Najdise.cz ... najdi a poznej lidi, kteří se narodili ve stejný den jako ty ...
kamen ve zlucniku - Diskuze a zkušenosti
- Astrologie
online Osobní horoskop (radix) Partnerský horoskop Tranzitní horoskop Psychologická astrologie Online výpočty
solár, direkce, revoluce, kompozit a další ...
Lunární kalendář
- Horoskopy 2024
kalendáře a jiné Znamení zvěrokruhu Partnerský horoskop Ascendent a Descendent Horoskopy na rok 2024
Čínský, Keltský, Výklad karet, Léčivé kameny, a další ... Kalendáře na rok 2024
Čínský horoskop 2024
- Slavné osobnosti
astro databáze - Narozeniny
jména, svátky - Numerologie
online - Poznej
znamení - Galerie
uživatelů - Diskuzní
fórum
kamen ve zlucniku
17.12.2008 - 17:31
fileva
kamen ve zlucniku
Dobry den, chtela jsem se zeptat jestli nemate nekdo zkusenosti s lecbou kamenu ve zlucniku,nebo jestli jste nekdo nebyl na laparoskopii zlucniku,zajimalo by me jak se clovek citi po tomto zakroku a jestli to pomuze.diky za odpovedi.
17.12.2008 - 22:36
| Filtr
růžička
Čaj na žlučníkové kameny
20g jablečníku (nať),
20g řepíku (kvetoucí nať),
50g máty peprné (nať),
10g reveně
1 čajovou lžičku směsi vaříme 7 minut ve ¼ l vody, scedíme a pijeme 1 šálek teplého čaje denně ½ hodiny před jídlem. 22
ŽLUČNÍKOVÉ POTÍŽE
25 g - čekanka (Radix cichorii)
25 g - přeslička rolní (Herba equiseti)
25 g - řebříček (Herba millefolii)
25 g - třezalka (Herba hyperici)
Všechny složky čaje smíchejte v uvedeném poměru. Přidejte tři čajové lžičky této směsi do tří šálků vody. Nechte vařit 5-10 minut a poté sceďte.
Během dne vypijte tři šálky teplého čaje. 5
BOLESTI ŽLUČNÍKU
50 g - vlaštovičník (Herba chelidonii) !
50 g - máta peprná (Folium menthae piperitae)
Všechny složky čaje smíchejte v uvedeném poměru. Přelijte jednu čajovou lžičku této směsi šálkem vroucí vody, nechte vyluhovat 5 minut a sceďte.
Ráno a večer vypijte jeden šálek teplého čaje. 5
KOLIKY ŽLUČOVODŮ
50 g - mochna husí (Herba anserinae)
Přelijte jednu čajovou lžičku mochny husí šálkem teplého čaje, nechte vyluhovat 5 minut a sceďte.
Denně vypijte 2-3 šálky teplého čaje. 5
ŽLUČNÍKOVÉ KOLIKY
30 g - mochna husí (Herba anserinae)
30 g - vlaštovičník (Herba chelidonii) !
30 g - meduňka (Folium melissae)
100 g - máta peprná (Folium menthae piperitae)
Všechny složky čaje smíchejte v uvedeném poměru. Přelijte jednu čajovou lžičku této směsi šálkem vroucí vody, nechte vyluhovat 5 minut a sceďte.
Denně vypijte 2-3 šálky teplého čaje. 5
ONEMOCNĚNÍ ŽLUČNÍKU
15 g - reveň (Radix rhei)
15 g - vlaštovičník (Herba chelidonii)
15 g - vachta (Folium trifolii fibrinis)
15 g- hořec žlutý (Radix gentianae)
20 g - pampeliška lékařská (Radix taraxaci)
20 g - máta peprná (Folium menthae piperitae)
Všechny složky čaje smíchejte v uvedeném poměru. Přidejte jednu čajovou lžičku této směsi do šálku vody. Nechte vařit 5-10 minut a poté sceďte.
Vypijte 1 šálek teplého čaje vždy 1/2 hodiny před jídlem. 5
ŽLUČNÍKOVÉ A ŽALUDEČNÍ POTÍŽE 1
30 g - zemědým (Herba fumariee) !
30 g - řebříček (Herba millefólii)
35 g - pýr (Rhizoma graminis)
10 g - krušinová kůra (Cortex frangulae)
Všechny složky čaje smíchejte v uvedeném poměru. Přidejte tři čajové lžičky této směsi do tří šálků vody. Nechte vařit 5-10 minut a poté sceďte.
Denně vypijte tři šálky teplého čaje. 5
ONEMOCNĚNÍ ŽLUČNÍKU (s bolestmi žaludku) 2
20 g - Čajová směs: máta peprná (Folium menthae piperitae)
10 g - pelyněk pravý (Herba absinthii)
10 g - smil písečný (Flos stoechados citrinae)
10 g - krušinová kůra (Cortex frangulae)
10 g - pampeliška lékařská (Radix taraxaci)
40 g - kurkuma (Rhizoma curcumae longae)
Všechny složky čaje smíchejte v uvedeném poměru. Přidejte dvě čajové lžičky této směsi do dvou šálků vody. Nechte vařit 5-10 minut a poté sceďte.
