Na jaře se provádí jarní očistné kúry. Patří k nim i změna na zdravý jídelníček, ke které přinášíme inspiraci. Letošní zima je tak teplá, že nám kvetou sedmikrásky. Proč toho nevyužít a nezahájit již teď sérii jarních receptů? Sedmikráska chudobka Bellis perennisPatří také mezi cenné jarní suroviny, obsahuje vitamín C, minerální látky, organické kyseliny, flavonoidy, inulin a další účinné látky. Jako léčivá rostlina i v kuchyni se používají volně rostoucí sedmikrásky.Sedmikrásková polévka1 litr vývaru, 2 lžíce sušených hub, kmín, jedna lžíce krupice, hrst sedmikráskových listů a květů, mladá cibulka, 4 vajíčka, sůl, pažitka, kdo chce pepř. Ve vývaru vaříme houby s kmínem. Když začínají měknout, přidáme opraženou krupici a vaříme ještě deset minut. Pak nasypeme sedmikrásky (nakrájené nebo celé, jak kdo chce. Uděláme míchaná vajíčka a nasekáme cibulku. Do každého talíře dáme vajíčka, posypeme cibulkou a zalijeme polévkou. Sedmikrásková omáčkaNa oleji připravíme jíšku s pórkem. Trochu rozředíme mlékem, osolíme a přidáme jemně nasekané listy a květy sedmikrásky. Podává se ztracenými vejci nebo k rybě. Německé kaparyNasbíráme poupata sedmikrásky, omyjeme pod tekoucí vodou a nasypeme do skleniček. Pak postupujeme jako při nakládání okurek, tj. zalijeme nálevem, nejlépe z Deka, ale můžeme použít jakýkoliv nálev, na který je rodina zvyklá. Sedmikráskové kapary s vínemSedmikrásková poupata vaříme 5 minut v nálevu z půl lžičky soli, 250 ml bílého vína a 250 ml octa.Sedmikráskový sirup500 květů sedmikrásky, 1 citrón, 750 g krystalového cukru, 750 ml vodyKvěty spaříme ve vroucí vodě a přidáme nakrájený citrón. Zakryjeme a necháme stát do druhého dne. Poté přecedíme, přidáme cukr a svaříme do hustoty sirupu. Přidáváme do čaje při onemocnění dýchacích cest. Zbylé květy zasypeme cukrem a používáme na zdobení.Sedmikrásková omeletaPřipravíme obvyklým způsobem omeletové těsto, nalijeme na pánev a posypeme strouhaným sýrem. Těsně před ztuhnutím posypeme nasekanými lístky sedmikrásky. Neobracíme, přehneme napůl a podáváme.SalátSedmikráskové listy, květy i kořeny jsou po důkladném oprání vhodné na salát, samostatně nebo do směsí.Další tipy Přidáme sedmikrásku do bramborového salátu, do nádivky, sypeme květy na chleba s máslem, do pomazánek, do karbanátku, do bramborové kaše, do míchaných vajíček, do rizota, do těstovin – no prostě můžeme kam nás napadne. Květy můžeme zdobit dokonce i sladké pokrmy jako pudink (formičku vyskládáme květy, zalijeme