Je už pozdě na změnu?


20.07.2010 - 20:45
(Vodnář) Ebelie
Je už pozdě na změnu?
Dnes cestou do práce jsem si toho zas a znovu všimla. Zvláštní úkaz, ovšem v našem kraji, v naší matičce Praze celkem obvyklý. Nemůžu srovnávat s jinými velkými městy, proto mě napadlo dát příspěvek sem. O co jde? Vlezete do tramvaje, autobusu či metra a obrázek je povětšinou stále stejný. Na sedačkách rozložení muži různého věku, různého povolání, odlišného oblečení, většinou začtení do novin či knížek nebo upřeně zírající z okna a nad nimi stojící ženy různého věku, různého povolání a odlišného oblečení, většinou ověšení taškami s nákupem či dětmi. I při vstupu do prostředku MHD se z mužů stávají "lovci" sedadel. Ano, setkala jsem se s případy, kdy chlap galantně vyskočil a uvolnil sedadlo ženě, které zrovna nebylo sedmdesát a jejím doplňkem nebyly berle. Prostě jen tak, proto, že je to žena, proto, že je to strašně hezké a galantní gesto, proto, že je tím vyjádřena určitá úcta ( i třeba proto, že chlap je silnější bytost, takže se při prudkém zabrždění, udrží líp :1:) Pamatuju si, jak jsem v cizině byla zaskočená, když při vstupu do autobusu, vyskočili dva chlapíci a pouštěli mě sednout a přemýšlela jsem, jak asi špatně vypadám než jsem zjistila, že je to tam naprosto bežné, že prostě ženy sedí a uvolňují se jim místa, když je plno. Navíc s krásným úsměvem. No, třeba máte jiné zkušenosti, z jiných měst, třeba je to specialita velkoměsta, nevím. Třeba tu pánové budou oponovat, ale třeba mi vysvětlí, proč tomu tak je :3:

Stránka: 1 2 3 4
Řazení:
20.07.2010 - 20:50 | Filtr
(Býk) Najdise.cz
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele AMOUR, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
smutné :24:
20.07.2010 - 20:56 | Filtr
(Kozoroh) Ilon spí s měsícem
Ježiš,co si stěžuješ,vidíš tu snad stát někde ženskou? :2: :61:
20.07.2010 - 20:59 | Filtr
(Váhy) katalpa
Jestli,Tě to uklidní,není to jenom v Praze,ale i u nás. :8:
Zrovna nedávno jsem byla naštvaná v trolejbusu.Mladí lidé sedí,přestože se nad nimi kymácejí staří lidé s berlemi,těhotné ženy,nebo ženy s malými dětmi.
Jestli je vychovávají takový tatínci,kteří také dělají že nevidí,pak už se nedivím.Smutné. :10:
20.07.2010 - 20:59 | Filtr
(Štír) Freja » Ilon spí s měsícem
:61: :61: bože ,ty jsi ale pohotová :15:
20.07.2010 - 21:03 | Filtr
(Panna) mikiduc
Jezdím jen občas busem a ženy obvykle sedí, dokonce je pouštějí sednout hodně mladí kluci, že by to bylo kraj od kraje jiné? :43:
Nikdy nestojím :75:
20.07.2010 - 21:03 | Filtr
(Štír) Svá štírka » katalpa
Nevím, kde je to tam u vás, ale v Brně je to taky.
20.07.2010 - 21:13 | Filtr
(Kozoroh) Merlot
Pokud celý den v práci stojím nebo cestuji s těžkým zavazadlem,tak si sednu a sedím nejraději s novinami či knížkou v ruce,abych nemusel vnímat okolní svět.V ostatních případech pouštím sednout staré a nemocné lidi,případně maminku s dětma nebo člověka s těžkými taškami.
Nejlepší je začít od sebe a výchovou svých dětí.V Praze taky hodně záleží na vzdálenosti,kterou člověk jede.Zahraničí bych sem netahal.ČR je dost specifická ve svém chování. :29:
20.07.2010 - 21:27 | Filtr
(Býk) Najdise.cz
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele Pietra di Luna, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
Hmm...to mi něco připomíná.... :24: Já opravdu nevím, proč zrovna u nás tomu tak je, ale v zemích, které jsem navštívila, tomu tak není...asi to bude výchovou...každopádně je to trapné
20.07.2010 - 21:44 | Filtr
(Vodnář) mitea
Zrejme je to choroba velkomiest...u nás je to este horsie/Wieden/..pri kazdom metre,elektricke,ci autobuse sú schránky,kde si mozte vziat kazdé ráno 2 denníky zadarmo a sup mladí nastúpia a cítaju,akoze nevidia,nepocujú,ved ranné správy sú tak dolezité...
Ked nastúpi tehotná,alebo zena s mladým dietatom,poprosím nejakého skoláka,ci by neuvolnil dotycnej miesto...Turci neuvolnia,povedia,ze sú chorí,alebo zásadne len turkyni a mohla by som pokracovat....je to smutné,ze uz malé deti nie sú vedené k slusnosti a súciteniu...
Áno,je pár výnimiek,ale zalostne málo...zrejme to robí tá anonymita...v malých mestách som sa s tým nestretla.. :24:
20.07.2010 - 21:53 | Filtr
(Vodnář) Ebelie » Ilon spí s měsícem
Fakt dobrý, už mám na to jiný nadhled :61:
20.07.2010 - 21:58 | Filtr
(Býk) Najdise.cz
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele funik, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
Asi to není omluva ale držet balanc s 50 kg jde o dost líp než se stovkou..ale nevím MHD si pamatuju jen ze základky a to jsme holky pouštěli,ale jen aspon za úsměv nebo pusu..Dneska se ty baby nák mračej :29:
20.07.2010 - 22:11 | Filtr
(Kozoroh) Merlot
Třeba Ti pánové mají obavy,aby se stojící žena neurazila...že je stará :63:,když ji budou chtít pustit sednout...
20.07.2010 - 22:15 | Filtr
(Beran) Pan Božský Nesympatický
Muži jsou unaveni z práce, ubíjeni myšlenkou na to, že z jejich daní mají politici soukromé limuzíny a že jejich žena jim zahýbá se sousedem, protože je nezaměstnaný a má čas jim za manželkou chodit. To už si pak jeden cení i takové maličkosti, jakože může po cestě z práce na chvilku sedět :6:

Prdlajz. Když něco chceš, tak si řekni. Usměj se a řekni, pustíte mě sednout, jsem těhotná... od zítřka :61: Určitě Tě pustí, je to úplně jednoduché, když něco chceš, řekni si. Oni to mají celé dny. Nikdo jim nenabízí dva měsíce dovolené, nikdo jim nenabízí dvojnásobný plat sám od sebe... rozumíš? Tento model chování je kolem nich, nedá se tomu vyhnout... což je samozřejmě neomlouvá, jen vysvětluje chování...
21.07.2010 - 01:23 | Filtr
(Kozoroh) evas74
Milá Ebelie,
není to jen nešvar velkoměst,netýká se to však jen uvolnění místa ženě,ale čím dál více se setkávám s tí,že muži nezdraví první,skoro vytahují pohledem pozdrav ze mě,přitom v mém věku 36 let si myslím,že i padesátník by měl pozdravit první,natož mladíci,jsem přeci žena a kdysi se to tak slušelo.Pouštění ženu první do vchodu supermarketu?Ne...kolikrát jsem byla násilně odstrčena a co se týká vycházení,protože každý,kdo od někud vychází má přednost pře vcházejícím,chůze po pravé straně chodníku...atd...tak s tím se u nás potýká většina populace bohužel nevyjímaje ženy.Jsme uspěchaný národ hulvátů a když pozoruji mladé,nedivím se,že se tak chovají,když mám možnost pozorovat jejich rodiče,uvědomuji si,že nic s etikety jim předat nemohou,protože by si to slovo museli nejprve najít ve slovníku cizích slov.Eva :63:
21.07.2010 - 01:33 | Filtr
(Kozoroh) evas74 » Pan Božský Nesympatický
Tak s tím slušným požádáním mám tedy opravdu nepříjemnou zkušenost.Nastoupila jsem do plného dálkového autobusu a jako majitelka průkazu ZTP jsem požádala sedící na vyhrazených místech o uvolnění označeného sedadla.Nepochodila jsem,požádala jsem tedy řidiče,aby mi pomohl uvolnit vyhrazené místo,jež bylo obsazené dvěma mladíky,odpověděl "tak to si musíte vyřídit sama".Nikdo nevstal a já docela dlouhou dobu stála na jedné noze,do slova a do písmene na jedné...Byla jsem tak zvlášně potupena a rozzuřena lidskou lhostejností.A to mi bylo řečeno,že jako držitelka onoho dokladu mít místenku nemusím.Hm,smutné :19:
21.07.2010 - 01:40 | Filtr
(Kozoroh) evas74 » Merlot
Ano souhlasím,výchova je velmi důležitá.Mám ale obavu,že tolik moderní benevolentní výchova dětí,která prý vyvíjí osobnost (spíš je to pohodlnější pro rodiče,když nemusí vysvětlovat,vychovávat),nám ještě jednou pořádně vytře zrak a z toho pak padnem na prdel a bude nám jedno,jestli je pod námi sedačka :23:
21.07.2010 - 02:18 | Filtr
(Beran) Háňa*
A ty se dívíš ? Stačí si přečíst ty diskuse : jak si ho udržet, chci, aby se vrátil, odpustila jsem mu nevěru, protože ho miluji, jak ho přesvědčit, aby chtěl dítě, .......

prostě jsou rozmazlení - je o ně rvačka, tak proč by se o něco snažili. A ti dnešní malí, až vyrostou, budou jště daleko horší, protože jsou vychováváni jako Bůžci, v domnění, že Svět se točí jen pro ně a ostatní lidé jsou jen na to, aby jim sloužili a podstrojovali

Nejvíc ze všeho mě fascinuje, když jedou spolu postarší manželé, muž si automaticky sedne, jeho žena nad ním stojí a vůbec jí to nepřipadá divné. A jemu taky ne.


Jinak, na změnu pozdě není - stačí své synky přestat v tramvaji posazovat a stát nad nimi jak trubky, přestat jim nosit aktovku a vštěpovat jim kromě práv také povinnosti, kromě sebevědomí také pokoru a kromě ostrých loktů a "asertivity" také trochu úcty k ostatním a slušnnosti :4:
21.07.2010 - 04:00 | Filtr
(Váhy) štospapiru
To je vsude a neni to mestem ani narodnosti, ja jsem zazil, ze nikdo nechtel pustit sednout tehotnou zenu v parizskem metru (francouzi gentlemani haha) a dne jsem videl jak jediny kdo pustil sednout starsi pani v autobusu v USA byl
rusky student.
Mimochodem mlady holky taky nic moc, nedavno jsem podrzel dvere v nemocnici parte medicek a nepodekovala ani jedna (to ze to byly medicky vim od kamaradky, ktera je v te nemocnici je doktorka)
21.07.2010 - 05:55 | Filtr
(Beran) Pan Božský Nesympatický » evas74
Hmmm, tak to teda čumím... ale taky mám zkušenost, že záleží, jakým tónem tu prosbu člověk pronese. Když je "přednasraný" a v tónu hlasu je poznat afekt, je to nasnadě nevyhovět. Zjednodušeně: snad každý rád vyhoví milé usměvavé paní, která jemně poprosí, abych ji pustil sednout. Ale když na mě někdo štěkne "vypadni, to je MOJE MÍSTO", tak mu just udělám naschvál :6:

Takhle bych přemýšlel kdysi, jako mladý, ale to už je snad pryč :6: Ale fakt je, že tohle by se fakt stávat nemělo...
21.07.2010 - 07:24 | Filtr
(Býk) Najdise.cz » Merlot
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele Sem.miš, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
Já s Tebou souhlasím.
Ono není v pořádku, že takoví mlaďasové ze střední či vejšky nepustí sednout ženu - vymizela ta galance k ženám. Ale kde vymizela? Docela určitě v rodinách, kde se tohle nepěstuje. Mýmu synovi je 17, je to hejsek, ale dveře podrží a sednout pustí. Protože to jako malej dělal rád ( měl to z pohádek a z filmů pro pamětníky ) a já ho u toho nechala tím, že jsem si nechala dveře otvírat, nechala jsem se pouštět jako první, nechala jsem se pustit sednout, nechala jsem ho k sobě chovat jako k ženě. Mnohé mámy to nedělají, jejich synové můžou všechno a mámy raději postojí, aby synáček mohl usednout. Pak to takhle vypadá.

A na druhou stranu zase musím říct, že ženská, která sedí celej den v kanceláři a šminkuje se a oblíká, aby místo jako 50tnice vypadala přinejmenším na 35tnici, tak ať se nediví, že jí takovej 50tiletech chlap, co dělá u soustruhu nepustí sednout, když si řekne - ta je ještě mladá, tak postojí v poho, já jsem udřenej jak vůl, 8 hodin na nohách, s železem v rukou, s výhní od stroje do ksichtu celou šichtu. ...
Neodsuzuju chlapy, co nepustí sednout.
Někdo je tomu buď nenaučil a nebo mají svůj důvod. Jsem z těch, co když jí není dobře nebo je utahaná, tak jdu a požádám nějakého mladšího muže, zda mě pustí sednout. Pustí vždycky, zatím se mi nestalo, že by nepustil. Někde ten dobrý základ je, ale hodně udupanej pod vrstvou povrchnosti.
:32:
21.07.2010 - 08:08 | Filtr
(Býk) Najdise.cz » Sem.miš
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele funik, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
Určitě mají ten svuj důvod..Každá mladá generace byla vždy nevychovaná,se přece říká.Nic nevymizelo,lidi jsou pořád stejní.Ti mladí mají dnes více starostí než ti předtím a kdoví co v hlavách zrovna řeší,když je to nenapadne.Pokud se někomu nechce stát tak může jít přece klidně pěšky a nenadávat.Pak ti mladí možná na starší nebudou koukat jak na upjaté a smutné lidi :29:
21.07.2010 - 08:14 | Filtr
(Panna) mikiduc » funik
Souhlasím, já tomu prostě odmítám věřit, že by to byla taková katastrofa, půjdu si to do busu zkusit, až bude narván a stejně si myslím, že mě pustí sednout :3: když si řeknu a hezky se usměju :12:
21.07.2010 - 08:16 | Filtr
(Býk) Najdise.cz » funik
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele AMOUR, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
no ja neviem... slušnosť by sa nemala vytrácať, akekoľvek starosti si nosím v hlave.. predsa tí druhí za ne nemôžu.. :25:
21.07.2010 - 08:21 | Filtr
(Býk) Najdise.cz » AMOUR
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele funik, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
Podle mě se nic nevytrácí..Jen je napjatější doba a feminismus dělá své.Dříve jsem s radostí nabral pěknou holčinu do auta a kousek ji vzal,ale dnes už bych si přišel jak uchyl :29:
21.07.2010 - 08:23 | Filtr
(Býk) Najdise.cz » mikiduc
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele funik, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
Taky myslím,nejsou všechny upjaté :3: Musíme vědět,že to není povinnost,ale radost :29:
Příspěvky: 1-25 26-50 51-75 76-99
« předchozí  další » »|
Aktuální postavení planet
Aktuální
postavení planet
ukázat planety »
Lunární kalendář 2024
Lunární kalendář
Luna ve Váhy Vahách
ukázat kalendář »