Ráno a večer vypijte šálek teplého čaje. 5
ŽLUČNÍKOVÉ BOLESTI
40 g - čekanka (Radix cichorii)
20 g - jalovcový plod (Fructus juniperi)
20 g - pampeliška lékařská (Radix taraxaci)
20 g - zemědým (Herba fumariae)
Všechny složky čaje smíchejte v uvedeném poměru. Přidejte dvě čajové lžičky této směsi do dvou šálků vody. Nechte vařit 5-10 minut a poté sceďte.
Vypijte denně šálek teplého čaje 1/2 hodiny před každým hlavním jídlem. 5
ŽLUČOVÉ KAMENY (spojené s tuhou stolicí)
10 g - reveň (Radix rhei)
10 g - krušinová kůra (Cortex frangulae)
20 g - pampeliška lékařská (Radix taraxaci)
20 g - dřišťál - kůra kořene (Cortex radicis berberidis) !
40 g - kurkuma (Rhizoma curcumae longae)
Všechny složky čaje smíchejte v uvedeném poměru. Přidejte jednu čajovou lžičku této směsi do šálku vody. Nechte vařit 5-10 minut a poté sceďte.
Denně večer vypijte šálek teplého čaje 5
POTÍŽE PŘI ŽLUČOVÝCH KAMENECH 1
10 g - prha chlumní-arnika (Flos arnicae) (!)
10 g - oddenek kosatce (Rhizoma iridis)
20 g - vachta (Folium trifolii fibrinis)
20 g - pampeliška - kořen (Radix taraxaci)
20 g - máta peprná (Folium menthae peperitae)
20 g - čekanka (Radix cichorii)
Všechny složky čaje smíchejte v uvedeném poměru. Přidejte tři čajové lžičky této směsi do tří šálků vody. Nechte vařit 5-10 minut a poté sceďte.
Během dne vypijte tři šálky teplého čaje. 5
POTÍŽE PŘI ŽLUČOVÝCH KAMENECH 2
2 g - drchnička (Herba anagallidis)
6 g - zemědým (Herba fumariae) !
15 g - řepík lékařský (Herba agrimoniae)
15 g - jablečník (Herba marrubii albi)
15 g - pampeliška lékařská (Radix taraxaci)
15 g - máta peprná (Folium menthae piperitae)
15 g - puškvorec (Rhizoma calami aromatici)
15 g - řebříček (Herba millefolii)
Všechny složky čaje smíchejte v uvedeném poměru. Přidejte čtyři čajové lžičky této směsi do čtyř šálků vody. Nechte vařit 5-10 minut a poté sceďte.
Během dne vypijte čtyři šálky teplého čaje. 5
ŽLUČOVÉ KAMENY 3
10 g - reveň (Radix rhei)
15 g - vachta (Folium trifolii fibrinis)
15 g - hořec žlutý (Radix gentianae)
20 g - vlaštovičník (Herba chelidonii) !
20 g - pampeliška lékařská (Radix taraxaci)
20 g - máta peprná (Folium menthae piperitae)
Všechny složky čaje smíchejte v uvedeném poměru. Přidejte dvě čajové lžičky této směsi do dvou šálků vody. Nechte vařit 5-10 minut a poté sceďte.
Vypijte 2krát denně šálek teplého čaje vždy 1/2 hodiny před hlavním jídlem. 5
ŽLUČOVÉ KAMENY 4
10 g - reveň (Radix rhei)
20 g - jablečník (Herba marrubii albi)
20 g - řepík lékařský (Herba agrimoniae)
50 g - máta peprná (Folium menthae piperitae)
Všechny složky čaje smíchejte v uvedeném poměru. Přidejte jednu čajovou lžičku této směsi do šálku vody. Nechte vařit 5-10 minut a poté sceďte.
Vypijte denně šálek teplého čaje vždy 1/2 hodiny před jídlem. 5
ŽLUČOVÉ KAMENY A ONEMOCNĚNÍ JATER
(spojené s nadýmáním, tuhou stolicí a bolestmi žaludku)
10 g - fenykl (Fructus foeniculi)
10 g - kmín (Fructus carvi)
20 g - krušinová kůra (Cortex frangulae)
20 g - máta peprná (Folium menthae piperitae)
20 g - řebříček (Herba millefolii)
20 g - zeměžluč (Herba centaurii)
Všechny složky čaje smíchejte v uvedeném poměru. Přidejte jednu čajovou lžičku směsi do šálku vody. Nechte vařit 5-10 minut a poté sceďte.
Vypijte denně po jídle šálek teplého čaje. 5
ČAJ PODPORUJÍCÍ VYLUČOVÁNÍ ŽLUČI 1
10 g - reveň (Radix rhei)
10 g - kmín (Fructus carvi)
20 g - benedikt lékařský (Herba cardui benedicti)
20 g - pelyněk pravý (Herba absinthii)
20 g - máta peprná (Folium menthae piperitae)
20 g - ostropestřec (Fructus cardui Mariae)
Příprava čaje (odvar): Všechny složky čaje smíchejte v uvedeném poměru. Přidejte tři čajové lžičky této směsi do tří šálků vody. Nechte vařit 5-10 minut a poté sceďte.
Během dne vypijte tři šálky teplého čaje. 5
ČAJ PODPORUJÍCÍ VYLUČOVÁNÍ ŽLUČI 2
50 g - mařinka vonná (Herba asperulae)
Přidejte dvě čajové lžičky mařinky vonné do jednoho šálku vody. Nechte vařit 5-10 minut a poté sceďte.
