Najdise.cz ... najdi a poznej lidi, kteří se narodili ve stejný den jako ty ...
sliny - Diskuze a zkušenosti
- Astrologie
online Osobní horoskop (radix) Partnerský horoskop Tranzitní horoskop Psychologická astrologie Online výpočty
solár, direkce, revoluce, kompozit a další ...
Lunární kalendář
- Horoskopy 2024
kalendáře a jiné Znamení zvěrokruhu Partnerský horoskop Ascendent a Descendent Horoskopy na rok 2024
Čínský, Keltský, Výklad karet, Léčivé kameny, a další ... Kalendáře na rok 2024
Čínský horoskop 2024
- Slavné osobnosti
astro databáze - Narozeniny
jména, svátky - Numerologie
online - Poznej
znamení - Galerie
uživatelů - Diskuzní
fórum
sliny
05.01.2009 - 21:15
gago
sliny
Nevim jestli je to normální.. ale taky vam tak smrdí sliny?? když si třeba jazykem oliznu ruku a čuchnu ktom tak me to strašne smrdí.. je to tak i uvas anebo mam nastivit lekaře??
06.01.2009 - 08:15
| Filtr
růžička
Ahoj, vhodné navštívit obvodního lékaře .
význam slin
Hlavní funkcí slin je pomáhat v procesu trávení. Udržují ústa vlhká a příjemná, když jíme, pomáhají zvlhčovat suchou potravu, což umožní její mnohem snazší rozžvýkání a spolknutí. Hlen ve slinách obaluje rozžvýkanou potravu a působí jako mazadlo, a tím nám pomáhá polykat. Enzym ptyalin vyloučený do slin začíná první fázi trávení uhlovodanů. Začíná štěpit škrobovité potraviny na jednodušší cukry, ale jeho činnost je zastavena kyselinou v žaludku. Jestliže je však dobře rozžvýkaný kus potravy příliš veliký, nemusí někdy kyselina proniknout dovnitř do spolknutého sousta, a tam pak štěpení škrobu ptyalinem pokračuje i v žaludku
Sliny nám také umožní vnímat chuť jídla a pití. Vnímání chuti je umožněno mnoha tisíci chuťových pohárků, které jsou hlavně ve sliznici jazyka. Tyto chuťové pohárky však mohou reagovat jen na chuťové látky obsažené v tekutině, tuhá strava v suchých ústech nevyvolá žádný chuťový vjem; napřed musí sliny alespoň část stravy rozpustit. Tato tekutina obsahující částečky jídla pak může omývat chuťové pohárky, které jsou chemickou látkou z potravy stimulovány k odeslání zpráv do mozku; mozek pak tlumočí chuť jídla do roviny vědomí.
Sliny se tvoří pomalým tempem neustále, ve dne i v noci. Jejich množství je řízeno tzv. autonomním (vegetativním) nervovým systémem, který kontroluje veškerou naší nevědomou činnost. Dráždění sympatického nervového systému tvorbu slin snižuje; příkladem je vysychání úst při nervozitě, mluvení se stává obtížné, protože naše rty a jazyk nejsou dostatečně zvlhčovány, aby se mohly volně pohybovat.
Na druhé straně zvýšená tvorba slin je reflexní činnost způsobená parasympatickým nervovým systémem: nervy, které přináší vnímání chuti do mozku, stimulují produkci slin, když je potrava v ústech. Jde o vrozený nepodmíněný reflex. Zvýšenou tvorbu slin může ale vyvolat také pouhá myšlenka (pohled) na jídlo. V tomto případě se jedná o podmíněný reflex, umožněný opakováním určité zkušenosti.
význam slin
Hlavní funkcí slin je pomáhat v procesu trávení. Udržují ústa vlhká a příjemná, když jíme, pomáhají zvlhčovat suchou potravu, což umožní její mnohem snazší rozžvýkání a spolknutí. Hlen ve slinách obaluje rozžvýkanou potravu a působí jako mazadlo, a tím nám pomáhá polykat. Enzym ptyalin vyloučený do slin začíná první fázi trávení uhlovodanů. Začíná štěpit škrobovité potraviny na jednodušší cukry, ale jeho činnost je zastavena kyselinou v žaludku. Jestliže je však dobře rozžvýkaný kus potravy příliš veliký, nemusí někdy kyselina proniknout dovnitř do spolknutého sousta, a tam pak štěpení škrobu ptyalinem pokračuje i v žaludku
Sliny nám také umožní vnímat chuť jídla a pití. Vnímání chuti je umožněno mnoha tisíci chuťových pohárků, které jsou hlavně ve sliznici jazyka. Tyto chuťové pohárky však mohou reagovat jen na chuťové látky obsažené v tekutině, tuhá strava v suchých ústech nevyvolá žádný chuťový vjem; napřed musí sliny alespoň část stravy rozpustit. Tato tekutina obsahující částečky jídla pak může omývat chuťové pohárky, které jsou chemickou látkou z potravy stimulovány k odeslání zpráv do mozku; mozek pak tlumočí chuť jídla do roviny vědomí.
Sliny se tvoří pomalým tempem neustále, ve dne i v noci. Jejich množství je řízeno tzv. autonomním (vegetativním) nervovým systémem, který kontroluje veškerou naší nevědomou činnost. Dráždění sympatického nervového systému tvorbu slin snižuje; příkladem je vysychání úst při nervozitě, mluvení se stává obtížné, protože naše rty a jazyk nejsou dostatečně zvlhčovány, aby se mohly volně pohybovat.
Na druhé straně zvýšená tvorba slin je reflexní činnost způsobená parasympatickým nervovým systémem: nervy, které přináší vnímání chuti do mozku, stimulují produkci slin, když je potrava v ústech. Jde o vrozený nepodmíněný reflex. Zvýšenou tvorbu slin může ale vyvolat také pouhá myšlenka (pohled) na jídlo. V tomto případě se jedná o podmíněný reflex, umožněný opakováním určité zkušenosti.
06.01.2009 - 14:43
| Filtr
růžička
ZÁNĚTY dásní a ústní sliznice
strava -byliny
štávy.pomeranč, paprika, petržl, fenykl(pomocné .zelí, řeřicha potoční)
klotadla:
příprava.nálev -2čaj.lžičky nasjl.vody
dávkování .2x3xdenně 1 sklenku
jahodník obecný
příprava:odvar 1čaj.lžička na šálek vody mírně svařit
dávkování-3xdenně 1šálek
řepík lékařský
příprava-nálev :-1čaj.lžička na šálek vody
dávkování:3xdenně 1šálek
šalvěj lékařská
příprava: nálev-2čajlžičky na 1šálek vody
dávkování:2xdenně 1šálek
akupresura.
strava -byliny
štávy.pomeranč, paprika, petržl, fenykl(pomocné .zelí, řeřicha potoční)
klotadla:
příprava.nálev -2čaj.lžičky nasjl.vody
dávkování .2x3xdenně 1 sklenku
jahodník obecný
příprava:odvar 1čaj.lžička na šálek vody mírně svařit
dávkování-3xdenně 1šálek
řepík lékařský
příprava-nálev :-1čaj.lžička na šálek vody
dávkování:3xdenně 1šálek
šalvěj lékařská
příprava: nálev-2čajlžičky na 1šálek vody
dávkování:2xdenně 1šálek
akupresura.
© 2007-2024 Najdise.cz