Láska s velkým L


01.11.2016 - 15:00
(Rak) dan162
Láska s velkým L
Dovolil jsem si sesumírovat, co se mi tady v diskuzích sečetlo, co mi došlo, měl jsem tu potřebu. Nečiním si nárok na Pravdu, jsou to jen mé názory, aktuální pohledy.

Láska s velkým L je Láska k sobě a tím k celému světu, vzniklá přirozeně uvnitř čistého, vyčištěného, žitého Já. Vzniká sama u lidí, kteří odstranili všechny své bariéry v sobě - brzdící naučené emoce, alespoň si to myslím. V tomto stavu ale není mnoho lidí, zvláště mužů, většina je buď na cestě tímto směrem (očistec), nebo na něj dávno rezignovali a topí se v pekle mezi vlastníma ušima.

Povědomí o tom, co Láska je zač ale má snad každý, protože se setkal s přívlastkovými láskami, neúplnými formami. Zištná láska je láska ne k člověku, ale k penězům, majetku, Strýček Skrblík, zlatokopky. Jakmile je majitel chudý, láska mizí. Samozřejmě existuje i žádná láska, lhostejnost, tak ničivá pro děti, které se jakkoliv ohnou, aby si ji zasloužily (a nerespektování sebe vydrží třeba nafurt). Platonická láska ještě není láska k člověku, ale k představě člověka, jak ho milující vnímá, a jde o jednostrannou zamilovanost. Ten druhý třeba o tom ani neví, může být silná, jak tu někdo napsal, tak krásné utrpení. Rytířská láska (jediná společensky přípustná od níže postaveného rytíře k urozenější dámě), nebo moderněji romantická láska, kdy muž své srdce věnuje dámě a obdivuje jí. Sám na své srdce kašle a hltá střípky přízně paní jeho srdce, které k ní zašantročil. Nechci urazit křesťany, ale láska k Bohu mi také sem zapadá - Kristus za nás vykonal oběť nejvyšší a my mu jsme vděčni, cítíme k němu lásku. Vděčnost mi překáží, ale je to můj osobní pocit. Partnerská láska je už oboustranná, oba partneři obdivují to, co sami nemají, je to náklonnost v míře vlastní prázdnoty a častá situace v partnerských vztazích - člověk nechce být sám a tak dostává dočasného, stejně postiženého spolupoutníka na cestě. Partnerský vztah je potřeba, dva milenci do sebe zaklesnutí si jsou vzájemnou oporou (sami o sobě by spadli, potřebují se). Zamilovanost je hezkým povzbuzením, ale ne konečnou stanicí, ostatně za čas zmizí a buď se promění na Lásku a nebo ne. Partneři mají vše společné, dohromady součtem dvou já tvoří jedno My, kde chybějící nebo zamčené části se neprojevují. Vnímám také Lásku částečnou, kdy člověk už podstatný kus sebe poznal, vyčistil, přijal jak to je a září kolem sebe jako poloslunce. Na okolí působí dvojznačně - rozdává to hezké ze sebe a současně zápasí se zbylými problémy v sobě. Čím méně toho zbývá k opravě, tím obtížněji se problémy hledají. Čím více toho zbývá, tím snadněji se dělají první kroky. Sám sobě se takový člověk líbí, má sebe rád jaký je, je to pocit, ne rozhodnutí. Ta již hotová část se obtiskuje do světa například tvorbou, uměním. Začíná se rozlišovat co je moje a co tvoje - co vzniká z příčin u každého samostatně. Například nadávka je svědectvím o stavu mluvčího, nic o objektu jeho zájmu. Žena i muž vyklouzávají ze společenských stereotypů, žena nevaří pro muže jestliže to nedělá ráda a muž není instalatér, když ho to nebaví a neočekávají ani už od druhého, že bude dělat, co ho nebaví. V něčem ale stále vládnou bloky v sobě, vzniká nějaké dusno, úlety, slzy, potlačování, nucení, nepřirozenost, stín Slunce.

Člověk, který zažívá Lásku už tím Sluncem je. Působí tak na ostatní, rozdává teplo kolem sebe pro ty, kterým je zima, nemůže jinak. Zná sebe jaký je, miluje sebe, je zcela sám sebou. Nevadí mu být sám, protože to není osamění. Partnera hledá podobného, ne už doplňkového, protože se nekácí, stojí pevně. Plno pojmů v Lásce ztrácí obsah. Ve včerejší diskuzi mi došlo, že uvnitř takového člověka například mizí různé duality, jako je dobro/zlo. Slunce podle mého není dobro, protože neexistuje k němu protikladné zlo, řeči o :21: vynechme. Zlo vychází z té části člověka, která není zasažena Láskou, je to bolest vykřičená do okolí. Lidé, kteří zlo šíří, jsou vesměs lidé nešťastní, nespokojení, frustrovaní, obtiskávají sebe do okolí. Mizí asi i vděčnost, dávání není dar, ale existence, sám život, potřeby zalíbit se, zasloužit, možná mizí strach, naděje, očekávání... Nejsem v téhle fázi, je to jen má představa, neumím to popsat jako pocit. Nemusí žít s partnerem, je otevřený a nic ho nezraňuje, intimita je spíš volba druhého, jak hodně snese se přiblížit, Slunce je horké. Respektování vlastních potřeb je na čelním místě - a není to sobectví, protože součástí je i respektování potřeb druhých (nikdy ale na svůj úkor). Asi by se mělo už dále nezhoršovat zdraví, ale zatím nevěřím na schopnost uzdravování Lazarů.

Nejlepší předpoklady k posunu k Lásce nemá kupodivu biblický chudý. Spíš ten, kdo má hodně napěťových aspektů v rodném horoskopu, které ho nutí celoživotně na sobě pracovat, pak ten kdo zažívá těžké tranzity a obecně jsou dobrým školitelem těžké životní situace.

Vztahy jsou zcela závislé na tom, v jaké fázi cesty k Lásce jsme. V počáteční fázi platí "Kdo má málo, bude mu vzato i to málo" protože život je pro něj džungle s právem silnějšího, chytřejšího, svět kořisti a lovce, pak "protivy se přitahují" kde bezpečí vzniká silným My a pak "vrána k vráně sedá" kde pojítkem je to krásné, klidně s mnoha lidmi, s každým něco jiného.

Stránka: 1 2
Řazení:
01.11.2016 - 18:33 | Filtr
(Býk) Najdise.cz
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele Hastrman, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
fakt moc dlouhý
01.11.2016 - 19:19 | Filtr
(Rak) dan162 » Hastrman
Souhlas. Kdyby to psal někdo jiný, asi bych to nedočetl. :61: Pro mne to smysl mělo, utřídil jsem si guláš v hlavě.
01.11.2016 - 20:04 | Filtr
(Kozoroh) Sosna zvlčelý » Hastrman
Dlouhé? Pro toho, kdo nedočetl možná dlouhé... A mne to potěšilo. Popravdě mi to neřeklo moc nového, nějak toto v sobě už nějaký čas vím, ale tím netvrdím, že tak umím pořád žít, to ještě ne. Takže klidně by to mohlo být i delší, delší potěšení...
Díky, Dane. :15:
01.11.2016 - 20:16 | Filtr
(Býk) Najdise.cz
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele Pietra di Luna, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
Krásný, díky :1:

Jenom bych si dovolila něco k vděčnosti - z vlastní zkušenosti vím, že z vděčnosti se může vyvinout platonická láska.

Líbí se mi to, jak jsi pojal člověka, který zařívá Lásku - hledá partnera podobného, ne doplňkového. plus dávání není dar, ale existence :15: akorát mě tu napadá, že ve chvíli, kdy někdo něco dává, tak automaticky v naší společnosti získává vyšší symbolický status, jakoby moc nad tím druhým - jak si to vysvětlí většina lidí.
01.11.2016 - 20:41 | Filtr
(Rak) dan162 » Pietra di Luna
Rádo se stalo.

S tím dáváním a vyšším statusem to je možná tím, že nejde (z hlediska člověka jen se špetkou Lásky v sobě) o dar, ale o jím pociťovaný závazek, kdy obdarovaný má pocit dluhu. Například nemůže dar vzít a zahodit do Vltavy, protože by porušil svůj závazek k dárci. Kdo má Lásky v sobě víc, tak bere dar jako dar. A když obdarovaný ho hodí do Vltavy, tak vím, že je tak spokojenější, fajn. V celé společnosti se pak normálním stane ten princip, který zastává většina lidí.
01.11.2016 - 22:43 | Filtr
(Panna) Arezet
:15: :74: :27: pěkné počteníčko tohle mi poslední dobou taky běhalo v hlavě.. :1:
02.11.2016 - 06:32 | Filtr
(Blíženci) movvin
Taky jsem si prvně řekla, že je to moc dlouhý, že to nejspíš nedočtu do konce.... opak je pravdou přečetla jsem to celý a musím uznat, že jsi to hezky shrnul :1: Jen dvě věci mi tam trochu rozvibrovaly radar. Jedna z nich je to slunce .... bez vody, ochlazení větru a odrazení se od země by bylo jen spalující koulí :27: Takže pozor na přílišnou zářivou lásku.
02.11.2016 - 07:18 | Filtr
(Beran) Mí_lka
Moc pěkně popsáno :30: :15: Pro toho, kdo lásku takto nevnímá se může zdát dlouhé.
02.11.2016 - 09:28 | Filtr
(Štír) Nabi*
Hezky napsáno. Už jsem se za roky na najdise sice vykecala :4: ale tady se mi chce reagovat.
"... je to jen má představa, neumím to popsat jako pocit. Nemusí žít s partnerem, je otevřený a nic ho nezraňuje, intimita je spíš volba druhého, jak hodně snese se přiblížit, Slunce je horké. Respektování vlastních potřeb je na čelním místě - a není to sobectví, protože součástí je i respektování potřeb druhých (nikdy ale na svůj úkor)..."
Přesně to, co v poslední době řeším. To ve mě zarezonovalo.
I třeba samotná věta "Kdo má málo, bude mu vzato i to málo" je námět k pozorování a sebereflexi, protože kdy "Chtít víc" je ještě žádoucí a kdy je to už projev největší nepokory...? Toť otázka...
02.11.2016 - 11:19 | Filtr
(Býk) player
No vida. Přčetl sis pár diskusí na strowebu a je z tebe OSHOVEC.

Fejeton jak vix.

Jen tam teda chybějí ještě Láska k pivu (vínu) a grilovanýmu kolenu. Ta je stejně jako láska k vlasti a k penězům taková nepokrytecká , zpravidla vydrží celý život.
02.11.2016 - 11:24 | Filtr
(Býk) player » Arezet
Doporučuju:

OSHO - Láska-samota-svoboda (koán vztahů). To je bible lásky.
02.11.2016 - 11:53 | Filtr
(Býk) Najdise.cz
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele evanda22, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
Mňa napadol ako výborný príklad lásky s veľkým L film, ktorý šiel nedávno v telke "Bond of silence" (Puto mlčania) http://www.csfd.cz/film/…

v skratke...partia mladých sa opije na silvestra v dome a sused ich príde upozorniť aby nerobili bordel a oni ho zmárujú tak že umrie. Konkrétne ranu smrti mu zasadí jeden z nich (opitý a nadrogovaný) a až postupne si spomenie čo vlastne urobil. pointa filmu je láska ako vyšitá: manželka mu odpustí a skončí to tak že spolu jazdia po amerike a spoločne /vrah a obeť/ chalanisko čo zabil a manželka obete/ učia deti a mládež čo všetko môžu spôsobiť drogy a alkohol. treba vidieť.

láska=odpustenie absolútna láska ku každému človeku nielen k tomu nášmu partnerovi. inak si myslím že partnera si nevyberáme rovnakého ale takého ktorý nás čosi dôležité naučí. práveže si myslím že partneri by mali byť iní, aby sa vzájomne dopĺňali.
"Kto má málo, bude mu vzaté i to málo"...áno ale len v tom prípade že ten človek je jednoducho stále nespokojný že má málo. keby ten človek mal málo a je s tým spokojný, prijme to a nebojuje s tým tak až vtedy mu môže byť pridané.
02.11.2016 - 12:09 | Filtr
(Ryby) MG34
Tady ty slova Láska a Pravda s velkýma písmenama a v podobných významech - už jsem to někde viděl - nechodils na tom lide.cz do jisté místnosti k uživatelce sarah.cs ? :4:
02.11.2016 - 14:53 | Filtr
(Rak) dan162 » Buddha/2
Nevyjadřuješ ? Škoda, byly by z toho dvě jasné věty :61:
02.11.2016 - 14:54 | Filtr
(Váhy) Buddha/2 » dan162
Prosím Tě smázni ten můj výšplecht :4:. Slibuju že už se budu držet zpátky :6:
02.11.2016 - 15:06 | Filtr
(Rak) dan162 » Buddha/2
Smaž si sám co uznáš za vhodné, já nechci mazat. A nedrž se zpátky, mám rád jasnou stručnost, učím se jí a moc mi to nejde. :4:
02.11.2016 - 15:09 | Filtr
(Rak) dan162 » MG34
Nechodil. Ad velká písmena - nevím jak jinak v příspěvcích odlišit objektivní nebo skupinovou Pravdu od subjektivní pravdy. A Lásku od všech částečných lásek.
02.11.2016 - 15:13 | Filtr
(Váhy) Buddha/2 » dan162
Tak víš co. Kdo ví o čem je řeč, tomu stačí dvě věty. Horší je to s tím, kdo neví a musíš to nějak vysvětlovat, pak z toho může být elaborát jak :40: :4:
02.11.2016 - 15:21 | Filtr
(Rak) dan162 » evanda22
Hodně lidí, kteří nejsou sami sebou, žijí ve společenské džungli, včetně politické, mezi sebou intrikují, podvádí se, kradou si, lžou a nezastavuje se to ani před nejchudšími. I bezdomovci se okrádají. Kdo nekrade okrádá rodinu. A holka, třeba hodná, ale příliš sebeobětavá, nežila sama sebou, zoufalá po rozvodu, hafo splátek, tak k ní přijde frajer a pošle jí ještě do větší chudoby, sebere jí i to málo. Ve vztazích na téhle úrovni to tak chodí.

Doplňující se partneři jsou tam, kde ten doplněk oba potřebují - protože něco nemají, chybí jim, nenaučili se, mají něco zanedbaného, nevyřešeného, rozbitého v sobě. Ano, ten druhý je příležitost se to naučit a někdy se to i povede. Ale jakmile se to naučí, tak už potřeba doplňku mizí.

Třetí skupina vztahů hledá podobnost, souznění, akord - není už třeba doplňku.

Mám to takto odpozorované. S tím, že člověka z příslušné skupiny lze získat za partnera jen tehdy, když do té skupiny patřím.
02.11.2016 - 15:26 | Filtr
(Rak) dan162 » Buddha/2
Jo. Kdo ví, tak tím žije. Kdo neví, tak tam směřuje. A kdo nesměřuje a neví, i tak může svým srdcem pocitově najít cestu sám. A komu nejde ani to, sáhne po racionálním písmenkovém elaborátu. A na ostatní jsou i písmenka krátká :-)
02.11.2016 - 15:34 | Filtr
(Býk) Najdise.cz » dan162
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele evanda22, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
no to je jasné že sme v tejto rozmanitej spoločnosti rozmanití. my ale nevieme prečo sa im deje čo sa im deje a ani netušíme ako ich to pozitívne či negatívne nakoniec ovplyvní a k akému pochopeniu a skúsenostiam nakoniec títo ľudia dospejú, nakoľko ich to posilní alebo oslabí. vidíme to všetko len z nášho vlastného pohľadu a ten môže a nemusí byť v súlade s realitou týchto ľudí. preto je asi vhodnejšie nehodnotiť a nesúdiť iných ale skôr hodnotiť tie svoje zážitky a skúsenosti lebo tie vidíme subjektívne ale zároveň práve ten náš život za istých podmienok môžeme vidieť s odstupom a prehodnocovať svoje vlastné vzťahy.
áno keď už nás partner naučí to čo má a niet tam akoby vývoja vpred tak väčšinou to ten osud zariadi tak že nám do života pošle zas niekoho iného, možno aj iného partnera.
všetci asi svojím spôsobom hľadáme a máme potrebu súznenia s kolektívom/jedincom a je jasné že v skupine, kde sa cítime súčasťou si nájdeme aj toho partnera/ prípadne partnerku kamoša/kamošku. to však automaticky nevymaže tie ďalšie skupiny ľudí ktorí majú možno iné názory a sú na inej vlne...ale to nám predsa nebráni ich milovať rovnako ako tú našu skupinu v ktorej sa cítime na jednej vlne. ono je ľahké milovať toho, kto nás akoby tľapká po pleci a súhlasí s nami a ťažké milovať toho, kto nás naopak provokuje, vyvoláva v nás emócie...ale aj ten "opačný" protipól je opäť len našou súčasťou a bez toho, že by sme prijali aj ostatných, byť protikladných ľudí bez odsudzovania...podľa mňa nie sme schopní precítiť tú veľkú absolútnu lásku s veľkým L. ovšem vždy je to len a len subjektívny pohľad. takže takto to vidím ja. :3:
02.11.2016 - 15:34 | Filtr
(Váhy) Buddha/2 » dan162
:15:

Na ty ostatní pamatuje Bible v citátu o házení perel :40: :4:
02.11.2016 - 16:09 | Filtr
(Rak) dan162 » Buddha/2
:61: :61:
:57: :58: :59: -> :40: :40: :40: :40: :40: :40:
02.11.2016 - 16:17 | Filtr
(Váhy) Buddha/2 » dan162
No vidíš. Takhle nezestručněné to vypadá líp :12: :30: :61:
02.11.2016 - 16:30 | Filtr
(Rak) dan162 » evanda22
< prečo sa im deje čo sa im deje a ani netušíme ako ich to pozitívne či negatívne nakoniec ovplyvní a k akému pochopeniu a skúsenostiam nakoniec títo ľudia dospejú, nakoľko ich to posilní alebo oslabí.>
Dívám se na to úzce subjektivně, jsem Rak s malým úhlem pohledu. Je na každém, aby srovnal svou část vesmíru se sebou, a je na něm, zda na první nebo padesátý pokus, a jestli k tomu potřebuje pohlazení nebo kopanec, den nebo celý život.

Než hodnocení (dobrý/špatný), tak jsou to spíš charakteristiky, škatulky, myšlenkové konstrukce sloužící pro rozumové pochopení dějů nebo motivací. Proč jeden by neposkvrnil sebe nevyužitím příležitosti něco ukrást a druhý by sebe neposkvrnil zlodějinou ?

<máme potrebu súznenia s kolektívom/jedincom> Bejvávalo. Před sto lety se šlo na nedělní korzo. Před padesáti lety kolektiv byl všechno, jedinec nic. Ještě před dvaceti lety šlo o to být v partě, ale musela to být ta správná parta, a člověk do ní patřil léta. Před řekněme deseti lety to byla samá party, ale ne se stejnými lidmi. A dnes je kdekdo sám, u svýho compu. Souznění se společností je velmi volné, panuje svoboda, individualita, odlišnost a spojení obstarávají práva než kmenová pospolitost. Panují jen dočasné pospolitosti jako jsou módní vlny, které náhle přijdou a zase opadnou do nevědomí.

Jsem dalek odsuzovat kohokoliv, kdo má Lásky více nebo méně než já, i když to není můj :84:. Ale nechci zpátky do doby, kdy kolem mne byla hra s nulovým součtem. A nechci žít v takovém prostředí. Lidi, kteří tam zůstali, to mají těžké, je mi jich líto, nedokážu je (asi zatím) milovat, stejně jako nedokážu milovat sebe. Je mi líto Daniela před -ceti lety, ale neodsuzuji ho, byl slepý, protože si sebe nevážil. Přeju každému, aby tento posun zažil taky.

Uvidíme, co budeš říkat za měsíc, za rok - to není otázka hlavy, filosofie, společnosti, ale pocitu a hlavně vztahu k sobě.
Příspěvky: 1-25 26-30
« předchozí  další » »|
Aktuální postavení planet
Aktuální
postavení planet
ukázat planety »
Lunární kalendář 2024
Lunární kalendář
Luna ve Štír Štíru
ukázat kalendář »