Během dne vypijte šálek teplého čaje. 5
ČAJ PODPORUJÍCÍ VYLUČOVÁNÍ ŽLUČI 3
50 g - čekanka (Radix cichorii)
Přidejte jednu čajovou lžičku kořene čekanky do šálku vody. Nechte vařit 5-10 minut a poté sceďte.
Během dne vypijte po doušcích teplý čaj. 5
ČAJ PODPORUJÍCÍ VYLUČOVÁNÍ ŽLUČI 4
50 g - máta peprná (Folium menthae piperitae)
Přelijte jednu čajovou lžičku máty peprné jedním šálkem vroucí vody. Nechte vyluhovat 5 minut a sceďte.
Vypijte denně vícekráte po jednom šálku teplého čaje. 5
ČAJ PODPORUJÍCÍ VYLUČOVÁNÍ ŽLUČI 5
25 g - pampeliška lékařská - kořen s natí (Radix taraxaci herba)
25 g - kořen jehlice trnité (Radix ononidis)
25 g - krušinová kůra (Cortex frangulae)
25 g - máta peprná (Folium menthae piperitae)
Všechny složky čaje smíchejte v uvedeném poměru. Přidejte jednu čajovou lžičku této směsi do šálku vody. Nechte vařit 5-10 minut a poté sceďte.
Při křečích vypijte vícekráte denně po šálku teplého čaje. 5
JATERNÍ A ŽLUČNÍKOVÉ POTÍŽE
Žlučník, uložený pod játry, představuje určitý zásobník pro žluč. Oba zmíněné orgány spolu těsně souvisejí anatomicky a funkčně, což se projevuje i při jejich onemocněních. Uvedené dvě čajové směsi účinně napomáhají při léčení onemocnění jater i žlučníku. 5
JATERNÍ A ŽLUČNÍKOVÉ POTÍŽE
(spojené se zánětem žlučníku a s tuhou stolicí)
10 g - puškvorec (Rhizoma calami aromatici)
10 g - medvědicový list (Folium uvae ursi)
10 g - vachta (Folium trifolii fibrini)
10 g - lněné semeno (Semen lini)
10 g - přeslička rolní (Herba equiseti)
20 g - březový list (Folium betulae)
30 g - fazolový lusk bez semen (Fructus phaseoli sine semine)
Všechny složky čaje smíchejte v uvedeném poměru. Přidejte tři čajové lžičky této směsi do tří šálků vody. Nechte vařit 5-10 minut a poté sceďte.
Denně vypijte tři šálky teplého čaje. 5
JATERNÍ A ŽLUČNÍKOVÉ POTÍŽE
10 g - zeměžluč (Herba centaurii)
15 g - kmín (Fructus carvi)
15 g - meduňka (Folium melissae)
20 g - jalovec - vršky větví (Summitates juniperi)*
20 g - máta peprná (Folium menthae piperitae)
20 g - mateřídouška (Herba serpylli)
Všechny složky čaje smíchejte v uvedeném poměru. Přelijte jednu čajovou lžičku této směsi šálkem vroucí vody, nechte vyluhovat 5 minut a sceďte.
Denně vypijte 1-2 šálky teplého čaje.
* Poznámka: Jalovec je v ČR chráněnou rostlinou. Není proto dovoleno seřezávat dřevní části ani vrcholky větví. 5
JATERNÍ CHOROBY
Játra jsou velmi důležitým orgánem lidského těla. Počet různých onemocnění jater je velký. Dále uvedené čajové směsi napomáhají při léčbě:
1 ) Jaterních potíží, spojených se srdeční slabostí.
Sem patří městnavá játra, k nimž skoro vždy dochází při srdeční slabosti. Uvedený čaj posiluje srdce a působí poněkud dehydratačně. V případě městnavých jater v důsledku srdečního onemocnění vždy podporuje léčení.
2) Jaterních potíží, spojených s nedostatečným vylučováním moči. V tomto případě odstraníme městnání jater pomocí močopudného čaje, v němž se pozitivně uplatňuje krušinová kůra a řebříčková nať.
3) Jaterních a žlučníkových potíží, spojených se zánětem žlučníku a s nedostatečným vylučováním moči.
Zmíněný čaj demonstruje, jak příznivě může působit čaj při různých nemocech, které spolu příčinně těsně souvisejí. 5
JATERNÍ CHOROBY
(spojené se srdeční slabostí)
20 g - kozlík lékařský (Radix valerianae)
20 g - hloh (Flos crataegi)
30 g - kůra kořene dřišťálu (Cortex radicis berberidis) !
30 g - máta peprná (Folium menthae piperitae)
Všechny složky čaje smíchejte v uvedeném poměru. Přidejte dvě čajové lžičky této směsi do dvou šálků vody. Nechte vařit 5-10 minut a poté sceďte.
Během dne vypijte dva šálky teplého čaje. 5
JATERNÍ CHOROBY
(spojené s tuhou stolicí)
20 g - jablečník (Herba marrubii albi)
20 g - krušinová kůra (Cortex frangulae)
20 g - benedikt lékařský (Herba cardui benedicti)
20 g - řebříček (Herba millefolii)
20 g - maceška trojbarevná (Herba violae tricoloris)
Všechny složky čaje smíchejte v uvedeném poměru. Přidejte dvě čajové lžičky této směsi do dvou šálků vody. Nechte vařit 5-10 minut a poté sceďte.
