Astrologie


23.04.2023 - 12:53
(Rak) Tralalala100
Astrologie
Zdravím všechny :117:

Po nějaké době přemýšlení jsem se rozhodla založit tuto diskuzi, kde bych si ráda přečetla vaše názory k jedné věci, nad kterou jsem přemýšlela. Totiž jedná se o astrologii jako takovou a můj víceméně již skeptický úhel pohledu na ni. Poslední roky byly pro mě náročnější hlavně z mentálního hlediska, a tak jak jsem se naučila, odpovědi jsem se snažila hledat především v tranzitech. To období začalo tranzitem Saturn kvadrát Saturn, a pokračuje tak nějak do dneška, kdy to vše jsem přisuzovala opozici Merkur/Pluto, což je jó pomalý tranzit a já jako člověk, co vnímala Merkur jako významnou planetu v mém horoskopu, se toho dost bála a bojím. Snažila jsem se teď nějakou dobu na tranzity vůbec nedívat, nicméně teď před chvíli jsem to nevydržela, kouknu na to a vidím další "příjemný" tranzit v podobě Saturnu a kvadrát na moji Venuši, opozice Luna a kvadrát Pluto. (Kdyby se někdo chystal se nějak vyjadřovat více k těm tranzitů, tak vás prosím, ať to neděláte :1: , protože to ani není cílem tohoto příspěvku)

A tak nějak jsem si říkala poslední dobou, že takhle život přece sledovat nejde, že tam vždycky bude mít klíčovou roli naše hlava, která bude veškeré dění života přisuzovat nějakému tranzitu, což může být pravda, nebo nemusí, ale podle mě to vždy bude dávat do extrémů. Třeba by ty tranzity (pakliže jsou pravda) sami o sobě nebyly tak zlé, ale naše myšlení tomu dá větší sílu, protože bude očekávat něco zlé. A nebo v opačném případě, něco naopak velmi dobrého, v případě příznivých tranzitů, což nakonec může být taky zklamání.

Astrologie je pro mě tedy jen další něco, v co člověk věří, aby si tady to veškeré dění mohl něčím vysvětlit a potřebuje někde najít nějaké souvislosti. Možná je v tom touha potom tak nějak vše tady moci kontrolovat (Třeba lidé, co potřebují příznivé konstelace pro svatbu, atd) a strach z toho, co přijde. A může to být i nebezpečné v tom, že se lidé na to příliš upínají. Totiž, to je jak s jakoukoli jinou vírou. Není to tedy tak nevinné, jak jsem si myslela ze začátku a celkově tato víra může napáchat mnoho škody, pakliže ji máme za jakousi pravdu v životě.

Třeba zrovna k tomu Plutu, v tradiční astrologii se tyto planety nebrali v potaz, potom zas jo, nicméně už nějaké ty roky Pluto ani není považována jako planeta, nicméně v astrologii se ji pořád dává velký význam, přitom co do velikosti je podobné asi jako Eris (pokud si dobře pamatuji) nicméně ta se ve výkladu málo kdy bere v potaz. Nejsem žádný astronom, takže nevím, jestli tohle dává takový smysl, jak ho vidím já. Jenom tím chci říct, proč se tedy tak bát tranzitů Pluta, ten vliv by neměl být (opakuji, pokud je to vůbec pravdivé) snad ani znatelný.

Jak to máte vy? Necháváte se ať už tranzity, nebo výkladem osobního horoskopu, nebo synastrií nějak velmi ovlivňovat? Nebo si myslíte, že ten život máte ve svých vlastních rukou?

Příspěvky v diskuzi

Řazení:
23.04.2023 - 13:42 | Filtr
(Blíženci) cimi
“Necháváte se ať už tranzity, nebo výkladem osobního horoskopu, nebo synastrií nějak velmi ovlivňovat? Nebo si myslíte, že ten život máte ve svých vlastních rukou?”

