Svobodná vůle


16.02.2015 - 18:25
(Blíženci) Devi
Svobodná vůle
Slýchávám: každý člověk se narodí se svobodnou vůli / je to pravda, to nepopírám/, tak proč se nesnaží být dobrý, hodný, ušlechtilý každý? Tak já na to odpovím: ne každá duše se reinkarnuje s úmyslem se polepšit. Někdo se inkarnuje s vysloveným úmyslem být zlý, pomstít někomu něco, nebo na takovém nízkém stupni vědomí, že není schopna vytěžit ze svých dynamických aspektů nic pozitivního, nebo naopak, nemá sice žádné dynamické aspekty, samé sextily, konjunkce, a stejně v životě to nikam nedotáhne, nedokáže využít nabízené šance. Četla jsem někde, že na Balkáně se reinkarnovali duše, které se chtěli vzájemně vyřizovat účty, proto byla ta válka po rozpadu Jugoslávie.

Stránka: 1 2 3 4
Řazení:
16.02.2015 - 18:36 | Filtr
(Býk) Najdise.cz
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele Neferlin, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
Každá duše chce růst, změnit programy co má v sobě, být lepší...
Být zlý, pomstít se někomu? To jestli jsme hodní či zlý máme v sobě... každá duše je na jiném stupni vývoje, má za sebou jiné zkušenosti, bolesti, strachy... rozhodně se sem někdo nenarodí, aby se někomu pomstil... takhle to nefunguje... To jestli k někomu cítíte lásku či ne, záleží většinou na duši... na jejích vzpomínkách, na energiích který dotyčný nosí,...
Jestli si někdo "vyřizuje účty", tak to je spíš na nevědomé úrovni a ne, že se všichni spolčej...
16.02.2015 - 19:13 | Filtr
(Býk) Najdise.cz » Neferlin
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele Dévi, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
V knize Nad námi andělé se série Největší záhady světa jsem četla příběh o bavorském králi Ludvíkovi, který ve svých dopisech se stěžoval své sestřence Sissi, že ho pronásleduje démon, který se hodlá brzo se reinkarnovat na zem v nenápadné lidské podobě a má v úmyslu přivodit na svět zkázu. Opsala jsem ten příběh ne svých webových stránkách, je ve složce Záhady. Měl to být Hitler.
16.02.2015 - 19:36 | Filtr
(Býk) Najdise.cz » Dévi
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele Neferlin, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
Bůh ví jak to bylo, co my nevíme...
16.02.2015 - 21:25 | Filtr
(Ryby) MG34
Pokud existuje (může i nemusí) skutečně svobodná vůle, pak musí zákonitě existovat i pravá nefalšovaná náhoda.

Skutečně svobodné rozhodnutí se musí ostatním jevit jako náhodné, protože jinak by šlo předvídat a nebylo by svobodné.
16.02.2015 - 22:35 | Filtr
(Rak) iwam » MG34
Takze kdyz se mi libi ruzova a ostatni to vi (predvidaji to), tak kdyz si vybiram ruzovy prosteradlo, tak to nebyla svobodna volba, nebo jak to myslis? :1: Preference jsou nesvobodny?

Moc nechapu, jak souvisi predvidavost se svobodnym rozhodnutim. Podle me svobodny rozhodnuti zavisi na me a ne na ostatnich - od toho je svobodny. :25:
Nebo nechapu. :4:
16.02.2015 - 22:43 | Filtr
(Ryby) MG34 » iwam
Ano, preference může být projevem nesvobody - ta preference tě svazuje a dá se předvídat (pokud se jí v reálu držíš).

A když se dá něco předvídat, tak se skrze to dá s tím člověkem manipulovat.

A když se dá manipulovat, pak to není svoboda.

Nezávisí to jenom na tobě, ale i na vnějších okolnostech - a když ti někdo připraví "vhodné" vnější okolnosti, pak to tvoje rozhodnutí sice se ti bude jevit jako svobodné, ale přitom budeš jen loutka...

Stačí tak?
16.02.2015 - 22:50 | Filtr
(Býk) Najdise.cz
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele mawuska, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
Moje představa o svobodě je asi taková, že běhám někde v pralese v rozervaných šatech a řvu na celý kolo radostí, že nemusím vyplňovat daňový přiznání, lítat po úřadech, povinně k lékaři, dodržovat domovní řád, předpisy, zákony a na liánách se můžu houpat bez přilby :75:
16.02.2015 - 22:51 | Filtr
(Rak) iwam » MG34
Jo, už chápu, jak to myslíš.

