Kouzlo polévek


10.11.2015 - 11:13
(Býk) player
Kouzlo polévek
Jsem "polívkovej typ". Mohl bych jíst polívky pořád.Nedávno jsem se ale setkal s člověkem , kterej se zajímá o pochody v lidském těle , jak jdou od rána do večera. Tak jsem se dozvěděl toto.Pro tělo jsou poévky úžasnou věcí. Ale nejlepší je ke snídani , na což jsem okamžitě najel , je to skvělé. A dále - když se jí k obědu , kupodivu by se měla dávat ne před hlavním ,ale naopak po hlavním chodu. To mě taky zaujalo , takže jsem si svého hostinského naučil v restauraci na opačný gard. Je teda fakt , že lidi dost čuměj , co je to za exosta , že dává polívku až po hlavním chodu... :4:Taky snídáte polívku?

Stránka: 3 2 1
Řazení:
11.11.2015 - 11:41 | Filtr
(Kozoroh) Bosch » thééé
Kysanoslaná je právě taky oheň kyselá = oheň stejné jako slaná.
Z kvašeného zelnou jsem přestal po kurzu ajurvédy právě kvůli tomu ničení ale teď už to nevidím tak dramaticky.
Z čerstvého zelí je to taky dobré přidávám právě to miso pak koření zahušťuju bramborem strouhaným on dává i chuť sůl cibule i česnek nové koření bobkový. Trocha brambor uvařených nakrájených taky dobrá a pak i vejce natvrdo nakrájené a kyselím limetkou. Ale taky vinným octem mám teď koupený přírodní nerafinovaný nefiltrovaný.
Jo a pickles tak to je špica to já taky rád zelí + mrkev a koření koriandr hlavně hořčičné bobek a někdy i brokoli a jinou zeleninu (kromě červené řepy asi všecko). Mám na to keramický soudek asi 2l mám od tohoto pána fakt pěkná věc. Dělá i na míru.
http://www.simira.cz/keramika/…
11.11.2015 - 11:31 | Filtr
(Kozoroh) Bosch » rinada
Aha tak tos mi odhalila tajemství zahušťování pekingských polévek. Nožky.
Vločkama se zahušťuje fajn ale..lepek.
Ano maso s kostí je jiná než jen kost.
u těch kostí se jedná spíše o ten morek jsou tam ty věci..chondroitin glukosamin atd a vápník se rozpouští když přidáš trošku citrónu. Má to jiné užítí potom je to pro osteoporotiky například a jiné.
11.11.2015 - 11:27 | Filtr
(Střelec) rinada » Bosch
Číňani, Japonci, Vietnamci dokážou zpracovat každičký kousek, tam se jí vše co se hýbe, ale máš pravdu nožičky dodávají rosolovitost a každá polévka, omáčka je daleko chutnější když použiješ maso s kostí.
Zahušťovaní maizenou je fajn, ale
když si vařím zelňačku, nebo dršťkovou z hlívy zahušťuji ovesnýma vločkama, díky bohu nejsem alergická na lepek.
11.11.2015 - 11:12 | Filtr
(Býk) player » Hříšnice
Jéééé , čau Hříšo. :75:
11.11.2015 - 11:09 | Filtr
(Ryby) thééé » Bosch
Aha, tak s tím ohněm to je zajímavé, protože co se týká astrologie, tak ho mám celkem málo - třeba doplňuju. Tlak mám nízký, ledviny asi v poho :4: zatím.
Zelnou z hlávky děláš jak, ještě tam něco přidáváš krom hlávky?
Zelná z kvašeného - no mám ráda když se to povaří, a pak je to nej zničené.
a ještě si dělám ze zelí pickles - mňam :69: ta chuť kysanoslaná tu můžu
11.11.2015 - 10:58 | Filtr
(Kozoroh) Bosch » rinada
Aha. Tak tam jsem se ještě nepropracoval já viděl párkrát ty šupiny z nožek v čínské restauraci v polívce a pak jsem ji už nekupoval. Nožky mi přijdou jako odpad. Myslíš tím strukturu to želovité? Nad tím jsem dlouho bádal jak to číňani docilují. Myslíš že vaří nožky že to dělají takto?
Já myslím že dávají maizenu.
Já dávám tapiokový škrob a kuzu.
11.11.2015 - 10:55 | Filtr
(Kozoroh) Bosch » thééé
Aha to členění neznám podle psychiky.
Chutě korespondují s konstitucí. Slaná je vyloženě oheň, pita, podporuje trávení a trávící oheň agni.
Pokud nemáš vysoký krevní tlak anebo otoky není problém když se držíš v množství tak do těch 6g/d. Ale při námaze pocení se musí dát více sodík se ztrácí i vyšším pitným režimem. Takže sportovci klidně i dvojnásobek soli, 12-15g/d.
Máš potřebu ohně. Potřebuješ zrychlit metabolismus. Proto saháš po soli.
Slaná tedy koresponduje s ohněm. Lidé dominantní akční a vůdčí. Tíhnou k tomu nechat se zaujmout nějakou ideou a pak za ni i utratit třeba i život. Což je ta druhá stránka věci. Ale zase něco v životě dokáží.
Z hustých polévek je super taky zelná, ale né z kyselého ale z hlávky. Zahuštěná. A pak i ze všeho ostatního. :4: Luštěninová z čočky fazolí hráchu nebo brokolicová cibulačka pórková rajská tak ty všechny dělávám.
Na podzim hlavně husté zelné s bramborem a boršč. :69:




11.11.2015 - 10:48 | Filtr
(Střelec) rinada » Bosch
znám bylinkovou sůl, nejenže si ji sama :1:dělám, ale si i sama pěstuji.
Škoda, že jsou pro tebe kuřecí nožky fuj, dodávají chuť a vytváří strukturu. Dobře očištěné jsou potravina jako např.stehýnko jen mají různé využití. :1:
11.11.2015 - 10:38 | Filtr
(Ryby) thééé » Bosch
:15: ty to máš prostě vymakané :30:
já právě takovou tu hustou zeleninovou polevku jen s misem miluju. Jen aby mě víc zasytila uvařím si zvlášť ještě většinou jáhly..
jen občas si toho maggi cucnu :4: neumím být moc ortodoxní
Bohužel musím vařit zvlášť pro děti a zvlášť pro manžela, tak to znám na obě strany. Jenže dceru většinou láká to manželovo.
Nevíš, proč mám tak ráda sůl? dá se to třeba podle ajurvédy vysvětlit? Já vím jen, že slané volí lidi více duševně pracující, sladké pocitoví, hořké konzervativní..
11.11.2015 - 10:32 | Filtr
(Kozoroh) Bosch » thééé
Jinak na makrobiotice jsem jel pár let i podle jarmilky ona je fakt dobrá vyhovuje mi její přístup trochu asketický ale účinný.
Pak jsem to propojil i s jinými pohledy na věc takže dneska makrobiotika tak asi 30 procent.
11.11.2015 - 10:26 | Filtr
(Kozoroh) Bosch » thééé
To jsme se teď propojili v uvažování. :15: :4:
11.11.2015 - 10:24 | Filtr
(Kozoroh) Bosch » thééé
Ano znám taky jsem jel na těchto kostkách mají i masové dá se to ale když mám tu možnost vařit doma, nahrazuju je teďka sójovkou tamari je čistá beru od sunfood není z přenice je to bezlepek a taky vlastně můj absolutní hajlajt je miso polívka z pasty genmai.
Je to vlastně chuťově i lepší dávám do polívek i jídel i když podle tradice se má dávat až nakonec kvůli enzymům ať se nezničí. Stačí lžička na hrnec je to z čisté rýže a soli úžasný výrobek u nás běžně k dostání ve zdravých výživých japonce obdivuju jsou fakt borci.
https://www.google.cz/webhp/…
11.11.2015 - 10:21 | Filtr
(Ryby) thééé » Bosch
ale pře svoje chutě mám ráda makrobiotiku, používám miso, a tadyty sojové omáčky
http://www.countrylife.cz/tamari-so….
11.11.2015 - 10:12 | Filtr
(Ryby) thééé » Bosch
dík za tipy. Kupuju würzel bez glutamátu, ten mi nejvíc vyhovuje.ale umím vařit i jíst i bez toho.http://www.bioobchod.cz/bujon-zelen…
bez sladkého dovedu žít, ale sůl nad zlato :4:
11.11.2015 - 10:09 | Filtr
(Rak) Hříšnice
Když jsem chodila ve fabrice na oběd v deset, tak jsem to skoro jako snídani měla.. A vždycky jsem ji jedla až po hlavním, teda spíš vypila :69:
Taky na mě koukali divně :32:
11.11.2015 - 10:03 | Filtr
(Kozoroh) Bosch » thééé
Tak si sežeň v lepší podobě třeba i od knoru bez glutamátu.
Ve fakt dobrých restauracích se pak bez hustého masového vývaru neobejdou v těch levnější jedou z obyč práškových omáček. Pak tam jsou ty chutiče a to je šidítko.
https://i.ytimg.com/vi/KwHqOgPFN5s/…

