O (nejen) permakultuře v (nejen) zemědělství


26.01.2016 - 00:22
(Býk) Deam
O (nejen) permakultuře v (nejen) zemědělství
Diskuze pro všechny příznivce udržitelných, fungujících a inspirujících metod hospodaření a třeba i souvisejících způsobech života. Když to vztáhnu na sebe, permakultura mě hlavně inspirovala pro to, začít se činit v zemědělství. Z fáze, kdy jsem nakoupil a načetl knihy k tématu a hrozně se divil, proč všechno funguje tak blbě, když permakultura a spřízněné metody nabízí taková krásná řešení, jsem se dopracoval do praxe, kdy tedy už o tématu méně čtu, ale více pracuji na poli, což mě ovšem posunulo od ideálů čerpaných z knih k tomu, že sám za sebe jsem rád, že zvládám jakž takž způsobem obhospodařovat o něco více než hektarový pozemek, myslím, že se stávám postupně celkem akceschopným zahradníkem, ale rozhodně ne permakulturníkem...:) Byť inspirace a plány do budoucna zůstavají.Co se zahradních metod týče jsem přešel k intenzivnímu hospodaření, hodně volná inspirace Johnem Jeavonsem (https://en.wikipedia.org/wiki/… ) a Brettem Markhamem - fakticky asi od každého něco. http://www.amazon.com/Mini-Farming-…, postupně plánuji přitvrzovat. :) Bohužel jsem závislý na dovozu živin, ale naštěstí zdroj živin je relativně nedaleko (krávy :) Sice skladuji i seno z posekaného pozemku, což by teoreticky mohlo stačit po zkompostování na část záhonů, ale je to všechno na delší dobu. Samozřejmě dělám spoustu chyb a blbostí...:) Ale aspoň v tom pěstování zeleniny, zvláště česneku;) se zvolna zlepšuji (snad to nezakřiknu).Takový můj ideál je dokázat na menší části intenzivně obhospodařovaných záhonů vyprodukovat dostatek zeleniny na to, abych to mohl brát jako živobytí a nikoliv jen koníček a zároveň zvládl i rozšiřovat polnosti, kde bych ovšem rád nasadil spíše extenzivní metody, více k té permakultuře v kombinaci třeba i s neprodukční rolí pozemků v krajině.Co mě motivovalo - 1) vztah k přírodě - to asi není třeba dále vysvětlovat. :) 2) pojistka - žijeme v převratné době a myslím, že pozemek je taková pojistka, která dokáže aspoň snižovat rizika. V nejhorším případě zůstane aspoň ta prací s půdou získaná praxe, která, jak zjišťuji, opravdu nejde nahnat během jedné sezóny, pokud je tedy člověk původem měšťák, což já jsem..:)Největší slabinu u sebe vnímám právě ty designové části...u záhonů to až tak nevadí, ale při výsadbě keřů a stromů už je to horší...dělám to všechno od oka, byť návodné literatury mám dostatek..:)

Příspěvky: Všechny | Deam

Stránkování od konce: / 19 

Řazení:
30.08.2017 - 21:59 | Filtr
(Býk) Deam » Bosch
Trochu podvádím, aktuální stav je 100 gramů. :) Rád bych věděl, kam až to klesne. Teď už by měl být dávno usušený, ale ono to asi sesychá až do konce životnosti.
30.08.2017 - 21:56 | Filtr
(Býk) Deam » Bosch
Nene, je to "Burpee zlatá řepa"

https://www.semena-marihuany.cz/cs/…
30.08.2017 - 00:56 | Filtr
(Kozoroh) Bosch » Deam
11.deka
tak to kouknu na to jaký jsem sedlák já :-)
30.08.2017 - 00:54 | Filtr
(Kozoroh) Bosch » Deam
je to cukrová?
29.08.2017 - 22:46 | Filtr
(Býk) Deam
Po čase přidávám jak si stojí mé česnekové (ale i jiné) experimenty.

