Pseudovědci, konspirátoři a hranice kritického myšlení


26.03.2019 - 23:14
(Kozoroh) Bosch
Pseudovědci, konspirátoři a hranice kritického myšlení
Velmi zajímavá přednáška na aktuální společenské téma.

Jak nakládat s aktéry, jejichž intelektuální charakter je natolik poškozen, že jim znemožňuje rozpoznat pravdivé a zdůvodněné teorie? Přednáška Mgr. Filipa Tvrdého, Ph.D.

V posledních letech jsme svědky rozmachu pseudovědeckých a konspiračních teorií, které jsou s dříve nevídanou efektivitou šířeny prostřednictvím nových médií a sociálních sítí. I když byl problém odlišení vědy a pseudovědy jedním z hlavních zájmů filozofie ve druhé polovině 20. století, nebylo hledání této hranice zcela úspěšné. Domnívám se, že slibnějším přístupem je zkoumání psychologických mechanismů, na nichž je založeno přijetí pseudovědy a konspirací. Jak ale nakládat s aktéry, jejichž intelektuální charakter je natolik poškozen, že jim znemožňuje rozpoznat pravdivé a zdůvodněné teorie?
https://manipulatori.cz/video-pseud…

Příspěvky v diskuzi

Stránka: 1 2
Řazení:
27.03.2019 - 09:41 | Filtr
(Panna) Mici Angóra
Zajímavá přednáška. Nemyslím si, že by stát měl někomu bránit v tom, aby konspiracím věřil nebo je nějak regulovat. Ať si každý věří, čemu chce. Já si řeknu, že bych nechtěla žít v hlavě konspirátora a nemá cenu jim cokoli vyvracet a jdu od toho. :1:
P.S.: Hlavně že nezapomněl na mnohokrát vyvrácenou (?) nefunkčnost astrologie.
27.03.2019 - 10:18 | Filtr
(Beran) nutelina
Studoval jsem na ČVUT FJFI ale odešel jsem, mj. nebyl čas doopravdy jít do hloubky. Třeba když jsme měli teorii relativity tak se mi už ty vzorce nezdáli. Ani dněšní atom nedává smysl, proč se protony neodporují třeba. Dnešní věda je pseudověda, však víš jak to je s očkováním, taky jsem tomu nechtěl věřit ale už mi to je na :28:

