Najdise.cz ... najdi a poznej lidi, kteří se narodili ve stejný den jako ty ...
sliny - Diskuze a zkušenosti
- Astrologie
online Osobní horoskop (radix) Partnerský horoskop Tranzitní horoskop Psychologická astrologie Online výpočty
solár, direkce, revoluce, kompozit a další ...
Lunární kalendář
- Horoskopy 2024
kalendáře a jiné Znamení zvěrokruhu Partnerský horoskop Ascendent a Descendent Horoskopy na rok 2024
Čínský, Keltský, Výklad karet, Léčivé kameny, a další ... Kalendáře na rok 2024
Čínský horoskop 2024
- Slavné osobnosti
astro databáze - Narozeniny
jména, svátky - Numerologie
online - Poznej
znamení - Galerie
uživatelů - Diskuzní
fórum
sliny
05.01.2009 - 21:15
gago
sliny
Nevim jestli je to normální.. ale taky vam tak smrdí sliny?? když si třeba jazykem oliznu ruku a čuchnu ktom tak me to strašne smrdí.. je to tak i uvas anebo mam nastivit lekaře??
06.01.2009 - 08:15
| Filtr
růžička
Ahoj, vhodné navštívit obvodního lékaře .
význam slin
Hlavní funkcí slin je pomáhat v procesu trávení. Udržují ústa vlhká a příjemná, když jíme, pomáhají zvlhčovat suchou potravu, což umožní její mnohem snazší rozžvýkání a spolknutí. Hlen ve slinách obaluje rozžvýkanou potravu a působí jako mazadlo, a tím nám pomáhá polykat. Enzym ptyalin vyloučený do slin začíná první fázi trávení uhlovodanů. Začíná štěpit škrobovité potraviny na jednodušší cukry, ale jeho činnost je zastavena kyselinou v žaludku. Jestliže je však dobře rozžvýkaný kus potravy příliš veliký, nemusí někdy kyselina proniknout dovnitř do spolknutého sousta, a tam pak štěpení škrobu ptyalinem pokračuje i v žaludku
Sliny nám také umožní vnímat chuť jídla a pití. Vnímání chuti je umožněno mnoha tisíci chuťových pohárků, které jsou hlavně ve sliznici jazyka. Tyto chuťové pohárky však mohou reagovat jen na chuťové látky obsažené v tekutině, tuhá strava v suchých ústech nevyvolá žádný chuťový vjem; napřed musí sliny alespoň část stravy rozpustit. Tato tekutina obsahující částečky jídla pak může omývat chuťové pohárky, které jsou chemickou látkou z potravy stimulovány k odeslání zpráv do mozku; mozek pak tlumočí chuť jídla do roviny vědomí.
Sliny se tvoří pomalým tempem neustále, ve dne i v noci. Jejich množství je řízeno tzv. autonomním (vegetativním) nervovým systémem, který kontroluje veškerou naší nevědomou činnost. Dráždění sympatického nervového systému tvorbu slin snižuje; příkladem je vysychání úst při nervozitě, mluvení se stává obtížné, protože naše rty a jazyk nejsou dostatečně zvlhčovány, aby se mohly volně pohybovat.
Na druhé straně zvýšená tvorba slin je reflexní činnost způsobená parasympatickým nervovým systémem: nervy, které přináší vnímání chuti do mozku, stimulují produkci slin, když je potrava v ústech. Jde o vrozený nepodmíněný reflex. Zvýšenou tvorbu slin může ale vyvolat také pouhá myšlenka (pohled) na jídlo. V tomto případě se jedná o podmíněný reflex, umožněný opakováním určité zkušenosti.