Každé ráno a večer vypijte jeden šálek teplého čaje. 5
Uvolnění žlučových kamenů - metoda dr. Berana
Při léčení je nutno si udělat 3 dny volna
Pro kůru je třeba:
200 g olivového oleje - prvotřídní, čerstvý, 1/4 kg heřmánkového květu, 1/2 kg lněného semene,
3 l mléka, karlovarská sůl
1. den
Ráno vstát v 5 hod. a vzít si 3 kávové lžičky karlovarské soli, 1/4 l studené vody a udržovat tělesný pohyb. Ke snídani kávu, mléko nebo čaj a staropečený rohlík. V poledne 3 kávové lžičky karlovarské soli, pak to samé co k snídani nebo kaši z hrubé krupice - nesolit, nemastit, sníst větší množství. Odpoledne ve 13.45 hod. ulehnout do tepla a ve 14 hod. dát první heřmánkový obklad z květů pomocí 2 ks řídkých sáčků naplněných tímto květem. Obklady se střídají po 10 min., sáčky se ohřívají v pařáku. Jsou velikosti asi 20x50 cm a přikládají se na pravou stranu do krajiny jaterní tak, aby zasáhly pod pravým bokem i část zad. Obklady se přikládají asi 2 hodiny.
2. den
Ráno vstát v 5 hod. a opakovat to, co 1. den. Před 12 hod. opět větší množství kaše z hrubé krupice. V kaši vycházejí kaménky. Odpoledne ve 13.45 hod. opět ulehnout do tepla a ve 14 hod. začít dávat obklady z lněného semene, rozemletého na mlýnku na mák a uvařeného v mléce. Stejná hustota kaše se udržuje přiléváním mléka. Silně ohřátá kaše se dává do sáčků a v nich se ohřívá na pařáku. Obklady se střídají po 2O min. Přikládají se proti žlučníku zepředu a nemocný stále leží na pravém boku. V 17 hod., kdy končí obklady - celkem 3 hod. - nemocný vypije 1/3 připraveného olivového oleje a zůstává ležet v klidu na pravém boku bez nejmenšího pohybu a bez mluvení. Další 1/3 oleje se vypiji v 17.3O hod. a poslední v 18 hod. Olej je možné mírně ohřát, aby se mohl vypít rychleji. Při pití je možno zahradit nosní dírky a chránit se před zvracením- olizovat citron. Po vypití poslední třetiny oleje se nemocnému vezme podhlavník a polštář a dají se mu nohy tak, aby hlava byla níž než nohy, ale pacient musí stále ležet na pravém boku alespoň 1 hod. bez mluvení, protože kaménky v této době odcházejí bezbolestně do střeva. Nesmí se nic jíst ani pít a musí být snaha usnout.
Tím léčba končí.
3. den
Ráno vstát po 5 hod., dále neležet, vzít 3 kávové lžičky karlovarské soli. Kaménky vyjdou mezi 5-6 hod. ranní, nejdéle po 8-9 hod. Jsou měkké, barvy zelené, potažené slabou blankou. Mezi léčbou nevycházet ven, používat kbelík s vodou, aby stolice mohla být oddělena. Kaménky většinou plavou na povrchu, protože jsou nasáklé olejem po rozpaření. Když se stolice nedostaví dá se klystýr. Po vyjití kaménků lze všechno jíst a pít bez obav. Po správném provedení kůry je výsledek jistý a každému uzdravenému přeji velkou radost při počítání vlastních žlučových kaménků, někdy v počtu 6O-200 a někdy několik lžic písku. Za takový výsledek poděkovalo již několik nemocných, kteří mají několik let klid od diety. Kdo je na velký růst kaménků, může kůru opakovat za 1 rok.
Sáček na lněné semeno o velikosti cca 20x20 cm
Sáček na heřmánek o velikosti cca 20x40 cm
20g jablečníku (nať),
20g řepíku (kvetoucí nať),
50g máty peprné (nať),
10g reveně
1 čajovou lžičku směsi vaříme 7 minut ve ¼ l vody, scedíme a pijeme 1 šálek teplého čaje denně ½ hodiny před jídlem. 22
ŽLUČNÍKOVÉ POTÍŽE
25 g - čekanka (Radix cichorii)
25 g - přeslička rolní (Herba equiseti)
25 g - řebříček (Herba millefolii)
25 g - třezalka (Herba hyperici)
Všechny složky čaje smíchejte v uvedeném poměru. Přidejte tři čajové lžičky této směsi do tří šálků vody. Nechte vařit 5-10 minut a poté sceďte.
Během dne vypijte tři šálky teplého čaje. 5
BOLESTI ŽLUČNÍKU
50 g - vlaštovičník (Herba chelidonii) !
50 g - máta peprná (Folium menthae piperitae)
Všechny složky čaje smíchejte v uvedeném poměru. Přelijte jednu čajovou lžičku této směsi šálkem vroucí vody, nechte vyluhovat 5 minut a sceďte.
Ráno a večer vypijte jeden šálek teplého čaje. 5
KOLIKY ŽLUČOVODŮ
50 g - mochna husí (Herba anserinae)
Přelijte jednu čajovou lžičku mochny husí šálkem teplého čaje, nechte vyluhovat 5 minut a sceďte.
Denně vypijte 2-3 šálky teplého čaje. 5
ŽLUČNÍKOVÉ KOLIKY
30 g - mochna husí (Herba anserinae)
30 g - vlaštovičník (Herba chelidonii) !