Ani tak ani tak…
Ad jedna - nenechávám…já jsem totiž typ člověka který vše musí prožít na vlastní kůži a pokud možno až na dřeň a několikrát pokud chce něco pochopit. Musí to totiž pochopit moje tělo…
Ale učím svých znalostí víc využívat…nebýt právě naopak tolik impulsivní když třeba vím že je silný úplněk, nebo když je nahovno transit tak počkat s rozhodnutími….
Něco asi v tom smyslu že když vím že venku chčije a je kosa tak už nechodím tak často ven v letních šatech abych se pak nedivila že jsem najednou ne-mocná ^^ ale popravdě s mou povahou mi to moc nejde…

A svůj život taky tak nějak nemám ve svých rukou. Učím se být ve své síle a moudrosti, ale nevnímám to jako to samé co mít život ve svých rukou…

A myslím si že tím co ty zákonitě lidi procházejí. Já tomu právě říkám odevzdávání své síly něčemu. Otázkou je jestli začnou hledat skutečný zdroj, nebo jen tu berličku zhmotní jinde…
24.04.2023 - 11:03 | Filtr
(Ryby) Tedy
Asi takhle. Kouknu se na horoskop zpětně, na konci dne, aby mě neovlivňoval. A jenom z vědecko-studijních důvodů, abych porovnal, či posoudil, co sedělo a co ne.
V mnoha věcech se opravdu může stát, že člověk vidí to, co chce vidět.
Nemusí to být dostatečně objektivní.
24.04.2023 - 11:35 | Filtr
(Štír) Krok
Víte, ona ta astrologie skutečně nefunguje. Ne v podání lidí, kteří ji neovládají. Ne v podání lidí, kteří ji používají nesprávně (spíše zneužívají, než používají). A skeptický úhel pohledu v takovém případě mohu jen doporučit. Může Vás ochránit před zklamáním a průsery.

Skepticismus doporučuji i z důvodu, že fakticky těžko předem zjistíte, kdo tady z uživatelů (pokud vůbec někdo) astrologii skutečně ovládá. A i když Vám u někoho přijde, že se poměrně trefuje, můžete se 100%-ní jistotou říct, že jen se neztotožňujete s tím, co chcete slyšet? (Nejen Vy, to se týká lidí obecně, vždyť je to známý jev před kterým málokdo je skutečně imunní.) Dokážete se na problém podívat i z jiného úhlu pohledu?

Píšete především o tranzitech. Nevím, zda jste se je pokoušela vykládat sama, nebo je vykládal někdo jiný. Já se přiznávám, že k tranzitům jsem se nikdy nepropracoval k nějaké úrovni, takže mě berte s rezervou. Za to však vím, že lidé je používají, aniž by zvládli správně vyložit natální horoskop! Protože se příliš upínají k tomu, co prožívají nyní a hledají vývoj na nějakou dobu dopředu. To je podle mě hluboké nepochopení, úplně špatně! To fakt fungovat nemůže a nebude. Vždyť v natálním horoskopu každá ta planeta vládne nějaké oblasti, nějakému domu. Pokud tedy v tranzitech se tvoří aspekt, nelze brát jen význam planet, ale i domů, jimž planety vládnou, také v jakých domech aspekt probíhá... Řeknu Vám, že to tady v diskuzích jsem zcela v posledních letech postrádal. Lidi se tu mezi sebou třeba i pohádali o konkrétním významu nějaké kvadratury, ale že bude mít na člověka narozeného za určité konstelace zcela jiný význam, než na člověka narozeného za jiné konstelace? Nic, ticho. Pouze asi dva jedinci, kteří se tu již nevyskytují (nebo málo), to občas zmínili.

Takže ano, máte pravdu, slepá víra v astrologii (i cokoliv jiného) může být škodlivá a nebezpečná. Právě tak slepá víra v její vykladače (ta možná ještě více). Nikoli však astrologie samotná. Astrologie je zde pouze onen pomyslný nůž, nástroj, který Vám může pomáhat (krájet), ale také se jím můžete při nešikovnosti pořezat, nebo se může stát i vražednou zbraní. O způsobu využití nerozhoduje astrologie sama. A dokonce to není ani argument k tomu, aby někdo mohl říct, že astrologie je nefunkční. Přesto zdravý skepticismus je přístup, proti kterému nelze nic mít.
24.04.2023 - 11:52 | Filtr
(Lev) registrovaná
Po dlhej dobe som nahliadla do horoskopu, pozrieť, čo za zázrak to mám v kolečku, keď mám takéto obdobie? A tam tiež Saturn kvadrát Saturn :) Je ľahké povedať si, "tak kvôli tomuto sa to deje!" :) Ale to by bol veľmi plytký náhľad, samozrejme. Je zaujímavé pozrieť spätne na udalosti už s nadhľadom, bez emócii momentálneho prežívania, vidieť "chyby" a žať zásluhy. Pre mňa je to učiteľ.

