Egometr


17.12.2017 - 15:46
(Ryby) MG34
Egometr
V komunikaci s ostatními lidmi si buď vůbec na nic nemusíme dávat pozor - víme, že jejich "egometr" nemáme šanci vytočit do červeného pole (typicky lidé se silnou sebereflexí a zadravým přístupem k životu) - anebo naopak si na to musíme dávat dost velký pozor (typicky lidé s různými poruchami osobnosti anebo s nějakou určující mocensky-společenskou funkcí), protože explodují při prvním náznaku zásahu.

Tohle si tu teď budu rozvíjet a pak to dám do příslušné souvislosti. Diskuze možná, ale omezeně. Můj blacklist je celkem dobře nastavený, takže není nutné se obávat reakcí notorických "ke všemu musím něco napsat, jen abych byl(a) vidět". Pište pouze kdo k tomu má skutečně něco zásadního anebo vás to prostě silně oslovuje.

EDIT: jednotky na egometru budou nejspíše objemové (resp. "prostorové", kde prostorem je i nehmotná oblast) a rozlišují se v klidovém a ve vytočeném stavu - jedná se o velikost hájeného osobního prostoru

Stránka: 1 2 3 4 5
Řazení:
17.12.2017 - 16:18 | Filtr
(Rak) Loen
Kategorie - silně oslovuje :4:
Zajímalo by mě jak to máš ty - jestli jsou místa, do kterých není radno šťouchnout neby vystartuje obranný mód.
Máš dost podobné prvky horoskopu jako můj muž... a opravdu jsou místa kdy se u něj musím trošku hlídat

"Ego - porucha osobnosti" - jestli dobře chápu co popisuješ - tak já to řadím do obranných reakcí ega - nezpracovaná "zranění" - myslím, že se te vlastně může týkat i těch mocenských postojů (tj, že ti lidi prostě touhu po moci nemají jen tak z bůh darma - dharma)
17.12.2017 - 16:36 | Filtr
(Ryby) MG34 » Loen
Ano - i já mám svoje slabá místa, ale asi úplně jinde, než by většina lidí čekala. Možná i k tomu se dostanu, ale moje "obranné mody" se většinou aktivují nezávisle na egu - když mám dojem, že je obecně něco špatně a "nás všechny" to tímpádem vede do záhuby. Je to čistě pragmatické - možná je to rozšířené ego, to nepopírám, ale bez toho obecného ohrožení bych "se neaktivoval" nebo se o to alespoň snažím.

K té poruše osobnosti - pokud by nebyla, nebylo by tu ani žádné ohrožení a tedy ani žádná obranná reakce. Tímto směrem bych chtěl diskuzi směrovat - hodnotit ego v rámci (jakékoliv) poruchy osobnosti, hlavně včetně těch nejtěžších.

K té moci - někdo tu moc prostě "zdědí" nebo mu nechtěně spadne do klína - tak jsem to myslel. Když po ní bytostně touží, zahrnuju to do poruch.
17.12.2017 - 16:40 | Filtr
(Býk) Najdise.cz
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele aktigram, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
Neexistuje človek ktorý by nemal to svoje slabé miesto, možno sa ovladne ale beda čo v ňom zúri.
Myslím že je zbytočne mudrovať o tom či ego máme alebo nie- jednoducho to k živému človeku patrí a je len na ňom ako s ním zachádza. No je rozdiel v tom že niekedy si tak fajn naladený že ťa to ani len trochu nerozhádže a inokedy bác a je oheň na steche.
Väčšinou tí ľudia na prvé náznaky tak nereagujú, ale im bolo dané od všetkých alebo viacerých tie náznaky a tak sa bránia.
Ja nepoznám človeka ktorý by z úprimného srdca podakoval že ho niekto zhodil, či zhovadil, vraj bol taký budha ale to neviem, nežila som s ním.
No a človek ktorý veľmi dlho potláča svoje slová a emocie, len aby niekoho nezranil nakoniec vybuchne v tu naozaj nepravú chvíľu kedy je to úplne mimo misu.
Za mňa, mám rada ľudí ktorí radšej nech vybuchnú ale nech hovoria za seba a nie citujú slovíčka z biblie či nejakých ezoterických majstrov. A to aj v politike.
Edit" až po pridaní komentára mi naskočil tvoj komentár kde si vysvetľoval že ti ide o poruchy osobnosti, ale aj tak neviem či ego patrí iba k poruchám.
17.12.2017 - 16:44 | Filtr
(Rak) Loen » MG34
Sakra, tak to vypadá že nějakou poruchu osobnosti má fakt skoro každej :61:

