Kopřiva


20.04.2010 - 21:02
(Rak) karamel
Kopřiva
Kopřivy nacházíme téměř všude. Kopřiva se využívá v přírodním léčitelství, v kosmetice, ale je také vhodným doplňkem v kuchyni. Mladé kopřivy jsou bohaté na vitamíny a minerály. Naše kopřivy U nás sbíráme především kopřivu dvoudomou. Je to vysoká vytrvalá rostlina a je, myslím, natolik známá, že ji nebudu příliš blíže popisovat. Žahavé chloupky na listech a stoncích obsahují kyselinu mravenčí. Květy má drobné nenápadné. Roste s oblibou na místech s vysokým podílem dusíku v půdě, najdeme ji na rumištích, v příkopech, úhorech, v křovinách v okolí lidských sídel. Hojně roste také v lužních lesích, odkud se původně rozšířila. Příbuzná kopřiva žahavka je jednoletá rostlina rostoucí nejraději na volné půdě (v záhonech, ve výsadbách, na okrajích pole). Vypadá podobně, ale je nižší a jednodomá. Dosahuje výšky 10 - 30 cm, v příznivých podmínkách až 50 cm. Působení obou druhů je rovnocenné. Sbírá se list, nať, méně oddenek, ojediněle i plody nebo květy. Listy a nať je nejlepší sbírat do konce května, droga sbíraná později má slabší účinky. Na sběr kopřivy je dobré vzít si rukavice. Sběr a použití Vybírejte ty mladé kopřivy, které rostou na prosluněných místech. Vyhýbejte se příkopům a sběru u silnic (i místům, kde se kopřivě podezřele daří, tyto lokality bývají ve velké míře zamořeny dusičnany), tady rostlinky příliš zdravé nebudou. Kopřiva se v jarních měsících nejčastěji užívá jako čajový nálev, skvěle se hodí také do polévek a lze z ní připravit výborný kopřivový špenát nebo oblíbenou velikonoční nádivku. Kopřiva obsahuje vitamin C, betakaroten a vitamin A, vápník a železo. Působí močopudně a rozpouští hleny v našem těle, čistí organismus od kyseliny močové, užívá se ke stimulaci krevního oběhu a pročištění organismu, při artritidě, revmatismu a dně. Je to naše nejlepší léčivá rostlina na pročištění krve, je vhodná při chudokrevnosti, akné, ekzémech a revmatismu. Vzhledem ke schopnosti snižovat hladinu krevního cukru je kopřiva vhodným podpůrným prostředkem při cukrovce. Recepty Čaj s čistícím účinkem Dvě vrchovaté kávové lžičky čerstvé rostliny se přelijí Ľ litrem vroucí vody a krátce povaří. Čaj necháme 10 minut ustát a přecedíme. Pije se dvakrát denně jeden šálek. Jarní pitná kúra z odvaru mladých kopřiv po dobu 6 týdnů vyčistí zimní usazeniny. Salát z listů mladé kopřivy 1 kg kopřivy, 100 g mladé cibulky, 2 vejce, 50 ml rostlinného oleje, 1 svazek zelené petrželové natě, ocet, sůl Kopřivu umyjeme a spaříme, pokrájíme a smícháme s nadrobno nakrájenou cibulkou a petrželovou natí. Salát osolíme, pokapeme olejem a octem. Ozdobíme kolečky natvrdo uvařených vajec. Můžeme doplnit kyselou smetanou. Kopřivový špenát Dvě vrchovaté hrsti důkladně omytých nasekaných mladých lístečků a vrcholků kopřiv, 2 lžíce másla, 3 prolisované stroužky česneku, 1 střední cibule, 2 lžíce mouky, 1 dcl plnotučného mléka (nebo sladké smetany), vejce, špetka muškátového oříšku. Na másle zpěníme česnek, cibuli a jemně vmícháme mouku. Pak přidáme kopřivy, mléko a ostatní ingredience kromě vejce, kterým směs nakonec zahustíme. Kopřivovým špenátem lze plnit palačinky, nebo jej servírovat místo špenátu klasického. Velikonoční kopřivová nádivka 4 porce: 35 dkg mladých kopřiv, 65 dkg veky nebo rohlíků, 5 vajec, 2 dl mléka, sůl, mletý pepř, muškátový květ, anglická slanina Oprané mladé kopřivy nasekáme najemno, smícháme s nakrájenou vekou, kterou jsme navlhčili studeným mlékem. Nakrájíme slaninu a zprudka orestujeme. Po vychladnutí smícháme s vekou a kopřivami. Přidáme žloutky, koření a ze zbylých bílků vyšlehaný sníh. Opatrně promícháme a vložíme do sádlem vymazaného pekáčku nebo formy. Pečeme při teplotě cca 170 stupňů asi 20 - 25 minut. Tuto nádivku lze pojídat i samotnou jako tzv. velikonoční hlavičku. Praktické rady a návody Omlazovací kúra: dva týdny 3 krát denně pijeme 1 lžičku kopřivové šťávy na půl sklenice mléka nebo teplé vody asi 20 minut před jídlem. Šťávu vyrobíme v odšťavňovači. Kopřivu můžeme použít i jako lék na vlasy. Posiluje je a zabraňuje jejich vypadávání. Lze připravit silný odvar pro omývání vlasů nebo zábal. Recept na odvar: 4 - 5 vrchovatých dvou hrstí čerstvé nebo sušené kopřivy dáme do 5 l studené vody, pomalu zahřejeme k varu. Necháme ještě 5 minut vyluhovat. Oplachujeme hlavu po každém umytí. Pro každý druh vlasů je vynikající tinktura z oddenku kopřivy, který vykopeme na jaře nebo na podzim. V kosmetice jde zase o velice účinný čistící prostředek zvláště pro mastnou pleť. Tinktura: Vykopaný oddenek očistíme ve vodě kartáčem, nadrobno pokrájíme a naplníme do láhve až po hrdlo. Zalijeme 30 - 40% pálenkou a necháme stát 14 dnů na teplém místě. V lidovém léčitelství se revmatizmus léčí „šleháním“ postiženého místa čerstvou kopřivou. Kopřiva není vhodná pro děti do dvou let, během těhotenství, při alergii na kopřivu, při nedostatečné činnosti srdce a ledvin provázené otoky.