Kvalitu Pluta by som nepodceňovala. Ohlasy na Pluto na ascendente, ktorého som "držiteľom" :), je vraj veľmi značný a veľmi sa odráža na mojej osobnosti. Ja to tak nevnímam, sú to odozvy iných na mňa. Tak neviem či je viac smerodajný postoj môj na seba alebo iných na mňa (?).

Zamýšľala som sa, prečo sa veľmi zdatní astrológovia dostanú v živote do veľmi nepríjemných záležitostí, keď ich mohli vidieť vo svojom horoskope a tak sa im vyhnúť...?
Nemyslím si, že nejak veľmi máme život vo svojich rukách. Skôr sme riadení rôznymi vžitými vzorcami a nevidíme vopred ich následky.
Alebo mi astrológ povedal, že "momentálne by som mal prežívať krásne chvíle v láske a nedejú sa".

Ale!

Poznám jedného človeka, ktorý miluje astrológiu, nie je verejne činný, nie je činný ani na sociálnych weboch, nikde sa neprezentuje, ale ten, keď mi niečo povedal, čo ma čaká, čo by malo prebiehať, ako sa to vyvíjať...všetky jeho odpovede na moje otázky kopírovali moje dianie. Prípadne objasňovali diania, ktoré prebehli a nerozumela som im. To bol pre mňa jediný Pán Astrológ...v tichosti, s pokorou, s rešpektom voči astrológii.

Nikomu neublížim ak poviem, že niečo na tej správne objasňovanej astrológii, určite bude :)
24.04.2023 - 20:29 | Filtr
(Rak) Tralalala100 » registrovaná
Co se týče těch vzorců, myslím, že když si je uvědomíme, tak i s nimi se dá pracovat.

Samozřejmě, něco na tom určitě bude. Co se týče toho výkladu, tak podle mě zas to může být tak, že člověk to prostě přijme za své, ať už je to pravda nebo ne. A jakoby to najednou celé do sebe zapadlo. Ale možná je to prostě jen klam. Také mně byly párkrát vyloženy tranzity, ale bylo to hodně obecně řečeno a stejně si myslím, že se pan astrolog moc netrefil...

Může to být Plutem, ale máte i Lunu ve Štíru, takže to může být i tím.
24.04.2023 - 20:46 | Filtr
(Rak) Tralalala100 » Krok
"můžete se 100%-ní jistotou říct, že jen se neztotožňujete s tím, co chcete slyšet?" - to si právě myslím, že je hlavním problémem vůbec.

Co se týče tranzitů, párkrát mi byly vyloženy řekněme profesionálními astrology, které tu nechci jmenovat. Nicméně spíše už je to tak, že se na ně dívám a interpretuje já sama. Ale máte pravdu a naprosto s Vámi souhlasím, co se týče výkladu tranzitů a že je třeba se dívat i na vládce domu, atd. Ale i tak, vidím to jako docela nebezpečné nechat si něco vyložit, nebo se o to pokoušet sama, protože tím prostě budu tak jako tak ovlivněna do budoucna. Lepší by bylo snad jen zpětně se podívat, jaké tranzity byly v nějakých důležitých životních událostech, jestli to sedí, atd. Prostě jen jako zvědavost a analýza. Ale ať mi nikdo neříká, že moje hlava nebude ovlivněná sama o sobě nějakým výkladem do budoucna, když mi prostě vyloží někdo něco špatného, tak to budu očekávat a budu to vidět. Je to podle mě vlastně velice nezodpovědné od astrologů, nabízet něco takového, jako jsou předpovědi do budoucna.

