sebeúcta a sebeláska


01.06.2020 - 17:18
(Býk) Najdise.cz
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele Žihadlo, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====

sebeúcta a sebeláska
By mě zajímalo, jestli mezi těmito dvěmi pojmy vnímáte nějaké propojení a jaké? Jsou tyto dvě věci propojené nádoby, nebo existují zcela nezávisle na sobě?

Příspěvky v diskuzi

Stránka: 1 2
Řazení:
01.06.2020 - 21:33 | Filtr
(Kozoroh) Sosna zvlčelý
Já si myslím, že tyto dvě vlastnosti žijí si vedle sebe vlastním životem.
Někteří si sice myslí, že když získají sebeúctu, tak přijde i sebeláska, ale v reálu vidím spíše opak: Lidé s přehnanou (opravdu chorobnou) sebeúctou trpí nedostatkem sebelásky. Mezi tím nedávám rovnítko, nemusí to být pravidlem, ale takové případy skutečně znám. Dokonce si dávají ambiciózní cíle a myslí si, že jejich dosažením se budou moci i začít milovat. Nikdo je totiž nenaučil a sami na to zatím nepřišli, že tento druh lásky patří k těm bezpodmínečným. Naučit se milovat takového, jaký jsem a pak se snažit něčeho dosáhnout. A ne doufat, že až něčeho dosáhnu, přijde tím i důvod k sebelásce. Tito lidé si totiž sebelásku odpírají už v její vlastní podstatě. Proto nemohou být šťastní.

P.S.
Někdy se také přehnaná sebeúcta pojí s vyžadováním uznání (úcty) od druhých. Třeba workoholismus. Peklo pro dotyčného i okolí.
02.06.2020 - 07:04 | Filtr
(Ryby) thééé
Taky jsem nad tím přemýšlela, a viděla bych sebelásku jako hlavní skupinu, a sebeúcta , sebedůvěra a sebehodnota by mohla být podskupina...
Ale teď se mi zamotala hlava, kam patří teda sebevědomí :25: :61:
02.06.2020 - 07:56 | Filtr
(Ryby) thééé » Sosna zvlčelý
Nad tím workoholismem poslední dobou přemýšlím, a mám pocit, že víc, než uznání, tu člověka žene závislost na uspokojení, na adrenalinu..
Ale???
02.06.2020 - 08:15 | Filtr
(Panna) Mici Angóra
Podle mě to jde víceméně ruku v ruce, sebelásku chápu jako 1. level, sebeúcta je spíš nadstavba :17:
02.06.2020 - 10:33 | Filtr
(Beran) Al* » Mici Angóra
asi taky tak, když o tom teď přemýšlím .. někdy může být ta sebeláska i trochu mimo sebeúctu? :4: nevím .. a sebeúcta mi možná i splývá s hrdostí .. ale tu prostě člověk má asi první, o té nepřemýšlí .. kdežto sebelásku si musí tak trochu hýčkat a pěstovat, hlavně ji nepotlačovat
02.06.2020 - 14:48 | Filtr
(Blíženci) Lupi » thééé
A to je dobrý: přesně dle významu slova by to mělo být "vědom si sama sebe", na což vlastně nepotřebuješ ani sebelásku, ani sebeúctu :46:
03.06.2020 - 13:02 | Filtr
(Kozoroh) Sosna zvlčelý » thééé
I workoholici jsou různí. Já třeba znám takového, který je workoholikem pouze z toho důvodu, že si myslí, že všichni ostatní jsou neschopní. Podceňování druhých plus sebepřeceňování.
05.06.2020 - 06:00 | Filtr
(Kozoroh) kocour_mivik
Pro mne zdá se býti debata akademická,
neb život, spíše Osud mě sebelásky i sebeúcty
spolehlivě zbavil. Nahradil pohrdáním a destrukcí.
05.06.2020 - 10:13 | Filtr
(Ryby) MG34 » kocour_mivik
Konečně trochu teplého lidského slova v té plejádě frází za uctivou maskou ňoumy a slušňáka :5:

Píšeš "pohrdání" jako opak "úcty", ale oproti lásce stavíš "destrukci" a ne "nenávist" - to je zajímavé, asi hlavně pro tebe.

Jinak k tématu - obecně "úcta" je totálně prázdné slovo, z absolutního pohledu bezobsažný konstrukt, označuje nějakou iluzorní moralizující interakci (vázanou na nějakou "morálku", která je iluzorní - tedy proto je iluzorní i "úcta"), protože jedno a to stejné jednání lze velmi snadno popsat jako úctu i jako pohrdání. A skoro bych si troufal tvrdit, že to platí vždy. Příklad: nechám někoho při závodě na posledních metrech schválně vyhrát tím, že závěr vypustím - je to úcta nebo pohrdání? :3:

A analogicky se to všechno dá pojmout s tou předponou "sebe-"
05.06.2020 - 11:34 | Filtr
(Býk) Najdise.cz » MG34
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele Žihadlo, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
Jo, v zásadě souhlasím.
Život a lidské společenství je plné konstruktů. Ale některé i fungují. Jak vidíš tak i sebe - úcta dokáže lidi velmi výrazně ovlivňovat. Tak proč se nad nimi nezamýšlet?
05.06.2020 - 12:09 | Filtr
(Ryby) MG34 » Žihadlo
Neuznávám placebo. Resp. to pomocné cosi, které nahradí skutečný lék. Pokud "placebo" (tedy i nějaký jiný bezobsažný konstrukt jako sebe-úcta) "funguje", pak může stejně dobře zafungovat i "nic" - a k tomu je lepší směřovat než k falešnému fetiši (látce, ze které je vyrobeno placebo nebo "úcta").

Jinak úcta řekl bych vyžaduje nějaký čin, bez něj to není definované. Není to jenom vztah, ale musí tam být něco, čím se ten vztah navenek vyjádří - takže je to vnější projev vztahu. Oproti tomu láska je jenom ta relace/vztah, žádné činy k ní nejsou potřeba - vůbec žádné. A v případě sebe- jsou ty vztahy/relace unární, jinak je to totéž.
05.06.2020 - 12:21 | Filtr
(Ryby) MG34 » MG34
Ještě bych asi doplnil, že pokud úctu přirovnám k placebu, tak lásku asi ke skutečnému léku.