PS: myslím, že obranné módy nezávislé na egu bejt nemůžou...i když je fakt že to ego může bejt zabalené aj do neptuna a uranu...tím pádem se to může jevit jako transcendentální "zájem"...nebo jen odklon ega od sebe sama...
17.12.2017 - 16:45 | Filtr
(Ryby) MG34 » aktigram
No, já to pitvám právě z důvodu těch nejtěžších duševních poruch. Modelovou situací je člověk, který ve své psychické poruše zajde až tak daleko, že spáchá sebevraždu.

Pokud mám nějak uchopit jeho stav a případně s ním i "pracovat" - musím znát pozadí jevů a tím vidět i cestu jejich nápravy - kam nasměrovat "zásah".

A ber to tak, že ten člověk je vlastně odsouzenec k smrti - já mu už nemůžu svým rozborem a případným zásahem víc uškodit.
17.12.2017 - 16:48 | Filtr
(Ryby) MG34 » Loen
Ano, většina lidí má v nějakém bodu mírnou poruchu osobnosti.

Obranný mod se může aktivovat i pomocí dalších mechanizmů (např. na základě vojenského výcviku), ale k tomu bych raději neodbočoval, bavil bych se jen k "učebnicovým" případům.

Tomu Neptunu a Uranu nerozumím, jak to myslíš.
17.12.2017 - 16:52 | Filtr
(Ryby) MG34
Ještě jako doplněk tématu. Vůbec se nebavím o situaci, kdy všichni dodržují nějaké "obecné zásady slušnosti" - většina lidí se vymezila natolik, že v rámci tohoto schématu to s nimi (falešně) vůbec nehne.

Bavím se o situacích, které jsou klidně i za obecnými zásadami slušnosti - někoho nerozhodí ani tohle a někoho naopak to rozhodí naprosto enormně.
17.12.2017 - 16:57 | Filtr
(Býk) Najdise.cz » MG34
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele aktigram, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
OK len som brala tie vysoké obrátky ako protiútok a teda obranu. Taká obrana je vždy lepšia a ten človek je podľa mňa na to nie až tak zle, horšie je vtedy kedy sa iba zatne, síce pohľadom by vraždil - a tam sa zbiera a zbiera. No lenže to nie je dôvod na samovraždu ale vraždu?
Prečo by človek z dôsledku veľkého ega spáchal samovraždu?
17.12.2017 - 17:20 | Filtr
(Ryby) MG34 » aktigram
Došel jsem k závěru, že u té sebevraždy je vždy určitým způsobem přerostlé ego - jakoby přecenění vlastní důležitosti - důležitosti vlastního selhání, nedocenění, utrpení atd.

Znovu vytáhnu tu ilustraci, kterou k tomu mám:
https://www.youtube.com/watch/…

a hlavně tohle (bohužel jen textově)
http://www.cervenytrpaslik.cz/scena…
- od místa "Probíhá tu soudní proces."

Nebrat jako vtip - vystihuje to situaci naprosto dokonale.

edit: jo a výjimka je zase "vojenský výcvik" (sebevražda parašutistů - atentátníků na Heydricha např.)
YouTube
17.12.2017 - 20:51 | Filtr
(Býk) player
Já jsem dělal od malička dvě věci. Hudbu a kolektivní sporty. Takže logicky - navíc coby vůdce smečky , tam ego hrálo velkou roli. Byl jsem vůdčí osobnost. Nenechal jsem si do díla kecat. Ješitnost? Ani moc ne , pokora tam vždycky byla , ale za to jsem nesměl nikde chybět. Jakmile mě někdo někam nepozval , mojeho ega se to dotklo.

