Šli byste učit?


24.06.2020 - 08:58
(Býk) Najdise.cz
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele Žihadlo, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====

Šli byste učit?
Řekněme na II. stupeň ZŠ, ale klidně si vyberte i jinou možnost.
Pokud ano, proč? Pokud ne, proč?
Pokud učíte, proč? S čím jste do toho šli a s čím v tom zůstáváte? A udělali byste to znovu mít teď možnost se znovu rozhodnout?

Příspěvky v diskuzi

Řazení:
24.06.2020 - 09:04 | Filtr
(Býk) Najdise.cz
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele Žihadlo, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
Za sebe: Nešla bych učit. Nejvýš svoje děti za určitých okolností. A to bych hodně zvažovala, musel by pro to být pádný důvod a muselo by se mi to jevit jako vhodné řešení (což si jako naprostý nepedagog neumím úplně představit).
Nešla bych učit, protože pracuji i s vyhořelými učiteli. Je špatné, když spadnou třeba až do alkoholismu. A není to až taková výjimka, jak by se někteří mohli domnívat. Myslím, že v určitém bodu je třeba zvážit své schopnosti. Nelpět na něčem, co už není. Uznat, že na něco nemáme. Já si třeba dobrých učitelů fakt vážím a protože vím, že bych dobrá učitelka nebyla, tak bych to dělat nešla.
24.06.2020 - 10:11 | Filtr
(Ryby) Tedy
Ano, pokud bych byl přesvědčený, že je mohu něco naučit. Byl bych kompetentní vykonávat tuto činnost a vzali by mě.
Proč? Protože jako správná Ryba mě těší být nápomocen druhým. :2:
:16:
24.06.2020 - 11:32 | Filtr
(Býk) kapka růžové
... já učím...2.stupeň ZŠ... :1:

... k učení jsem se vrátila po několika letech v médiích... mám ráda práci s dětmi a ráda hraju divadlo... :4: :4: :4:

... každá práce má svá pro a proti... takže za pro tady mluví ta možnost pracovat s dětmi, vést je a pozorovat jejich vývoj a úspěchy...to je opravdu obrovský benefit...sdílení s dětmi... :1:... učím občanku a tam je pole působnosti celkem široké... :1:

...zbytek jsou pro mě věci, které prostě nějak snesu... udrbané kolegyně, zbytečně moc papírů kvůli každé blbůstce, arogantní rodiče, nabouchané osnovy...a ve výsledku i ty dva měsíce prázdnin, které někdo vidí jako velké plus... pro mě to moc bonus není, volno je fajn, ale byla jsem zvyklá cestovat mimo hlavní nápor a tohle mi moc nevyhovuje... :25:

...práce je to náročná...ale krásná :12: :12: :12:
24.06.2020 - 11:37 | Filtr
(Býk) player
Měl jsem kdysi přihlášku na pajďák na druhej stupeň. Bůh mě osvítil a poslal na dráhu , kde jsem prožil šťastných (to se ani popsat nedá) 31 let. Dnes bych jako kantor byl buď mrtvej nebo v blázinci nebo v kriminále.

Nebo bych řediteloval...možná , chm.

Dneska je kantor rukojmí všech. Žáků , jejich xindl rodičům (tím pálím i do řad vlastních ročníků , které peníze dost domrvily) i svých nadřízených.

Učím. Ale hudbu , soukromě a žactvo si mě hýčká.
24.06.2020 - 12:58 | Filtr
(Kozoroh) Sosna zvlčelý
Přestože mi bývá občas řečeno, že bych uměl učit, že k tomu mám talent, vůbec si to nemyslím. A proto bych asi nešel. Navíc vykonávám práci, která mne baví, je velmi různorodá a věřím, že i smysluplná. Že takto jsem (i dětem) prospěšnější, než kdybych zkoušel učit. Ale to si nevysvětluj tak, že nepovažuji učitelské povolání za věc prospěšnou. Naopak. :3:
Mezi učitele řadím i vedoucí různých kroužků nebo organizací pracujících s mládeží. Tam si svoji působnost umím představit. A tito lidé to často dělají bez nároku na jakoukoliv odměnu. Prostě v tom vidí smysl. To jsou často ti nejlepší učitelé.


Jednou jsem slyšel v rádiu zajímavý rozhovor s nějakým celoživotním učitelem a ten krásně definoval, jaký předpoklad je pro učitele podle něho nejdůležitější: Nejsou to vědomosti, ani schopnost předat je. Učitel musí mít v první řadě rád lidi. A to o mnoho více, než ostatní. Nejen děti, ale obecně lidi, protože nikdy nebude pracovat jen s dětmi, ale i s jejich rodinami. Kdo tento předpoklad nemá, i kdyby měl sebelepší vědomosti, těžko bude dobrým učitelem. Ale hlavně nebude ve svém poslání šťasten.
24.06.2020 - 13:58 | Filtr
(Býk) Najdise.cz
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele Argyll, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
Zkoušel jsem rok na ZUŠ a stačilo. Vylámal jsem si zuby na malých dětech, neumím učit úplné začátečníky.