Zde především výsledky za uplynulou česnekovou sezónu:

http://zeleznohorsko.blogspot.cz/20…

Ještě zbývá dovážit pár zbytkových kilogramů a jistě zase něco zůstalo v zemi, ale strop je odhadem cca 415 max 420 kg (včetně zemního)

Pro potěchu očí přidávám letošní největší exemplář. ;)

Z hlediska celkového množství byl letošní rok úspěšný.

Z hlediska srovnání s minulým rokem byl letošní rok úspěšný.

Z hlediska získání nových poznatků byl letošní rok úspěšný.

Z hlediska úspory místa s ohledem na množství použité sadby byl letošní rok úspěšný.

Z hlediska ospravedlnění dlouhodobého používání metody byl letošní rok neúspěšný. ;)

Nicméně stejně jako velká část mých česneků jsem i já paličák, takže budu v pokusech dále pokračovat, jen to konečně začnu trochu zpestřovat. :)
K příspěvku je přiložený obrázek, který se zobrazí pouze přihlášeným uživatlům.
(Přihlásit)
06.07.2017 - 12:36 | Filtr
(Býk) Deam » Deam
A první várka:

Nejprve pár technických poznámek - podle Carol Deppe jsou letní dýně Costata Romanesca jedny z nejlepších běžně dostupných odrůd. Kromě klasického kuchyňského zpracování jsou výborné také usušené. Co se klasického zpracování týče - dle Carol jsou dobré ve váhovém rozmezí 0,5 - 1 kg a nebo menší. Měly by být skvělé také sušené, na sušení je nejlépe vybírat plody o velikosti 1,4 - 1,8 kg, sušit se dají až 2 kg plody. :)

Tedy s dvěma největšími jsem to co se vaření možná týče trochu přehnal. V praxi si to vyzkoušíme dnes k obědu. :)

Tato odrůda údajně dorůstá až 90 (120) cm, ale to už je velikost, která je vhodná asi jen na semenaření, i když kdo ví.

Ochutnal jsem syrovou o váze 1,51 kg a bylo to dobré. Ani při té velikosti nebyla mdlá chuť.

Další výhoda Costata Romanesco - údajně je nenáročná ohledně zálivky.

Cituji z Nezdolného zahradníka str. 201 - "Při Nateově experimentu s vyprahlou zahradou se z letních dýní nejlépe osvědčily v podmínkách s minimální zálivkou "Costata Romanesca a "Early Crookneck".
K příspěvku je přiložený obrázek, který se zobrazí pouze přihlášeným uživatlům.
(Přihlásit)
06.07.2017 - 12:28 | Filtr
(Býk) Deam » Bosch
No mému živému plotu trvalo těch prvních pět let, než vůbec získal nějaké patrnější obrysy. :) Ale teď už to určitě půjde rychleji.

