Svět chce být klamán... aneb tíha pravdy


07.12.2020 - 09:30
(Štír) Freja
Svět chce být klamán... aneb tíha pravdy
Poslední dobou jsem si všimla, že někteří lidé preferují tzv.milosrdnou lež, aby se nemuseli konfrontovat s pravdou.Platí to tedy hlavně ve vztazích, což je pro mne naprosto nepochopitelný.

Co děláte, když jsou po vás vyžadovány tyhle milosrdné lži?
Pro mne, jakožto štíra je to docela problém.... :63:
...ale zas nechci být zlá, abych řekla rovnou "Když to nechceš vědět, tak se neptej"....takže už z mlžení přecházím na "ok...vím, co chceš slyšet...ano, je to tak..." :8:

Příspěvky v diskuzi

Stránka: 1 2
Řazení:
07.12.2020 - 10:18 | Filtr
(Panna) Mici Angóra
Je to tak. Jinak nevím, co k tomu dodat, ale taky souhlasím, ať se dotyčný neptá, když není připraven slyšet pravdu :14:
07.12.2020 - 10:36 | Filtr
(Blíženci) cimi
Já jsem měla dřív tendence se vyhýbat v určitých tématech pravdě protože jsem se prostě nechtěla konfrontovat s nadílkou kritiky a moralizování. Většinou mám spíš pocit že se po mně občas chce ne milosrdné lži ale abych držela tajemství, což držím i když občas mi to přijde za vlasy utažený. Ale to všechno se děje na poli různorodých vztahů.
Obojí znám z obou stran. Tedy i to, že se mi občas někdo vyhýbá říct celou pravdu, protože zpucunk anebo má nějaké tajemství.
Takže spíš se snažím vidět všechny ty nuance ve svým životě a být pokud možno otevřená :43:

Jinak já mám partnera štíra x) a jsem za jeho pravdu upřímně ráda, i když někdy ji vnímám spíš jako permanentní negativitu x)

Záleží na tom asi jaké konkrétní milosrdné lži myslíš...moje matka je třeba schopna se za pravdu neskutečně urazit jako malé děcko, tak to nedělám, protože ji vychovávat nehodlám, ale když se to stane (protože umím být dost impulzivní a prostořeká) tak se holt stane, poslední dobou když jí to vysvětlím a vytáhnu fakt to podstatný, tak mi i někdy po těch slzách dá za pravdu a má to nějaký smysl...tzn má to progres dál...totéž se snažím já vůči ní, když tne a řekne mi něco co nechci slyšet...
Tím chci říct, že říkat za každou cenu pravdu je fajn jen pokud to někam směřuje. Pokud bys chtěla jen říct svůj názor a pak mi vlezte na záda, tak to asi k tomu popírání pravdy nejspíš pospěje...
07.12.2020 - 11:08 | Filtr
(Štír) Freja » cimi
Jasně, chápu, že pravda za každou cenu můžet vyznít jako hrubost nebo neomalenost....ale když tě nèkdo vyloženě vyzývá...klamej mě, protože pravdu neunesu....

Já jdu vždycky pravdě spíš naproti, někdy jí vyloženě doluju ( a tohhle se teda netýká nějakých tajemství, ty já respektuju)...proto absolutně nechápu, že někdo hraje hluchýho a slepýho dokud to jde... :63: a nevím, jak se k tomu postavit, když to nechci podporovat...
07.12.2020 - 11:46 | Filtr
(Rak) aktigram
Tak to je pre mňa celý život problém, ale v posledných cca 10 rokov už obrovský. Na začiatku ked sa pýta prvý krát tak to zahmlievam ale ked sa to zopakovalo viackrát tak mi je to jedno a poviem čo si myslím.
Zistila som totiž, že ked v takých veciach zahmlievam tak sa v tom tratím, hovorím veľa len aby nebolo ticho a cítim sa pri tom ako ten najväčší klamar - takže takej situácií sa snažim predísť aj ked ak ide o rodinu nie je to také jednoduché.
07.12.2020 - 14:30 | Filtr
(Kozoroh) Sosna zvlčelý
Přemýšlel jsem a vlastně asi nemám ve svém okolí (rozuměj rodinu a přátelé, ostatní neřeším) nikoho takového. To už spíše ty, kteří použijí milosrdnou lež. Ale že by ji vysloveně vyžadovali?
Možná někdo takový v mém okolí je, ale nevyžaduje tu lež, Bůh ví proč :22:, právě po mně.
"Od Vás" já nic nechci slyšet!" :20:
07.12.2020 - 16:05 | Filtr
(Váhy) Buddha/2
Za to si můžeš sama, právě tím, že chceš být hodná. Zeptej se rovnou, jestli chce slyšet pravdu nebo nějaký okecávky :3:.
Z jeho strany je to fakticky přiznání slabosti a neschopnosti/neochoty něco s tím dělat. + samozřejmě ví, že Ty jsi ta silnější a chce Tě stáhnout na svou úroveň aby si mohl připadat v pohodě - klasický oblbovací sebeklam.

