Je už pozdě na změnu?


20.07.2010 - 20:45
(Vodnář) Ebelie
Je už pozdě na změnu?
Dnes cestou do práce jsem si toho zas a znovu všimla. Zvláštní úkaz, ovšem v našem kraji, v naší matičce Praze celkem obvyklý. Nemůžu srovnávat s jinými velkými městy, proto mě napadlo dát příspěvek sem. O co jde? Vlezete do tramvaje, autobusu či metra a obrázek je povětšinou stále stejný. Na sedačkách rozložení muži různého věku, různého povolání, odlišného oblečení, většinou začtení do novin či knížek nebo upřeně zírající z okna a nad nimi stojící ženy různého věku, různého povolání a odlišného oblečení, většinou ověšení taškami s nákupem či dětmi. I při vstupu do prostředku MHD se z mužů stávají "lovci" sedadel. Ano, setkala jsem se s případy, kdy chlap galantně vyskočil a uvolnil sedadlo ženě, které zrovna nebylo sedmdesát a jejím doplňkem nebyly berle. Prostě jen tak, proto, že je to žena, proto, že je to strašně hezké a galantní gesto, proto, že je tím vyjádřena určitá úcta ( i třeba proto, že chlap je silnější bytost, takže se při prudkém zabrždění, udrží líp :1:) Pamatuju si, jak jsem v cizině byla zaskočená, když při vstupu do autobusu, vyskočili dva chlapíci a pouštěli mě sednout a přemýšlela jsem, jak asi špatně vypadám než jsem zjistila, že je to tam naprosto bežné, že prostě ženy sedí a uvolňují se jim místa, když je plno. Navíc s krásným úsměvem. No, třeba máte jiné zkušenosti, z jiných měst, třeba je to specialita velkoměsta, nevím. Třeba tu pánové budou oponovat, ale třeba mi vysvětlí, proč tomu tak je :3:

Stránka: 4 3 2 1
Řazení:
22.07.2010 - 20:51 | Filtr
(Býk) Najdise.cz
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele lovec, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
Nevím, nebudu-li "mimo mísu", mám už děti odrostlé, ale když jako malé (předškoláci), pouštěli sednout "šik" babičku, málem je zakousla -není stará,-zmačká si sukni, pak se mě ptaly, co paní provedly. Jindy zas v prázném autobusu se postavila "jedu baba" nad ně a s nadáváním se dožadovala místa. To jsem zase zakročil já,"NE" a byl klid.
22.07.2010 - 20:13 | Filtr
(Ryby) Magnuna » movvin
Jo přesně, je to o komunikaci :30:
22.07.2010 - 18:57 | Filtr
(Blíženci) movvin » funik
Bych neřekla že hloupý, ale spíš naivní. Já tenkrát bych to taky očekávala, že je to jako samozřejmost, ale dnes se svými zkušennostmi vím, že líná huba holé neštěstí :3:
Dneska být těhule tak vím, že to místo mám vždycky. A mít kočárek, tak už dopředu si vyhlídnu nějakého muže a zeptám se ho, a ne až když přijede autobus.