Jenže - jak šel život , to ego se rozteklo v gospelech. i nadále vedu kapely , ale už si ze všeho dělám šoufky a už dávno pradávno se mě něco dotklo...

Na druhou stranu - v civilní profesi jsem v podřízené funkci , ale nadrřízený jsem vždycky bral , jako kamarády , teda - taky , po třicítce. Do třicítky jsem byl takovej...jinej , no. Takovej suverén.
17.12.2017 - 21:14 | Filtr
(Ryby) MG34 » player
Ego v pubertě (i v té zastydlé :3:) se nepočítá.

Egometr skutečně dospělého člověka (ve smyslu anglického slova "mature") je nastavené na mnohem menší citlivost. Měl by něco vydržet...
17.12.2017 - 23:27 | Filtr
(Býk) Onirique
U mne hodně záleží na mojí náladě a protějšku. Za normálních podmínek se téměř nikomu nepodaří můj egometr vytočit do červeného pole...obranné štíty jsou zaplé naplno.
Jakmile se ale špatně vyspím, to už je jiná. Tehdy si moje egíčko užívají kolegové v práci. Hlavně ten můj nejbližší, když si včas nevšimne, že je něco špatně, má smůlu...
18.12.2017 - 06:05 | Filtr
(Štír) tronco
Ano.
To neni tveho ega metr, to je kilometr.
Ano.
Neoplyvas sebereflexi, pokud uzivas mnozneho cisla, aby jsi svoji subjekci zobecnil.
Ne.
Nedokazes pouzivat obranne mechanismy ega bez ega.
Tvym standartnim je popirani. (=neakceptovani jakehokoliv jineho nazoru - vecne mazani v Tvych diskuzich)
Ano.
Mas poruchu osobnosti. Ale dle psychiatrie ji ma kazdy, protoze je to nazev pro diagnozu z odpadkoveho kose pro psychiatra, ktery uz nevi, jak by oznamkoval bezneho cloveka. Projevuje se u Tebe tim, ze svuj nezdravy egocentrismus vnimas jako zdrave sebevedomi.
Vybuchy obrannych projevu nemusi chranit jen ego, ale treba dustojnost. Je to spise zalezitost sebekontroly, sebeovladani.

Jsem na Tvem blacklistu tucnym pismem a reaguji Ti proto, ze jsem jednim z altivatoru teto diskuze. Tu svoji, ktera pro me byla dulezita a kterou jsi svym egoistickym moderovanim bez naznaku empatie zprasil tak, az jsem ji musel smazat .... dobry rano. Nemam cas. Vojensky rezim, znas to. Asi si to hodim.
18.12.2017 - 07:17 | Filtr
(Ryby) MG34 » Onirique
Ano, ten výběr protějšku je také dost podstatný - jinak u dítěte např. nebo u u kolegy, atd.

Ta nálada, případně vliv nějaké chemie... k tomu se asi zkusím zamyslet, ale až tak za dva dny - každopádně je to jakási "krátkodobá duševní porucha".
18.12.2017 - 07:22 | Filtr
(Ryby) MG34 » tronco
"Důstojnost" je přesně ta věc, za kterou se toho ega schová skoro nejvíc.

Na blacklistu budeš (zatím) asi těžko, když tu visí tvůj příspěvek :3: To by ti ani nešel přidat.