30 g - meduňka (Folium melissae)
100 g - máta peprná (Folium menthae piperitae)
Všechny složky čaje smíchejte v uvedeném poměru. Přelijte jednu čajovou lžičku této směsi šálkem vroucí vody, nechte vyluhovat 5 minut a sceďte.
Denně vypijte 2-3 šálky teplého čaje. 5
ONEMOCNĚNÍ ŽLUČNÍKU
15 g - reveň (Radix rhei)
15 g - vlaštovičník (Herba chelidonii)
15 g - vachta (Folium trifolii fibrinis)
15 g- hořec žlutý (Radix gentianae)
20 g - pampeliška lékařská (Radix taraxaci)
20 g - máta peprná (Folium menthae piperitae)
Všechny složky čaje smíchejte v uvedeném poměru. Přidejte jednu čajovou lžičku této směsi do šálku vody. Nechte vařit 5-10 minut a poté sceďte.
Vypijte 1 šálek teplého čaje vždy 1/2 hodiny před jídlem. 5
ŽLUČNÍKOVÉ A ŽALUDEČNÍ POTÍŽE 1
30 g - zemědým (Herba fumariee) !
30 g - řebříček (Herba millefólii)
35 g - pýr (Rhizoma graminis)
10 g - krušinová kůra (Cortex frangulae)
Všechny složky čaje smíchejte v uvedeném poměru. Přidejte tři čajové lžičky této směsi do tří šálků vody. Nechte vařit 5-10 minut a poté sceďte.
Denně vypijte tři šálky teplého čaje. 5
ONEMOCNĚNÍ ŽLUČNÍKU (s bolestmi žaludku) 2
20 g - Čajová směs: máta peprná (Folium menthae piperitae)
10 g - pelyněk pravý (Herba absinthii)
10 g - smil písečný (Flos stoechados citrinae)
10 g - krušinová kůra (Cortex frangulae)
10 g - pampeliška lékařská (Radix taraxaci)
40 g - kurkuma (Rhizoma curcumae longae)
Všechny složky čaje smíchejte v uvedeném poměru. Přidejte dvě čajové lžičky této směsi do dvou šálků vody. Nechte vařit 5-10 minut a poté sceďte.
Ráno a večer vypijte šálek teplého čaje. 5
ŽLUČNÍKOVÉ BOLESTI
40 g - čekanka (Radix cichorii)
20 g - jalovcový plod (Fructus juniperi)
20 g - pampeliška lékařská (Radix taraxaci)
20 g - zemědým (Herba fumariae)
Všechny složky čaje smíchejte v uvedeném poměru. Přidejte dvě čajové lžičky této směsi do dvou šálků vody. Nechte vařit 5-10 minut a poté sceďte.
Vypijte denně šálek teplého čaje 1/2 hodiny před každým hlavním jídlem. 5
ŽLUČOVÉ KAMENY (spojené s tuhou stolicí)
10 g - reveň (Radix rhei)
10 g - krušinová kůra (Cortex frangulae)
20 g - pampeliška lékařská (Radix taraxaci)
20 g - dřišťál - kůra kořene (Cortex radicis berberidis) !
40 g - kurkuma (Rhizoma curcumae longae)
Všechny složky čaje smíchejte v uvedeném poměru. Přidejte jednu čajovou lžičku této směsi do šálku vody. Nechte vařit 5-10 minut a poté sceďte.
Denně večer vypijte šálek teplého čaje 5
POTÍŽE PŘI ŽLUČOVÝCH KAMENECH 1
10 g - prha chlumní-arnika (Flos arnicae) (!)
10 g - oddenek kosatce (Rhizoma iridis)
20 g - vachta (Folium trifolii fibrinis)
20 g - pampeliška - kořen (Radix taraxaci)
20 g - máta peprná (Folium menthae peperitae)
20 g - čekanka (Radix cichorii)
Všechny složky čaje smíchejte v uvedeném poměru. Přidejte tři čajové lžičky této směsi do tří šálků vody. Nechte vařit 5-10 minut a poté sceďte.
Během dne vypijte tři šálky teplého čaje. 5
POTÍŽE PŘI ŽLUČOVÝCH KAMENECH 2
2 g - drchnička (Herba anagallidis)
6 g - zemědým (Herba fumariae) !
15 g - řepík lékařský (Herba agrimoniae)
15 g - jablečník (Herba marrubii albi)
15 g - pampeliška lékařská (Radix taraxaci)
15 g - máta peprná (Folium menthae piperitae)
15 g - puškvorec (Rhizoma calami aromatici)
15 g - řebříček (Herba millefolii)
Všechny složky čaje smíchejte v uvedeném poměru. Přidejte čtyři čajové lžičky této směsi do čtyř šálků vody. Nechte vařit 5-10 minut a poté sceďte.
Během dne vypijte čtyři šálky teplého čaje. 5
ŽLUČOVÉ KAMENY 3
10 g - reveň (Radix rhei)
15 g - vachta (Folium trifolii fibrinis)
15 g - hořec žlutý (Radix gentianae)
20 g - vlaštovičník (Herba chelidonii) !
20 g - pampeliška lékařská (Radix taraxaci)
20 g - máta peprná (Folium menthae piperitae)
Všechny složky čaje smíchejte v uvedeném poměru. Přidejte dvě čajové lžičky této směsi do dvou šálků vody. Nechte vařit 5-10 minut a poté sceďte.