Řazení:
20.04.2010 - 21:03 | Filtr
(Rak) karamel
Obsahuje velmi mnoho nerostných látek, zejména draslík, vápník a železo, vitamín C, provitamín A, vitamíny skupiny B a další biologicky aktivní látky jako například glukokininy, fytoncidy, velmi mnoho chlorofylu, organické kyseliny. Působí diureticky, snižuje hladinu krevního cukru, užívá se při jaterních a žlučníkových chorobách, avitaminózách, chudokrevnosti, k přeladění střevní činnosti a všeobecně k povzbuzení metabolismu. Používáme mladé listy, sbírané asi do 20. května, po natrhání dobře spaříme.

Špenát

Nasekáme asi dvě látkové tašky (při spaření hodně ubude) mladých výhonků kopřivy, spaříme, nahrubo pokrájíme a asi 15 minut podusíme. Pak rozmixujeme (ztratí „chlupatou“ chuť) a dále zpracujeme podle svého zvyku jako obvyklý špenát s česnekem, vajíčkem, zahustíme a podáváme. Rozmixovaný polotovar můžeme zmrazit a uchovávat v mrazáku.

Kopřivové lečo

Připravíme lečo běžným způsobem a asi 10 minut před dokončením přidáme 2-4 hrsti dobře spařených a nadrobno nakrájených kopřiv. Popravdě nemusí být spařené, ale nakrájené ano. Může jich být i stejné množství co leča.

Kopřivové nudle

Připravíme těsto na omelety, přidáme do něj kari a drobně nasekané spařené kopřivy. Na másle upečeme omelety, stočíme a po vychladnutí nakrájíme na tenké proužky. Proužky vložíme jako nudle do vývaru.

