PROSÍM,KDO ZNÁTE NĚJAKÉ OVĚŘENÉ BYLINKOVÉ RADY,PŘIDEJTE JE SEM. Právě vařím "med" z květů bezu,mám už pampeliškový a budu ještě dělat lipový.V zimě si tím syn sladí čaj.A snad v tom zůstane i pár užtečných,zdraví prospěšných látek.Nezdravý cukr se štěpí,prý,varem na monosacharidy,ale co látky z bylin?Myslíte,že po tom vaření v tom krom vůně něco zůstane? A co vy sbíráte bylinky? Já už mám nasbíraný bezový květ,chystám se na lípu,suším jitrocel. Teď léčím sousedovi šťávou z netřesku veliký pásový opar.I mne to udivilo,ale po dvou dnech je o polovinu menší a zaschlý. Ještě si to oplachuje odvarem z šalvěje.Tak co vy?Jsou tu nějaké další babky kořenářky?
Indiáni jej pojídali jako posilující zeleninu a léčili jím spáleniny.
Při diabetu je jetel prospěšný díky obsahu snadno stravitelné glukózy v přiměřeném množství (pokud je užíván ve vhodné míře) a především díky schopnosti povzbuzovat metabolismus. V květech jetele se nacházejí flavonoidy – například pratol a pratensol, dále silice, glykosidy, třísloviny, fenolické látky, pryskyřice, barviva.
Má posilujícíí vlastnosti a vyrovnává a harmonizuje tělesné funkce. Pomáhá při otoku lymfatických uzlin, průjmu i bronchitidě. Působí i mírně sedativně a protikřečově.
jetelů u nás roste kolem dvaceti druhů, a ne všechny mají léčivé účinky. Velmi běžný jetel plazivý má však účinky téměř shodné s jetelem lučním.
Sbírají se květenství, nejlépe červeně zbarvená. Ze lžíce sušených květů na šálek vody se připravuje nálev a užívá třikrát denně. Jetelové květy lze v sezoně pojídat i čerstvé – jejich chuť je sladká a velmi příjemná.
Jetelovými květy můžeze zpestřit a ozdobit letní ovocný salát, pohár, chléb s tvarohovou pomazánkou.
nakrájené listy do sklenice a zalijem do plna obyčejnou vodkou. Uskladním v místnosti kolem 20 °C, denně protřepáme, a po 2 týdnech slijeme přes filtr.
Užívat 10 kapek denně.
Je to velmi dobré na vyrovnání chybějících vitamínů v jarním období, snižuje krevní tlakvysoký, čistí žaludek a střeva.