Smrčkům u nás odzvonilo právě letos, kdysi je zasadili myslivci pro bažanty, ti už tám dávno nejsou, ale smrčky zůstaly. Jeden nalomil vítr, tak jsme to vzali dohromady. :) Njn, túje jsou z mého hlediska na zahradu fakticky zbytečný strom, to je tak na hřbitov.
02.07.2017 - 23:47 | Filtr
(Býk) Sivá » Deam
:30: :15:
02.07.2017 - 23:10 | Filtr
(Býk) Deam
Pro zajímavost přikládám fotografii řepy se žlutou dužninou. Jde o předčasnou sklizeň v důsledku příliš zběsilého odplevelování. :) Chuťově je dobrá a na rozdíl od klasické řepy nehrozí riziko zabarvení ošacení do červena. :)
K příspěvku je přiložený obrázek, který se zobrazí pouze přihlášeným uživatlům.
(Přihlásit)
01.07.2017 - 21:42 | Filtr
(Býk) Sivá » Deam
Díky moc zkusím sehnat i tu karpatskou :4: už se těším na šipky :1:já je mrazím a pak přes sítko jak zmrznou tak změknou a pak přes sítko do omáčky ke kančí pečínce... :2: :75:
01.07.2017 - 21:27 | Filtr
(Kozoroh) Bosch » Deam
Ok letos to zkusím. Taková šipková omáčka k hovězímu je fajn.
01.07.2017 - 21:02 | Filtr
(Býk) Deam » Bosch
Ručně, nožem rozpůlit a vydlábnout. Jo, ten vnitřek je nepříjemný, ale u karpatské růže to jde díky velikosti vydlábnout dobře a ta chuť stojí za to. :)
01.07.2017 - 12:33 | Filtr
(Kozoroh) Bosch » Deam
Jak ty šípky louskáš? Ručně? Mně to jehličkové zevnitř strašně leze mezi prsty a je to tak nepříjemné že se na to vždycky vykašlu. :4:
01.07.2017 - 12:32 | Filtr
(Kozoroh) Bosch » Deam
Jo pět let to trvá pak se tam začne tvořit takové zvláštní příjemné mikroklima.
Mně se více líbí styl starých zahrad. Než stříbrné smrčky v předzahrádkách. Tak tomu snad už odzvonilo. I když dneska túje jedou boom. Na nich jsem ještě neviděl sedět žádný hmyz ani živočicha.
01.07.2017 - 12:12 | Filtr
(Býk) Deam » Bosch
Krása, těším se, až bude snad za 5 let podobně vzrostlý plůtek i u nás. :)
01.07.2017 - 12:11 | Filtr
(Býk) Deam » Deam
Ješte sklizeň šípků - těch 3,5 kg není z jednoho keříku, ale ze všech, co mám (poměrně dost), ale keřík v plné velikosti dokáže zaplodit hodně (údajně až 5 kg šípků - viz http://prirodnizahrada.webnode.cz/n….

Letos si to zkusím zaevidovat důkladněji. :)

Jinak já jsem také v cca 450 metrech nad mořem.
K příspěvku je přiložený obrázek, který se zobrazí pouze přihlášeným uživatlům.
(Přihlásit)
01.07.2017 - 12:04 | Filtr
(Býk) Deam » Sivá
Já přidám ještě k růžím - co se šípků týče, nedám dopustit na růži karpatskou. Dle mého názoru chuťově předčí růži svraskalou, má i větší šípky. Jediné mínus, mám pocit, že bude asi trošku citlivější na nemoci, asi spálu růžovitých? Zatím se zdá, že je příliš odolná, než aby ji to zahubilo, ale některé keře docela potrápila.

Podle toho, že dorůstá do dvou metrů, by to na ten živý plot asi taky šlo. :)

http://www.stareodrudy.org/ovocny-s…

Fotka je z minulého léta, růže karpatská a vedle rakytník. :)
K příspěvku je přiložený obrázek, který se zobrazí pouze přihlášeným uživatlům.
(Přihlásit)
28.06.2017 - 22:48 | Filtr
(Býk) Sivá » Deam
Děkuji moc, tu růži svraskalou jsem tipovala, že by tam šla a aronie taky dobrá tu tam ještě nemáme. :17:
28.06.2017 - 22:36 | Filtr
(Býk) Deam » Sivá
Včelám zrovna nerozumím. :( Co se keřů týče - mám poskládaný živý plot z šíkpů, trnek, hlohů a lísek. Nejakčnější jsou růže. S ohledem na výškové omezení možná růže svraskalá?

