Najdise.cz ... najdi a poznej lidi, kteří se narodili ve stejný den jako ty ...
Buchta s vůní kardamomu (chlapi pečou) - Diskuze a zkušenosti
- Astrologie
online Osobní horoskop (radix) Partnerský horoskop Tranzitní horoskop Psychologická astrologie Online výpočty
solár, direkce, revoluce, kompozit a další ...
Lunární kalendář
- Horoskopy 2024
kalendáře a jiné Znamení zvěrokruhu Partnerský horoskop Ascendent a Descendent Horoskopy na rok 2024
Čínský, Keltský, Výklad karet, Léčivé kameny, a další ... Kalendáře na rok 2024
Čínský horoskop 2024
- Slavné osobnosti
astro databáze - Narozeniny
jména, svátky - Numerologie
online - Poznej
znamení - Galerie
uživatelů - Diskuzní
fórum
Buchta s vůní kardamomu (chlapi pečou)
19.02.2016 - 22:35
Sosna zvlčelý
Buchta s vůní kardamomu (chlapi pečou)
Dnes pečeme se Sosnou! Už jako malý kluk byl jsem přilákán do babiččiny kuchyně, když se odtamtud linula vůně buchet, vdolků, koláčů... Taková vůně utla nejednu moji lumpárnu a dokonce jsem při pečení asistoval a to nejen jako ochutnávač. Ovšem teplé buchty, to byly plody rajské zahrady! Babička vskutku pekla výborně. Asi proto, že pekla s láskou...Já však nevyrukuji s receptem mojí babičky, nýbrž se svým vlastním! No neke...! A protože peču jen občas, ale vždy s láskou, a tento recept je na buchtu velice voňavou, nazval jsem si ji interně „buchta s vůní lásky“.Suroviny:5 vajec1 hrnek cukr krystal (třtinový)2 hrnky polohrubé mouky1 prášek do pečiva1 špetka soli1/4 másla (cca 60 g)pomerančová kůra z jednoho pomeranče (bio)2 lžíce rozinek2 jablka0,5 hrnku sekaných vlašských ořechů1/3 hrnku rumu (tuzemák)0,5 lžičky roztlučeného kardamomu (semínka z 5-6 tobolek)1 lžička mletého koriandru1 lžička mleté skořicevelká náruč lásky(v případě potřeby mléko)Postup:1. 12 hodin předem zaliji rozinky rumem, aby byly celé ponořené. 2. Alespoň hodinu předem roztluču v moždíři kardamom, s mletým koriandrem zamíchám do mouky, společně proseji do mísy. Na suchém místě pak nechám mouku provonět. 3. Rozpustím máslo. 4. Vejce se špetkou soli ušlehám do pěny, přidáme cukr a nechám ušlehat v hustou pěnu. Do té zamíchám rozpuštěné máslo a pomerančovou kůru pokrájenou na kostičky. (Nezapomeňte, že běžný pomeranč má kůru napuštěnou chemií, bio pomeranč je proto vhodnější.) 5. Do mouky s kořením zamíchám prášek do pečiva a znovu proseji. Pak smíchám s vejci a důkladně rozmíchám. 6. Do těsta nasypu rozinky, 2/3 celkového množství ořechů, naliju rum a opět důkladně promíchá. (Je-li těsto husté, lze přilít mléko. ale já nedávám). 7. Než se těsto domíchá. oloupu jablka, zbavím jádřinců a nakrájím na kostky. Ty pak posypu skořicí a promíchám, ať jsou jablka obalená ze všech stran. 8. Těsto naliju na vymazaný a vysypaný plech (vyložený pečícím papírem – jak kdo preferuje). Navrch rozprostřu jablka a zbylou třetinu ořechů. 9. Peču v předehřáté troubě na cca 170°C asi 40 minut (teplotu a dobu pečení nutno upravit dle vlastního trouby, každý trouba peče jinak). 10. Ještě před upečením začnu slintat na vůněmi linoucími se z trouby. 11. Uvařte si dobrý čaj s kardamomem, ať požitky znásobíte. 12. Dobrou chuť! Pár tipů:Můj hrnek má 0,3 l. Rumem nešetřete, buchta lépe nakyne a je kypřejší. Rozinky dostatečně dlouho naložené v rumu dodají buchtě tu pravou vůni! Čas se nedá ošidit, ošidíte leda sebe a druhé, což není důkaz lásky. Kardamom může být na někoho velice aromatický, je to jedno z nejaromatičtějších koření, upravte množství dle zkušeností. Ovšem tato buchta je o vůních (kardamom, koriandr, rum, pomeranč, skořice...). Čerstvě natlučený kardamom je vždy lepší, než již namletý. Prosévání mouky a její provonění se projeví! Máslo můžete nahradit olejem, ale máslo je máslo! Tato buchta krásně vyskočí, je kyprá, chutná a voňavá. Těsto by se hodilo i na mufiny. Pokud chcete jinou verzi buchty, nahraďte jablka se skořicí hruškami s mletým zázvorem – taky vynikající! Fantazii se meze nekladou. Pokud se ptáte, kdy přesně jsem tam přidal tu náruč lásky, tak tu musíte dávat neustále, jinak se buchta nepovede. Tedy může být i tak dobrá, ale nikdy ne tak, jako když láskou nešetříte. A láska prochází žaludkem! Ještě si tu někdo myslí, že Kozoroh nemůže být požitkář?
19.02.2016 - 22:47
| Filtr
Naelin
mňam
tú vôňu cítim už pri čítaní...už viem, čo zajtra upečiem...ale skúsim nahradiť obyčajnú múku špaldovou..snáď tým nič nepokazím
vďaka za recept
tú vôňu cítim už pri čítaní...už viem, čo zajtra upečiem...ale skúsim nahradiť obyčajnú múku špaldovou..snáď tým nič nepokazím
vďaka za recept
20.02.2016 - 21:46
| Filtr
Naelin
» Sosna zvlčelý
tak vyskúšané,upečené, pol plechu zjedené
naozaj výborný koláčik..krásne voňavý,chuťovo úžasne zladený ..trošku som musela improvizovať - nemala som doma hrozienka, tak som dala sušené slivky..a tá špaldová múka to určite nepokazila..neviem síce, ako by to chutilo z obyčajnej, ale sme doma zvyknutí piecť už len zo špaldovej a veľmi nám to vyhovuje
lásku som samozrejme ničím nenahradila..to sa ani nedá..pridala som tú pravú, nefalšovanú,všeobjímajúcu
myslím, že jej chuť bola výrazná - každý sa zamiloval na prvé zahryznutie
ešte raz vďaka za super receptík,určite ešte zopakujeme
naozaj výborný koláčik..krásne voňavý,chuťovo úžasne zladený ..trošku som musela improvizovať - nemala som doma hrozienka, tak som dala sušené slivky..a tá špaldová múka to určite nepokazila..neviem síce, ako by to chutilo z obyčajnej, ale sme doma zvyknutí piecť už len zo špaldovej a veľmi nám to vyhovuje
lásku som samozrejme ničím nenahradila..to sa ani nedá..pridala som tú pravú, nefalšovanú,všeobjímajúcu
myslím, že jej chuť bola výrazná - každý sa zamiloval na prvé zahryznutie
ešte raz vďaka za super receptík,určite ešte zopakujeme
© 2007-2024 Najdise.cz