Dnes pečeme se Sosnou! Už jako malý kluk byl jsem přilákán do babiččiny kuchyně, když se odtamtud linula vůně buchet, vdolků, koláčů... Taková vůně utla nejednu moji lumpárnu a dokonce jsem při pečení asistoval a to nejen jako ochutnávač. Ovšem teplé buchty, to byly plody rajské zahrady! Babička vskutku pekla výborně. Asi proto, že pekla s láskou...Já však nevyrukuji s receptem mojí babičky, nýbrž se svým vlastním! No neke...! A protože peču jen občas, ale vždy s láskou, a tento recept je na buchtu velice voňavou, nazval jsem si ji interně „buchta s vůní lásky“.Suroviny:5 vajec1 hrnek cukr krystal (třtinový)2 hrnky polohrubé mouky1 prášek do pečiva1 špetka soli1/4 másla (cca 60 g)pomerančová kůra z jednoho pomeranče (bio)2 lžíce rozinek2 jablka0,5 hrnku sekaných vlašských ořechů1/3 hrnku rumu (tuzemák)0,5 lžičky roztlučeného kardamomu (semínka z 5-6 tobolek)1 lžička mletého koriandru1 lžička mleté skořicevelká náruč lásky(v případě potřeby mléko)Postup:1. 12 hodin předem zaliji rozinky rumem, aby byly celé ponořené. 2. Alespoň hodinu předem roztluču v moždíři kardamom, s mletým koriandrem zamíchám do mouky, společně proseji do mísy. Na suchém místě pak nechám mouku provonět. 3. Rozpustím máslo. 4. Vejce se špetkou soli ušlehám do pěny, přidáme cukr a nechám ušlehat v hustou pěnu. Do té zamíchám rozpuštěné máslo a pomerančovou kůru pokrájenou na kostičky. (Nezapomeňte, že běžný pomeranč má kůru napuštěnou chemií, bio pomeranč je proto vhodnější.) 5. Do mouky s kořením zamíchám prášek do pečiva a znovu proseji. Pak smíchám s vejci a důkladně rozmíchám. 6. Do těsta nasypu rozinky, 2/3 celkového množství ořechů, naliju rum a opět důkladně promíchá. (Je-li těsto husté, lze přilít mléko. ale já nedávám). 7. Než se těsto domíchá. oloupu jablka, zbavím jádřinců a nakrájím na kostky. Ty pak posypu skořicí a promíchám, ať jsou jablka obalená ze všech stran. 8. Těsto naliju na vymazaný a vysypaný plech (vyložený pečícím papírem – jak kdo preferuje). Navrch rozprostřu jablka a zbylou třetinu ořechů. 9. Peču v předehřáté troubě na cca 170°C asi 40 minut (teplotu a dobu pečení nutno upravit dle vlastního trouby, každý trouba peče jinak). 10. Ještě před upečením začnu slintat na vůněmi linoucími se z trouby. 11. Uvařte si dobrý čaj s kardamomem, ať požitky znásobíte. 12. Dobrou chuť! Pár tipů:Můj hrnek má 0,3 l. Rumem nešetřete, buchta lépe nakyne a je kypřejší. Rozinky dostatečně dlouho naložené v rumu dodají buchtě tu pravou vůni! Čas se nedá ošidit, ošidíte leda sebe a druhé, což není důkaz lásky. Kardamom může být na někoho velice aromatický, je to jedno z nejaromatičtějších koření, upravte množství dle zkušeností. Ovšem tato buchta je o vůních (kardamom, koriandr, rum, pomeranč, skořice...). Čerstvě natlučený kardamom je vždy lepší, než již namletý. Prosévání mouky a její provonění se projeví! Máslo můžete nahradit olejem, ale máslo je máslo! Tato buchta krásně vyskočí, je kyprá, chutná a voňavá. Těsto by se hodilo i na mufiny. Pokud chcete jinou verzi buchty, nahraďte jablka se skořicí hruškami s mletým zázvorem – taky vynikající! Fantazii se meze nekladou. Pokud se ptáte, kdy přesně jsem tam přidal tu náruč lásky, tak tu musíte dávat neustále, jinak se buchta nepovede. Tedy může být i tak dobrá, ale nikdy ne tak, jako když láskou nešetříte. A láska prochází žaludkem! Ještě si tu někdo myslí, že Kozoroh nemůže být požitkář?
Naelin
» Sosna zvlčelý
tak vyskúšané,upečené, pol plechu zjedené
naozaj výborný koláčik..krásne voňavý,chuťovo úžasne zladený ..trošku som musela improvizovať - nemala som doma hrozienka, tak som dala sušené slivky..a tá špaldová múka to určite nepokazila..neviem síce, ako by to chutilo z obyčajnej, ale sme doma zvyknutí piecť už len zo špaldovej a veľmi nám to vyhovuje
lásku som samozrejme ničím nenahradila..to sa ani nedá..pridala som tú pravú, nefalšovanú,všeobjímajúcu
myslím, že jej chuť bola výrazná - každý sa zamiloval na prvé zahryznutie
ešte raz vďaka za super receptík,určite ešte zopakujeme
naozaj výborný koláčik..krásne voňavý,chuťovo úžasne zladený ..trošku som musela improvizovať - nemala som doma hrozienka, tak som dala sušené slivky..a tá špaldová múka to určite nepokazila..neviem síce, ako by to chutilo z obyčajnej, ale sme doma zvyknutí piecť už len zo špaldovej a veľmi nám to vyhovuje
lásku som samozrejme ničím nenahradila..to sa ani nedá..pridala som tú pravú, nefalšovanú,všeobjímajúcu
myslím, že jej chuť bola výrazná - každý sa zamiloval na prvé zahryznutie
ešte raz vďaka za super receptík,určite ešte zopakujeme
Filtruj příspěvky nebo odpovědi na - happylu v této diskuzi
Ukaž horoskopy diskutujícícho
Sosna zvlčelý (* 4.1.1979) Muž
Věřím, že špaldová mouka to nemůže pokazit. Ale lásku nenahrazovat!
Filtruj příspěvky nebo odpovědi na - naelin v této diskuzi
Ukaž horoskopy diskutujícícho
Naelin (* 3.1.1974) Žena
mňam tú vôňu cítim už pri čítaní...už viem, čo zajtra upečiem...ale skúsim nahradiť obyčajnú múku špaldovou..snáď tým nič nepokazím
vďaka za recept
Filtruj příspěvky nebo odpovědi na - sosna-zvlcely v této diskuzi
Ukaž horoskopy diskutujícícho
Filtruj příspěvky nebo odpovědi na - naelin v této diskuzi