SunnySophie
Ahoj mám dva receptíky - jeden "babskej" skoro od ponikelský báby kořenářky a druhej rychlej. Dělám ten rychlej, dětem taky strašně chutná, jen nevím jestli to není jen pro "dobrej pocit", jestli se všechno to dobré varem nezničí. Tomu babskýmu bych věřila víc - fakt je, že když jsem to slyšela poprvé, docela jsem se zasmála nad představou, jak si někdo kope před panelákem jámu pro svůj sirup. Logiku ale dává - dřív žádný lednice nebyly... Nechám kecání a píšu receptíky. Babskej: Listy uložíme ve vrstvách s cukrem do sklenice a řádně stlačíme. Hmota se postupně usazuje. Následující dva dny se vrstvy doplňují, až je sklenice plná. Na zahradě vykopeme jámu, do níž dáme sklenici zabalenou v celofánu. Zatížíme deskou a zasypeme hlínou. Po třech měsících ji vykopeme, šťávu vylisujeme, převaříme a plníme do láhví.
Rychlej: Dvě vrchovaté dvojhrsti listů semeleme na masovém mlýnku do kaše, přidáme trochu vody 300 g cukru a 250 g včelího medu. Za stálého míchání vaříme na slabém ohni až vznikne zahuštěná tekutina. Horkou ji plníme do sklenic. Uchováváme v lednici. Měj se fajnky