Arogance


16.09.2020 - 18:54
(Blíženci) cimi
Arogance
Tak nějak dumám nad tímto jevem x) Dost možná jsem sama svým způsobem arogantní x) (na sobě to vždycky člověk hůř vidí)
Nicméně zajímalo by mě, kde se v člověku taková arogance bere... kde vzniká, co se za ní skrývá, a tak?
Co vás k tomu napadá?

Díky za sdílení :74:

Příspěvky v diskuzi

Stránka: 1 2
Řazení:
16.09.2020 - 19:08 | Filtr
(Vodnář) Znovuzrozená
Pracuji s lidma a když mám nějakého velmi nepříjemného klienta, tak se pak ze zajímavosti mrknu na radix (nikdy však předem, před kontaktem, abych nebyla zaujatá). No a zjistila jsem, že arogantní, agresivní lidé mají většinou kvadrátované Slunce a nejenom škůdci, ale i např.Jupiterem.... takoví lidé působí jako ředitelé zeměkoule, snaží se vás manipulovat, dotlačit, abyste jim "sloužili", protože vy jste tu přece pro ně. Absolutně nechápou, že jsou zde taky nějaká pravidla, omezení, limity. Obecně z mé zkušenosti je jednání s nimi velmi nepříjemné.
A teď koukám na tvůj radix, že to tam máš taky.... :61: dobré je, že si to uvedomuješ a víš to o sobě. S tím už se dá nějak pracovat.
16.09.2020 - 19:32 | Filtr
(Rak) aktigram
Nuž, ono si treba uvedomiť čo pod tým naozaj myslíme - arogantného človeka, ktorý je stále taký alebo človeka o ktorom si myslíme že je arogantný, ale on sa len pod vplyvom niečoho začal viac presadzovať.
Ruku na srdce - ja nepoznám človeka, ktorý by nikdy nebol arogantný.
Vezmi si príklad - niečo sa ti nevydarilo, nepochodila si na úradoch, odmietli ťa alebo ti dali pocítiť že si nič a ty odrazu voči inému začneš byť agresívna - stačí si to iba uvedomiť, nič viac - agresivita je totiž v každom z nás a nikto nie je baránok Boží.
16.09.2020 - 19:39 | Filtr
(Panna) Frojlajn
Souhlas. Neharmonické vazby Jupitera na osobní planety dávají pocit nadčlověka. Který má tendenci přehánět. A nemusí to být jen vazba neharmonická, ale znám Býka - Slunce konj.Jupiter konj.Merkur. a ačkoliv to nemá další neharmonický aspekt, tak je to do určité míry lidumil a dobrodej, ale pámbu je pak vedle něj podřadný břídil. Je schopen pak setřít kdekoho čímkoliv.

Jeden kamarád má T-kvadrat Pluto Mars Venuše, Pluto na ic, Mars na MC, Venuše na descendentu, a to je tak krásně arogantní ultra pohlavní úd někdy, že člověk kroutí hlavou...

