Najdise.cz ... najdi a poznej lidi, kteří se narodili ve stejný den jako ty ...
Kombucha - Diskuze a zkušenosti
- Astrologie
online Osobní horoskop (radix) Partnerský horoskop Tranzitní horoskop Psychologická astrologie Online výpočty
solár, direkce, revoluce, kompozit a další ...
Lunární kalendář
- Horoskopy 2024
kalendáře a jiné Znamení zvěrokruhu Partnerský horoskop Ascendent a Descendent Horoskopy na rok 2024
Čínský, Keltský, Výklad karet, Léčivé kameny, a další ... Kalendáře na rok 2024
Čínský horoskop 2024
- Slavné osobnosti
astro databáze - Narozeniny
jména, svátky - Numerologie
online - Poznej
znamení - Galerie
uživatelů - Diskuzní
fórum
Kombucha
17.09.2009 - 11:53
charri
Kombucha
Potřebuji sehnat, máte někdo? Pošlete?
17.09.2009 - 19:08
| Filtr
icajicek
» charri
Něco by se našlo....odkud jsi? Hodně cestuji, třeba bych Ti ji mohl přivézt.
Tady máš zatím návod.
Kombucha - proč si nepěstovat kombuchu doma?
Mgr. Kateřina Jandová
O zdraví prospěšných účincích kombuchy a možnosti zakoupit ji online už se u nás referovalo dříve (viz Kombucha a její účinky). Kdo si tento nápoj již oblíbil a najde si trochu volného času, jistě uvítá možnost připravit si kombuchu doma sám.
Návod na přípravu kombuchy
Nejprve je potřeba sehnat si čajovou houbu. Prodává se v některých obchodech se zdravou výživou nebo je možné porozhlédnout se na internetu a najít stránky sdružující pěstitele kombuchy, na kterých je možné kontaktovat někoho, kdo může houbu darovat.
Potom se připraví slazený čaj (asi 80 g cukru na litr čaje), nalije se do větší nádoby se širokým hrdlem, po vychladnutí na pokojovou teplotu se do něj přidá sklenice již hotového kombuchového nápoje a vloží čajová houba. Dobře se osvědčila skleněná třílitrová zavařovací láhev. Otvor je lépe překrýt látkou či papírovým ubrouskem a v místnosti, kde nevzniká mnoho pachů (např. z vaření, kouření či používání mycích prostředků), se nápoj nechá 1 až 4 týdny fermentovat. Chuť se pomalu vyvíjí, ubývá cukru, přibývá oxidu uhličitého a kyseliny octové a mléčné. Některé zdroje uvádějí, že během fermentace vznikají vitamíny skupiny B a kyselina listová. Každý si musí najít dobu fermentace sám, protože závisí na pokojové teplotě, sladkosti připraveného čaje, ale i na stavu čajové houby. Pokud se kombucha nechá fermentovat příliš dlouho, vzniklý nápoj připomíná spíše ocet a také se tak dá použít.
Kombucha se rozšířila z asijské části Ruska a dnes je již celosvětově oblíbeným nápojem. Od roku 1852 se zkoumají její vlastnosti i na poli vědeckého výzkumu. Ukazuje se, že má jisté protirakovinné a antibiotické účinky.
Čajová houba je symbiotická kultura kvasnic a laktobacilů. Některé z bakterií produkují celulozní vlákna, která potom tvoří gelovou strukturu houby (viz obrázek). Jejich činnost je stimulována kafeinem a teinem z čaje. Tato struktura se současně dá lékařsky využít jako dočasný kožní implantát při popáleninách. Tím, že vznikají kyseliny s antiseptickými účinky se symbiotická kultura chrání před infekcí cizorodými bakteriemi či plísněmi. Přesto je vždy na místě dodržovat pracovat s kombuchou v čistých podmínkách a vyplachovat používané nádobí horkou vodou.
Tady máš zatím návod.
Kombucha - proč si nepěstovat kombuchu doma?
Mgr. Kateřina Jandová
O zdraví prospěšných účincích kombuchy a možnosti zakoupit ji online už se u nás referovalo dříve (viz Kombucha a její účinky). Kdo si tento nápoj již oblíbil a najde si trochu volného času, jistě uvítá možnost připravit si kombuchu doma sám.
Návod na přípravu kombuchy
Nejprve je potřeba sehnat si čajovou houbu. Prodává se v některých obchodech se zdravou výživou nebo je možné porozhlédnout se na internetu a najít stránky sdružující pěstitele kombuchy, na kterých je možné kontaktovat někoho, kdo může houbu darovat.
Potom se připraví slazený čaj (asi 80 g cukru na litr čaje), nalije se do větší nádoby se širokým hrdlem, po vychladnutí na pokojovou teplotu se do něj přidá sklenice již hotového kombuchového nápoje a vloží čajová houba. Dobře se osvědčila skleněná třílitrová zavařovací láhev. Otvor je lépe překrýt látkou či papírovým ubrouskem a v místnosti, kde nevzniká mnoho pachů (např. z vaření, kouření či používání mycích prostředků), se nápoj nechá 1 až 4 týdny fermentovat. Chuť se pomalu vyvíjí, ubývá cukru, přibývá oxidu uhličitého a kyseliny octové a mléčné. Některé zdroje uvádějí, že během fermentace vznikají vitamíny skupiny B a kyselina listová. Každý si musí najít dobu fermentace sám, protože závisí na pokojové teplotě, sladkosti připraveného čaje, ale i na stavu čajové houby. Pokud se kombucha nechá fermentovat příliš dlouho, vzniklý nápoj připomíná spíše ocet a také se tak dá použít.
Kombucha se rozšířila z asijské části Ruska a dnes je již celosvětově oblíbeným nápojem. Od roku 1852 se zkoumají její vlastnosti i na poli vědeckého výzkumu. Ukazuje se, že má jisté protirakovinné a antibiotické účinky.
Čajová houba je symbiotická kultura kvasnic a laktobacilů. Některé z bakterií produkují celulozní vlákna, která potom tvoří gelovou strukturu houby (viz obrázek). Jejich činnost je stimulována kafeinem a teinem z čaje. Tato struktura se současně dá lékařsky využít jako dočasný kožní implantát při popáleninách. Tím, že vznikají kyseliny s antiseptickými účinky se symbiotická kultura chrání před infekcí cizorodými bakteriemi či plísněmi. Přesto je vždy na místě dodržovat pracovat s kombuchou v čistých podmínkách a vyplachovat používané nádobí horkou vodou.
© 2007-2024 Najdise.cz