Jak čtu Sosnu, on s tím problémy nemá, protože je známý tím, že na tuhle hru nepřistoupí - má prostě takovou reputaci a tak už to na něj nikdo nezkouší :5:. Ale to chce čas a důslednost, jinak to moc nefunguje :3:.

Můžeme se taky bavit o tom, co to znamená být hodná. Tady se totiž představy liší. Být hodná/kývací je totiž kontraproduktivní. Když na to koukneš z vyšší perspektivy, je to vlastně stagnace. Pokud chceš být hodná ve smyslu nějakého posunu na vyšší kvalitativní úroveň, musíš se smířit s tím, že budeš vnímána jako pes (v lepším případě dočasně :4:).
07.12.2020 - 18:41 | Filtr
(Blíženci) cimi » Freja
Já v takovém případě říkám něco ve smyslu “nezlob se, ale já ti nehodlám mazat med okolo huby”
Ale popravdě mně se to asi ještě nestalo, že by mě někdo takto vyloženě vyzýval “klamej mě”, to by mi bylo strašně proti srsti :-/

Ale tak nějak fakt zatím nevím konkrétně o co jde ; )
07.12.2020 - 21:01 | Filtr
(Rak) aktigram » cimi
ja ti to závidím že si tým neprešla.
ja aj niečim takým -toto som od teba nechcela počuť, volám ti lebo som čakala od teba podporu - no a priateľstvo skončilo.
07.12.2020 - 21:07 | Filtr
(Kozoroh) Bosch
Přeci..mlčení je taky odpověď.
07.12.2020 - 22:47 | Filtr
(Hadoken) Hustokrutě obscénní Morti
Docela sem se musela zamyslet :61:...a ted nevim, jestli ses pripravena slyset pravdu :4:

Ale vazne...mam 90.letou babicku, ktera je mistrna manipulatorka, coz mi vic jak 20 let neuveritelne sere. Nerekla sem ji to a milosrdne mlzim a kroutim se a alibisticky se vymlouvam.
NICMENE, diky tomu, ze sem tomuhle byla dost intenzivne od detstvi vystavovana, dost dlouho sem to automaticky delala vuci vsem. :2:
To, ze sem s prvnim klukem chodila (skoro rok :41:) jenom proto, ze mi bylo blby mu rict, ze nechci, myslim mluvi za vse :61: :61:
No ale tak prosla sem si tou "trasou", kdy mi to doslo, uvedomila sem si CO to je a PROC to je a momentalne si myslim, ze to nedelam. Reknu si svoje v pokud mozno mirnejsi forme - tedy pokud sem tazana...i kdyz poznam, ze mi nekdo maze med kolem :35:, tak pokud me to nejak neposkozuje a nebo pokud prave nejsem tazana, odmavnu to. :39:
Ale uz sem i "dokazala" nekomu koho sem povazovala za blizkyho proste rict NE, ten cas uz je pryc, kontakt s tebou pro me nema vyznam....ale bylo to tezky teda...(nebyl to partnerskej vztah aby to nevypadalo, ze doposud sem se rozchazela stylem "jdu pro rohliky" a pak uz jednoduse neprisla :61:)
07.12.2020 - 22:50 | Filtr
(Hadoken) Hustokrutě obscénní Morti » Hustokrutě obscénní Morti
...sem se krapet odchylila :61:
Ano, mas pravdu, vsichni chtej bejt ujistovany, ze to je o.k.....ja (si myslim), ze tuhle hru uz nehraju...az na tu babicku, ktery s usmevem lzu, ze mi samozrejme nevadi ji obden vozit 3 rohliky, misto abych ji 2x tejdne privezla rohliku 5 :61:
08.12.2020 - 13:07 | Filtr
(Rak) aktigram » Korzárka
Konečne sa našiel človek čo napísal že vo všetkom neverí ani sám sebe.
Ja som také niečo povedala v 90 rokoch a skoro ma upálili, aký som to človek.
08.12.2020 - 14:06 | Filtr
(Štír) Freja » Buddha/2
Ono se to netýká jen mě, já to teď mám spíš v přímém přenosu s jedním štírem a jeho přítelkyní a hlava mi to nebere...a protože se nám ve stejný večer, téměř v jednu chvíli tohle stalo oběma, tak jsem z toho měla
divnou hlavu.

Jenže to moje ujištění (vyžádaná lež) prasklo hned následující den, typicky jak se to stává mě, že se pravdu
dozvídám náhodně, ale vždycky mi přijde, tak mě to dohnalo tentokrát opačně. :4:
Ale to je vlastně dobře, páč se ukázalo, že ten můj přístup je
jednodušší....
08.12.2020 - 14:09 | Filtr
(Štír) Freja » Korzárka
Pohodlnost a strach....

děvčata, máte úplnou pravdu :15:

( aneb, jak říkal Luděk Sobota "Když nevim, tak nemusim :4:)
08.12.2020 - 14:39 | Filtr
(Váhy) Buddha/2 » Freja
:4: Tak to je dobrý, současně a zároveň v přímém přenosu :4:.
Ale nemusím nic měnit, je to napsané obecně a ať si z toho každý vezme co chce :5:.

