Buchta s vůní kardamomu (chlapi pečou)


19.02.2016 - 22:35
(Kozoroh) Sosna zvlčelý
Buchta s vůní kardamomu (chlapi pečou)
Dnes pečeme se Sosnou! :22:Už jako malý kluk byl jsem přilákán do babiččiny kuchyně, když se odtamtud linula vůně buchet, vdolků, koláčů... Taková vůně utla nejednu moji lumpárnu :20: a dokonce jsem při pečení asistoval a to nejen jako ochutnávač. Ovšem teplé buchty, to byly plody rajské zahrady! :76: Babička vskutku pekla výborně. Asi proto, že pekla s láskou...Já však nevyrukuji s receptem mojí babičky, nýbrž se svým vlastním! :76: No neke...! A protože peču jen občas, ale vždy s láskou, a tento recept je na buchtu velice voňavou, nazval jsem si ji interně „buchta s vůní lásky“.Suroviny:5 vajec1 hrnek cukr krystal (třtinový)2 hrnky polohrubé mouky1 prášek do pečiva1 špetka soli1/4 másla (cca 60 g)pomerančová kůra z jednoho pomeranče (bio)2 lžíce rozinek2 jablka0,5 hrnku sekaných vlašských ořechů1/3 hrnku rumu (tuzemák)0,5 lžičky roztlučeného kardamomu (semínka z 5-6 tobolek)1 lžička mletého koriandru1 lžička mleté skořicevelká náruč lásky(v případě potřeby mléko)Postup:1. 12 hodin předem zaliji rozinky rumem, aby byly celé ponořené. :44:2. Alespoň hodinu předem roztluču v moždíři kardamom, s mletým koriandrem zamíchám do mouky, společně proseji do mísy. Na suchém místě pak nechám mouku provonět. :44:3. Rozpustím máslo. :44:4. Vejce se špetkou soli ušlehám do pěny, přidáme cukr a nechám ušlehat v hustou pěnu. Do té zamíchám rozpuštěné máslo a pomerančovou kůru pokrájenou na kostičky. (Nezapomeňte, že běžný pomeranč má kůru napuštěnou chemií, bio pomeranč je proto vhodnější.) :44:5. Do mouky s kořením zamíchám prášek do pečiva a znovu proseji. Pak smíchám s vejci a důkladně rozmíchám. :44:6. Do těsta nasypu rozinky, 2/3 celkového množství ořechů, naliju rum a opět důkladně promíchá. (Je-li těsto husté, lze přilít mléko. ale já nedávám). :44:7. Než se těsto domíchá. oloupu jablka, zbavím jádřinců a nakrájím na kostky. Ty pak posypu skořicí a promíchám, ať jsou jablka obalená ze všech stran. :44:8. Těsto naliju na vymazaný a vysypaný plech (vyložený pečícím papírem – jak kdo preferuje). Navrch rozprostřu jablka a zbylou třetinu ořechů. :44:9. Peču v předehřáté troubě na cca 170°C asi 40 minut (teplotu a dobu pečení nutno upravit dle vlastního trouby, každý trouba peče jinak). :44:10. Ještě před upečením začnu slintat na vůněmi linoucími se z trouby. :44:11. Uvařte si dobrý čaj s kardamomem, ať požitky znásobíte. :44:12. Dobrou chuť! :44:Pár tipů:Můj hrnek má 0,3 l. :15:Rumem nešetřete, buchta lépe nakyne a je kypřejší. :15:Rozinky dostatečně dlouho naložené v rumu dodají buchtě tu pravou vůni! Čas se nedá ošidit, ošidíte leda sebe a druhé, což není důkaz lásky. :15:Kardamom může být na někoho velice aromatický, je to jedno z nejaromatičtějších koření, upravte množství dle zkušeností. Ovšem tato buchta je o vůních (kardamom, koriandr, rum, pomeranč, skořice...). :15:Čerstvě natlučený kardamom je vždy lepší, než již namletý. :15:Prosévání mouky a její provonění se projeví! :15:Máslo můžete nahradit olejem, ale máslo je máslo! :15:Tato buchta krásně vyskočí, je kyprá, chutná a voňavá. Těsto by se hodilo i na mufiny. :15:Pokud chcete jinou verzi buchty, nahraďte jablka se skořicí hruškami s mletým zázvorem – taky vynikající! Fantazii se meze nekladou. :15:Pokud se ptáte, kdy přesně jsem tam přidal tu náruč lásky, tak tu musíte dávat neustále, jinak se buchta nepovede. Tedy může být i tak dobrá, ale nikdy ne tak, jako když láskou nešetříte. A láska prochází žaludkem! :15:Ještě si tu někdo myslí, že Kozoroh nemůže být požitkář? :22: :2:

Řazení:
20.02.2016 - 21:53 | Filtr
(Rak) HappyLu » Naelin
čučoriedky si doma nemala? :32:či čo? :34: :22:


Aktuální postavení planet
Aktuální
postavení planet
ukázat planety »
Lunární kalendář 2024
Lunární kalendář
Luna ve Lev Lvu
ukázat kalendář »