Proč narážíme na tyrany


15.03.2017 - 13:42
(Rak) Loreena Mckennitt
Proč narážíme na tyrany
:17:

Existují laskaví a vlídní lidé žijící podle všech zásad morálky, kteří nikdy nikomu neprovedli nic špatného, přesto však jejich život není šťastný. Příliš často v něm narážejí na tyrany, kteří je využívají pro své cíle a jejich život ničí.

Co je příčinou? Odpověď najdeme v moudrém příběhu…

Přišla žena k Bohu, aby mu položila jednu jedinou otázku:

— Řekni mi, Pane, proč i když se snažím žít podle svého nejlepšího svědomí a zákonů, nikomu neubližuji, ke všem jsem laskavá a přívětivá a usilovně pracuji, nemám žádné štěstí?

— A co ty sama si o tom myslíš? – zeptal se jí Bůh.

—Že je to kvůli mámě. Měla jsem opravdu krutou matku. Nikdy mě nelaskala, nikdy mě nepochválila, nepovzbudila a nepodpořila, věčně mě jen kritizovala, urážela, ponižovala a nadávala mi. Nikdy jsem se jí s ničím nemohla svěřit, jenom se mi vysmívala a má dětská tajemství vykládala každému, doplněná ironickými poznámkami. Ubližovala mi a zahnala mě do tak kruté a přísné klece příkazů a nařízení, že jsem v ní sotva dýchala. Omezovala mou svobodu a neumožnila mi projevit vlastní vůli. Vnucovala mi svá pravidla a všechno mi zakazovala. I plakat jsem měla zakázáno!

— Pokoušela ses s tím vším něco dělat? – se zájmem se ptal Bůh.

—Snažila jsem se, opravdu hodně jsem se snažila, ale teď si myslím, že to všechno bylo marné — odpověděla smutně žena. –Stále jsem se pokoušela mámě dokázat, že hodně umím. Výborně jsem se učila, hodně jsem pracovala, byla jsem svědomitá, pomáhala jsem lidem, ze všech sil jsem se snažila být hodná holčička, aby mě máma ocenila, aby řekla, že jsem dobrá, že je na mě pyšná.

— A podařilo se ti to?

— Ne. Uběhlo mnoho let, ale nezměnilo se nic. Stejně jako dřív je se mnou nespokojená, stále se jen snaží nějak mě zasáhnout, ponížit, vyvést z míry. Je pořád stejná. A její slova a skutky mě zraňují stejně bolestně jako dřív.

— To znamená, že i ty jsi stejná jako dřív — vysvětloval Bůh. – Jakou jsi byla, takovou jsi zůstala. Jsi Oběť. A kde je Oběť, tam se určitě objeví také Tyran. Tuhle roli v tvém životě se uvolila sehrávat tvá matka.

— Ale já přece už nejsem dítě! Jsem dospělá! – namítla zjevně dotčená žena. – A proč mám teď v životě Tyranů ještě víc? Chová se tak ke mně každý, koho to jen napadne: matka, šéf i kolegové v práci!

— Protože stále nechceš přijmout odpovědnost, hledáš viníky, zlobíš se na matku a na mě za to, že jsme tě stvořili slabou. Ale my se nijak neprotivíme – jen se staň silnou!

— Ale já už jsem jiná, prožila jsem půl života, porodila děti, změnila jsem se a dosáhla jistých úspěchů!

— Ne ne, nic se nezměnilo! A všechny ty tvé úspěchy nemají žádnou cenu, protože nepocházejí z čistých úmyslů.

— A z jakých tedy? – uraženě vykřikla zcela ohromená žena.

—Z pýchy. Matka tě ponižovala a tys toužila ukázat jí, že jsi lepší než ona. Kritizovala tě a ty jsi jí chtěla dokázat, že taková nejsi. Necítíš se šťastná, protože tvůj konečný cíl byl zjevně nedostižný. Ty ses nechtěla změnit sama, přála sis, aby se změnila matka.

— Možná máš pravdu — řekla po chvíli přemýšlení žena. – Asi to tak je. Stejně ale nechápu to hlavní: proč se mnou tak zacházela? Za co? Co jsem jí udělala?

— Nic. A v tom to je, že jsi nic neudělala. Nejspíš od tebe čekávala něco zvláštního.

— A co?