Myslím si, že se nejde bavit o astrologii jako samotné, protože vždycky tam byl, je a bude nějaký zásah člověka.
24.04.2023 - 20:49 | Filtr
(Rak) Tralalala100 » Tedy
Rozumím. Ikdyž pokud se bavíme o pomalých tranzitech, které se dějí několik měsíců až několik let, tak i to denní nahlížení není moc fajn, protože tam prostě vidím ty obávané tranzity Pluta nebo Saturnu třeba.. :39: :
24.04.2023 - 20:55 | Filtr
(Rak) Tralalala100 » cimi
To ano.. I přesto si dovolím říci, že jste sice napsala, že ne, ale poté uznáváte, že když je nepřející tranzit, tak raději počkáte. Podle mě pokud jednou člověk se pustí do astrologie, tak je těžké potom se od toho úplně distancovat a je to něco, co řeším právě teď. Já nechci, aby mě to nějak ovlivňovalo, ale nakonec si stejně řeknu, co kdyby náhodou. Ale je to prostě jen víra, kterou jsem přijali za své a máme z ní nějaký respekt, jako třeba z těch tranzitů. Co kdyby náhodou..
25.04.2023 - 08:46 | Filtr
(Rak) aktigram
Ja mám rada astrologiu ale skôr tu psychologickú - teda hľadám potenciál z tranzitov.
Nikdy som nepozerala na tranzity ked som išla niečo vybavovať ale aj ak som išla na operáciu - prečo? z jediného dôvodu že ak tam bude niečo čo je proti a ja už mám termín tak si to privolám.
Nakoľko mám veľmi silnú intuíciu beriem tie veci hned bud áno alebo nie, ak viem že je to nesprávny deň tak ono sa to tak vyrieši že sa tam niečo zmení.
Myslím že ťa nesklamala astrologia ale ľudia ktorí ju vykladali alebo od koho si to prebrala.
Pluto je veľmi silné ale nikomu neublížuje ak nie je treba, svoj život treba žiť podľa svojho vedomia a svedomia - to znamená nebudem okradať, zabíjať, udávať a mnoho iného, všetko to čo nechcem aby robili mne. No a potom sa nie je čo báť žiadnych ťažkých planét.
Kvôli tomu som sa prestala tomu venovať lebo mi nesmierne vadilo škodca a dobrodej - vezmi si že máš silne dobrý horoskop, Jupiter nadeľuje vo všetkom a ty od dobroty nevieš čo s tým a bác si alkoholik či inak závisly, prehráš prepiješ všetko, ale nebude to Jupiter ten úžasny dobrodej kto ti z marazmu môže pomôcť ale budú to tí škodcovia ktorí ťa preplieskajú aby si sa spamätal.
Takže tak vnímam astrologiu ja.

Poznala som jednu kolegyňu ktorá ešte pred prevratom nevyšla z domu kým muž nedoniesol noviny a ona si pozrela horoskop, večne tvrdilo že na ňu to sedí - pritom každý vie že to tak nemôže byť ale ona mala taký deň aký bol horoskop, takže nežila svoj život ale život podľa toho čo to písal.
25.04.2023 - 09:18 | Filtr
(Panna) funky
Věřím, že život máme ve svých rukou a jsme spolutvůrci vlastní i společné reality. A že astrologie je sice dobrý sluha, ale zlý pán! ;-)
25.04.2023 - 11:01 | Filtr
(Rak) aktigram
Ešte som zabudla napísať, ja veľmi rada pozerám tranzity ale spätne, pre mňa to ma väčší význam. Pamätám sa že aj tu som dala presný čas tragédie na svojom horoskope a nebol nikto kto by sa k tomu vyjadril, ale vo veľkom sa tu v tom čase preberali horoskopy vrahov či politikov a to hovorí o tom že aj tí múdri ktorí vedia ako bude prebiehať tranzit sa ozývajú len pred alebo vtedy ak im vyhovuje a nazvú ten tranzit či spojenie tranzitom vraha a chudák ten čo také postavenie si nájde.
25.04.2023 - 14:13 | Filtr
(Blíženci) cimi » Tralalala100
Hmmm...ale já jsem to tak nenapsala...a nemám ráda, když mi někdo něco podsouvá a používá můj názor za své alibi nebo naopak...