význam slin
Hlavní funkcí slin je pomáhat v procesu trávení. Udržují ústa vlhká a příjemná, když jíme, pomáhají zvlhčovat suchou potravu, což umožní její mnohem snazší rozžvýkání a spolknutí. Hlen ve slinách obaluje rozžvýkanou potravu a působí jako mazadlo, a tím nám pomáhá polykat. Enzym ptyalin vyloučený do slin začíná první fázi trávení uhlovodanů. Začíná štěpit škrobovité potraviny na jednodušší cukry, ale jeho činnost je zastavena kyselinou v žaludku. Jestliže je však dobře rozžvýkaný kus potravy příliš veliký, nemusí někdy kyselina proniknout dovnitř do spolknutého sousta, a tam pak štěpení škrobu ptyalinem pokračuje i v žaludku
Sliny nám také umožní vnímat chuť jídla a pití. Vnímání chuti je umožněno mnoha tisíci chuťových pohárků, které jsou hlavně ve sliznici jazyka. Tyto chuťové pohárky však mohou reagovat jen na chuťové látky obsažené v tekutině, tuhá strava v suchých ústech nevyvolá žádný chuťový vjem; napřed musí sliny alespoň část stravy rozpustit. Tato tekutina obsahující částečky jídla pak může omývat chuťové pohárky, které jsou chemickou látkou z potravy stimulovány k odeslání zpráv do mozku; mozek pak tlumočí chuť jídla do roviny vědomí.
Sliny se tvoří pomalým tempem neustále, ve dne i v noci. Jejich množství je řízeno tzv. autonomním (vegetativním) nervovým systémem, který kontroluje veškerou naší nevědomou činnost. Dráždění sympatického nervového systému tvorbu slin snižuje; příkladem je vysychání úst při nervozitě, mluvení se stává obtížné, protože naše rty a jazyk nejsou dostatečně zvlhčovány, aby se mohly volně pohybovat.
Na druhé straně zvýšená tvorba slin je reflexní činnost způsobená parasympatickým nervovým systémem: nervy, které přináší vnímání chuti do mozku, stimulují produkci slin, když je potrava v ústech. Jde o vrozený nepodmíněný reflex. Zvýšenou tvorbu slin může ale vyvolat také pouhá myšlenka (pohled) na jídlo. V tomto případě se jedná o podmíněný reflex, umožněný opakováním určité zkušenosti.
06.01.2009 - 14:43
| Filtr
růžička
ZÁNĚTY dásní a ústní sliznice
strava -byliny
štávy.pomeranč, paprika, petržl, fenykl(pomocné .zelí, řeřicha potoční)
klotadla:
příprava.nálev -2čaj.lžičky nasjl.vody
dávkování .2x3xdenně 1 sklenku
jahodník obecný
příprava:odvar 1čaj.lžička na šálek vody mírně svařit
dávkování-3xdenně 1šálek
řepík lékařský
příprava-nálev :-1čaj.lžička na šálek vody
dávkování:3xdenně 1šálek
šalvěj lékařská
příprava: nálev-2čajlžičky na 1šálek vody
dávkování:2xdenně 1šálek
akupresura.
strava -byliny
štávy.pomeranč, paprika, petržl, fenykl(pomocné .zelí, řeřicha potoční)
klotadla:
příprava.nálev -2čaj.lžičky nasjl.vody
dávkování .2x3xdenně 1 sklenku
jahodník obecný
příprava:odvar 1čaj.lžička na šálek vody mírně svařit
dávkování-3xdenně 1šálek
řepík lékařský
příprava-nálev :-1čaj.lžička na šálek vody
dávkování:3xdenně 1šálek
šalvěj lékařská
příprava: nálev-2čajlžičky na 1šálek vody
dávkování:2xdenně 1šálek
akupresura.
08.01.2009 - 13:09
| Filtr
nukinka
Dobrý den,
myslím, že by ti mohlo pomoci pročistit si organismus...na mě to zaúčinkovalo moc dobře...velmi důležité je upravit pH těla. Já používám aloi a další věci. Kdyby Vás to zajímalo stačí se ozvat.
MVDr.Chytilová
myslím, že by ti mohlo pomoci pročistit si organismus...na mě to zaúčinkovalo moc dobře...velmi důležité je upravit pH těla. Já používám aloi a další věci. Kdyby Vás to zajímalo stačí se ozvat.
MVDr.Chytilová
© 2007-2024 Najdise.cz