— Tak pojď, zeptáme se její Duše! – navrhl Bůh a luskl prsty. Okamžitě se vedle něj zjevil obraz matky, vypadala stejně jako živá, ale obraz byl napůl průzračný. Bůh jí řekl:

— Buď zdráva, Duše. Přišla ke mně tvá dcera. A ptá se: proč jsi ji vychovávala tak, jak jsi ji vychovávala? Cos jí chtěla dát?

— Chtěla jsem jí dát sílu. Byla tak slabá, tak nepřizpůsobivá, neuměla se vůbec hájit. Chtěla jsem, aby se ode mě naučila hájit své hranice, svůj osobní prostor. Chtěla jsem, aby se zocelila, aby si dovolila být tvrdá, když je to třeba, aby se naučila říkat NE a prosazovat své zájmy. Ale dodnes nevidím žádný výsledek. Musím to zkoušet znovu. Je to to jediné, co jí chci předat, aby to ona mohla své dceři a ta zas té své. Aby v našem rodu nikdy nebyly Oběti.

— A nemáš strach, že tě za to bude nenávidět?

— Usiluji o to. Protože když si dovolí nenávidět, naučí se i milovat. Zatím však umí jen litovat. Sebe i jiné, stejně slabé, jako je ona sama. Plýtvá na to všechnu svou životní sílu. Nedovolí si ani postěžovat, hromadí v sobě nevyplakané slzy, a tím je ještě slabší. Co pak předá jako dědictví svým dcerám?

—Co od ní čekáš?

—Čekám, až v odpověď na moje útoky pevně řekne: «Dost už, mami!». Čekám, až dospěje. Až se jí Tyrani budou vyhýbat, protože budou respektovat její hranice. Až si konečně budu moci odpočinout a být maminkou. Prostě jen maminkou…

Stránka: 4 3 2 1
Řazení:
18.03.2017 - 15:58 | Filtr
(Beran) Háňa*
Nemyslím, že na ně narážíme.
Myslím, že je potkáváme, pokud zrovna potřebujeme absolvovat nějaký "životní kurs".
Jsou naši učitelé - stejně jako kdokoli jiný, kdo nám "přijde do cesty" v pravý čas - když si máme něco důležitého osvojit, vyzkoušet, prožít ...
18.03.2017 - 13:11 | Filtr
(Býk) Najdise.cz
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele silentium, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
Proč narážíme?...na kohokoli ...protože nežijeme ve vakuu.

Cituji: "..ke všem jsem laskavá a přívětivá a usilovně pracuji...a... nemám žádné štěstí...Tak proč to všechno dělám? Proč nedělám něco, co mě těší? Proč hledáme (zde například) tyrana, co může za něco, co jsme si podělali sami? Proč čekáme, že nějaký bůh, psychiatr, konstelační mudrc nalinkuje naši cestu...je to proto, že jsme jen líní překonávat překážky? Vždyť GPS ví cestu. :63:

Lidé (řekl bych pro přesnost - naprostá většina) kolem nejsou tyrani, mají svoji cestu, své sebevědomí, svoji lenost, svoji energii...a my máme to samé, jen máme různá množství toho seběvědomí, lenosti, energie a to nás v proudu času umisťuje " na pozice ", neberme si jednání druhých osobně (jedna z moudrých dohod)...je to ale velmi složité a nikdy se to nejde naučit...jen si na to občas, při nějaké "hezké" depce :42: :47: :43: vzpomenout.
:27:
18.03.2017 - 01:48 | Filtr
(Rak) Loreena Mckennitt » Lahodny poeta
:62: :79: :6: :83:
18.03.2017 - 01:03 | Filtr
(Lev) Lahodny poeta
Když narážíme na tyrany…
Bez obrany, bez ochrany
Narážíme na své rány…
Jak z jedné i druhé strany…
Chceme-li ty rány zhojit…
Cesta je si tímhle projít…
V druhých sebe uspokojit…
Vzájemně své síly spojit…
:68:
16.03.2017 - 22:22 | Filtr
(Panna) Arezet » Mici Angóra
tak určitě,často cítím z její strany manipulaci skrz hraní oběti o tom vím a občas jí nastavuju zrcadlo a nebo jí řeknu,že toho mám dost.

Ale zajímá mě co si tam prosím vyčetla? :25:

datum mé matky je 4.12.1964 Lanškroun 00:15
16.03.2017 - 22:19 | Filtr
(Panna) Arezet » .
No musím říct,že jsem zjistila,že vytěsňuji vzpomínky, a dětství si pamatuju jen to hezké co bylo, to špatné jsem radši zapomněla nebýt mamky,která mi občas připomene c ose dělo,když jsem byla malá an beo něco samo vypluje napovrh.

