Jednoduché, RYCHLÉ obědy (večeře)


18.02.2020 - 13:55
(Štír) Nabi*
Jednoduché, RYCHLÉ obědy (večeře)
Hned na začátek se omlouvám, že prasím, ale fakt potřebuju tipy na vaření. Nemám mozek to vymýšlet. Hovězí a vepře nejím, tak prosím bez toho.
Díky :62:

Později asi smažu..

Příspěvky: Všechny | thééé

Řazení:
18.02.2020 - 18:15 | Filtr
(Ryby) thééé
Tak záleží, jestli obědy, nebo ty večeře.
Rychlé a budu postupně editovat.
Napíšu Ti, na co jsem teď najela já, jednoduchý systém podle Jíme jinak https://www.jimejinak.cz/kategorie/…, je to vegan a zdravé a rychlé.
Příloha - obiloviny - udělám na 2 dny.
k tomu omajda JJ ze zeleniny, nebo jen dušená zelenina.
(př. Omáčka z cukety a petržele s koprem, dokyselená ume octem, plus jablečný ocet, nebo omajda z kořenové zeleniny, můžeš přidat dýni, nebo jen dýňová omáčka, cizrna na paprice (podle kuře na paprice, jen s kokosovým mlékem) - je to moc dobré a uspokojuje to moji mlsnou hubu). Místo mléka používám rostlinné, nebo vůbec, mě to nechybí.
Výhodou je, že nakrabičkuju a zamrazím a vytahuju.
Zeleninu jakoukoliv, teď jsou třeba kapustičky..zelí..řepa.. cukýna..kedlub..květák. Kombinace i jednodruhově (př. brambor, kapustičky s česnekem pepřem solí a v tom tempeh)
(mě to takhle moc pomáhá a nemusím furt vařit)

No a pokud tam není luštěnina, tak k tomu mám zase do mražáku tempeh, tofu, naporcováno, jen prohřeju v majdě, kvůli bílkovině, jednou za den potřebuju, jinak se dojídám sladkým.

Nebo si udělám více všelijakých luštěninových karbenátků, nebo zeleninových (nedělám karboše, ale ve formě,jako sekanou, v srnčím hřbetu. Karbenátky jsou lepší, ale takhle je to rychlé), nakrájím a taky zamrazuju.
Přidávám tam i semínka.

Taky mám ráda jídla z jednoho hrnce, husté polívky - zelenina, luštěniny, zelí.. (třeba hrstková, zelňačka, zelňačko-fazolová, hrachová, fazolová, čočková, nebo dneska mám rajskou ale s červenou čočkou, rýží a strouhanou mrkví, gulášovka z hlívy). Snažím se to udělat, ať je to komplet, a nemusím k tomu žádné pečivo.

Mám ráda rizota ala indie (rýži udělám taky na 2 dny a pak jen čerstvě na oliváči prudce osmažím zeleninku se semínky a kořením, ale základem je dobře osmažená mrkev, dodá tomu vegetoidní chuť)
nebo sabji - což je zelenina na kari koření, podušená, dejme tomu.
Dýňové krupoto (kroupy promíchat s dýní na cibulce)
Zeleninový gulášek s fazolema.
Rýžové těstoviny na studeno, se syrovou zeleninou a ume octem.
Těstoviny se zelím.
Kroupový Kuba s hřiby, ale dělala jsem i se sójovou drtí.
Pečená kořenová zelenina, i řepou, ale to je na dlouho, jen se s tím nemusím tolik piplat.
Quinoa s červenou řepou, a balkánem.
Pohanka s osmaženou cibulkou a bryndzou.


Nebo máme rády uvařený květák s bramborem, s máslem..
nebo nevegan květákové placičky, jen brambor, ten vařím s květákem, nakrájím na kousíčky, s vajíčkem, smažím je malé, dají se pak i studené.
ano ano, dušená mrkvička s bramborem, mňami, pro některé přidávám i hrášek.
Bramborovo zeleninové placky, popř. přidávám nějakou obilninu - majoránka, česnek.
Brambor s kukuřicí (pro děti krabí tyčinky, na kousky)

Zahušťuju všechno už jen pohankovou moukou s kukuřičnou - ta pohanková lepí a dělá krémovitost, ale zase když je jí moc, tak jde cítit. Proto napůl.

Pro děti jak co z toho, a chlap si osmažuje vajíčka anglickou párky. Ale ty polívky má rád.

