A co vztahy k lidem ???


31.03.2008 - 17:39
(Kozoroh) Twiggina
A co vztahy k lidem ???
Mám na mysli lidi, kteří zůstanou sami, nebo jsou pro své stáří odsunuti tzv. na druhou, již nepoužívanou kolej. Možná ani netušíme kolik je takových lidí. Nemusí to být jen bezdomovci, ale lidé kteří všechno co mohli, dávno rozdali a už není co nabídnout.U nás v Českých Budějovicích žil pan Budějický a moje babička mi o něm vyprávěla. Prý své příjmení dostal coby bezejmený nalezenec. Celý život tvrdě pracoval, vychoval tři syny a přesto zemřel opuštěný. Dost často jsem ho potkávala. Jako každá mladá holka jsem si psala své sny o budoucnosti do veršů. Tenkrát jsem jednu básničku věnovala i panu Budějickému.Tady je:DůchodceV bufetu postává, postava shrbenátřesoucí ruka nad zbytkem jídla,kdesi se našlo i trochu piva.Bezzubá ústa pomalu jí,nikdo si nevšímátoho shrbenýho zjevení.A když si všimnou,tak pro to,aby ho vyhnali !Čiší z něj minulostdávno zašlej věklidem je lhostejneja nikde žádnej vděkBez lásky, bez teplaza živa umírá postava shrbená.V Č.B.1974 pro vás pane Budějický

