Ostružiny a jejich blahodárné účinkyOstružiník křovitý, skalní, nebo třeba moruška - to všechno jsou poddruhy trnitých keříků, na kterých koncem léta a začátkem podzimu dozrávají plody charakteristické vůní i chutí. V našich krajích roste divoce hezká řádka odrůd. Někteří pěstitelé dávají přednost těm vyšlechtěným, beztrnným. Svými blahodárnými účinky na lidský organizmus se však od těch divokých neliší. Plody obsahují rostlinná barviva, kyselinu jablečnou a citronovou, pektin, cukry, provitamin A, vitamín C, vápník, fosfor, draslík, železo, měď a mangan. Mezi naším ovocem vynikají ostružiny největším množstvím velmi důležitého hořčíku. Léčitelé používali šťávu z ostružin k léčbě štítné žlázy. Mladé listy ostružiníku mají dezinfekční a baktericidní účinky. Čaj z nich pomáhá při žaludečních a střevních katarech, zánětech dutiny ústní i chorobách z nachlazení. Mastné pleti s rozšířenými póry prospěje omývání čerstvým ostružinovým nálevem: lžíci listů přelijeme šálkem vroucí vody a necháme asi 15 min. louhovat. Po zchladnutí je přírodní pleťová voda připravena.