Ono to tam v jádru ti muži mají zakódované, jen si na to musí vzpomenout :3: :44:
22.07.2010 - 10:42 | Filtr
(Kozoroh) Ilon spí s měsícem » Háňa*
Konečně promluvil někdo od fochu. :4: :75:
Taky si myslím,že lidé jedoucí z práce jsou spíš zamyšleni a proto nepozorní.V hlavě jim to šrotuje,co ještě dnes musí,jestli stihnout to,či ono,apod.Teda aspoň většina,myslím. :3:
22.07.2010 - 10:30 | Filtr
(Býk) Jyotis
No, já jelikož se pohybuji v centru, tak vidím velmi často sedět mladé cizince a ještě ke všemu nejsou zvyklí dočasně vystoupit, když lidi chtějí vyjít. Všichni se nechají oblézat u vchodu a nenapadne je to.
Akorát jednou, když jsem požádala nějakou starší Angličanku, tak řekla, je to je "dobrý nápad"... fakt je to nenapadne. Zejména Italové jsou v tomhle :48:
K tomu ještě vyřvávají...Na druhou stranu, když je člověk upozorní, tak se neurazí.
Naši lidi se hned začnou hádat, místo jejich sorry...
22.07.2010 - 10:25 | Filtr
(Býk) Najdise.cz » movvin
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele funik, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
Pak je možná skoro hloupý očekávat automaticky,že si někdo z naší přítomnosti sedne na zadek..Teda vstane :4: A v nesnázi může každý hezky poprosit a je to..
22.07.2010 - 10:17 | Filtr
(Blíženci) movvin » Háňa*
Však o tom jsem psala, že je každý v tý svý bublině :44:
22.07.2010 - 08:02 | Filtr
(Býk) Najdise.cz » Sem.miš
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele funik, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
Taky myslím,že jsou lidi jen trochu mimo a myslej na bůhvíco..Já sedět takhle někde tak vůbec nevím která bije..Pamatuju se,že když zapíjel dceru,všechno propil a neměl na taxi,tak jsem jel busem a usnul...Tak snad si nepotřeboval taky někdo sednout :4:
22.07.2010 - 07:57 | Filtr
(Býk) Najdise.cz » štospapiru
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele Sem.miš, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
Odpusť si to, nemysli na to. I relaxovat po práci je potřeba - a pohled do blba relax je, dokonce meditativního charakteru. Kdyby byla paní co k čemu, tak Tě požádá a nečeká.
Všichni jen něco stále očekávají a myslí si, že Ti druzí ovládají telepatii. Ale skutečností je jiná, vážení..
:3:
22.07.2010 - 07:55 | Filtr
(Býk) Najdise.cz » Háňa*
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele Sem.miš, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
JJ, konečně ten správný názor - probudit potřebujou :44: Někteří fyzicky a někteří psychicky. Jsi dobrá koordinátorka situace, gratuluji :3: :15:
22.07.2010 - 07:51 | Filtr
(Býk) Najdise.cz » Ebelie
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele Sem.miš, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
Jéžiš, holka, já ten příspěvek vůbec nesituovala pro Tebe, ani jsem nestudovala, jak vypadáš. Tohle jde naprosto mimo mě :4:
Dotaz byl položen myslím obecně, tak jsem obecně odpovídala - viděla jsi někde v poslední době šedivou paní, aby bylo znát, že je "starší" a tudíž dříve unavená a ráda si sedne? Ne, všechny jsou obarvené, takže vypadají mladší. Nikomu to neberu, ale když žena působí mladistvě, tak je tu předpoklad, že víc vydrží. Naopak - lidi, co jsou očividně stařía mají artrózu, ti si raději ani nesednou, protože se jim pak špatně vstává.

Co je zastaralého na názoru, že jsou povolání, kde je člověk celou směnu na nohou a jsou povolání, kde celou směnu člověk sedí? Proč pak odsuzovat někoho, kdo nepustí sednout paní, která právě osm hodin odseděla v kanclu? To je zastaralý názor? Jsou i jiná povolání pro muže, ne jen továrny - viděla jsi, jak je udřenej ošetřovatel zvířat ze ZOO po práci? Nebo takovej kamelot? Nebo kuchař, číšník... nejsou všichni v Pze jen v kancelářích přece :44:

Když si chceš sednout, nemusíš vypadat strhaně, ale nemusíš taky odsuzovat ty, co sedí, páč přišli před Tebou a bylo tam volno. Pak záleží na tom, jak jsou vychovaní a nebo jestli si Tě všimnou... A líná huba - holý neštěstí, to platí stále myslím, ne?
:3: :32: :27:
22.07.2010 - 04:57 | Filtr
(Beran) Pan Božský Nesympatický » štospapiru
Taky část skládačky... :46:
22.07.2010 - 03:27 | Filtr
(Váhy) štospapiru » Háňa*
Naprosty souhlas, nedavno jsem si nevsiml pani stojici vedle mne, proste jsem cumel do blba, pustil ji kluk vedle, docela jsem se zastydel, jeste dva dny potom jsem na to myslel. :63:
22.07.2010 - 02:53 | Filtr
(Beran) Háňa*
Jinak, musím podotknout, holky, že opravdu dramatizujete - já trávím v tramvaji denně nejméně 8 hodin a vidím, co se tam děje. Tak masový, jak jej děláte, ten jev nepouštění sednout rozhodně není. Naopak - nastoupí jedna babka u už se většinou zvedají tři lidi.
A když náhodou ne, vylezu z kukaně a zahlásím do vozu - dál nepojedeme, dokud ta paní nebude bezpečně sedět :3: To byste viděli, co je najednou ochotných - oni jsou prostě zamyšlení, duchem jinde, ne, že by byli zlí a nechtěli pustit stařenku sednout - když je z toho někdo (já) vytrhne, funguje to :44:
22.07.2010 - 01:08 | Filtr
(Váhy) štospapiru
kde neni ladies tam neni gentlemanu
21.07.2010 - 23:42 | Filtr
(Ryby) Magnuna » Dvorda
Takže začarovaný cyklus? :4:
21.07.2010 - 23:27 | Filtr
(Býk) Najdise.cz » Merlot
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele Dvorda, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
tak tak, ale i já se musím dostat do práce a já nemám MHD u toho zadku..... :3:, ale elektřinu v práci vyrábím ekologicky a taky nikdoo neděkuje :3:, tak zpátky k tématu a pryčř od ekologie....jinak mám asi 80 dospělých stromů.....kolik ty :44:, kytku v truhlíku ani jednu...se přiznám
21.07.2010 - 23:24 | Filtr
(Kozoroh) Merlot » Dvorda
Tohle mě taky napadlo...
Ti gentelmani přeci jezdí autem a ne MHD.
Prostě jeden zadek vozí čtyři kola z výfuku se vesele kouří :4:
Pak nemá být ten svět a příroda tam kde je.
Máš pravdu.Je to začarovný kruh,ale jak z něho ven? Asi začít od sebe a od druhých moc neočekávat.
21.07.2010 - 23:14 | Filtr
(Býk) Najdise.cz
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele Dvorda, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
Nevím nevím, ale já jsem džentlmen...,ale jezdím autem a mám volná čtyři místa :3:

co takhle galantně požádat nějakého muže o to ,aby uvolnil místo...... :63:
.....už vím proč to neudělají...protože, kdyby se to dozvěděla jejich manželka či přítelkyně, tak by měli žárlivou scénu doma :3:

....není to začarovaný kruh?

.....někdo se nás mužů musí zastat ne :61: :61: :61: :29:
21.07.2010 - 23:04 | Filtr
(Kozoroh) Merlot » Ebelie
To přeci není zastaralý názor dělník nebo úředník.Jde přeci o tu náplň,když někdo pracuje fyzicky ve stoje nebo psychicky v sedě.Domívám,že člověk z kanceláře po dni stráveném převážně v sedě rád postojí a nějaký skladník co tahá celý den balíky zase rád posedí.Je to strašně individuální.Někoho prostě bolí záda od sezení u počítače a druhého třeba od práce na stavbě nebo v masokombinátu.Někdy by bylo dobré si ty role na chvíli vyměnit.Ještěže alespoň mladé dívky jsou slušně vychované,když Ti muži už jsou takový burani.Jen stále nechápu,kdo je vychoval? :63:
21.07.2010 - 22:44 | Filtr
(Vodnář) Ebelie » Sem.miš
Aha,tady cítím taky nějaký zastaralý názor:"dělníci" versus "úředníci",tak v Praze těch dělníků už moc není,když pomíjím Ukrajince, a taky si nemyslím,že ve všech kancelářích se jen poflakuje a nic nedělá,ale tohle sem nepatří, to je do jiné diskuze. Zarazilo mě trocha něco jiného: takže když si chci sednout,musím vypadat na svůj věk,pokud možno dost strhaně a neupraveně? Já jsem sem ten příspěvek nedala proto,že mě štve,že konkrétně mě nepouští sednout,taky bych lhala,kdybych tvrdila, že mě nepotkala situace,kdy chlap s úsměvem vyskočil a pustil mě,ale bylo to konstatování toho co denodenně vidím. No a za to, že nevypadám na svůj věk se omlouvám,ale za to může genetická výbava ne šminkování v kanceláři :3:
21.07.2010 - 22:26 | Filtr
(Vodnář) Ebelie » Cagey
Myslím,že už jsi taky načerpala zkušenosti :3:Dnes jsem pomáhala s kočárkem paní do tramvaje, na stanici tři chlapi,ale když přijela tramvaj hurá dovnitř, paní se bezradně rozhlížela,protože jaksi ani nestihla "si říct" jak už tu několikrát zaznělo :22: A s ní a s kočárkem tam na tu tramvaj čekali deset minut, že by si nevšimli? :3:
21.07.2010 - 22:15 | Filtr
(Vodnář) Ebelie » heyyou
Nemám jednu zkušenost z ciziny,ale o to tu nejde,podstata příspěvku byla někde jinde. A taky nejde o jeden den,kdy jsem unavená,využívám MHD už pěknou řádku let, takže mám srovnání a nejde mi o to urvat sedadlo pro sebe. :1:
21.07.2010 - 22:15 | Filtr
(Ryby) Magnuna » Ebelie
To je právě smutný, když se lidi zapomínají rozhlížet okolo sebe a jedou si tou svojí...pak nevidí a neslyší, natož přemýšlí!!! :19:
21.07.2010 - 22:09 | Filtr
(Vodnář) Ebelie » evas74
No tohle by vydalo na další téma,s tím mám další bohaté zkušenosti,má dcera má taky průkazku,je vážně nemocná,ale je jí 21 a vypadá na patnáct,tak už jsem se do toho musela několikrát vložit,když seděla a byla osočená nasupěnou paní, že nepouští sednout nebo vysloveně pět minut diskutovat na téma:jak tahle může mít průkazku?.....
Příspěvky: 99-75 74-50 49-25 24-1
« předchozí  další » »|
Aktuální postavení planet
Aktuální
postavení planet
ukázat planety »
Lunární kalendář 2024
Lunární kalendář
Luna ve Štír Štíru
ukázat kalendář »