Docela mě to překvapilo,že si něco takového zažila,ale ono to vlatsně překvapivé není že si silná žena,která je na svůj věk velmi moudrá,ono t ovlatsně ani jinak nejde,pokud je člověk silný,tak to zvládne,léčí se a nepoddá se tomu utrpení,že by ho činil sám. :17:

Já řešila svoje sětství,ještě před pár roky a je mi 26, a pořád si mylsím,že je co řešit.S mamkou jsem o všem mluvila,máme lepší vztah s tátou se nedá mluvit,za vše c ose stal oa děje jen obviňuje nás dvě.
Dlouho jsem i přemýšlela,kdy jsem ho začla nenávidět a ja kjsem to vytěsnila,tak nevím co to spustilo.

Myslím,že mě ta výchova natolik ovlivnila, žekdyž jsem měla partnera stavila jsem ho výš než vlastní rodiče.
Třeba příklad toho,že jsem nebyla chválena,ale spíš kritizována,že když mě někdo pochválí tak se tetlím blahem,vlatsně přestanu ovládat vlastní ego a to mi vyroste do neuvěřitelných výšin.
Krom vztahů, hledala jsem partnery,kteří mě ignorovali jako má rodina,čím víc mě partner ignoroval tím víc jsem ho chtěla a nechala se sebou manipulovat.Učit se sebelásce, to dělám nějako udobu,je to lepší než dříve, vidím ty výsledky na lidech jak se ke mě chovají, je nmě zaráží proč má někdo potřebu ubližovat a týrat druhé,když sám byl týran,tak by měl přeci soucítit a neděla tto co jeho bolelo ne?

Užívání života, n oto jsem dlouho nevěděla co to je.Vlastně u nás byl problém s penězi,takže jsem velmi skromná a zybtečně neutrácím.
Co jsme začla pracovat,jak jsem se začla učit si užívat.
S lidmi mého věk usi nerozumím a už ve svých 13 letech má nejlepší přítelkyně byla trenérka,které bylo 50 let :4: já si mezi lidmi mého věku připadala jako mimozemťan a doteď to mám a mám pocit čímdál větší že to není o věku,ale o uvažování,ale přiznám se průměrný věk mých přátel je 35 a výš :4: můj nejbližší člověk je starý 45 let.
Mám ráda starší lidi a ráda poslouchám o jejich životě a zkušenostech.
Díky vám tady všem jsem konečně nasebe začla nahlížet jako dokonalou nedokonalou bytost :1: a začla s muzikou a tvořením :1:
Můj první diskuze byla tu byla před několika lety a měla jsme pocit,že mi ujel vlak,že jsem k ničemu a díky příspěvkům všech tady se ve mě něco změnilo a začla jsem pracovat na sobě,na vztazích,prostě začla si věřit :68:

To prázdno znám a ještě te´d mě chytne někdy panika,že jsme na tý cestě sama.

Chápu to jak píšeš o tom být tvrdá,já byla do nedávna a pak se zhroutila a došlo mi,že jsem žena jemná a citlivá anemá cen usi nechávat vše pro sebe.

Já byla pesimista hodně velký,pak jsem se naučila optimismu a te´d jsme u realismu,ač idealista bych taky byla :4:

Vypnou a neřešit jóo to bych taky ráda uměla, nevím jestli znáš třeba probděné noci,kdy myšlenky lítají v hlavě a nedovolí ti spát,s tím mám hodně problém.


Děkuji za tvé vyprávění Khalii :62:
16.03.2017 - 21:55 | Filtr
(Panna) Arezet » Sky
no chmury jsem měla hodně dlouho a včera t prostě vylítlo a dnes je mi dobře :79:
16.03.2017 - 15:07 | Filtr
(Rak) Loreena Mckennitt » .
:62: :79: pre mna si vzor :15:
16.03.2017 - 12:50 | Filtr
(Panna) Mici Angóra » .
Já myslím, že tady po tom všem zvládneš vlče levou zadní a budeš nejlepší máma. :34: :62: :17:
16.03.2017 - 12:45 | Filtr
(Panna) Mici Angóra » Arezet
Zajímavé, podle tvého radixu bych řekla, že větší "problém" bude matka. :3:
16.03.2017 - 09:47 | Filtr
(Býk) Najdise.cz » Arezet
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele ., který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
Uf... jo, prošla jsem si podobným, ne-li stejným. Taky trochu otevřu srdíčko.. :62: Kdyby něco, klidně písni vzkaz.