18.02.2020 - 18:17 | Filtr
(Štír) Nabi* » thééé
Oooooo, já myslím, že si ještě přijdu za tebou do vzkazníku :75: :35:
18.02.2020 - 18:20 | Filtr
(Ryby) thééé » Nabi*
určtě pošlu i odkazy
18.02.2020 - 18:22 | Filtr
(Štír) Nabi* » thééé
Jsi zlatá :62: děkuju. Těším se na dobrotky. :65: :69:
18.02.2020 - 18:41 | Filtr
(Ryby) thééé » Khalia Zvlčelá
a jak děláš chřest, jsem se do toho nikdy nepustila a láká mě
18.02.2020 - 19:49 | Filtr
(Ryby) thééé » Nabi*
:15:
18.02.2020 - 19:58 | Filtr
(Býk) Najdise.cz » thééé
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele Khalia Zvlčelá, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
Já mám osobně nejradši úplně obyčejně pečený, třeba právě s těma bramborama a česnekem se solí. Není to žádná věda. :75: Ještě se dá udělat třeba polévka nebo omáčka.
18.02.2020 - 20:01 | Filtr
(Ryby) thééé » Khalia Zvlčelá
jakože pokapeš olejem, a na sucho ?
18.02.2020 - 20:56 | Filtr
(Býk) Najdise.cz » thééé
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele Khalia Zvlčelá, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
Jj, třebas. Trocha oleje a sůl. :1: Jo a odřízni ty dřevnatý konce, jsou tvrdý. :4:
18.02.2020 - 21:00 | Filtr
(Kozoroh) Bosch » thééé
Chrest na olivaci na panvi s troskou soli.
Ale jeste neni sezona.
18.02.2020 - 21:01 | Filtr
(Blíženci) tajga » thééé
Podle jímejinak jsem taky svého času hodně vařila, až fanaticky, pak mě to pustilo :4: Ale vděčím jim za to, že jsem se naučila opravdu vařit "jinak". Taky Kuchařka ze Svatojánu je výborný zdroj inspirace a ne tak omezený, protože jímejinak přeci jen vynechávají spoustu běžných surovin, které úplně vypustit nechci, jako třeba brambory, rajčata.
19.02.2020 - 06:49 | Filtr
(Ryby) thééé » tajga
Svatojánka je taky skvělá.
Vařím si teď jídla do práce, protože jsem zjistla, že to hlavní musím mít kolem 11, jinak se dojídám. A takový sysém JJ mi vyhovuje, je to rychlé, dochystávám ráno.
Bez brambor taky nepřežiju.
Ale jinak se nesmím moc omezovat, protože pak se mi to zprotiví :4:
19.02.2020 - 07:00 | Filtr
(Ryby) thééé » Džejn123
super, to se sejde :17:
ale tofu ala vylítaní španělští ptáčci, to mi musíš dát recept :4:
19.02.2020 - 09:38 | Filtr
(Štír) Džejn123 » thééé
Přiznám se, že tenhle recept jsem vyzkoušela asi jen jednou a dala jsem ho sem, protože mě taky zauajal hlavně svým názvem a ani chuťově to nebylo tak zlý:). Ti „vylítaní španělští ptáčci“ proto, že se tam dávají ingredience jako do španělských ptáčků (tedy vejce natvrdo, kys okurka, kousek (vege:) párku, cibule, paprika, hrášek) ale není to jaksi „kompaktní“, víc si nepamatuju, bohužel.…Trefila jsi asi na jedinej recept z tohhle seznamu, kterej nedám „ z hlavy“, tedy už si nepamatuju přesně co s tím, aby z toho nebyl nechutnej blebajs na smetaně:¨).

Ale abych si to trochu vyžehlila,prozradím ti jedem ze svých nejoblíbenějších receptů na kuřecí čínu, mám ho v seznamu hned pod těma „vylítanýma ptáčkama“ pod názvem „čína ala havaj“ akorát doporučuju použít normálně kuřecí nebo krůtí maso (event. vegetariánům šmakouna nebo tofu). Ten recept je superrychlej, relativně zdravej a nepříliš kalorickej, nedá se moc pokazit a všem vždycky moc chutnal a a co do surovin, taky nemusíš být zrovna po výplatě, aby sis ho mohla dovolit. Tajemství jeho vyjímečnosti spočívá v závěrečném dochucení kombinací správného poměru bílého vína, sojové omáčky a česneku a spolu s mírnou sladkostí kompotovaného ovoce je to ta správná sladkokyselá chuť.
Tady je -

ČÍNA ALA HAVAJ

Suroviny -
cibule
2 jarní cibulky (nemusí být)
2-3 papriky (kapie)
malá cuketa (nemusí být)
2-3 kuřecí prsa
malá konzerva ananasu (příp. kompot broskví)
3 lžíce sojové omáčky
2 stroužky česneku
1,5 dcl bílého vína
1 lžíce hladké mouky nebo solamylu
sůl, pepř
olej na smažení

Postup -
Cibuli a cibulku si nakrájíme na kolečka, ostatní zeleninu na kostičky, maso na nudličky, ananas na malé kousky.
Osmahneme maso až zbělá na povrchu, pak hned přidáme cibuli a cibulku, chvilku restujeme, poté přidáme papriku a příp. cuketu, opět chvilku restujeme. Poté zalijeme vodou (event. vývarem) tak, aby se zelenina s masem dusila (nikoli vařila), pak když je maso i zelenina měkká, přidáme ananas (ten si můžeme předem osmahnout na másle až lehce zkaramelizuje, ale není nutné) a směs z bílého vína, sojové omáčky, mouky a rozdrceného česneku, kterou jsme si předem namíchali, mícháme dokud nám omáčka nezhoustne, je-li moc hustá, přidáme trochu vývaru, je-li příliš řídká , pak to spraví trocha mouky či solamylu. Podáváme dle preferencí a chutí s rýží, těstovinami nebo bramborem.
:69:
19.02.2020 - 12:03 | Filtr
(Ryby) thééé » Džejn123
V pohodě, je mi jasné, že některé recepty vyzkoušíme jen jednou :3:
Mě to zaujalo, protože jsem nedávno četla recept na "kuřecí stripsy" z tofu, a já moc tofu nemusím. Jím ho jen kvůli bílkovině. A v něm se tofu několikrát mrazí a následně se z něj presem vytlačuje voda. Prý nakonec jde natrhat na vlákna a obalovat.

díky za recept :17:


Aktuální postavení planet
Aktuální
postavení planet
ukázat planety »
Lunární kalendář 2024
Lunární kalendář
Luna v PannaPanně
ukázat kalendář »