Řazení:
31.03.2008 - 18:44 | Filtr
(Blíženci) Nuna
kolegyně z jednoho města :).. Dělala jsem na poště.. na rajoně máme domov důchodců... klienti se rekrutují i odtud.. tam jsou ty osudy hodně čitelné :)..
31.03.2008 - 19:10 | Filtr
(Kozoroh) Twiggina » Nuna
A heleme se, to je překvápko! Tak zdravím sousedko, svět je malej. :3:
01.04.2008 - 09:24 | Filtr
(Býk) Najdise.cz
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele Sem.miš, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
Jo, někdy je to těžký. Za mlada jsem od Červeného kříže dostala na starosti jedny staré manžele Šafaříkovy ( jemu 80 let, jí 90 let ) Pan Šafařík byl ve svých letech jura, chodil hrát na housle a vyprávěl různé příhody z války, kde hrál v armádním sboru. Paní Šafaříková milovala kytičky, měla jich plný byt, do slova a do písmene. A protože jim dcerka umřela, když byla malá a jiné dítě neměli, asi tu lásku přesměrovala na ně. Ale ovlivnila mě tím, dřív jsem kytky brala jako kytky, ale od té doby je beru jako živé bytosti, mluvím s nima, starám se o ně, mám spoustu kytek. Paní Š. byla zvláštní žena a navíc měla silnou sklerózu, takže když jsem přišla, vzala peníze a vozík a odešla nakoupit, zafixovala si, že jsem tam už byla a po druhé ( s nákupem ) mě nechtěla pustit dovnitř, že jsem podvodnice. To byly někdy situace... A kdyby se takovýhle člověk měl někdy dostat na ulici, asi by to špatně skončilo. Myslím, že kdyby neměla manžela, asi by tak zkončila, protože by se o sebe už neuměla postarat a děti neměli. A nebo by zkončila někde na LDN, kde by zemřela smutkem, protože by tam nemohla mít svoje kytičky. Myslím, že jako jsou SOS vesničky pro děti, mohly by se zařídit SOS vesničky pro stařečky. Určitě by se našli lidé, co by se o ně rádi starali, protože jsou tací, kterí to berou jako poslání. :17:
01.04.2008 - 10:14 | Filtr
(Býk) Najdise.cz
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele jezinka001, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
Dobrý den...paní Růženko,to jste mi připomněla zážitek z před 20 lety.Zašli jsme s moji maminkou a dcerou do restaurace 3.cenové skupiny v Liberci na jídlo.U jednoho stolu seděla stará paní(odhadem 70 roků),uboze oděná a smutná.Prosila číšníka o polévku,ale ten ji řekl,že už má velký dluh a že by bylo na čase vše uhradit.Stařenka ujišťovala,že přijde syn a všechno vyrovná.Moje maminka poznamenala směrem ke mně a k dceři,že člověk se musí zabezpečit za mladá na stáří,aby nedopadl,jako ona paní.Dcera,to ji mohlo být 7 let (nar.11.7.1981)mě překvapila,poprosila,abych ji dala 10 Kč.že donese té paní,bylo ji té babičky líto.V té době se za 10 kaček dala pořídit polévka i limonáda.Číšník to viděl a pak když nás obsluhoval tak nám prozradil,že ta paní prodala prý všechno,aby pomohla synovi.Ten že teď na ni kašle a ona je bez peněz a žebra.Věřte mi,že tento zážitek mi ulpěl v pamětí.
01.04.2008 - 10:34 | Filtr
(Býk) Najdise.cz » jezinka001
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele Tatuat Fairy, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
Jsou to strašně smutné osudy,někteří lidé zůstanou sami a jsou vděční i za toho,kdo si přijde jen tak poklábosit,vyslechnout je pomoci jim.Jsou staříci,kteří nikdy děti neměli a nebo je přežili,ale jsou i lidé,kteří ty děti mají,ale ty jakoby na ně úplně zapomněli.Jejich maminka či tatínek se pro ně staly jen bytečnou přítěží,kterou prostě odloží jako nepoužitelnou věc.Jediné,co po nich chtějí,jsou peníze,majetek,hmotné statky a když je o ně připraví,nepotřebují je.Zapomínají na veškerou úctu,kterou by k nim,k lidem,kteří je zplodili,vychovali a vedli životem,měli mít.Jenže i oni mají děti a jednou se setkají s tím samým odsunutím,opovržením,zapomněním.protože svým dětem dali takový příklad a vlastně jim tím jen ukáali,že takto se chovat je úplně normální.
Takto postižených staroušků je mi opravdu líto,protože umírají nejen opuštění,ale i s tou největší bolestí v srdci,s bolestí,kterou jim způsobili jejich vlastní děti,ti,do nichž vložili tolik své lásky a naděje.
Ani se nedivím,že se z nich stávají nerudní,zahořklí lidé,kteří na ničem nevidí nic dobrého.Bolest,kterou si nesou v sobě,je pro nás nepředstavitelná...
09.04.2008 - 11:14 | Filtr
(Blíženci) Růža13
:1:Krásný sluníčkový den Růženko, to - otázka
za sto bodů !!!
Myslím si, že to záleží nejen na okolnostech výchovy dotyčných lidí ali i na jejich vlastních prožitých zkušenostech.
Vidím to u nás na sídlišti . I ty starší od těch mladších by si měli kolikrát vzít příklad.
Bydlím v domě kde je 83 bytů !!!!!
Toť malá vesnička .
Já si konkrétně myslím, že hodně záleží na tom jak vidí budoucí generace nás rodiče jak se chováme mi ke svým rodičům .Co je pro nás důležité!!! A přesně tak mi to říkala i moje mamka když mi bylo tak kolem patnácti.Jinak i když jsem nováčkem a ještě jsem to tady pořádně neprozkoumala - díky za to že jste tady :1: :17: :3: :4: :15:
10.04.2008 - 13:32 | Filtr
(Vodnář) Leylah
Dnes jsem se vydala do knihovny a cestou potkala takového dědečka. A myslím, že by se tento kratičký příběh hodil do této diskuze.
Už z dálky jsem viděla starší shrbenou postavu, zapásící s trojkolkou a berlemi. Měla jsem na uších sluchátka, aby se mi lépe ťapkalo. Už pár metrů před ním jsem zeslabila hudbu. Došla jsem až k němu a zeptala se, jestli nechce pomoct. Pán byl moc šikovný, než jsem překonala vzdálenost mezi námi, už měl berličky naložené na trojkolce a mohl pokračovat v cestě. Nicméně, měl ohromnou radost z toho, že jsem se u něj zastavila. Neustále mi děkoval a tiskl moji ruku. Stihl mi povyprávět svůj příběh, kterak se ze starého pána stal mrzák, protože ho srazila panička na přechodu (panička záměrně, údajně je to manželka vlivného člověka a policie případ tradičně odložila atd. atd.). Má polámané své umělé klouby, měl naštíplou páteř a nějaká další zranění. Tak je teď odkázán na trojkolku a berle. Dozvěděla jsem se také o tom, proč jej potkávám právě na této trase - jede nakoupit. Prý se pohádal s manželkou a když mu řekla, ať si dělá co chce, tak prostě vyrazil na nákup. Byla s ním ohromná legrace. Opravdu jsem se zasmála a hlavně mi udělalo velkou radost, že jsem dnes někomu aspoň trochu zpříjemnila den a že tím byl dotyčný pán tak potěšen. Nicméně to ani nejde popsat, to byste ho museli vidět.
10.04.2008 - 16:26 | Filtr
(Býk) Najdise.cz » Leylah
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele ***, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
hmmm :15: :15: :15:
10.04.2008 - 17:04 | Filtr
(Vodnář) Leylah » ***
:6:
10.04.2008 - 21:35 | Filtr
(Blíženci) Růža13 » Leylah
:1: :17: :1:
10.04.2008 - 22:26 | Filtr
(Kozoroh) Twiggina » Leylah
:1: :17: :15: :17: :15: :17: :1:
26.04.2008 - 21:34 | Filtr
(Lev) WOAM
Jen tak mimochodem - četli jste básnickou skladbu Staré ženy od Františka Halase? http://www.ceskaliteratura.cz/texty… Je to neuvěřitelně sugestivní text, vřele doporučuju, myslím, že k tomuhle tématu je to jako na míru šité.


Aktuální postavení planet
Aktuální
postavení planet
ukázat planety »
Lunární kalendář 2024
Lunární kalendář
Luna ve Štír Štíru
ukázat kalendář »