Jinými slovy každá na to nahlížíme z jiného úhlu, přistupujem k tomu jinak a zřejmě jsme i jiný typ...já jednám často hodně impulsivně a instinktivně aniž bych předtím použila mozek...proto u transitů k tomu přistupuji jak jsem napsala - UČÍM SE dát si na sebe pozor když vím o transitu který má tendence mě vytáčet...jak jsem psala často jednám impulsivně a jsem lakmus na vnější vlivy...takže něco jako úplněk mě dokážou dost vytočit ještě jinam než normálně...takže celkově to beru, že je to o sebepoznání...když vím, že to na mě působí, tak si na to dám pozor a neberu ty extrémnější výkyvy tak "vážně"...ale ne vždy se to daří...dá se říct že až poslední dobou, kdy mi to hodně nakopalo zadek...
A to co jsem psala v úvodu je o tom, že astrologie je i o osobním horoskopu a synastrii...na to si fakt předem pozor nedávám už vůbec, ale opět to pozoruji až potom co se nějaké věci začnou vyjevovat...

Takže neříkám si co kdyby náhodou...když už se dívám na transity, tak se dívám na téma, co mi to může přinést v mém "duševním růstu"...je tam respekt, to ano, ale zkušenost mi říká, že nikdy nevím co mi to PŘESNĚ může přinést...ale to téma se vyjeví a pak ho třeba víc pozoruji a skládá mi to nějakou skládačku, díky které mohu některé věci lépe pochopit...
25.04.2023 - 16:14 | Filtr
(Ryby) MG34
Ona vlastně žádná astrologie ani není.

Je jenom psychologie (a to tak, že hodně) a pak spousta impulsů, se kterými ta psychologie pracuje.

Astrologie je jenom takové ucelené seskupení impulsů (a je celkem jedno, jestli reálných nebo imaginárních) - potrava pro psychologii, když má někdo hlad.

Víc bych v tom nehledal.
25.04.2023 - 20:02 | Filtr
(Lev) Gryphon
Taky to mám ve vlnách a občas zjišťuju, že mi ta astrologie někdy moc nefunguje.
Důležitý je tam ale to slovo MI.
Nefunguje mi většinou tehdy, když mám už nějakou předem vytvořenou představu, především intelektuální, a když mi do této škatulky něco nějak nezapadá.
A funguje mi vždycky, když na tohle všechno zapomenu, nesnažím se to nikam vtěsnat, a přijímám to prostě a jednoduše tak, jak to je.
Když to řeknu zcela jednoduše: vždycky ukáže praxe. Nikoliv teorie.
Proto jsem většinu "učebnic" a knih, které něco tvrdily nějak kategoricky, ze své sbírky vyhodil, a ponechal jsem si jen ty, které říkaly, že astrologie ukazuje na potenciál, ale neukazuje přesný výsledek, ten je vždycky na nás.

Co se týče Pluta a podobně, opět - stačí si porovnat životní události a plutonské tranzity, z mého pohledu je úplně jedno, zda je Pluto planeta, planetka, trpasličí planeta nebo cokoliv jiného. Prakticky mi v horoskopu funguje a jeho vliv cítím zcela beze všech pochybností.
Eris funguje taky (a Haumea a Makemake, Sedna, Gonggong a Quaoar), ale jejich vliv je roven vlivu malých planetek, je to taková šlehačka na dortu a nemá smysl se jimi zaobírat, dokud se plně nevyčerpá potenciál klasických planet. O Černé Luně ani nemluvě. Ta je mimochodem dost zajímavá: klasická, střední hodnota je umělá, "nereálná", přesto se dokáže projevit velmi zřetelně, na rozdíl od Černé Luny pravé, která je ale zase něčím daleko přesnější a radikálnější.
27.04.2023 - 12:30 | Filtr
(Ryby) Tedy » Tralalala100
Když se zatáhne, jde tlak nahoru?
„NEJHORŠÍ je ZJIŠTĚNÍ, že NEJLEPŠÍ je NEVĚDĚT.“
Přiznám se ovšem, že někdy jsem neodolal a kouknul se dopředu. :2:
Připomnělo mi to písničku od Dana Landy - Kouzelník.
YouTube
27.04.2023 - 14:40 | Filtr
(Lev) Gryphon » Tedy
S astrologií je to tak...my vidíme všechny ty větve, vidíme víc vrstev a možností...ale málokdy přesně víme, která ta větev to zrovna vyhraje, kterou to bude proudit. Můžeme tudíž zaregistrovat něco, co se třeba zrovna zhmotnilo v jiném vesmíru, ale zde to zrovna bude jedna velká katastrofa...


Aktuální postavení planet
Aktuální
postavení planet
ukázat planety »
Lunární kalendář 2024
Lunární kalendář
Luna v PannaPanně
ukázat kalendář »