Nádivka

Nakrájené žemle zalijeme horkým vývarem a necháme změknout. Přidáme na malé kostičky nakrájenou předvařenou zeleninu (mrkev, celer, petržel), masožravci ještě nakrájená drůbeží játra, vejce a nadrobno nakrájené spařené kopřivy. Okořeníme spoustou majoránky a trochou pepře, máme-li, přidáme i petrželku, pažitku nebo libeček. Upečeme v troubě.

Kopřivový nákyp

Listy uvaříme ve slané vodě do měkka, necháme okapat a jemně nasekáme. Na jednu osobu pokrájíme jednu žemli, přidáme trochu oleje a zalijeme vařícím netučným mlékem. Necháme změknout pod pokličkou a nakrájíme najemno cibuli, libeček a kopr. Uděláme sníh z bílků. Smícháme žemle, sníh i kopřivy, osolíme a asi půl hodiny pečeme.

Kopřivák

Připravíme běžným způsobem bramborákové těsto a přidáme několik hrstí spařených kopřiv.

Gratinovaná kopřiva

Na oleji osmahneme cibulku, přidáme spařené a nahrubo nakrájené kopřivy. Směs vložíme do vymazaného pekáčku, osolíme, případně opepříme. Poklademe plátky měkkého sýra (nejlepší je blaťácké zlato) a zapečeme. Podáváme s bramborem.

Zapečené brambory s kopřivou

250 g cibulky, 1 kg pórku, 1 kg brambor, půl kg spařených, nakrájených kopřiv, půl litru mléka, 3 žervé, sůl, případně pepř.

Cibuli nakrájíme na kroužky, brambory na nudličky, pórek na kolečka. Do vymazané formy vrstvíme brambory, pórek, kopřivy, prokládáme cibulí, průběžně solíme nebo i pepříme. Poslední vrstva má být bramborová. Žervé rozšleháme v mléce a směs zalijeme. Nahoru dáme několik kousků másla. Pečeme v předem vyhřáté troubě, až jsou brambory měkké a povrch zlatavý.

20.04.2010 - 21:07 | Filtr
(Rak) karamel
Známe kouzelnou tinkturu proti padání vlasů – tip redakce!
Základ je podobný jako u standardní kopřivové tinktury. Oddenek, na jaře nebo na podzim vykopaný, očistíme ve vodě kartáčkem, nadrobno pokrájíme a naplníme do láhve. Přidáme však ještě stejně vykopaný křenový kořen. Zalijeme režmou pálenkou a necháme stát asi 14 dní na teplém a slunečném místě. Tinkturu pak 2-3x denně vtíráme do pokožky vlasů. Vlasy zhoustnou a objeví se nově rašící vlasy. Nezapomeňte, že musíte být trpělivý a tinkturu užívat dlouhodobě.

Připravte si zápar na oplachování vlasů z kopřiv
Asi deset hrstí čerstvé nebo sušené kopřivy dáme do 5 litrů studené vody a pomalu zahřejeme k bodu varu. Pak necháme ještě 10 minut vyluhovat. Odvarem oplachujeme hlavu po každém umytí.

Osvědčené je také pití čaje z kopřivy na odstranění akné, pití čaje můžeme doplnit omýváním pokožky kopřivovým odvarem.

Sušší pleti zase prospívá pleťová maska ze šťávy kopřiv smíchané s několika lžičkami medu – nechá se 20 minut působit a pak se smyje vlažnou vodou.

Obklad ze spařených kopřiv také pomůže na popáleniny, když zápar smícháme s trochou mléka. Také lze kopřivový odvar přilít do koupele.
20.04.2010 - 22:01 | Filtr
(Panna) Charis
ďakujem ti za typy, :15:zrovna sa chystám na žihľavovú kúru, ušetrila si mi prácu shľadaním :27:


Aktuální postavení planet
Aktuální
postavení planet
ukázat planety »
Lunární kalendář 2024
Lunární kalendář
Luna ve Lev Lvu
ukázat kalendář »