Další otázka teda je, jestli manipulace sebe samého se bere jako nesvoboda. Když jsme teda všichni jedno a není tu nikdo jiný - čí bych mohla být loutka - než já.
16.02.2015 - 22:53 | Filtr
(Ryby) MG34 » mawuska
možná prvních pár hodin než ti začne kručet v žaludku :3:
16.02.2015 - 22:56 | Filtr
(Ryby) MG34 » iwam
no, tomu zase nerozumím já - "Když jsme teda všichni jedno a není tu nikdo jiný"

jinak manipulovat se sebou samým je svobodné - protože to předpokládá minimálně 2 úrovně vědomí, kdy jedna manipuluje s tou druhou, tedy ta jedna je svobodná a na té druhé nesejde - stejně jako ruka plní pokyny mozku, tak i ona plní pokyny z vyšší úrovně vlastního vědomí
16.02.2015 - 23:02 | Filtr
(Býk) Najdise.cz » MG34
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele mawuska, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
V pralese ? A HLAD ??? ... Čistá zdravá BIO strava, bez olova, konzervantů, "Éček", bez glutamátů, barviv, ochucovadel a dalšího svinstva.. a ještě k tomu ZADARMO :75:
16.02.2015 - 23:02 | Filtr
(Rak) iwam » MG34
No a tak to myslím, že je to se vším, že to jde vždycky z vyšší úrovně vlastního vědomí ... nevím, jak jinak vysvětlit, že všichni jsme jedno. Něco jako, že moje tělo je vzhledem ke mně mikrokosmos a já jsem vzhledem k vyššímu vědomí mikrokosmos a tak nějak až do nekonečna, že nikde není žádná separace? :4: Prostě jedno vědomí na x-levelech.
Moje vysvětlovací skilly jsou na bodu mrazu.

Nedávno jsem se ptala jedný mimozemšťanky, jak to vidí s tou svobodnou vůlí tady a v jiných vesmírech, říkala, že tento vesmír je založen na svobodné vůli, ale některé jiné vesmíry jsou přímo jako šachová partie. Něco, jako když člověk napíše knihu.
16.02.2015 - 23:03 | Filtr
(Rak) iwam » mawuska
V lese a bio? To už asi nebude pravda dneska. :4:
16.02.2015 - 23:08 | Filtr
(Ryby) MG34 » mawuska
http://www.ceskatelevize.cz/porady/…

doporučuju

život tam je každodenní boj o kus žvance a holý život, pověry a tma - tihle lidi jsou právě nejsnázeji manipulovatelní skrze svoje nejnižší pudy

žádná hitparáda...
16.02.2015 - 23:12 | Filtr
(Ryby) MG34 » iwam
aha - sama si odpovídáš - pokud by to tak bylo, že bys nebyla ten nejvyšší level, pak nejsi svobodná - stejně jako ta tvoje ruka

v zájmu zachování vlastní konzistence "nevěřím, že jsem jedno"

jinak existuje spousta paralelních světů, ale z nich valná většina je značně paranoidních :3:
16.02.2015 - 23:13 | Filtr
(Býk) Najdise.cz » iwam
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele mawuska, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
Sečteno a shrnuto, svoboda ve své podstatě vlastně nikde neexistuje, vždy budeme muset dodržovat nějaká pravidla.
Svoboda rozhodování je v horoskopu čistě na bázi dobra a zla, budto se zachováme zle, nebo ve jménu dobra. Jiná složitost v tom není. Zlo je vždy ta nejsnadnější a rychlá cesta, cesta dobra je složitější v mnoha ohledech, proto svět spěje k záhubě, všichni chtějí všechno hned a co nejsnadněji, zmutujeme do jednoruké bytosti, která bude klikat na čudlíky. :75:
16.02.2015 - 23:14 | Filtr
(Rak) iwam » MG34
Jo no, akorat ja verim, ze jsme jedno, takze me to dela svobodnou. :4: :27:
Tak paralelnich je nekonecno, v nekterych muze byt i sranda asi.