Podívej se na B2, ta nabije křídla na miliony voltu... Psal to věděc, PhD, Paul Laviolette.
K příspěvku je přiložený obrázek, který se zobrazí pouze přihlášeným uživatlům.
(Přihlásit)
27.03.2019 - 11:46 | Filtr
(Blíženci) CapRising
Nepozerala som to ešte, ale priznám sa, že mňa toto delenie na tých rozumných a konšpirátorov mierne desí. Ako mňa desí delenie ľudí všeobecne.
Potom v poslednej dobe strašne vidno snahu patologizovať "konšpirátorov" pomocou psychológie. Ak je konšpirátor človek s hendikepom neschopný pochopiť svoj život v bludoch, potom logický krok je pomáhať týmto ľuďom nejakou liečbou - dokonca by sme mohli povedať, že ide o humánnu snahu, aj keby sa mala diať proti ich vôli.
Hlavne nech niekto v prvom rade zadefinuje, čo je konšpirácia, čo je pseudoveda, veď aj veda ako taká je plná hrozných omylov, ktoré sa v danej dobe javili logické a vedecky podložené.
27.03.2019 - 12:06 | Filtr
(Býk) Najdise.cz » nutelina
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele silentium, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
Nevím, jestli mě autor zase nevymaže, ale co jsi chtěl říci tím B2? To je základní fyzika (5 třídy?). Konspirace...?... naprosto jasné, lehce změřitelné a měřením zdůvodněné elektrické pole? Viz obrázky, kdy MV je megavolt tedy milion voltů, obyčejná příroda, tření, polarita, energie. :32:
Mluvíme velmi a nepřemýšlíme o slovech, proč taky, chceme druhé překřičet ? a doufáme, že nikdo po nás nebude chtit naše slova prokázat... :46:
Liška: "Co děláš zajíci?"
Zajíc: "Ále, brousím si drápy na medvěda!"
Vlk: "Co děláš zajíčku?"
Zajíc: "Coby, brousím si drápy na medvěda!"
Medvěd:"Co děláš zajíci?"
Zajíc: "Ále, brousím si drápky a kecám a kecám..."
K příspěvku je přiložený obrázek, který se zobrazí pouze přihlášeným uživatlům.
(Přihlásit)
27.03.2019 - 12:08 | Filtr
(Býk) Najdise.cz » silentium
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele silentium, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
K porovnání:
K příspěvku je přiložený obrázek, který se zobrazí pouze přihlášeným uživatlům.
(Přihlásit)
27.03.2019 - 13:04 | Filtr
(Kozoroh) Bosch » Mici Angóra
Vyvrácení je kontraproduktivní. Čemu se člověk věnuje to posiluje a je celkem jedno zda v pozitivním anebo negativním módu.
Stát aby dobře fungoval si asi nemůže dovolit aby se podkopával systém na kterém stojí.Takže existuje systém aby například nikdo nevykřikoval na ulici heil hitler. Ony vlastně lži a pomluvy stejně z velké části ovlivňují život společnosti. A taky hodně drby. Více než racionální argumenty.
27.03.2019 - 13:16 | Filtr
(Kozoroh) Bosch » CapRising
Mně ta situace připomíná analogii k 30cátým létům kdy se mohutně rozrostla teosofie spiritismus magie a všelijaké duchovědy.
Společnost tím byla silně promořená a myšlenková úroveň zdravého rozumu a kritického myšlení se dostala do stádia paralýzy.
Není se co divit že i adolf hitler tomu zcela propadl.
Konspirátoři jsou existují jsou mezi námi a měli bychom to vzít na vědomí.
Myslím si že jakýkoli pokus o léčbu tohoto fenoménu je marný. Příčina bude nejspíše jako obyčejně ležet někde ve zraněních, slabé osobnosti, sebevědomí..
Je možné že i takto společnost spěje do stádia idiokracie a to může být ten směr úpadku a zániku naší kultury.
Jak daleko je doba kdy přijdeš k lékaři s bolavou nohou a on vytáhne virguli a začne ti nad hlavou kývat kolik si máš dát kapiček MMS? Pokud se mor pseudovědců rozšíří jak virus což není v období virtuální kultury vyloučené tak se toho můžeme i dožít.
27.03.2019 - 13:25 | Filtr
(Kozoroh) Bosch » silentium
Tak já doufám hoši že brzy sestrojíte aspoň létající koberec.
Rád bych se něčeho takového megamonstrózního dožil.
Ale neříkejte mi že do toho nejdete jen proto že by vás letecké společnosti jako konkurenta zlikvidovaly.
Jinak: Zaplať si pivo a seď v hospodě a žvaň si, co chceš.
27.03.2019 - 15:16 | Filtr
(Panna) Mici Angóra » Bosch
Řekla bych, že myslí server manipulatori.cz a s tím se dá souhlasit, že je to protipól :3:
27.03.2019 - 15:32 | Filtr
(Kozoroh) Bosch » Mici Angóra
Takhle bych to asi nepolarizoval myslím že web manipulátoři.cz mají poněkud širší záběr, ale budiž ta podobnost tady asi je což může být dané právě tím že aeronet prostě přesně naplňuje obsah slova manipulace. :4:
Teď jde o to čemu dáš ten název manipulace. Pravda je to čemu jednoduše věšíš anebo věřit chceš. A manipulace je to ostatní.
Takže pravda je ustálené označení pro něco čemu většina věří. Co uznala jako obecný konsenzus. To v té přednášce je taky. Obecně se pravda opírá o vědecká objektivní fakta ale praxe tento předpoklad často popírá.
Objektivně například mikrovlnky lidskému zdraví neškodí. Za ty desítky let používání se nic podobného neprokázalo.
Nevím ale o tom že by se aeronet zabýval šířením zpráv o nebezpečnosti mikrovlnek.
27.03.2019 - 16:37 | Filtr
(Blíženci) Lupi » Bosch
Aby ses nepodivil. Ty nevíš, že nemožné vytvoří ten, kdo netuší, že je to nemožné? "Prostě narvěte tenhle hranol do tohohle válce. Fyzikální zákony mě nezajímají!!"
I věda je jen druh víry a poznává jen jeden maličkatý výsek skutečnosti - to snad nepopřeš ani ty?
Mně osobně klasické konspirace vcelku neberou - připadají mi psychologicky nepravděpodobné. A nelíbí se mi, co vytvářejí....protože na počátku je VŽDYCKY slovo.
Ale Pluto v Kozorohu zkrátka míchá prioritami.
27.03.2019 - 18:43 | Filtr
(Panna) Mici Angóra » Bosch
Naopak aeronet tyto zprávy vyvrací :4:

https://aeronet.cz/news/…
27.03.2019 - 19:20 | Filtr
(Kozoroh) Bosch » Lupi
Doba zraje. Věřím v zářné zítřky. :-)
https://www.youtube.com/watch/…
YouTube
27.03.2019 - 19:25 | Filtr
(Kozoroh) Bosch » Mici Angóra
Tak vidíš frčí na jedné vlně. Tudíž žádný protipól. :3: :4:
27.03.2019 - 19:44 | Filtr
(Panna) Mici Angóra » Bosch
Jo, na jedné mikrovlně :4:
27.03.2019 - 21:00 | Filtr
(Kozoroh) Bosch » Mici Angóra
No já osobně bych ho těm nekompetentním v jejich zájmu odebral. :3: :4:
28.03.2019 - 02:05 | Filtr
(Blíženci) les osika
Přednáška je krásná.
Trochu mě znejistěla v tom, co dělat, až mě moje intuitivní přítelkyně bude upozorňovat na něco, čemu je lépe se vyhnout, či do čeho šlápnout. Jestli s ní naložit jako s aktérkou, jejíž intelektuální charakter je natolik poškozen, že jí znemožňuje rozpoznat pravdivé a zdůvodněné teorie, protože testem CRT propadla až na dno, a nebo jí přesto dál naslouchat a společně žasnout nad teoriemi konspirátorů i ne-konspirátorů.
:12:
28.03.2019 - 09:30 | Filtr
(Kozoroh) Bosch » les osika
Tak pak bych radil přejít s přítelkyní do sekce radkin honzák "kdo tady blbne" a vzít to z jiného konce. Rozdělit to na 3 vrstvy lidského činění biologickou společenskou a duchovní. Myslím že ta přednáška například zcela opomíjí sféru duchovní. Kde určitý aspekt rovnosti můžeme připustit. :4:
28.03.2019 - 10:53 | Filtr
(Blíženci) CapRising » Bosch
Lenže tá prednáška ju musí opomíjet.

Pretože celá prednáška sa pokúša interpretovať svet s presvedčením, že rozum je jediný správny a legitímny nástroj na poznávanie a interpretáciu sveta.
To descartovské Myslím , teda som. Presvedčenie, že len prostriedkami rozumu a intelektu dôjdeme k objektívnym, nevyvrátiteľným skutočnostiam a pochopiť svet sa dá len prostriedkami vedy. A pravdivé je len to, čo sa dá dokázať, potvrdiť, najlepšie rečou čísel a faktov v hmatateľne. Toto umožňuje rozvoj vied, ale za obeť mu padlo duchovno, ako nedokázateľné vedeckými prostriedkami. A podľa mňa budú ďalšie obete - už aj sú - psychológia - z tej sa stane neuroveda a chémia mozgu, sociológia - z tej sa stane štatistika, a filozofia - z tej sa stane metodológia vedy.

Rozum v tomto je celkovo nenapadnuteľný, teda nefalzifikovateľný. Akonáhle ho napadnem, dostanem sa do tej kritizovanej freudovskej pozície- prehlásim rozum za nedostatočný prostriedok, ale hneď môžem byť obvinená z toho, že nemám dosť rozumu na to, aby som posúdila rozumnosť či nerozumnosť rozumu.
28.03.2019 - 11:25 | Filtr
(Kozoroh) Bosch » CapRising
Tak rozum je v současném světě božstvo. Bůh. Dovolí si někdo v kostele pochybovat o bohu? Tak ano i ve vědě jsou zajímaví pochybovači a mezi moje oblíbené patří například Clinton Richard Dawkins nebo Lawrence Krauss.
Najdi něco lepšího co funguje. Sem s tím.
Otázka je i taková, proč by rozum neměl být dostatečný prostředek k posouzení všeho?
Mozek je možná geniálnější produkt, nástroj než jsme si dosud dokázali připustit.
Z něj přece vycházejí všechny ideje, bludy, představy, i o bohu, náboženství a veškerý život prožíváme jen a jen v mozku. Bůh byl nejspíše stvořen jen v našem mozku. Je to předmět hodný zkoumání. Být psychiatrem nebo neurovědcem musí být facinující.
Proč by měl být rozum napadán? Je zapotřebí ho bádat. :3:
28.03.2019 - 11:40 | Filtr
(Býk) Najdise.cz » CapRising
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele Prairie, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
Pořád tu ještě máme (v ČR tolik zatracovanou) sociání antropologii. Z té se nic takového nestane, protože tyhle věci reflektujeme :3:
28.03.2019 - 14:20 | Filtr
(Váhy) Buddha/2
:4: Chytrolín
Ještě by to chtělo někoho objektivního, kdo dokáže odlišit experta od "experta" - a že jich je :4:
28.03.2019 - 14:51 | Filtr
(Kozoroh) Bosch » Buddha/2
tak právě se jeden takový našel. :15: :4:
no nic.. musíme asi stejně udělat ty volby :61:
28.03.2019 - 14:56 | Filtr
(Kozoroh) Bosch » Buddha/2
Hele, řešení je..a nezřídka se i uplatňuje v praxi. Vlastně dokonce.. náprava věci lidských již běží na plné obrátky. :75:

Dunningovými slovy (Kruger a Dunning, 1999): „Jediný způsob, jak dokázat lidem jejich nekompetenci, je udělat z nich lidi kompetentní.“ :4:
28.03.2019 - 15:07 | Filtr
(Váhy) Buddha/2 » Bosch
:4: a naznačili aspoň jak asi si to představují ?

Jinak ... jestli je to opravdu jediný způsob, tak snad jen "Bůh žehnej Americe" :4:
Příspěvky: 1-25 26-30
« předchozí  další » »|
Aktuální postavení planet
Aktuální
postavení planet
ukázat planety »
Lunární kalendář 2024
Lunární kalendář
Luna v KozorohKozorohu
ukázat kalendář »