Za lepší vývar dáš i lepší peníze nebo si jej udélat doma. Ale o moc levněj to doma taky nevyjde.
http://www.toppotraviny.cz/fondy-a-…
http://www.toppotraviny.cz/fondy-a-…
11.11.2015 - 09:55 | Filtr
(Kozoroh) Bosch » rinada
Jde o to jaké kombinace zeleniny zvolíš když dáš kořenovku k tomu brokoli nebo květák a cibuli česnek plus koření jako bobkový nové kmín pepř fenykl koriandr pak získáš velmi chutný a už celkem i slaný vývar ta sůl je z té zeleniny je to minerální sůl.
Osobně taky ještě zahušťuju třeba lžičku tapiokového škrobu kuzu nebo rýžové mouky ale i jakékoli jiné bezlepkové mouky to je v pohodě.
Naprosto nejlepší je u mě čínská peking dělávám z bio kuřecích skeletů pak celý ten postup je delší ale výsledek je super. Mnohem lepší než od číňanů ti tam jsou schopni nastrkat i kuřecí nožky fuj.
Nuž ale momentálně vedou ty vietnamské bhůn polívky s rýžovými budlemi a čerstvou zeleninou nahoře. Tofu kuře hovězí zeleninová.
Vývary jsem dělával taky z kostí masa terapeutické bone bread ve stylu čínské tčm dělává se to hodně v usa jako terapeutikum pro nemocné. Ale nějak není to úplně ono pro můj metabolismus.
Takže v masových vývarů je asi nejlepší dělat demi glace když si dá člověk záležet stojí to za to ale trvá to pár dní chce to nářadí případně aspoň pomalý hrnec. Ten je na vývary vůbec asi nejlepší.
11.11.2015 - 09:49 | Filtr
(Ryby) thééé » player
:4:Víš co, já mám moc ráda slané, a dokonce bych mohla popíjet maggi a přikusovat masox, takže tě chápu..jen to krotím, když to není to zdravé ořechové
11.11.2015 - 09:39 | Filtr
(Střelec) rinada » 144
ale nic ve zlém, myslím, že ti rozumím, taky nekupuju instantní a mám v oblibě zdravou stravu, ale pokud bych byla na nějakém výšlapu v nehostinných končinách a někdo mi na stůl postavil kouřící zelňačku, tak by to byla božská ambrózie a nejspíš bych se nestarala o to, jestli je zadělávaná.
11.11.2015 - 09:33 | Filtr
(Býk) 144 » rinada
podla mna je to vec zvyku a prekonania predsudkov
a ked si zvyknes ako sa to krasne travi a ako sa potom citis
uz by si ziadnu muku a olej do polievky nezniesla
ale robieval som aj masovo zeleninove vyvary, alebo kosti.
teraz hram zase vegetariana
11.11.2015 - 09:29 | Filtr
(Střelec) rinada » 144
souhlasím, zelenina chuť má, ale tekutina - polévka - vývar,(je zjednodušeně řečeno pro běžného strávníka nechutná voda, pro kuchaře základ pro pokrm, kterým může obohatit výsledek svého vaření.
Jiný význam má pokud řešíš nějakou zdravotní indispozicí "panenským odvarem", ostatně jako každý prospěšný rostlinný výtažek.
11.11.2015 - 09:11 | Filtr
(Býk) 144 » rinada
ano, ked sa ti zjemnia chute, kazda zelenina ma zvlastne chutove caro v sebe
11.11.2015 - 08:55 | Filtr
(Býk) Najdise.cz » player
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele tulačka, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
Tak Ti někdy nějakou zelňačku uvařím. A ještě Ti dám vybrat :69:

Zrovinka na dnešek plánuju čočkovku s rajčaty. A už z této diskuze mizím nebo fakt dostanu hlad :4:

:29:
11.11.2015 - 08:54 | Filtr
(Býk) player
Jo - ještě musím poznamenat , že často používám i polívky v sáčku. Mě prostě chutnaj už od dětství. Cítím z nich maggy a to mě vždycky chutnalo. I podravka.

Někdo možná řekne tfuj , no...ale já ne.
11.11.2015 - 08:09 | Filtr
(Střelec) rinada » 144
a chutná ti to?
Aktuální postavení planet
Aktuální
postavení planet
ukázat planety »
Lunární kalendář 2024
Lunární kalendář
Luna ve Střelec Střelci
ukázat kalendář »