Možná zas jednou, na stará kolena.
24.06.2020 - 14:18 | Filtr
(Blíženci) cimi
Učím na Zuš.
Dokonce jsem si po rozhovoru se zatím mou nejstarší žačkou (bude jí 18) uvědomila, že jsem už na konzervatoř šla s tím, že chci učit...
No a je to pěkná tvůrčí práce, čím dál víc od té doby co jsem se aspoň trochu naučila nenechat si s.át na hlavu a vkládám energii hlavně tam, kde padá na úrodnou půdu : )
Obzvlášt děti posledních let jsou fakt bomba...když první ročník přijde a pochlubí se vlastní skladbou nebo tím, že transponoval skladbu do jiné tóniny :12: to tak příjemně zamrazí a burcuje k tomu, abych se stále “zdokonalovala” s nimi...
Jediný co mě občas štve jsou papírování, takový ty různý směrnice, které většinou požaduje někdo, kdo s oborem nemá vůbec nic společného, drbající kolegové a to, že v červnu už mívám tak zahlceno, že dělám bezděčně spoustu divných věcí x)
(Edit...no a pak je to teda dost naprd když mám sama dítě...protože je to odpolední vyučování :-/ )
24.06.2020 - 15:21 | Filtr
(Panna) Mici Angóra
Chudáci děti :61:
24.06.2020 - 20:07 | Filtr
(Rak) aktigram
Mnoho krát mi ľudia hovorili a dokonca aj ešte hovoria že ja som mala učiť. Nikdy som po takom niečom netúžila, ale vyskúšala som si aj ked kreativné veci a prišla som na to že NIE. Bola som sklamaná z deti, presvedčili ma aby som išla k dospelým a skončila som aj s tým.
Bola som vždy nesmierne vyšťavená, bola som nervozná aj ked som veľmi trpezlivý typ, ale toto bolo o niečom inom.
Neter je učiteľkou na prvom stupni a jej manžel na druhom stupni a obidvaja hovoria že je to už úplne inde ako ked oni začínali, pred prevratom učili iba pár rokov, no hovoria že posledných 10 rokov je už hroznych a učiť deti to s čím vo svojom vnútri nesúhlasia je boj o život a vyhorenie je aj u mladých učiteľoch.
25.06.2020 - 06:31 | Filtr
(Kozoroh) kocour_mivik
Říká se, že kdo neumí učí... Na každém šprochu... :1: :1: :1: :75:
25.06.2020 - 08:03 | Filtr
(Štír) No.4711
Ani za nic. Nezvládla bych to. :23:
25.06.2020 - 20:23 | Filtr
(Váhy) Buddha/2
NE, nemám tu ... autoritu :20: :4:
25.06.2020 - 20:27 | Filtr
(Váhy) Buddha/2 » kocour_mivik
Tohle přísloví nemám moc rád, protože se jím ohánějí ti, co rádi pomlouvají.

Nicméně ... :44: někdy pravdivé je :4:
25.06.2020 - 21:57 | Filtr
(Býk) kapka růžové » popo
...a ten šok, až přijdeš do školy...a zjistíš, že spoustu věcí, které chceš, nemůžeš realizovat... :3: :4:

...ale jinak...s touhle aprobací se o Tebe budou ředitelé rvát... je absolutní nedostatek fyzikářů... :15:

... hodně štěstí... :17:
26.06.2020 - 05:58 | Filtr
(Ryby) thééé
Ne, jsem s dětma denně v kontaktu, nerozumím dětem 7.,8.,9. tříd. Mám nějaký pocit, že tu chybí úplně téma hranic, a z nějakého důvodu se pohrdá pravidly.
Hodně jsem nad tím uvazovala. Čím to.
Napadlo mě, že tohle je ve většině případů generace lidí, kteří se narodili, nebo dozrávali po revoluci.
A někde tady byl úžasný článek o novější generaci, která kašle na jistoty a jde po technologii, ta ji zajímá.
škoda, že jsem nedohledala.
26.06.2020 - 06:59 | Filtr
(Štír) Nabi*
Ani náhodou. Bohužel, dneska vše hraje proti učitelům, kteří se někdy stávají až rukojmím dětí (shodou okolností znám spoustu učitelů, k čemuž ani nevím jak jsem přišla). Mám pocit, že dnešní děti si ve škole můžou dovolit všechno. Zase opak toho jak to třeba bývalo kdysi. V normální škole a na ZŠ bych určitě učit nechtěla. Myslím, že bych přišla o nervy :4:
Mě škola nebavila, byť jsem na základce byla mezi žáky s nejlepšími známkami. Na SŠ to už byla jiná... Nicméně mě to povětšinu času stále nebavilo :4: Krom hudební výchovy, kde jsme ovšem měli úplného blbce s emoční inteligencí nula. Ve svém oboru byl skvělý, skládal si vlastní věci a my jsme to pak na několik hlasů pěli ve sboru (ze kteréhož jsem odešla právě kvůli jeho manýrům - holt zpěv za těchto okolností nebyl motivací - to už radši ve sprše :2:)
26.06.2020 - 12:07 | Filtr
(Kozoroh) Bosch
Nesel musel bych pouzivat fyzicke tresty a ty jsou zakazane.
26.06.2020 - 12:16 | Filtr
(Kozoroh) Bosch » thééé
Kaslou na rad a pravidla. Jistotu spatruji ve virtualni realite. To by mohl symbolizovat ten uran v rybach. Popirani omezujiciho poradku rozmazavanim hranic. Zavislacci na komunikacnich technologiich.
Nejvetsi trest, sebrat mobil a tablet.
26.06.2020 - 14:50 | Filtr
(Ryby) thééé » Bosch
:15:ano, to tu bude silně
26.06.2020 - 15:48 | Filtr
(Blíženci) fanik
Na ZŠ bych nešel kvuli penězům, nervům s všelijakýma dětma a jetí podle nesmyslných osnov.
26.06.2020 - 16:35 | Filtr
(Býk) Najdise.cz » Bosch
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele Žihadlo, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
Když ono s tím Uranem... Jako jo. Ale závisláci na moderních technologiích nejsou jen ti, co mají Uran v rybách. To spíše v době, kdy Uran přes ryby šel, se to rozjelo a to i u starších. Se podívej, co lidí nad čtyřicet neodtrhne od mobilu oči. Nebo co lidí třeba tady na najdise stráví den do den času, jako kdyby se to bez jejich okamžitých reakcí neobešlo. A to je jen čas, kdy jsou přihlášení, ale krát kolik je čas, kdy jen čtou?
Prostě tomu předcházel neuvěřitelně rychlý vývoj (Uran ve vodnáři) a najednou jsme nevěděli, co s tím (Uran v rybách).
Vůbec se mi zdá, že Uran je takovým činitelem, co se projevuje hned, okamžitě. Ne až ta generace s ním narozená tam a tam. Někdy naopak mám pocit, že ta generace to teprve napravuje, co předchozí pokazily, ale to ty starší generace nerady slyší.
No a právě lidi se zdůrazněným Uranem v radixu jsem vypozorovala, že bývají nějak vůči jeho vlivům imunní. Že s ním umí pracovat. Ostatní to buď šponujou do extrému, nebo mu těžko vzdorujou, nechají se vláčet.
30.06.2020 - 21:18 | Filtr
(Beran) Háňa*
Nešla.
Důvodů je víc. Jednak mě dnešní děti vůbec nebaví a jejich rodiče teprve ne, a druhak by mi vadilo povinně do nich hustit věci, které jsou v rozporu s mým přesvědčením - a těch je dnes ve škole už zase hodně.
No, a taky nemám ráda velké kolektivy - moc těl v jedné místnosti.
01.07.2020 - 20:32 | Filtr
(Blíženci) Lupi
Jsem sice rozená učitelka, ale učit bych nešla. Kdepak....stačí, že dcera učí velmi úspěšně na gymplu. Já bych byla na školství moc rozevlátá - takhle, kdyby mi dali vesnickou jednotřídku a dělej, co umíš - to jo.
03.07.2020 - 15:46 | Filtr
(Kozoroh) kocour_mivik
Když už by mě nic jiného nezbývalo..
????
03.07.2020 - 17:15 | Filtr
(Býk) Najdise.cz
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele :):):), který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
Nešla.
Kdysi jsem chtěla jít do mš, ale pak jsem usoudila, že moje hra na klavír spolu se zpěvem by u talentovek asi neprošla.
Když jsem měla ve dvaceti dceru, zjistila jsem, jak náročné je mít na starost děti a začala jsem tvrdit, že tu zodpovědnost za ně,za těch cca dvacet tři snad nebo kolik na jednu učitelku, bych fakt nechtěla.Nakoukla jsem též pod pokličku, protože moje kamarádka byla učitelkou v mateřince a sice měla dost volna, ale dělala u mě u kafe několikrát přípravy na druhý den a tak jsem věděla, že někteří rodičové jsou na ránu.Malé děti mě baví, ty velké už bych na starost nechtěla.
Myslím, že se saturnem v desátém domu bych nedosáhla patřičné vzdělání VŠ profesorky :4: a druhák bych měla problém udržet autoritu.
Mám zase další kamarádku na střední a i její matka je ředitelka té školy a jako děsný,mlaďoši si to tam chodí často jen odsedět s telefonem v ruce a to ještě jen občas...ty omluvenky a hlášky...dost těch profesorů tam prý nezvládá a nikdo se do toho nehrne.

Nyní jsem obdivovala domácí výuku, byla by to pro mě tak od páté třídy velká dřina :4:, nejdříve bych se to musela naučit jeden den já a pak teprve druhý den přistoupit k dítěti, uf.


Aktuální postavení planet
Aktuální
postavení planet
ukázat planety »
Lunární kalendář 2024
Lunární kalendář
Úplněk ve Štír Štíru
ukázat kalendář »