Vypijte 2krát denně šálek teplého čaje vždy 1/2 hodiny před hlavním jídlem. 5
ŽLUČOVÉ KAMENY 4
10 g - reveň (Radix rhei)
20 g - jablečník (Herba marrubii albi)
20 g - řepík lékařský (Herba agrimoniae)
50 g - máta peprná (Folium menthae piperitae)
Všechny složky čaje smíchejte v uvedeném poměru. Přidejte jednu čajovou lžičku této směsi do šálku vody. Nechte vařit 5-10 minut a poté sceďte.
Vypijte denně šálek teplého čaje vždy 1/2 hodiny před jídlem. 5
ŽLUČOVÉ KAMENY A ONEMOCNĚNÍ JATER
(spojené s nadýmáním, tuhou stolicí a bolestmi žaludku)
10 g - fenykl (Fructus foeniculi)
10 g - kmín (Fructus carvi)
20 g - krušinová kůra (Cortex frangulae)
20 g - máta peprná (Folium menthae piperitae)
20 g - řebříček (Herba millefolii)
20 g - zeměžluč (Herba centaurii)
Všechny složky čaje smíchejte v uvedeném poměru. Přidejte jednu čajovou lžičku směsi do šálku vody. Nechte vařit 5-10 minut a poté sceďte.
Vypijte denně po jídle šálek teplého čaje. 5
ČAJ PODPORUJÍCÍ VYLUČOVÁNÍ ŽLUČI 1
10 g - reveň (Radix rhei)
10 g - kmín (Fructus carvi)
20 g - benedikt lékařský (Herba cardui benedicti)
20 g - pelyněk pravý (Herba absinthii)
20 g - máta peprná (Folium menthae piperitae)
20 g - ostropestřec (Fructus cardui Mariae)
Příprava čaje (odvar): Všechny složky čaje smíchejte v uvedeném poměru. Přidejte tři čajové lžičky této směsi do tří šálků vody. Nechte vařit 5-10 minut a poté sceďte.
Během dne vypijte tři šálky teplého čaje. 5
ČAJ PODPORUJÍCÍ VYLUČOVÁNÍ ŽLUČI 2
50 g - mařinka vonná (Herba asperulae)
Přidejte dvě čajové lžičky mařinky vonné do jednoho šálku vody. Nechte vařit 5-10 minut a poté sceďte.
Během dne vypijte šálek teplého čaje. 5
ČAJ PODPORUJÍCÍ VYLUČOVÁNÍ ŽLUČI 3
50 g - čekanka (Radix cichorii)
Přidejte jednu čajovou lžičku kořene čekanky do šálku vody. Nechte vařit 5-10 minut a poté sceďte.
Během dne vypijte po doušcích teplý čaj. 5
ČAJ PODPORUJÍCÍ VYLUČOVÁNÍ ŽLUČI 4
50 g - máta peprná (Folium menthae piperitae)
Přelijte jednu čajovou lžičku máty peprné jedním šálkem vroucí vody. Nechte vyluhovat 5 minut a sceďte.
Vypijte denně vícekráte po jednom šálku teplého čaje. 5
ČAJ PODPORUJÍCÍ VYLUČOVÁNÍ ŽLUČI 5
25 g - pampeliška lékařská - kořen s natí (Radix taraxaci herba)
25 g - kořen jehlice trnité (Radix ononidis)
25 g - krušinová kůra (Cortex frangulae)
25 g - máta peprná (Folium menthae piperitae)
Všechny složky čaje smíchejte v uvedeném poměru. Přidejte jednu čajovou lžičku této směsi do šálku vody. Nechte vařit 5-10 minut a poté sceďte.
Při křečích vypijte vícekráte denně po šálku teplého čaje. 5
JATERNÍ A ŽLUČNÍKOVÉ POTÍŽE
Žlučník, uložený pod játry, představuje určitý zásobník pro žluč. Oba zmíněné orgány spolu těsně souvisejí anatomicky a funkčně, což se projevuje i při jejich onemocněních. Uvedené dvě čajové směsi účinně napomáhají při léčení onemocnění jater i žlučníku. 5
JATERNÍ A ŽLUČNÍKOVÉ POTÍŽE
(spojené se zánětem žlučníku a s tuhou stolicí)
10 g - puškvorec (Rhizoma calami aromatici)
10 g - medvědicový list (Folium uvae ursi)
10 g - vachta (Folium trifolii fibrini)
10 g - lněné semeno (Semen lini)
10 g - přeslička rolní (Herba equiseti)
20 g - březový list (Folium betulae)
30 g - fazolový lusk bez semen (Fructus phaseoli sine semine)
Všechny složky čaje smíchejte v uvedeném poměru. Přidejte tři čajové lžičky této směsi do tří šálků vody. Nechte vařit 5-10 minut a poté sceďte.
Denně vypijte tři šálky teplého čaje. 5
JATERNÍ A ŽLUČNÍKOVÉ POTÍŽE
10 g - zeměžluč (Herba centaurii)
15 g - kmín (Fructus carvi)
15 g - meduňka (Folium melissae)
20 g - jalovec - vršky větví (Summitates juniperi)*
20 g - máta peprná (Folium menthae piperitae)
20 g - mateřídouška (Herba serpylli)
Všechny složky čaje smíchejte v uvedeném poměru. Přelijte jednu čajovou lžičku této směsi šálkem vroucí vody, nechte vyluhovat 5 minut a sceďte.
Denně vypijte 1-2 šálky teplého čaje.
* Poznámka: Jalovec je v ČR chráněnou rostlinou. Není proto dovoleno seřezávat dřevní části ani vrcholky větví. 5
JATERNÍ CHOROBY
Játra jsou velmi důležitým orgánem lidského těla. Počet různých onemocnění jater je velký. Dále uvedené čajové směsi napomáhají při léčbě:
1 ) Jaterních potíží, spojených se srdeční slabostí.
Sem patří městnavá játra, k nimž skoro vždy dochází při srdeční slabosti. Uvedený čaj posiluje srdce a působí poněkud dehydratačně. V případě městnavých jater v důsledku srdečního onemocnění vždy podporuje léčení.
2) Jaterních potíží, spojených s nedostatečným vylučováním moči. V tomto případě odstraníme městnání jater pomocí močopudného čaje, v němž se pozitivně uplatňuje krušinová kůra a řebříčková nať.
3) Jaterních a žlučníkových potíží, spojených se zánětem žlučníku a s nedostatečným vylučováním moči.
Zmíněný čaj demonstruje, jak příznivě může působit čaj při různých nemocech, které spolu příčinně těsně souvisejí. 5
JATERNÍ CHOROBY
(spojené se srdeční slabostí)
20 g - kozlík lékařský (Radix valerianae)
20 g - hloh (Flos crataegi)
30 g - kůra kořene dřišťálu (Cortex radicis berberidis) !
30 g - máta peprná (Folium menthae piperitae)
Všechny složky čaje smíchejte v uvedeném poměru. Přidejte dvě čajové lžičky této směsi do dvou šálků vody. Nechte vařit 5-10 minut a poté sceďte.
Během dne vypijte dva šálky teplého čaje. 5
JATERNÍ CHOROBY
(spojené s tuhou stolicí)
20 g - jablečník (Herba marrubii albi)
20 g - krušinová kůra (Cortex frangulae)
20 g - benedikt lékařský (Herba cardui benedicti)
20 g - řebříček (Herba millefolii)
20 g - maceška trojbarevná (Herba violae tricoloris)
Všechny složky čaje smíchejte v uvedeném poměru. Přidejte dvě čajové lžičky této směsi do dvou šálků vody. Nechte vařit 5-10 minut a poté sceďte.
Každé ráno a večer vypijte jeden šálek teplého čaje. 5
Uvolnění žlučových kamenů - metoda dr. Berana
Při léčení je nutno si udělat 3 dny volna
Pro kůru je třeba:
200 g olivového oleje - prvotřídní, čerstvý, 1/4 kg heřmánkového květu, 1/2 kg lněného semene,
3 l mléka, karlovarská sůl
1. den
Ráno vstát v 5 hod. a vzít si 3 kávové lžičky karlovarské soli, 1/4 l studené vody a udržovat tělesný pohyb. Ke snídani kávu, mléko nebo čaj a staropečený rohlík. V poledne 3 kávové lžičky karlovarské soli, pak to samé co k snídani nebo kaši z hrubé krupice - nesolit, nemastit, sníst větší množství. Odpoledne ve 13.45 hod. ulehnout do tepla a ve 14 hod. dát první heřmánkový obklad z květů pomocí 2 ks řídkých sáčků naplněných tímto květem. Obklady se střídají po 10 min., sáčky se ohřívají v pařáku. Jsou velikosti asi 20x50 cm a přikládají se na pravou stranu do krajiny jaterní tak, aby zasáhly pod pravým bokem i část zad. Obklady se přikládají asi 2 hodiny.
2. den
Ráno vstát v 5 hod. a opakovat to, co 1. den. Před 12 hod. opět větší množství kaše z hrubé krupice. V kaši vycházejí kaménky. Odpoledne ve 13.45 hod. opět ulehnout do tepla a ve 14 hod. začít dávat obklady z lněného semene, rozemletého na mlýnku na mák a uvařeného v mléce. Stejná hustota kaše se udržuje přiléváním mléka. Silně ohřátá kaše se dává do sáčků a v nich se ohřívá na pařáku. Obklady se střídají po 2O min. Přikládají se proti žlučníku zepředu a nemocný stále leží na pravém boku. V 17 hod., kdy končí obklady - celkem 3 hod. - nemocný vypije 1/3 připraveného olivového oleje a zůstává ležet v klidu na pravém boku bez nejmenšího pohybu a bez mluvení. Další 1/3 oleje se vypiji v 17.3O hod. a poslední v 18 hod. Olej je možné mírně ohřát, aby se mohl vypít rychleji. Při pití je možno zahradit nosní dírky a chránit se před zvracením- olizovat citron. Po vypití poslední třetiny oleje se nemocnému vezme podhlavník a polštář a dají se mu nohy tak, aby hlava byla níž než nohy, ale pacient musí stále ležet na pravém boku alespoň 1 hod. bez mluvení, protože kaménky v této době odcházejí bezbolestně do střeva. Nesmí se nic jíst ani pít a musí být snaha usnout.
Tím léčba končí.
3. den
Ráno vstát po 5 hod., dále neležet, vzít 3 kávové lžičky karlovarské soli. Kaménky vyjdou mezi 5-6 hod. ranní, nejdéle po 8-9 hod. Jsou měkké, barvy zelené, potažené slabou blankou. Mezi léčbou nevycházet ven, používat kbelík s vodou, aby stolice mohla být oddělena. Kaménky většinou plavou na povrchu, protože jsou nasáklé olejem po rozpaření. Když se stolice nedostaví dá se klystýr. Po vyjití kaménků lze všechno jíst a pít bez obav. Po správném provedení kůry je výsledek jistý a každému uzdravenému přeji velkou radost při počítání vlastních žlučových kaménků, někdy v počtu 6O-200 a někdy několik lžic písku. Za takový výsledek poděkovalo již několik nemocných, kteří mají několik let klid od diety. Kdo je na velký růst kaménků, může kůru opakovat za 1 rok.
Sáček na lněné semeno o velikosti cca 20x20 cm
Sáček na heřmánek o velikosti cca 20x40 cm
17.12.2008 - 22:38
| Filtr
růžička
Žlučníkové potíže a kameny
Vařené tuky a pečené potraviny jsou nejčastější příčinou poruchy funkce žlučníku (srovnejte kapitolu o žlučníkových chorobách). Žlučníkové kameny a písek jsou však nahromaděný anorganický vápník a jiné anorganické substance ve žlučníku, protože je tělo nemohlo zužitkovat. Všechny škroby, chleba a výrobky z obilí jsou plny anorganického vápníku. Jíme-li mnoho takových potravin, může to vést k tvorbě kamenů.
Pití šťávy z jednoho citronu ve sklenici horké vody po 4 týdny, vícekrát denně a bez cukru, pomáhá tyto kameny rozpouštět.
Příroda neplánovala odstraňování lidského žlučníku operací.
Žlučník je pro správnou funkci jater nepostradatelný. Naše tělo patří ale nám samým, a když jsme se z neznalosti jeho funkcí rozhodli k operaci, pak není nikdo jiný, mimo nás, koho bychom mohli žalovat.
Žlučníkové choroby
Následky nedokonalého trávení tuků a nadměrného kvašení, které negativně ovlivňují vylučování žluče játry. Alkoholické nápoje, včetně piva, zaviňují degeneraci jater a často chronické zažívací potíže. Pečené a tučné potraviny jsou nejčastější příčinou žlučníkových chorob.
Vařené tuky a pečené potraviny jsou nejčastější příčinou poruchy funkce žlučníku (srovnejte kapitolu o žlučníkových chorobách). Žlučníkové kameny a písek jsou však nahromaděný anorganický vápník a jiné anorganické substance ve žlučníku, protože je tělo nemohlo zužitkovat. Všechny škroby, chleba a výrobky z obilí jsou plny anorganického vápníku. Jíme-li mnoho takových potravin, může to vést k tvorbě kamenů.
Pití šťávy z jednoho citronu ve sklenici horké vody po 4 týdny, vícekrát denně a bez cukru, pomáhá tyto kameny rozpouštět.
Příroda neplánovala odstraňování lidského žlučníku operací.
Žlučník je pro správnou funkci jater nepostradatelný. Naše tělo patří ale nám samým, a když jsme se z neznalosti jeho funkcí rozhodli k operaci, pak není nikdo jiný, mimo nás, koho bychom mohli žalovat.
Žlučníkové choroby
Následky nedokonalého trávení tuků a nadměrného kvašení, které negativně ovlivňují vylučování žluče játry. Alkoholické nápoje, včetně piva, zaviňují degeneraci jater a často chronické zažívací potíže. Pečené a tučné potraviny jsou nejčastější příčinou žlučníkových chorob.
17.12.2008 - 22:40
| Filtr
růžička
Kameny ve žlučníku jsou důsledkem nadměrné konzumace koncentrované škrobové stravy. Tato potrava může také vést k tvorbě močových kamenů.
Kolik času potřebuje potrava, aby prošla tělem?
Jakmile přijmeme potravu, musí se dát na pochod asi sedmapůlmetrovým zažívacím ústrojím (bez tlustého střeva). V průměru trvá tento pochod od úst až na konec tenkého střeva tři až pět hodin. Zkuste jít někdy vzdálenost sedmi a půl metrů tři až pět hodin a uděláte si obraz o tomto procesu.
Tenké střevo končí u chlopně tlustého střeva. Potrava přeměněná v kaši zde opustí tenké střevo, dostává se do tlustého střeva, které je asi jeden a půl metru dlouhé. Jestliže je tlusté střevo čisté a normálně, přirozeně pracuje, trvá to další jednu nebo dvě hodiny, než se stolice dostane do konečníku a vyloučí se.
Kolik času potřebuje potrava, aby prošla tělem?
Jakmile přijmeme potravu, musí se dát na pochod asi sedmapůlmetrovým zažívacím ústrojím (bez tlustého střeva). V průměru trvá tento pochod od úst až na konec tenkého střeva tři až pět hodin. Zkuste jít někdy vzdálenost sedmi a půl metrů tři až pět hodin a uděláte si obraz o tomto procesu.
Tenké střevo končí u chlopně tlustého střeva. Potrava přeměněná v kaši zde opustí tenké střevo, dostává se do tlustého střeva, které je asi jeden a půl metru dlouhé. Jestliže je tlusté střevo čisté a normálně, přirozeně pracuje, trvá to další jednu nebo dvě hodiny, než se stolice dostane do konečníku a vyloučí se.
© 2007-2024 Najdise.cz