Pár postřehů ajurvédského lékaře


31.05.2017 - 13:00
(Kozoroh) Bosch
Pár postřehů ajurvédského lékaře
Několik postřehů z přednášky Dr.Freje (autora bestselleru Zánět tichý zabiják).

-jediným účinkem sacharidů na náš organismus je energie
-při vyvážené stravě nepotřebujeme žádné doplňkové cukry, ve formě šťáv, sirupů, přislazováním nápojů a to jakýmkoliv sladidlem, pečiva, čokolády či sušenek
-vyvážená strava musí obsahovat dostatek tuků, a sacharidů jen malém množství, např.z rýže, jáhel, ovoce, medu v kaši nebo ve směsi s ghí, protože naše tělo celkově, potřebuje z veškeré přijaté stravy extrahovat objemově cca lžičku cukru denně pro svou správnou funkci.
-veškeré nemoci začínají v zažívacím traktu a střevo, to je náš druhý mozek, viz i aktuální vědecké výzkumy.
-pěstováním obilovin a mléka, začali civilizační choroby
-více než výživová doporučení, je třeba řídit se tím, jak se stravovali naši předkové
-nemyslete na to co jíte, ale jak to jíte a tělo si to samo přebere
-opatření životosprávy jsou daleko efektivnější než léky
-tělo si samo reguluje hladinu cholesterolu, léčí-li nás klasická medicína na cholesterol, ve většině případech budeme mít cukrovku
-vysoký glykemický index působí negativně na slinivku, málokdo ví, že i jasmínová rýže má vysoký glykemický index
-mnoho vegetariánů mají buď podváhu a jsou celkově vyčerpanější, což je způsobeno špatnou přípravou stravy, nebo jsou obézní, což jest způsobeno tím že maso nahrazují sojou a konzumují příliš sladkého, byť v přírodní podobě.
-máme-li silnou imunitu, pak ani paraziti nemají šanci.

Řazení:
02.06.2017 - 08:25 | Filtr
(Ryby) thééé
:15:
ti předkové by mě zajímali..a z které doby, a vrstvy..
Ale zjišťuju, že stravování z oblasti, odkud pocházím, takové prosté mi vyhovuje a chutná.
Dlouho jsem stravu dávala na poslední místo, ale nakonec jsem zjistila, že je to sebedestrukce, stejně jako nějaký program v hlavě..no není ta imunita přece jenom zase v hlavě :63:
02.06.2017 - 09:42 | Filtr
(Kozoroh) Bosch » thééé
Ano v hlavě je jistý druh imunity a pak je i imunita kterou produkují střevní enterocyty. Tam jí je největší podíl.
O stravování předků vyšlo několik zajímavých publikací, když mluvíme o nedávé době je to kniha česká strava lidová což je velmi poučná publikace zabývající se stravou od dob raných předků až po současnost.
Pak na slovenku vyšla kniha o stravování v oblasti kysuc a tam někde je to spíše regionální záležitost i když si lze udělat obrázek.
dr.frej myslí tyto regionální zvyklosti ale i souvislost s dobou kdy začala kultivace obilného zrna. tzv Přechod na sacharidovou stravu, režim trávení.
Tím se naše možnosti značně omezily ale tento přechod si vyžádaly globální ekologické a klimatické změny. Zčásti zapřičiněné člověkem.
Dá se asi říct že jako lovec sběrač žil člověk jako v ráji, než si uřízl větev pod nohama, teda než vykácel lesy pro pasení dobytka a následně pro pěstování obilí. V těch dobách začaly hladomory.
Je otázka jaký podíl na tom přechodu hrála příroda sama a jaký podíl člověk. Ono je to teď už asi jedno. Jsme odkázáni na tesco. O čerstvém co má nějakou energii si většina může nechat zdát.
05.06.2017 - 11:20 | Filtr
(Ryby) thééé
Na bezlepkový kvašený chléb jsem nikde nic moc nenašla, škoda. Kromě těsta z pohankové mouky, které se nechá do druhého dne v teple "pracovat", ale to asi nebude to ono.
........
jinak k tomu zdraví, no já to vidím třeba u svých holek - prostě každý máme nějaký start. Jedna mívá občas rýmu max 3 dny, silné vlasy, zdravé zuby. Druhá má zřejmě naprosto rozdílné chemické složení slin - od začátku zoubky šedé, jemné vlasy , imunita špatná , je daleko vnímavější atd. A náš přístup je samozřejmě stejný...
ale prostě každý ten život je jedinečný, ale v tom je asi to jádro. Jde o to, umět nejít proti sobě, proti přirozenému na všech rovinách...
05.06.2017 - 11:27 | Filtr
(Kozoroh) Bosch » thééé
On se velmi obtížně dělá chce to spoustu péče o ten kvásek a to kynutí je náročné na sledování vědět kdy je to akorát.
Zatím nemám vysledovaný postup až budu mít dám vědět.
Ale vím že to jde v pekárně to umí a ten chleba dělá na trávení fakt dobře. Ale malý bochánek stojí skoro 70. Větší chleba i 120.
Zatím nemám ještě ani tu pekárnu ta to usnadní a pak ten kvásek to je lehké mají ho v DM. Sušený. Není bezlepkový ale u kvásku to neva to množství lepku v něm je zanedbatelné rozhodující jsou ty bakterie. Snad porostou na bezlepkových obilninách.
05.06.2017 - 11:31 | Filtr
(Ryby) thééé » Bosch
Určitě budu ráda za recept :15: pekárnu mám
05.06.2017 - 11:35 | Filtr
(Kozoroh) Bosch » thééé
Zatím jedu na plackách. Bez kynutí. Čirokové. Mouku z čiroku zaliješ horkou vodou (aby se slepila) ušudláš placky a pečeš já to dělám na plechu bez tuku v troubě cca 12-15 min na 220.
Není to nadýchané jako housky nebo chleba z penamu ale může se to jíst jako normální pečivo. Dělám je asi 5mm vysoké a cca 10cm velké.
Plech pomažu jen trochu olejem. Do placek je dobré dát trochu tuku, másla oleje aby to nebylo tvrdé, sůl koření dle libosti dávám moji klasiku FKK fenykl koriandr kumín.
05.06.2017 - 11:46 | Filtr
(Ryby) thééé » Bosch
Vyzkouším :17: vypadá to dobře
05.06.2017 - 14:47 | Filtr
(Kozoroh) Bosch » thééé
dělám to i tak že nakoupím 20-30 housek v bezlepkové pekárně dám je do mražáku a pak 1.5min mikrovlnka. je to jako čerstvě upečené. chce to předtím trošku poprášit čistou vodou z rozprašovače mikrovlnka vysušuje. nemám rád přístroje tohoto typu ale v tomto případě přivírám oči. nic není dokonalé. ale ten výsledek je pak dobrý když si ráno dáš bezlepkové vonící housky na snídani.
tady je dělávají bez kukuřičné mouky což je supr kukuřici v bezlepku nemám rád je agresivní zahřívá dělá špatně na žaludek.


Aktuální postavení planet
Aktuální
postavení planet
ukázat planety »
Lunární kalendář 2024
Lunární kalendář
Luna ve Střelec Střelci
ukázat kalendář »