Svoji diskuzi sis zkazil a smazal především sám - ostatně totéž se dá říct i o tvém životě - za všechno v něm můžou "ti druzí", což...? :3:
18.12.2017 - 09:13 | Filtr
(Štír) tronco » MG34
Mezi nami jde o to, ze mi pri pokusu prechodu iniciace ze druhe faze do treti pri hledani zpusobu vyusteni z traumatu hazes zpatky do faze prvni. V tomhle ohledu mam rozsvicenou cervenou kontrolku al tope. Jde i o nasi podobnost v polemizovani v chytrostech, ale "skutek utek" Propadl jsem Tebou tak vyvysovane manipulaci do te miry, ze jsem nezvladl sebekontrolu a pouzil jsem Tvoji specialitu ve funkci delete, coz temer vubec nedelam. Ja jsem si svuj zivot nezkurvil. To mi podcenujes. Dokazu klesnout jeste hloubeji. Mam rad svuj pad. A mam se lepe, nez si zaslouzim. Prosil jsem soudce, at mi zavre do vezeni, ale vyrozumel tomu tak, ze jsem proste blazen, chces-li vedet toto, abych jen pomyslne naplnil Tvou touhu po mem potrestani satisfakce ta to, jak se projevuji.
18.12.2017 - 09:52 | Filtr
(Býk) Najdise.cz » MG34
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele aktigram, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
Neviem či si môj koment zmazal alebo mi iba neprešiel. Neda mi aby som nad tým stále nerozmyšľala. Aj napriek tomu že som si pozrela námety z ktorých čerpaš nejde mi to nejako spolu. Sebevražda - veľké ego. Vlastne v tom prípade všetci ľudia s depresiami majú veľké ego? alebo s inou psychickou poruchou?
Chápem že teroristi a takto samovraždiaci môžu byť vyprovokovaní tým že im hladia ich ego a to sa im zväčší ale verím skôr na to že sú neskutočne ovplyvniteľní a vymyju im mozog alebo potrebujú sa presláviť niečim deštrukčným.
No a tiež si myslím že mnoho ľudí skryva svoje ego za vysoko hodnotenie seba.
18.12.2017 - 10:34 | Filtr
(Ryby) MG34 » aktigram
Zatím jsem tu nic nemazal - jen včera jsem si všiml, že si tu někdo asi sám (možná omylem) smázl příspěvek, možnás to byla ty - viděl jsem jen rozdíl v čase posledního příspěvku a čase poslední aktualizace vlákna.

V těch odkazech je to zásadní řečeno třeba v této pasáži:

KRYTON: To není jednoduše otázka rozlišení mezi vinou a pocitem viny. To, co paměťová sonda zjistila, je Váš vlastní pocit viny. Svým způsobem jste se odsoudil sám. Na mně je, abych dokázal, že jste neurotický nedouk, citově i duševně zaostalý muž, jehož ambice zdaleka přesahují jeho minimální schopnosti a který se neustále obviňuje z nehody, za níž prostě nemůže být zodpovědný.

Tohle samozřejmě nepokrývá všechny motivy sebevraždy, ale jen jeden určitý typ.

Pak je tu často jako motiv sebevraždy bolest - ať už fyzická nebo duševní. Tato bolest přímo zasahuje ego - čím větší ego, tím větší bolest. Existují značné rozdíly, jak různí lidé různě snáší úplně stejná traumata. Je to zatím jen moje teorie (zejména u té fyzické bolesti), ale pravděpodobně je to tak, že slabé ego umožňuje lépe snášet jakoukoliv bolest. Resp. ta bolest není tak silná. Někdy zdánlivě paradoxně silné ego zažije enormní bolest, ale protože je opravdu silné, může ji i tak zvládat. A někdy i obráceně slabé ego je natolik slabé, že i ta slabá bolest ho porazí.

A nemyslím navenek prezentované ego, ale skutečné (skryté) ego, které ovládá všechny naše vnitřní procesy.
18.12.2017 - 11:05 | Filtr
(Býk) Najdise.cz » MG34
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele aktigram, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
K tej fyzickej bolesti? - myslím že prah bolesti je u každého nastavený inak ale tiež u každého jedinca sa môže líšiť počas života alebo to že zvládne veľkú bolesť trebars operáciu v pohode a nevie uniesť obyčajnú chrípku.
Z tej scénky - áno náš postoj k udalosti ktorá sa stala - zaujatia našho stanoviska v nás, to môže byť aj na samovraždu aj ked tam z neho urobili hlupáka lebo sa vinil za posadku - ale tak by to nemalo byť, človek ktorý ma súcit a neukazuje ako na vinníka ihned na iného nie je hlupák ale človek so srdcom, iba sebavedomý hlupák zvalí všetku vinu na iných alebo sa žiadnou vinou nezaoberá.
18.12.2017 - 12:21 | Filtr
(Ryby) MG34 » aktigram
Ten práh bolesti právě může souviset s tím egem. Asi ne stoprocentně (protože existují poruchy, kdy člověk vůbec necítí bolest), takže jen částečně.

