Intenzivně pálivý pocit způsobený nadměrným množstvím žaludeční kyseliny (kyseliny solné) nebo jiných trávicích šťáv. Příčinou jsou špatně sestavená jídla a jejich kvašení nebo zahnívání.
Řebříček obecný-Použití:
Uvolňuje křeče,
podporuje vylučování žaludečních šťáv,silném pálení žáhy,
Čaj (nálev):
se pije půl hodiny před jídlem. lžíce řezané natě na ½ l vody. Přelijeme vařící vodou a necháme 15 minut louhovat. Pijeme chladný, 1 (výjimečně 2) šálek denně.
Kozlík lékařský pálení žáhy, Malé dávky mají povzbuzující účinek na centrální nervovou soustavu, zejména na dýchací a vazomotorická centra,
zatímco větší dávky vyvolávají celkový útlum nervové soustavy.
Dlouhodobé používání působí zažívací potíže, nevolnost, bolesti hlavy a poruchy srdeční.