Další použitelná možnost, ale bez potíží s trny, je třeba arónie. První kousky mám docela dlouho a výškově to sedí bez problémů.

https://cs.wikipedia.org/wiki/…

Lepší fotku na rychlo neseženu, ale pro ilustraci snad stačí. :)
K příspěvku je přiložený obrázek, který se zobrazí pouze přihlášeným uživatlům.
(Přihlásit)
28.06.2017 - 22:19 | Filtr
(Býk) Deam » pine70
Skvělé, já se zase těším na další obchodní cestu. :D

Sucho,teplo, respektive pokojová teplota kolem 20°C (a taky vzdušno) jsou vhodné skladovací podmínky, za předpokladu, že česnek odolal náletu vlnovníka česnekového, evidentně Ti to vyšlo. :)

Od některých lidí mám potvrzeno jako použitelnou metodu skladování česneku v ledničce v papírovém sáčku. Jinak mi spolehlivě funguej také naložení do octa a skladování sklenic bez další tepelné úpravy tamtéž. Asi to není na běžné česnekové použití, ale mělo by to udržet dost zdraví prospěšných látek. :)
28.06.2017 - 22:18 | Filtr
(Býk) Sivá
Prosím o radu potřebuji vysázet před včelín nějaké jedlé keře, aby rychle rostly a včelky je nepodlétly,do max.vyšky člověka, díky moc
27.06.2017 - 08:47 | Filtr
(Býk) Deam » Bosch
No jo, u rakytníku člověk nikdy neví. :)

K česneku - výhonky odlamuju, ale vždycky spoustu přehlídnu.

Na druhou stranu, argument pro neodlamování:

http://www.potravinovezahrady.cz/ma…

Taky jsem něco řešil kompostem, dříve skončil kompost v záhonech, teď mám naštěstí zdroj hnoje (doufám, že stále ještě ), ale na to předpěstování jsem používal kupovaný a i tomu bych se rád vyhnul. Pamatuju, když jsem prvním rokem zkoušel dýně, bral jsem to všechno jen z hlíny z krtin a taky to fungovalo, ale ta pohodlnost je hrozná věc.

Jenže když chci pěstovat ve větším měřítku, stojí za to, zamyslet se, jak si poradit sám.

Moruše - další adept do zahrady. Chtěl bych vyzkoušet ještě pár tomelů, asi i jeden či dva kousky muďoulu, zkusmo i mandloně a možná nějaké odolnější meruňky. No když přidám i moruše, pomalu abych začal uvažovat o přikoupení pozemků. :) Pokud teda nechci postupně odepisovat pracně založené zeleninové záhony a to fakt nechci. Je pravda, že všechno se asi nechytne, takže nějaké místo by se zase mohlo uvolnit, ale i tak se to všechno řádně zaplňuje.

No a ty sladší rakytníky by asi taky stály za hřích, o dalších muchovnících ani nemluvě. :) Naštěstí aspoň tohle se dá nacpat skoro všude, třeba do živého plotu.
26.06.2017 - 23:32 | Filtr
(Kozoroh) Bosch » Deam
Normální kompost stačí ne? Ne na semínka předpěstování ale na sázení rostlinek už jo.
Plevel humus bordel odpadky bio promíchat s trávou prolívat tamtím z žumpy a stačí ne? Nač je dobrý substrát? Na předpěstování stačí koupit sáček pár litrů za babku je to jednou za rok.
26.06.2017 - 23:12 | Filtr
(Kozoroh) Bosch » Deam
Vypadaj slušně. Mně loňský česnek už šeptá. A co ty prasečí ocásky vylamuješ?
26.06.2017 - 23:11 | Filtr
(Kozoroh) Bosch » Deam
Aha dík. Tak to já mám jistě tu nejtrpčí.
Rád bych věděl co myslí tím slovem sladké. Než objednám. Jestli tím sladké míní sladké. Né minisladké. V souvislosti s rakytníkem se mi kříví huba neumím si sladkou u toho keře vůbec představit.
Aktuální postavení planet
Aktuální
postavení planet
ukázat planety »
Lunární kalendář 2025
Lunární kalendář
Luna ve Štír Štíru
ukázat kalendář »