miminko


09.02.2011 - 18:38
(Beran) jaja84
miminko
Zdravim vsechny,cim dal tim vic touzim po mimcu a chtela bych si na to nejak trosku svoje telo pripravit.Napisete mi co mam jist treba za vitaminy abych uvnitr mela vse v pohode?A treba i nejakej vitaminek po kterem snaz otehotnim :6:kuju :68: :74: :17:

Řazení:
17.02.2011 - 17:14 | Filtr
(Kozoroh) Tyna_Tynka » adriana.s
DOPORUČENÉ MNOŽSTVÍ KYSELINY LISTOVÉ:
pro těhotné ženy 400 µg
ženy uvažující o těhotenství 400 µg
ženy neuvažující o těhotenství 200 µg
ženy se zvýšeným rizikem 600 µg
muži 200 µg


Významným zdrojem kyseliny listové je:

Listová zelenina – ledový salát, čínské zelí, hlávkový salát.
Zelenina: květák, brokolice, zelí, kapusta, špenát, růžičková kapusta, zelený hrášek, fazolové lusky, okurky, dýně, červená řepa, rajčata.
Obilniny: celá obilná zrna (zejména klíčky), celozrnné výrobky – celozrnný chléb, müsli.
Ovoce: mango, avokádo, pomeranče, banány, třešně, višně, jahody, maliny, angrešt.
Ořechy: vlašské ořechy, para ořechy, pistáciové ořechy.
Maso: játra.
Některé mléčné výrobky.



Obsah kyseliny listové µg/100 g:
banán 17 - 20
pomeranč 24 - 42
vinné hrozny 5 - 43
vlašské ořechy 77
brokolice 33 - 111
čínské zelí 79 - 83
karotka 28 - 55
květák 17 - 29
paprika zelená 18 - 50
celozrnný chléb v průměru 30
brambory 8 - 20
těstoviny 12 - 21
Eidam 30 % t.v.s. 15
měkký tvaroh netučný 16
pečené kuře 12
kuřecí játra 380


Kyselina listová je velmi labilní vitamin, který při přípravě a skladování podléhá změnám. Kyselina listová je ve vodě rozpustná, tím tedy ve stravě dochází k jejímu úbytku vyluhováním. Velikost ztrát vyluhováním je při vaření dána objemem vody i dobou vaření. Jedná se o termolabilní látku, která se působením světla rozkládá, podléhá oxidaci. Ztráty při skladování a přípravě stravy se pohybují v průměru kolem 35 %, mohou ale dosáhnout až 70%. Před oxidací je ve vodném prostředí chráněna vitaminem C.

Při vaření do měkka dochází ke ztrátám, které činní například u růžičkové kapusty, květáku, brokolice 25 %, u špenátu, kapusty a mrkve více než 50%.

Při tepelné úpravě zeleniny je třeba volit šetrné způsoby (dušení, vaření pod tlakem) a preferovat více spotřebu zeleniny čerstvé a syrové.


(Zdroj: http://www.szu.cz/czzp/vvv/…)


Aktuální postavení planet
Aktuální
postavení planet
ukázat planety »
Lunární kalendář 2024
Lunární kalendář
Luna v PannaPanně
ukázat kalendář »