Ono stačí někdy jen nějaký blbý tranzit a i obyčejný lidumil ze sebe dokáže pak vypravit arogantní bobanec :4:
16.09.2020 - 20:58 | Filtr
(Blíženci) fanik
Podle mě arogance není problém toho jakoby arogantního, ale toho druhého, který to arogantně vnímá a dokonce dál řeší.
Dobře rozpoložený a vyrovnaný člověk by si to neměl brát osobně a už vůbec to posuzovat, hodnotit, nebo dokonce dál řešit. Je to někdy těžký, ale jiným přístupem si život zbytečně komplikujeme.
A kde se to bere? A není to jedno? Má případné složité vykomunikování a pochopení jakoby arogance, nějaký význam? A jaký?
16.09.2020 - 21:05 | Filtr
(Vodnář) Znovuzrozená » fanik
Jo, jo, chce to být asertivní a nenechat se "nas..." čili vytočit. Ale jsou i extrémy, se kterými se opravdu NEDÁ vyjít. Z praxe znám případy, kterým byl zablokován přístup a omezeny, či vypovězeny služby, protože fakt "Psycho". :21: :23:
16.09.2020 - 21:11 | Filtr
(Blíženci) fanik » Znovuzrozená
To je docela běžný, že se to někdy fakt NEDÁ...
Pak platí prosté, na hrubý pytel hrubá záplata :46:
Vyplatí se v tomhle trénovat, dobře je to popsané, ted to i čtu od Matthiase Pohma, umění slovní sebeobrany :29:
16.09.2020 - 21:12 | Filtr
(Vodnář) Znovuzrozená » fanik
Díky za tip, zkusím se po tom podívat. :3:
16.09.2020 - 21:19 | Filtr
(Lev) Tuvalu
Třeba muži s nevelkým piňdou, se rádi arogantně chovají.
16.09.2020 - 21:22 | Filtr
(Blíženci) fanik » Tuvalu
Zas kdyby na sebe nějak neupozornili, tak je lehce přehlídnou :61:
16.09.2020 - 22:01 | Filtr
(Býk) player
Arogance je sebeprosazení ošklivého ega. Jenže - to JÁ , stejně...zkuste se zamyslet , co to je. Buddha v meditacích zjistil (a měl pravdu) , že vlastně Já je jenom skříň nesplněných přání. A pokud je opravdu vše propojené , tak já je hovno. Všechno je jen - řeknu s nadsázkou - buňka kolektivního vědomí konající nějaký připravený scénář...dejme tomu tak.

Takže arogance je vlastně jednak trošičku genetická , ale především vychází z vjemů z dětství. Dost taky může bejt okoukaná v rodině. Moji bratránci z jednoho vrhu měli arogantního , namyšlenýho papá a vzali si to od něj. JÁ.
Vláda mých věcí nastává...
16.09.2020 - 22:03 | Filtr
(Býk) player » aktigram
Já jsem taových lidí poznal veliké množství. A pozor - ne vždy nearogantní musí znamenat pokorný. Jde o formu.
17.09.2020 - 07:42 | Filtr
(Panna) Mici Angóra
Já mám k aroganci sklony (teď myslím v práci), pokud někdo není schopen popadesáté správně udělat nějaký jednoduchý úkon nebo celkově opakuje pořád stejné chyby. Tam mám sklon dávat najevo, že teda na tu práci asi nestačí. Teď jsem byla prý arogantní k vrátné, která mi 2 roky po přestěhování pořád nabízí klíč od původní kanceláře, například. Několikrát jsem to řekla v klidu a nezafungovalo, po mém arogantním výstupu už to ví. Takže být arogantní se může někdy vyplatit. To je arogance "ad hoc". Pak jsou lidi, kteří se arogantně chovají víceméně pořád a tam si myslím, že jde o nějaký komplex. :17:
17.09.2020 - 08:23 | Filtr
(Štír) Nabi*
Schválně jsem si vyhledala definici:
Arogance (franc. arrogance) je povahová vlastnost lidí, kteří dávají najevo nadměrně silné ego, nadměrné sebevědomí. Projevuje se jako naduté, domýšlivé, pyšné či pohrdavé vystupování vůči druhým lidem.

A tam nepočítám nasrání, když mi dojdou nervy. Když stokrát něco říkám a pořád to není bráno v potaz, tak pak už mi nezbývá než se nasrat a říct to tvrdě a jasně. Arogance je hlavně pro mě pohrdavé vystupování, to že si někdo skutečně myslí, že je lepší než druhý. Na to mám tykadla až do Vesmíru :2: To, že se občas naštvu a zpříma vyjádřím co cítím pro mě není arogance. A kde vzniká pocit, že je někdo lepší než druhý, to fakt nevím. M"že to být být přes Lví ego, které tomu věří až po zakomplexovaného jedince, který se naučil přežít tímhle způsobem a neumí jinak (což taky není omluva, že). Pak ovšem musí počítat s odezvou, přičemž se ale právě takoví nejvíce diví reakcím okolí. Takže vlastně vtipné, když sleduješ "z dálky". A méně vtipné, když musíš s takovým člověkem jednat často, nedejbože denně.
17.09.2020 - 09:10 | Filtr
(Blíženci) Lupi » Nabi*
Kdysi se tomu říkalo pýcha. Myslím, že to bylo jasnější a přehlednější........možná by se to dalo charakterizovat jako "zachází s lidmi, jako by to byly věci - a navíc věci, které mu mají sloužit."
Všechno ostatní mi přijde jako obyčejné nasrání.
17.09.2020 - 09:26 | Filtr
(Panna) Mici Angóra » Korzárka
Pokud ji dle definice (viz příspěve k Nali) bereme jako "naduté, domýšlivé, pyšné či pohrdavé vystupování", tak bych ji pozitivně asi nebrala...