Táta - alkoholik, paranoik, psychický tyran (ale i fyzicky si občas troufl). Máma byla mladá a slabá, ale jednou prostě sbalila kufry a bylo.

V podstatě jsem přišla o celé dětství. Dokážu si ho spojit jen s křikem, pláčem, bolestí a beznadějí. Spojuji si ho s věčnými otázkami: "Když máma říká, že je táta špatnej, a když táta říká, že je máma špatná, jaká jsem potom já?"
Nemám z něj nic, žádné hezké vzpomínky. Občas si na něco vzpomenu, ale je to tak minimální, že mi to připadá skoro jako závan nějakého ideálního naivního světa, který nikdy neexistoval.

"Dětství" tedy pominulo... No, a co bylo dál? Pak přišla puberta. A co jsem dělala celou pubertu? Řešila svoje dětství, řešila minulost, nemoci. Terapie, terapie, terapie. Neřešila jsem všechno jen kvůli tátovi, to zdaleka ne, ale nabalilo se toho tolik, že člověk prostě musel valit dál, makat a makat a nezastavovat se, jinak by třeba taky nemusel žít. Mamka nemlich totéž. A to nás pak vlastně tak nějak spojilo...

Dá se říct, že nevím, co znamená užívat si života. V mých vrstevnících se moc nevyznám a nechápu je. Žiju v úplně jiném světě. Rozumím si hlavně s lidma, kteří vzali život do svých rukou, což bývá bohužel většinou až v pozdějších letech. Občas mám pocit jakési "ztráty identity", pocit, že nikam moc nezapadám.

V podstatě jsem si vyšlapala vlastní jedinečnou cestu, o které vím, že ji takto dokázal vyšlapat málokdo. Uvědomuju si, že to, čeho jsem dosáhla za poslední roky se někomu nepovede třeba nikdy v životě. Uzdravila jsem sebe, mamku, mám s ní vztah nejkrásnější. Dokonce jsem zvládla uzdravit i vztah s tátou, s kterým vycházím dnes poměrně dobře. Vyhrabala jsem se z nemocí, z kterých jsem se údajně nikdy vyhrabat neměla. Zachránila jsem životy.

Nicméně pořád tam visí to "ale"... Někdy cítím prázdno. Když se na své cestě ohlídnu, vidím to, co jsem už ušla. Jenže široko daleko nikde nikdo. Jsem na té cestě sama.

A teď čekám miminko a sžírá mě pocit, že jsem stále neudělala dost. Že by to chtělo pořešit ještě tohle, ještě tamto... Lidi říkají, že jsem na sebe neskutečně tvrdá. Ale asi je to už můj zvyk. Prostě zatnout zuby a jít dál, i když to prý nejde, a dojít tam, kam se prý dojít nedá. Bořit hranice.

Nehraju si na optimistu. Ale pesimista nejsem. Mým životním pohonem je prostě dřina. Realita toho, že co sama nevydřu (nebo co nedostanu darem), to nemám. Ale to neznamená, že si nedokážu po tom všem život užívat. Dokážu využít naprostých maličkostí a z těch se radovat, protože vím, jak nesmírně vzácné jsou. Ale často mám problém prostě "vypnout a neřešit". To se musím ještě hodně učit. :27:
15.03.2017 - 23:34 | Filtr
(Váhy) Buddha/2 » Áta22
:4: no jo, jinak bysme to přece nedělali

Nevědomé znamená mimo dosah uvědomování (v uvedeném jednání podřízené emočásti)
Blbost je obyčejně vnímaná ve smyslu něco nevědět, ale podle mého je to spíš něco vědět a chovat se tak , jako bych nevěděl (to ja ale blbá definice :4: - občas je to i známka vyšší inteligence - viz Dědeček hříbeček "nešly tudy děti.." :4:)
15.03.2017 - 23:33 | Filtr
(Panna) Arezet » Buddha/2
Kdo ví :61: sakra těžký úkol
15.03.2017 - 23:31 | Filtr
(Býk) Najdise.cz » Arezet
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele Klaret, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
No počkej....jak děti mít nebudu????!!!! A kdo bude vydělávat na důchodce!!!! :3: :3: :3: :63: :39:

:4:
15.03.2017 - 23:30 | Filtr
(Panna) Arezet » Sky
no já nevim, čím víc říkám to NE tím víc vidím,jak se mnou druzí začínají manipulovat a že já to cítím :39:

Nenechámse pohltit, to zvládnu, zvládla jsem jiné věci tahle dám,jen jsme na to teď tak nějak sama.

