají šanci.

Stránka: 1 2
Řazení:
02.06.2017 - 19:29 | Filtr
(Rak) R5 » Bosch
Vysokooktanový benzín není oproti normálnímu výhoda, pokud k tomu není odpovídající kompresní poměr motoru a časování zapalování. I to ryzejší masožroutství (+ pozdější tepelné zpracování potravin) mělo ve vývoji mozku svůj význam. V poměru mozkové hmoty ke zbylé tělesné vyhrávají masožravci. Taková gorila, která je býložravá, je oproti nám 3x robustnější, ale mozek má mít menší a s 3x méně neurony. Potřebuje žrát skoro půl dne, aby pokryla své energetické potřeby.
Přes maso měli naši primitivní předci k B12 přirozeně nejblíže. Dodnes je ho třeba mj. k obnově nervových buněk. Býložravcům vzniká B12 v jejich složitějším trávícím traktu díky bakteriím, ale taky nedělají nic moc jiného, než že se pasou. Vegetariáni nově tvrdí, že prý člověk umí ve střevech to samé, ale to je spíš polokachna. Zapomínají, že B12 se vstřebává na konci tenkého střeva, čili z toho tlustého si ho tělo nevezme, byť ho tam bakterie produkují. Leda že by chtěli konzumovat exkrementy. Na druhou stranu, pokud se dospělý člověk stane vegetariánem, přičemž předtím neměl deficit B12, bude trvat okolo 20 let na přísně vegetariánské stravě, než deficit pozná(za předpokladu zdravého trávení). Tělo ho totiž umí recyklovat (uložiště v játrech, sekrece skrz žluč). Čili, je možné, že vegetarián, který sem tam zobne něco živočišného, nebo fermentovaného, deficit nepozná nikdy.

Zkoušel sis dělat svůj kváskový chleba, nebo to byl kupný? Čistě žitný je mňaga a chutná jak kompost. Půl na půl pšenice-žito je akorát. Kvásek ideálně vychovat svůj. Koupíš celé žito(kvůli enzymům v klíčku), trochu nameleš a dosypeš kupnou žitnou moukou. Na tyhle pokusy se hodí polystyrénová bedna vysypaná pískem, v němž je schovaný topný kabel do terárek propojený s termostatem. Dle nastavené teploty si tam můžeš pěstovat různé modifikace kvásku. Dá se to použít i na dělání tinktur. Kvásek chce teplo, následné kynutí těsta je naopak fajn zpomalit(kynout v lednici). Při jídle tě to musí přirozeně nutit žvýkat a podporovat slinění, jinak je to struska.

Ano, zdravá střeva jsou základ. Ne nadarmo najdeš mezi zrozenci znamení Panny(nebo jím ovlivněnými) hafo chronických lupénkářů, ekzemistů, autoimunitně postižených. Skrz jejich přirozeně citlivou střevní stěnu se projeví excesy v životosprávě razantněji(k tomu ta psychika).