Chápala bych, že je pozitivní vymezení se a negativní, ale záleží na formě a okolnostech. :17:
17.09.2020 - 09:33 | Filtr
(Blíženci) cimi » Korzárka
Rozumím ti...
Jedna z věcí na který jsem totiž u sebe přišla (respektive s tím, proč mě arogance dráždí) je to, že těm lidem v podstatě tak trochu závidím, dokážou si totiž říct i o víc než je tzv zdrávo, mají ty tzv ostré lokty a tak...
Není to tedy pro mě tak černobílé...

Takže hmmm druh sebeobrany určitě na jisté rovině...
Padlo tu ve vzkazníku i ochrana před bolestí a pocit, že "bych měl dostávat víc"...tedy z pocitu nějaké křivdy od života, pocitu, že bych chtěl raději "řídit život"...
17.09.2020 - 09:37 | Filtr
(Blíženci) cimi » Znovuzrozená
jj já to tam mám taky :61: a bohužel neuvědomuju, pokud se tak děje :49:...spíš mě k tomu dovedlo to, že u druhých lidí mě arogance velice dráždí, jak už jsem psala (což člověka většinou dráždí to co je on sám, že x)) )...no a párkrát mi to tedy bylo i řečeno...
řekla bych, že se nejvíc arogantně projevuju, když se cítím tzv na koni, nebo když mě někdo požádá o nelítostnou kritiku x))
Ale jo : ) už i s tímhle se dá nějak pracovat : )
17.09.2020 - 09:39 | Filtr
(Panna) Mici Angóra » cimi
Podle mě zaměňujete asertivitu a aroganci...
17.09.2020 - 09:39 | Filtr
(Blíženci) cimi » aktigram
:15: takže to vede zase k tomu, že pokud cítím křivdu, nebo pocit nespravedlnosti byť i podvědomě třeba vůči životu, tak člověk může sklouznout k aroganci - pocitu, že si musí vydobýt to na co "má právo"...ať už je to třeba ten pocit sebevědomí...
17.09.2020 - 09:40 | Filtr
(Blíženci) cimi » Frojlajn
"tak krásně arogantní ultra pohlavní úd " :61: :41:
17.09.2020 - 09:45 | Filtr
(Blíženci) cimi » fanik
Pro mě to má význam, tak nějak potřebuju proštourat ty závity skrz naskrz a nějak pochopit, co to vlastně pro mě osobně znamená ale pravdu díš, že stejně to nakonec zacvakne až s tím, když si to přestanu brát osobně a přestanu to posuzovat, hodnotit a řešit :15: :15: : ) (leč přeskočit mi to tak snadno nejde x) )

btw--díky za tip na knihu : )
17.09.2020 - 09:48 | Filtr
(Blíženci) cimi » player
:15: :1:
17.09.2020 - 09:51 | Filtr
(Blíženci) cimi » Lupi
JJ arogance je často považována za projev pýchy...
Ale pýcha má mnoho podob kdybych šla víc do hloubky (třeba pýcha ve vztahu k životu jako takovému)
17.09.2020 - 09:53 | Filtr
(Blíženci) cimi » Mici Angóra
Je možné, že tu hranici mezi asertivitou a arogancí identifikuju hůř :63: :25:

Ale tak asi by mě nedráždila cizí asertivita, ta je (jak ji tedy vnímám) taková kultivovaná a nemá potřebu stírat druhé lidi...

My si vykáme? :6:
17.09.2020 - 10:14 | Filtr
(Panna) Mici Angóra » cimi
Ne, myslela jsem ty a Korzárka :4:
Příspěvky: 1-25 26-48
« předchozí  další » »|
Aktuální postavení planet
Aktuální
postavení planet
ukázat planety »
Lunární kalendář 2024
Lunární kalendář
Luna v PannaPanně
ukázat kalendář »