:17: :3:
15.03.2017 - 23:27 | Filtr
(Panna) Arezet » Klaret
Jo to jediný je fajn, že já už vtomhle pokračovat nebudu :1: i kdybych ty děti nakonecani neměla radši,protože šířit něcotakového je horší než šířit mor.

Vy jste tak úžasný fakt :17: děkuju fakt moc
15.03.2017 - 23:26 | Filtr
(Váhy) Buddha/2 » Arezet
Co jsem před chvílí napsal platí i pro Tvého otce.

Přehnaná začíná být, když začíná být sobecká - je to sice z druhé strany, ale jinak dost podobné :3:. Ale když to víš, tak to snad ukočíruješ :5:
15.03.2017 - 23:25 | Filtr
(Rak) Áta22 » Buddha/2
a mě s.re to slovo nevědomé. To jsme tak nevědomě blbí?
15.03.2017 - 23:22 | Filtr
(Býk) Najdise.cz » Áta22
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele Klaret, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
Na to neznám odpověď. Respektive dá se to vysvětlit psychologicky, ezotericky, ale pořád tu zůstane to obyčejné lidské..... Proč?

Ps. Kdyby to bylo jen o autoritativnosti, tak by to bylo celkem fajn.
15.03.2017 - 23:19 | Filtr
(Rak) Áta22 » Arezet
:1:vem rozum do hrsti; prostě odcáď - pocáď :1:
15.03.2017 - 23:16 | Filtr
(Býk) Najdise.cz » Arezet
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele Klaret, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
Je to dlouhý proces to nějak přetavit. Jsi ještě hodně mladá a tohle je běh na dlouhou trať.

Ale v tuhle chvíli ti povím něco, co ti možná bude připadat zvrácené.
Je moc dobře, že se takhle cítíš, že takhle přemýšlíš.
Je to totiž důkaz, že vůbec přemýšlíš a že určitě nepošleš tu "babu" dál.

Zaměř se na to.....já jsem v pořádku, taková zůstanu a moje děti tím pádem jednou nezažijí to, co já :1:

Ono jde právě o to.....přetrhnout ten řetěz. Někdo to udělat musí. A budeš to ty :1: :62:
A to je přece hezký, ne? :62:
15.03.2017 - 23:16 | Filtr
(Panna) Arezet » Loreena Mckennitt
dík za ty slova :68: právě,že mě nejvíc ničí,že sama mužu nasobě sebevíc pracovat,ale aby to mělo opravdu nějaký smysl a rozsah,tak by to měl dělat každý,ano nimrat se v tom bolavý a jít do sebe než házet špínu na druhé a sám si říkat já jsem mistr světa a dokonalý.

Někdy si říkám,kdybych se tak mohla odstřihnout od rodiny,ale cítím že když to udělám,že mě to zabije...
15.03.2017 - 23:16 | Filtr
(Váhy) Buddha/2 » Áta22
Pointa , jestli to tak nazvat, je docela slabá, řekl bych typicky sluníčkářsko-pánbíčkářská :20:. Skoro se mi zdá, že je lepší ta omáčka mezi :4:

V chování matky není ani špetka respektu, jen sobecky mezkovitý přístup "Takhle to chci a tak to tak bude :21:".
Na její omluvu se dá říct snad jen "odpusť jí, neboť neví co činí". V tomhle případě je to jednání nevědomé tím, že NENÍ vědomé (jak se to snažila nakonec prezentovat), ale vychází z jejích něvědomých bloků ...
15.03.2017 - 23:15 | Filtr
(Rak) Áta22 » Klaret
vím, že existují; matky - generálové, otci - generálové; prostě autoritativní rodiče; osobní zkušenost; ale proč to posílat dál?
Na své děti?
Příspěvky: 85-61 60-36 35-11 10-1
« předchozí  další » »|
Aktuální postavení planet
Aktuální
postavení planet
ukázat planety »
Lunární kalendář 2024
Lunární kalendář
Luna v PannaPanně
ukázat kalendář »