S těmi bylinami - ještě se navíc přešlo na cílené pěstování, namísto sběru z jejich optimálního stanoviště. Bez adekvátního půdního složení nelze počítat s tradovanou silou.
04.06.2017 - 22:52 | Filtr
(Kozoroh) Bosch » R5
Ten chleba s lepkem nedávám ani když je kvašený ani žito pšenice půl půl.
Prostě lepek je problém.
Kváskový myslím bezlepkový dělají ho v pekárně celiak u nás umí ho výborně.
Ale kvásek neprodají. Musí se vyrobit což jde z rýže například. Asi to půjde i z čiroku který je pšenici chuťově nejblíže a asi i z pohanky to taky půjde.
Pohanka je dobrý základ pro bezlepkové chleby. Pohankové palačinky jsou klasika.
Maso + zelenina je fajn.
Ale když přejdeš na ketorežim pak je to přes silné proklamace různých komerčně motivovaných poradců jako když naliješ do benzíňáku naftu. Kdyby to bylo tak super jak se někde tvrdí proč by u toho hned spousta lidí nezůstala. Nejsou to jen příjemné pocity z ketonů co přichází. Cukry mají své kouzlo.
V indické józe se jedl cukr z náboženských důvodů, otvíral mysl energiím, bylo to jako kokain a když se to spojilo s duchovním úsilím mělo to pro ně asi něco do sebe.
05.06.2017 - 11:20 | Filtr
(Ryby) thééé
Na bezlepkový kvašený chléb jsem nikde nic moc nenašla, škoda. Kromě těsta z pohankové mouky, které se nechá do druhého dne v teple "pracovat", ale to asi nebude to ono.
........
jinak k tomu zdraví, no já to vidím třeba u svých holek - prostě každý máme nějaký start. Jedna mívá občas rýmu max 3 dny, silné vlasy, zdravé zuby. Druhá má zřejmě naprosto rozdílné chemické složení slin - od začátku zoubky šedé, jemné vlasy , imunita špatná , je daleko vnímavější atd. A náš přístup je samozřejmě stejný...
ale prostě každý ten život je jedinečný, ale v tom je asi to jádro. Jde o to, umět nejít proti sobě, proti přirozenému na všech rovinách...
05.06.2017 - 11:27 | Filtr
(Kozoroh) Bosch » thééé
On se velmi obtížně dělá chce to spoustu péče o ten kvásek a to kynutí je náročné na sledování vědět kdy je to akorát.
Zatím nemám vysledovaný postup až budu mít dám vědět.
Ale vím že to jde v pekárně to umí a ten chleba dělá na trávení fakt dobře. Ale malý bochánek stojí skoro 70. Větší chleba i 120.
Zatím nemám ještě ani tu pekárnu ta to usnadní a pak ten kvásek to je lehké mají ho v DM. Sušený. Není bezlepkový ale u kvásku to neva to množství lepku v něm je zanedbatelné rozhodující jsou ty bakterie. Snad porostou na bezlepkových obilninách.
05.06.2017 - 11:31 | Filtr
(Ryby) thééé » Bosch
Určitě budu ráda za recept :15: pekárnu mám
05.06.2017 - 11:35 | Filtr
(Kozoroh) Bosch » thééé
Zatím jedu na plackách. Bez kynutí. Čirokové. Mouku z čiroku zaliješ horkou vodou (aby se slepila) ušudláš placky a pečeš já to dělám na plechu bez tuku v troubě cca 12-15 min na 220.
Není to nadýchané jako housky nebo chleba z penamu ale může se to jíst jako normální pečivo. Dělám je asi 5mm vysoké a cca 10cm velké.
Plech pomažu jen trochu olejem. Do placek je dobré dát trochu tuku, másla oleje aby to nebylo tvrdé, sůl koření dle libosti dávám moji klasiku FKK fenykl koriandr kumín.
05.06.2017 - 11:46 | Filtr
(Ryby) thééé » Bosch
Vyzkouším :17: vypadá to dobře
05.06.2017 - 14:47 | Filtr
(Kozoroh) Bosch » thééé
dělám to i tak že nakoupím 20-30 housek v bezlepkové pekárně dám je do mražáku a pak 1.5min mikrovlnka. je to jako čerstvě upečené. chce to předtím trošku poprášit čistou vodou z rozprašovače mikrovlnka vysušuje. nemám rád přístroje tohoto typu ale v tomto případě přivírám oči. nic není dokonalé. ale ten výsledek je pak dobrý když si ráno dáš bezlepkové vonící housky na snídani.
tady je dělávají bez kukuřičné mouky což je supr kukuřici v bezlepku nemám rád je agresivní zahřívá dělá špatně na žaludek.
05.06.2017 - 18:53 | Filtr
(Rak) R5 » Bosch
No, jak jsem psal - záleží na přípravě. U pšeničné mouky klesne lepek po 24h fermentaci na cca 64% z původního množství. V případě klíčení+fermentace je to pokles na 5% z původního množství. když si představíš mix s žitnou 50/50, nebo víc, tak to bude ještě níže.Zdravý jedinec by neměl mít problém.

Půjde to z ledasčeho, otázka je, nakolik to bude pro konzumenta atraktivní (i finančně).

Ketorežim bych nechal Eskymákům, nebo obézním experimentátorům.

Vzpomeneš si na zdroj, kde bylo o tom "jezení cukru z náboženských důvodů"? Dovedu si představit, že si pár iniciativců vzalo až moc k srdci poučku, že sladká chuť je nejvýše postavená...Nadužívání sladkého spíš otupuje.
05.06.2017 - 19:58 | Filtr
(Kozoroh) Bosch » R5
Slyšel jsem o tom od lidí co tam jezdí, v ašramech se sladké koláčky používají jako mana, devotní věc. jako u nás hostie.
Nenadužívají protože na to nemají. Ale krišňáci ti jo ti nadužívají myslím. Jsou na sladké. Kompenzují tím nedostatek sexu tím žrádlem. Sex se u nich moc nedoporučuje ale uho tím chválí krišnu. Blbost samozřejmě.
Příspěvky: 1-25 26-35
« předchozí  další » »|
Aktuální postavení planet
Aktuální
postavení planet
ukázat planety »
Lunární kalendář 2024
Lunární kalendář
Luna ve Střelec Střelci
ukázat kalendář »