Co se týká soudů - vina je většinou nějaký objektivní nález - nedávám do spojitosti osobu soudce a soud, který vyřkne (pokud je ten soud objektivní). Může být klidně nějaký sebestředný darebák, ale soudit může dobře. A může být nějaký soucitný dobrák, ale soudit může úplně blbě.

Osoba soudce tedy se soudem nemusí souviset - a naopak apriorní hledání této souvislosti (namísto kontroly správnosti faktického odůvodnění soudu) je velká chyba, za kterou se leccos schovává.
18.12.2017 - 12:32 | Filtr
(Býk) Najdise.cz » MG34
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele aktigram, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
No zrejme sa v tomto nezhodneme, ty odmietaš city ako súčasť človeka, ale človek je preto človekom lebo ma city, potom už iba iluminati ostávajú a tí sú sebavedomí, ctižiadostivý a majú všetkého dosť, lebo vedia ovladať druhých.
Takže radšej ostanem človekom, ktorý si často nabije nos ale ten nos je jeho.
19.12.2017 - 22:50 | Filtr
(Kozoroh) Bosch
ta přímá úměra ego-vytočitelnost je tvůj vlastní vynález anebo jsi to někde četl?
neshledávám mezi oběma veličinami nutně takový vztah
mocensky společenská funkce taktéž nemusí s egem korelovat ani s explozivností
explozivnost má nejspíše psychologickou příčinu obsahově zařaditelnou mezi specifické poruchy osobnosti pod dg. F-60
o egu takové projevy chování jaké popisuješ nehovoří vůbec nic a egometr z nich nevyrobíš
ledvaže by jsi byl chytřejší než celá psychologie
20.12.2017 - 07:50 | Filtr
(Býk) Najdise.cz
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele onka, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
Člověk nemusí mít zrovna poruchu osobnosti, aby se při komunikaci s někým cítil oslabován ( nikoliv oslaben ). Jde o záměr toho, kdo chce v komunikaci určovat směr. Je-li záměr mocenský, pak si bude vybírat slabá místa spoluřečníka a kochat se jeho defenzívou. Rovnocenným partnerem pro člověka s mocenským záměrem může být snad jen psychopat ( i když tam záleží už jen na výběru "zbraní" )
20.12.2017 - 09:36 | Filtr
(Ryby) MG34 » Bosch
Ten vztah tam možná nevidíš, protože tu "veličinu" nemáš uchopenou/špatně ji chápeš.

Vezmi si vytočeného člověka a vezmi si, jaký byl chvilku předtím, než byl vytočený. Co se mezitím změnilo? Kde se natočilo to vyšší skóre? Co mu narostlo? A já zastávám názor (a zatím to nemám ještě nějak víc rozepsané a potvrzené), že velikost ega by se u člověka pro tyto účely měla "měřit" v této maximální fázi - ne v nějaké "klidové" - ta není opravdová. Tu vytočenou fázi považuju za skutečný obraz vnitřního světa daného člověka.

Jinak být chytřejší než celá psychologie není zase tak nereálná věc. Psychologie je ve spustě oblastí bezradná. Ano - být chytřejší než celé skutečné exaktní vědy - to by nešlo. Ale psychologie je víceméně pavěda. Skoro jen náboženství.
20.12.2017 - 09:39 | Filtr
(Ryby) MG34 » tronco
Tohle se mi sem nehodí (a je to přesně to, co se vlastně snažím potírat), ale asi to tady nechám, protože je to ukázková zoufale-obranná reakce při "dotčení vlastní konzistence". Třeba na tom něco někdo vypozoruje.
Příspěvky: 1-25 26-50 51-75 76-100 101-117
« předchozí  další » »|
Aktuální postavení planet
Aktuální
postavení planet
ukázat planety »
Lunární kalendář 2024
Lunární kalendář
Luna ve Štír Štíru
ukázat kalendář »