Revoluce jednoho stébla slámy


20.08.2021 - 00:10
(Kozoroh) Tuatha Dé Danann
Revoluce jednoho stébla slámy
"KONECNYM CILEM FARMARENI, NENI KULTIVACE ROSTLIN, ALE KULTIVACE DUCHA A ZDOKONALENI LIDSKYCH BYTOSTI"

"NEZALEZI NA TOM CO DELAME, ALE NA TOM CO NEDELAME"

— NASANOBU FUKUOKA,



Masanobu Fukuoka 福岡 正信 (2. února 1913, ) byl japonský filozof, ekologický aktivista a propagátor tzv. přírodního farmaření (šizen nóhó, 自然農法), jehož koncept založil a propracoval. