Koupil jsem si medvědí gril (koření s medvědím česnekem) a coby kuchaři poměrně nezkušenému mi bylo doporučeno péct brambory v troubě s tímto kořením. Je to skutečně skvělé , na druhou stranu , recepty píšou na oleji , ale zase oleje asi není to pravé ořechové, že?Nešlo by to na másle?Či na sádle?
Bosch
tuky jsou ok člověk je potřebuje. bez nich se nevstřebají A, D, E, K vitamíny a v bramborách a zelenině obecně tuk není musí se přidávat. navíc je tuk nosičem aroma takže bez tuku to moc chutné nebude. vše je otázkou množství pro dospělého člověka je přiměřená dávka asi 1-2 lžíce přidaného tuku denně. brambory na másle ok, na sádle ještě lepší + škvarky. je dobré je střídat a vyhýbat se extrémům, přemíra rostlinných škodí mají hodně n-6 které způsobují záněty. určitě bych se vyhnul tepelné úpravě panenských za studena lisovaných ty jenom nakonec do hotového jídla salátů atd. nejradši mám brambor předvařit na kolečka pak polosyrové vyválet v koření s tukem + česnek může být a zapéct. ale zdravější jsou brambory ve slupce uvařit nakrájet na kostky a smíchat s tukem + kyselé zelí a dělávám je v omáčce z tapioky s kořením a trochou zeleniny. omáčku samozřejmě ze zeleninového vývaru.