Jako že i pravda má krátké nohy :4: ?
08.12.2020 - 14:47 | Filtr
(Štír) Freja » Hustokrutě obscénní Morti
Máš to dlouhý! :4:
Ale jsem ráda, že jsem to nakonec dočetla :61:
Fakt dobrý! :4: :4:...njn, Mortička :34: :4:
08.12.2020 - 14:49 | Filtr
(Štír) Freja » Buddha/2
no úplně nevim, jaký má nohy, ale ňák chodí...tvl asi rychle...nojono, tak ta MOJE má asi hnáty po mně :61:
08.12.2020 - 15:08 | Filtr
(Býk) Najdise.cz » Korzárka
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele Žihadlo, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
Z psychologického hlediska má mnoho (většina) lidí životní potřebu prostě věřit. Když tato potřeba není naplňována, jejich život nestojí za mnoho, vede to k nespokojenosti, splínům.
Je to zvláštní, ale pro jejich spokojenost je lepší si nabít, než nemoci věřit nikomu a ničemu. Hlavně je zde často přímá úměra v tom, že věří druhým, pak věří i sobě. A naopak. mají k tomu důvod.
Sklon uvěřit lžím není jen o pohodlnosti. Zdá se, že to máme v genech. Někdo dokáže jít pravdě více naproti, je jí otevřenější, ale není to jeho zásluha. Zrovna tak někdo jde vstříc lži.
Někdy je třeba odlišit i to, zda někdo říká lež (je si vědom), nebo jen neříká pravdu (neví o tom, věří). Je možno říkat lež a nelhat současně. Myslím, že do této kategorie spadáme alespoň občas naprosto všichni. A ti, kteří si toto nepřiznají, pravděpodobně právě lžou. :3:
08.12.2020 - 15:19 | Filtr
(Blíženci) cimi » aktigram
Ale tak to víš že svým způsobem prošla, ale mě nikdo po předchozí zkušenosti k těm lžím nenutil x)) Však jsem měla párkrát přátelství taky takto nahnutý. Jednou jsem díky tomu měla v přátelství mnoho let pauzu a někdy se naváže a někdy prostě ne...a pak si říkáš, neměla jsem radši mlčet? Bylo to nutné? Proč bylo pro mě tak nutné se ozvat? Takže teď to mám tak, že když mi to nedá, když mě něco na tom druhém doslova pálí tak buď mlčím, protože vím, že ten druhý si prostě sjíždí svou lajnu a vysvětlovat mu něco je ztráta energie, nebo se ozvu a pak záleží s jakou razancí. Učím se být schovívavá a pochopit soucit.

Teď jsem si uvědomila, že podobně jednala babička od mého syna z otcovy strany. Často nasazovala takovou pózu kterou končila spojením “že?” Prostě si vynucovala můj souhlas. Z toho jsem vyskakovala z kůže. To je ale asi zase jiná kategorie....
08.12.2020 - 15:43 | Filtr
(Váhy) Buddha/2 » Žihadlo
:4: Ještě bys mohla doplnit víru v to, co říkali v televizi.

Potřeba věřit je podle mě o nějaké jistotě.
A to co popisuješ je o jistotě ve smyslu "lepší vrabec v hrsti ..."
08.12.2020 - 15:55 | Filtr
(Váhy) Buddha/2 » cimi
Víš co, myslím si že lidi kteří byli dlouhodobě v blízkosti manipulátorů si vypěstovali extrémní citlivost na manipulaci i její náznaky, které mnozí jiní ani nevnímají. Druhá věc je naučit se s tím žít :3:
08.12.2020 - 16:16 | Filtr
(Rak) aktigram » Buddha/2
Ty dnes perliš :3: to je naozaj tak a je to problém s tým žiť, lebo človek za všetkým teda každým rohom potom vidí manipuláciu - aj ked najhoršie je to že teraz aj všade je.
08.12.2020 - 17:39 | Filtr
(Kozoroh) Sosna zvlčelý » aktigram
Víš, co je nejsmutnější?
Když člověk, který sám manipuluje, křičí, jak je svět plný manipulace a že se nedá věřit nikomu a ničemu. A s tím se opravdu setkávám. :39:
No asi jako když Babiš řekne, že všichni kradou! :47:
08.12.2020 - 19:17 | Filtr
(Rak) aktigram » Sosna zvlčelý
Zabudla som a veru to je to najhoršie a to máme v širšej rodine a už sme všetci z toho úplne nanič. Vieš, tam neplatí nič ani len to že povieš pravdu rovno do oči a ona začne, to nie je tak, to ja som taká obetavá a....
S tým je nesmierne ťažké pohnúť a je to hrôza v takej domácnosti žiť.
Příspěvky: 1-25 26-48
« předchozí  další » »|
Aktuální postavení planet
Aktuální
postavení planet
ukázat planety »
Lunární kalendář 2024
Lunární kalendář
Luna v PannaPanně
ukázat kalendář »