A úcta (tím, že je to pouze ten vnější projev) má tu nepřijemnou vlastnost, že je možné ji vyjádřit třeba i někomu, kým ve skutečnosti pohrdám (a klidně i opačně).
05.06.2020 - 12:23 | Filtr
(Býk) Najdise.cz » MG34
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele Žihadlo, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
Každý má možnost výběru. Ty ne, ale někdo jiný po placebu sáhne. A přesně tak, jak ty to neuznáváš, tak jiný jo. Ale o to mi v této diskuzi vůbec nešlo. Nemá být hodnotící a tvrdit, že něco je lepší než druhé. To ať si každý myslí za sebe. Zajímalo mne jen vnímání toho vztahu, jak jsem popsala. Z nějakého důvodu.
I tys to tu hezky popsal. Že k sebe - lásce netřeba činů. Jenže někteří si asi myslí, že s vybudováním sebeúcty přijde i sebeláska. Což dle mě je nefunkční, ale zajímaly mě zkušenosti (názory) druhých.
05.06.2020 - 12:31 | Filtr
(Býk) Najdise.cz » kocour_mivik
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele Žihadlo, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
A pomohlo ti to pohrdání a destrukce ke štěstí?
Já tě neznám, tak promiň, že pouze na základě tvého projevu na najdise (nejen v této diskuzi) v tobě opravdu nevidím šťastného člověka. Spíše rezignovaného. V tom případě však destrukce a pohrdání je jen východiskem z nouze, nikoli řešením. Znouzectnost.
05.06.2020 - 12:33 | Filtr
(Býk) Najdise.cz » Lupi
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele Žihadlo, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
:15:
Já někdy přemýšlím, jestli ta sebeúcta nám není spíše na škodu. V tom souhlasím s MG34. Že někteří na ní bazírují úplně zbytečně.
05.06.2020 - 12:37 | Filtr
(Býk) Najdise.cz » Al*
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele Žihadlo, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
Hrdost. To je taky pěkný pojem, který lidé často používají v nesprávných případech. Často by seděla spíše pýcha. Nebo i samolibost.
Oni ti skutečně hrdí se hrdostí moc neohánějí.
05.06.2020 - 12:39 | Filtr
(Býk) Najdise.cz » Korzárka
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele Žihadlo, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
A myslíš, že sebeláska přišla v souvislosti (příčina a důsledek) se sebeúctou? Nebo jen dříve a sebeláska nezávisle na ní? Protože to je vlastně to, co mě zajímá.
05.06.2020 - 14:36 | Filtr
(Blíženci) Lupi » Žihadlo
Doopravdická úcta/sebeúcta snad nemůže být na škodu? Když se to ovšem přežene, už to není sebe/úcta, ale pýcha. Jak se dnes hezky česky říká - přebujelé ego :4: Ale ta stará pýcha se mi líbí víc, už ten zvuk je takovej přefouknutej.
05.06.2020 - 14:38 | Filtr
(Blíženci) Lupi » kocour_mivik
Koukej si to s ním pěkně vyříkat, s osudem jedním. Mně taky zbavil (ačkoli já vím přesně, kdo a co bylo tím osudem) a napravit se to dá.
05.06.2020 - 19:15 | Filtr
(Váhy) Buddha/2
Víš, já to vnímám oboje jako bezobsažné pojmy. Obsah jim dodáváme my - a je to i vidět, protože to každý vyjadřuje maličko, nebo i hodně :4: jinak.
Sebeúcta mi přijde jako poplácávání si na vlastní rameno :4:. I když na druhou stranu chápu, že někomu, kdo je od toho momentálně nejdál, jde trochu sebeúcty doporučit :5:. Se sebeláskou podobně :5: (narcisům nedoporučovat :4:)
05.06.2020 - 19:29 | Filtr
(Hadoken) Hustokrutě obscénní Morti
Sebelasku bych vnimala jako vyssi level sebeucty...po pulminutovem zamysleni :61:
Tyhle pojmy moc nepouzivam :21:
05.06.2020 - 19:37 | Filtr
(Váhy) Buddha/2 » Hustokrutě obscénní Morti
No to by mě zajímalo, k čemu bys došla po 5 min. zamyšlení :61:
05.06.2020 - 19:53 | Filtr
(Býk) player
Zkusil jsem si to nahodit na své známé. A zjistil jsem při tom , že to nemusí souviset. Nebo-li , mám přátele , kteří se milují navzdory tomu , že se rozhodně moc v úctě nemaj a naopak , spoustu těch , kteří se vnitřně nesnášej , ale na druhou stranu se druhým dávaj za příklad. Takže jablka a hrušky.
05.06.2020 - 20:02 | Filtr
(Váhy) Buddha/2 » Sosna zvlčelý
Jsou rodiče, kteří své děti nemilují bezpodmínečně, ale "jen když" - za odměnu (často dědičný model). Když dítě nevyhoví/nestačí vyhovět nárokům, vznikne mindrák nedostatečnosti. Dítě se pak v dospělosti snaží dokazovat druhým i sobě svou výkonnost. Takhle vznikají např. šéfové, kteří vyžadují pracovní nasazení 120% a sami jsou v práci do večera. S podřízenými nemají soucit (sami ho nepoznali) a ani uznání.

Takže přehnaná sebeúcta je vlastně převlečený mindrák. Klidně se může projevovat i tak, že dotyčný je patřičně hrdý na svoje vzdělání a proto vyžaduje oslovování titulem (tragikomické postavičky :4:)
05.06.2020 - 20:23 | Filtr
(Beran) nutelina » Buddha/2
Díky oboum za příspěvky.
Příspěvky: 1-25 26-37
« předchozí  další » »|
Aktuální postavení planet
Aktuální
postavení planet
ukázat planety »
Lunární kalendář 2024
Lunární kalendář
Luna ve Střelec Střelci
ukázat kalendář »