Saturn dům 7, jupiter dům1 a vládce horoskopu.


05.10.2019 - 23:48
(Kozoroh) Bosch
Saturn dům 7, jupiter dům1 a vládce horoskopu.
A jak si vyložit jejich vzájemný vztah.
Z hlediska Jungovy psychologie je oblast desc oblastí vztahovosti, pokud se saturn nalézá na desc, je to pozice která jej činí obzvláště citlivým vůči okolí.
Taková osoba může vyhledávat autority které jí jak se domnívá můžou něco poučného sdělit.
Znamená to ale rovněž pozici z hlediska osobních ambicí velmi slabou. Subjektu podlamuje kolena a učí jej že prvním přikázáním je sloužit druhým.
Oproti jupiteru v domu 1 který svojí expanzí až nadneseností působí až opačným dojmem, zvýrazňuje až přehnaně obsahy osobního jáství které nebyly zjemněny.
V případě že se v horoskopu nachází oba prvky současně a není žádná jiná dominantní palneta která by hrála roli vládce horoskopu je otazné co lze považovat za vládce.
Domnívám se že v takovém případě je vládce ten, koho subjekt zvolí jako ukazatele jeho osobních preferencí. A tady..babo raď. :25: :4:

Příspěvky v diskuzi

Řazení:
06.10.2019 - 12:50 | Filtr
(Býk) Najdise.cz
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele Verona1, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
ahoi
v tradični Astrologii jsem se dočetla že v druhé polovine života může nastat
Věrné manželsvi, ne snad hodne vesele,
als muss se divat na vládce, sedmeho domu
06.10.2019 - 14:02 | Filtr
(Rak) aktigram
Viem, že sa hovorí že môžu byť aj 2 vládcovia
06.10.2019 - 16:23 | Filtr
(Kozoroh) Bosch » Verona1
Za vládce horoskopu se považuje ta planeta, která vládne ve znamení kde se nachází asc.
Není to však jediný koncept a existují nejméně dva další.
Moje úvaha vedla k tomu že považovat asc jako nejdominantnější oblast horoskopu může být zavádějící.
Subjekt může stejnětak nalézt svou "sílu" v v tom co dělá pro druhé, anebo s druhými. Takové prvky pak třeba hledat spíše v oblasti desc.
Je to dilema mezi tím co je více určující, věci zjevné, okázalé, anebo spíše skryté, využívající sílu své osobnosti jemnějším, rozprostřenějším způsobem, více z pozice "my", než "já".
Kde je pak ta dominanta, spíše v intenzitě anebo v kvalitě. A tam leží podle mně i vládce horoskopu. Někdy je asi i životním úkolem svého vládce "překonat". Převést, transformovat jeho úlohu.
Třeba u tebe bych ale jasně čekal pluto.
06.10.2019 - 16:25 | Filtr
(Kozoroh) Bosch » aktigram
Jedna z těch dvou planet pak bude vždy lépe vyjadřovat způsob vlastního sebeobjevování, sebevyjádření. A to nemusí vždy souviset s asc jako počátkem individuace, neboť tento osobnostní rozvoj se může konat i na jiné, tedy širší úrovni.
06.10.2019 - 17:17 | Filtr
(Blíženci) CapRising
Tak, ak to dobre chápem, tak sa pýtaš na vzťah Jupiter - Saturn, význam vládcu horoskopu a Saturn na desc. a celkovo otázku hierarchie. Otázkou je tiež, aký špeciálny význam podľa teba má vládca horoskopu.
Ak je Saturn v konjunkcii s DESC, ale v 6. dome, vykladala by som ho v dome 6. a nie ako Saturn v dome 7. V tomto prípade, je ASC strelec s Jupiterom v 1. dome, tiež v strelcovi, DESC v blížencoch, Saturn ešte asi tiež v blížencoch, v dome 6.
Otázka hierarchie, na to je mnoho názorov, ja môžem zdieľať len môj, ako som sa to učila ja, a celkom to podľa môjho skromného názoru - a pozorovaní, sedí. Astrológ, podľa ktorého som sa učila ja, to má od Rudhyara. Podľa neho (D.R.), keď sa má človek narodiť, Saturn vytvorí hranice, oddelí JA od nie JA. Saturn vytvára hranice a štruktúru vedomia, preto znamenie a dom, v ktorom sa Saturn nachádza, je extrémne dôležitý - vedomie človeka je utvárané podľa týchto archetypov, sú to akoby základy vedomia. Všetky ostatné planéty od Jupitera až po Merkúr, stoja na týchto základoch, sú ovplyvnené Saturnom a pracujú akoby v jeho uniforme. Teda človek môže mať X vecí v levovi alebo 5. dome, ale ak je Saturn v Panne alebo 6. dome, človeku bude vždy vlastná určitá pokora a snaha 6. domu pokoriť ego. Naopak, môže byť plný 6. dom, ale ak je Saturn v baranovi, človek sa bude vždy presadzovať a s tou pokorou to až tak preháňať nebude.
Podľa D. R. Jupiter a Saturn sú dvaja veľkí vesmírni bratia, ktorých význam sa nemá posudzovať oddelene. Kde Saturn obmedzuje, Jupiter kompenzuje.
V tomto prípade, ak to dobre vnímam, je Saturn v 6. dome v blížencoch.
Píšeš, že pozícia Saturnu je zlá z hľadiska osobných ambícií. Ale na koľko sú osobné ambície pre človeka so Saturnom v 6. dome dôležité? Ja by som to videla tak, že dôležitejšia je práve služba ostatným (Panna).
Naproti tomu Jupiter v 1. dome v strelcovi je niečo ako protiváha, kompenzácia. Jupiter v 1. dome sa dá podľa mňa prirovnať ku konjunkcii Jupiter+Mars, 1. dom je vo veľkej miere otázka inštinktu.
Saturn - Jupiter ako dvojica ukazujú v určitej miere na schopnosť človeka začleniť sa do spoločnosti, ako človek prijíma názory spoločnosti (Saturn) a konfrontuje ich so svojimi názormi a postojmi (Jupiter) a ako to ovplyvňuje aj jeho možnosti obživy.
V tomto prípade padli, ak to dobre chápem, na os strelec - blíženec, čiže bude tu v hre aj otázka, ako si človek utvára názory. To silné analytické (blíženec, panna), sa stretáva s intuitívnym - Jupiter v strelcovi v 1. dome.
Ja by som ešte z tohto pohľadu pozrela, kde je Merkúr, čo je na hrote 9. domu a 10. domu, atď.
Vládcom horoskopu je Jupiter, aký to má praktický význam pre výklad, k tomu sa neviem vyjadriť. Či sa subjekt identifikuje viac s tým Jupiterským alebo Saturnovským, to môže byť rôzne v rozličných obdobiach života.
06.10.2019 - 17:23 | Filtr
(Blíženci) CapRising » Bosch
No vychádzaš tu z toho, že ASC je najdominantnejšia oblasť horoskopu, ale podľa koho?
ASC má svoj význam, ako všetko ostatné.
06.10.2019 - 18:20 | Filtr
(Kozoroh) Bosch » CapRising
Já tu klasickou koncepci o vládci znamení asc jako vládci horoskopu neobhajuji.
06.10.2019 - 18:29 | Filtr
(Býk) Najdise.cz » Bosch
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele Verona1, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
ok, Pluto urcite taky ale spíše je u mě, Uranus a Mars, změny vždy velmi rychlé a je jich stále hodě.
nehledě na to že žiji v cizině.
:1:
06.10.2019 - 18:37 | Filtr
(Kozoroh) Bosch » CapRising
K jednotlivým případům.
Myslím že nepíšu že pozice saturnu je zlá s ohledem na osobní ambice.
Myslím že je tomu právě naopak. Saturn a ambice jdou ruku v ruce.
Otázkou je jak se budou právě projevovat v oblasti desc.
K saturnu v beranu, myslím si že se může projevovat právě vyhroceně v oblasti pokory, kterou může zdůrazňovat nepřiměřeným způsobem, neboť bude vnímat že jí není dávána dostatečná pozornost.
To celé o čem píšu je právě ta úvaha o tom co a k čemu je vládce horoskopu a jak jej vnímat. Na uvedených příkladech jup dům 1 a sat dům 7.
Myslím si že ten tradiční model braní v úvahu vládce asc může být zavádějící, protože subjekt se může vyvíjet podle jiného schématu dle jeho zralosti, a(minimálně) za další můžou být v horoskopu prvky které jsou v životě subjektu významnější i když nezastávají například z tradiční pozice síly planet nejvýraznější postavení.
Proto vládce horoskopu může být například i poškozená planeta.
To je pak otázkou jemného psychologického rozboru chování subjektu a někdy věc i dost problematická. Můžou zde působit protichůdné vlivy které ukazují právě na nutnost individuální práce s majitelem nativity.
06.10.2019 - 18:39 | Filtr
(Kozoroh) Bosch » Verona1
Považuješ za vládce svého horoskopu uran s marsem?
Asi je tohle spíše záležitost na individuální rozbor mimo diskusi, otázkou je zda cizina z důvodů partnerství rodiny manželství anebo je v tom i společenské dosažení coby oblast 10 domu MC kde "sedí" pluto. Je nékdy těžké zaobírat se tím co je spouštěčem změn vedoucích k životnim rozhodnutím. Často se nedá jedno od druhého oddělit, a pokud se tak stane a povede se aby to člověk opět hezky zpátky složil. To se někdy povede až věkem, zkušenostmi.
06.10.2019 - 18:45 | Filtr
(Býk) Najdise.cz » Bosch
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele Verona1, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
význam Pluta tag neznám, ale kvůli těm
častym a rychlim změnám, má Uranus
učitou roli
06.10.2019 - 18:47 | Filtr
(Kozoroh) Bosch » Verona1
Ano ale to je jen ta vnější stránka ty změny. Složitější je hledat ten motiv.
06.10.2019 - 19:02 | Filtr
(Býk) Najdise.cz » Bosch
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele Verona1, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
motivace leží v tom co stale v živitě hledam, nebo vlastne všichni lide,
Stabilität, láska, a tak dále, jestli je na to ale ten hledajici zralí aby si to udržel, to je zase jine Thema
06.10.2019 - 19:45 | Filtr
(Rak) aktigram » Bosch
Nie, ja si myslím že určitý čas to bude jedna a potom to preberie Saturn, ten patrí k zrelejšiemu veku.
06.10.2019 - 20:02 | Filtr
(Střelec) verka96
Ahoj, chtěla bych přispět jen trochu z nějakého komplexního hlediska. Jupiter + Saturn a Ascendent + descendent. Obě tyto varianty v horoskopu představují protipóly, Jupiter rozšiřuje, Saturn omezuje. Ascendent představuje Já a jak se prosazuji, Descendent Ty a jaké jsou vztahy k druhým obecně. Tady je pěkně vidět, že si do života přitahuje pravý opak sebe.
Co kdybychom obě varianty spojily a fungovaly oba protipóly a člověk jednou je „jupiterovský“ a podruhé vážný a „saturnský“. Mohou oba vládci fungovat, protože člověk jako osobnost má v sobě mnoho podob, je takový určitý mix několika možností. A tyto dvě varianty mohou být nejviditelnější. Záleží však na celém horoskopu jako celku. No, a kdybychom do hloubky se zamýšleli, která varianta převládá, tak s ohledem na celý horoskop… Třeba by pomohly uzly, odkud kam člověk v životě směřuje, kde má najít rovnováhu. :63:
06.10.2019 - 20:13 | Filtr
(Kozoroh) Bosch » verka96
Přesně to samé si myslím. Pomohly by uzly k lepší analýze odkud kam člověk v životě směruje. :15: :1:
Někdy to trvá déle než to člověk zjistí.
06.10.2019 - 20:15 | Filtr
(Beran) Al* » CapRising
To je hezky popsané .. instinkt a řád .. a to o té kompenzaci ..
Ještě bych asi dodala něco o hodnotách, protože ty jsou jiné v 7.dome podle charakteru jeho znamení a v prvním domě. A bohužel ne vždy člověk dá na pocity a instinkt a hlavně aby rozlišil, co je pro něj opravdu důležité.
06.10.2019 - 20:30 | Filtr
(Střelec) verka96 » Bosch
Děkuji.. :78:
06.10.2019 - 21:22 | Filtr
(Blíženci) CapRising » Bosch
Tak som trocha popletená, v nadpise máš Saturn dom 6. ...
"To celé o čem píšu je právě ta úvaha o tom co a k čemu je vládce horoskopu a jak jej vnímat."
Tak to ja neviem, poviem pravdu, že vládcu horoskopu až tak nevnímam.
Vybrať hocičo z celku, hoci hneď aj dve veci JUP+SAT - posunie sa to do veľmi hypotetickej roviny.
"Myslím si že ten tradiční model braní v úvahu vládce asc může být zavádějící..." - súhlasím.
"Proto vládce horoskopu může být například i poškozená planeta." - ja si dovolím kacírsku myšlienku, poškodené planéty nepoznám.
"Můžou zde působit protichůdné vlivy které ukazují právě na nutnost individuální práce s majitelem nativity." - no tak mať majiteľa nativity a dostať od neho spätnú väzbu a pozorovať ho, to je naj.
Brala som tvoju otázku ako otázku hierarchie, že kto, kde s čím začne (podľa mňa na to je mnoho názorov, a každý by asi prisahal na ten svoj spôsob, pre mnohých je to Slnko, Luna, Asc). Asi si každý nájde niečo, čo mu dáva dobré výsledky.
Ja sa priznám, že horoskop vykladám úplne podľa inej hierarchie - Pluto, JU, vládca JU (dom, znamenie, aspekty) a sedelo mi to vždy (ako riťka na šerbeľ).
06.10.2019 - 22:25 | Filtr
(Kozoroh) Bosch » CapRising
Jj sory tam se stala chyba sat mel byt desc potazmo dum 7.
Ano vladce horoskopu je jen takovy koncept pro neco co se snazim identifikovat.
Z hypoteticke roviny jsem se to snazil vyvest prave tim konkretnim prikladem. Je to jen modelovy pripad.
Ano i "poskozena planeta" je neco s cim se da zachazet jak rikas, "nepoznam".., pak pro tento jev existuje jen jine nazvoslovi. Nechci se zde poustet do rozdilu mezi humanisty a helenisty.
Ano najdou se i zde konkretni pripady teto aplikace. Je to na nich.
Ja jsem rad kdyz nekdo napise svoje vnimani a vidim ze se svoji uvahou nejsem mozna uplne vedle.
Snazim se zde zakomponovat do uvahy o vladci dle tradice, tedy dominantni vyznam asc, junguv model vztazeny na asc/desc, osobitost/vztahovost.
V tomto svete chce byt (skoro)kazdy sefem uspesnym prosazovat sebe a ja stavet na prvni misto v zebricku hodnot.
A mozna ze i od takovych modelu se odviji chapani "duleziteho" v astrologii. Staveni bodu maximalni osobitosti (asc) na 1.misto v posuzovani toho co vladne nativite. Mozna je na case zacit hovorit i o jinych hodnotach nez potrebe uplatneni sveho osobniho "ja". Teda snad a alespon v omezenem meritku.
V tomto smyslu pak je asi dobre model vladce vnimat mnohovrstevneji nez jen jednovetou definici. Asi se neda dost dobre "spocitat".
07.10.2019 - 08:26 | Filtr
(Rak) aktigram » Bosch
ked si už dal taký príklad tak ja som na tom naozaj podobne len na ASC stojí Luna a na Dsc stojí Venuša v Panne. V minulom storočí veru v knihách to nebolo až tak super postavenie a tak som svoju Venušu nejako potlačila, ked sa už tak zle postavila. Aj k tomuto postaveniu som musela dozrieť a prijať ju.
07.10.2019 - 11:16 | Filtr
(Kozoroh) Bosch » aktigram
Myslím že pro takové postavení venuše je obzvláště důležité najít někoho kdo dokáže její vklady ohodnotit.


Aktuální postavení planet
Aktuální
postavení planet
ukázat planety »
Lunární kalendář 2024
Lunární kalendář
Luna ve Štír Štíru
ukázat kalendář »