:32:
16.02.2015 - 23:28 | Filtr
(Rak) iwam » mawuska
Nooo..ja na zlo treba neverim. :4: myslim ve smyslu jako dobro/zlo - a pokud se zachovas spatne, dostanes na zadek.. to se spis podoba vychove rodicu nez skutecnemu zivotu :4:
respektive verim, ze pravidla si tvorime sami..a kdyz jim pak verime..tak to vypada, ze nas nekdo nahore tresta :4:
ale na cudliky asi klikam rada :4:

ja si nemyslim ze zivot speje k zahube kvuli nakymu zlu nebo zlym lidem, podle me to jsou lidi, co maj proste bloky a uvnitr trpi.. aneb na psychopata se kazdej diva jako na "toho zlyho", ale nikdo se ho nepta, co se mu vlastne stalo, kdo ho zranil atd., pojdme ho napraskovat :D
To je zase muj pohled na svet no :25:
17.02.2015 - 00:10 | Filtr
(Blíženci) Habakukk
Právě ten svět okolo dává slovu "svoboda" uvozovky, značně ho popírá a celé nahlížení na život z běžného pohledu občanů podkopává pojem, chceme-li fenomen "svoboda" :)
Jediná existující svoboda je smrt a ostatní bych považoval za viceméně "omezené možnosti..."
Jak s nimi naložíme, to pravděpodobně označujete pod pojmem "svoboda" ale svoboda chutná jinak... svoboda svoboda :4:
Kdo cítí absolutní svobodu a má nepřetržité nutkání při tom netropit dobro a pomáhat zlu? Cože znamená zlo? Tenhle svět je zkouška, kde vzkvétá harmonie., čím více dobra na straně jedné, tím více zla bla bla :o)
je to omýlání a pilování nekoně se opakujících retro filosofických otázek, kteréžto si každý ráčí vyložit po svém, ale proč by ne, je to přeci individuální vůle, jak se svou existencí naložíme, co od ní čekáme, z čeho čerpáme energii a kolik máme duševních chorob a nejdůležitější je nahlížet na vše, jaké je ve své podstatě, bez růžových a ani černočerných brýlí...
Svět je výzva pro všechny a možnost dokázat, že ta existence neni uplně marná a bezvýznamná, ale plnohodnotná a naprosto rozvinutá a čím větší je pak porozumění skutečnostem, tím rychlejší vývoj jedince, vše závisí na okolních vlivech, je to ale těžký podnět pro zamyšlení, díky :o)
Každý se učí všeho využít a zneužít ať už v dobrém pro zlo a nebo ve zlém pro dobro... Suďme například Robina hooda a podobně, ale to nic, jen hlodam...
17.02.2015 - 02:14 | Filtr
(Býk) Najdise.cz
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele mawuska, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
Soudit je víceméně zcela zbytečné, když je člověk mladý, má svou filosofii, ( to je dobře) když je člověk starý, čerpá z prožitého života ( z praxe).. to je taky dobře. I ten starý, byl kdysi mladý a měl svou filosofii, ta ho vedla ve všech ohledech a k poznání.., k dozrání..., občas k vítězství, občas k rozčarovaní...
Takže jeden bude hlásat
Veni vidi vici,
druhý
Veni vidi a zblbnul jsem... :23:
Každý z nich bude mít svou pravdu a záleží jen na tom, zda se budou chtít navzájem pochopit.

17.02.2015 - 06:46 | Filtr
(Ryby) MG34 » iwam
To mi připomíná Němce za války - oni věřili, že je jeden národ, jedna země a jeden vůdce a taky se (alespoň zezačátku) cítili strašně svobodní :3: :4:
17.02.2015 - 06:58 | Filtr
(Ryby) MG34 » Habakukk
Ta individuální vůle je výslednicí všech těch morálních postojů, zkušeností, výchov, okolností atd. a všech vah, které jsou jim (zase individuální vůlí) přiřazeny.

Jenže to všechno je vnější svět a pokud se ta vůle podle toho deterministicky zachová (jakože asi ano), není vůbec svobodná.

Musel by tam být prvek nedeterminismu - skutečná náhoda v rozhodování. Pro svoji konzistenci raději věřím druhé možnosti, i když ta první je nejspíše pravdivá.
17.02.2015 - 07:00 | Filtr
(Rak) iwam » MG34
No, to ti pripomina blbe. :4: Evidentne meli nekoho, kdo nebyl jejich narod. ja nikoho takovyho nemam. :)
17.02.2015 - 07:02 | Filtr
(Ryby) MG34 » mawuska
pokud existují pravidla, je tvojí svobodou se jimi řídit nebo ne (a pak nést důsledky) - ono je to sice ještě trochu složitější, ale myslím, že tobě to tak stačí :76:
17.02.2015 - 08:29 | Filtr
(Ryby) MG34 » iwam
Nene, připomíná to velmi trefně - když bazíruješ zrovna na tomhle - zkus si to představit až ve chvíli, kdy by tu válku skutečně vyhráli... :3:
Příspěvky: 1-25 26-50 51-75 76-85
« předchozí  další » »|
Aktuální postavení planet
Aktuální
postavení planet
ukázat planety »
Lunární kalendář 2024
Lunární kalendář
Luna ve Střelec Střelci
ukázat kalendář »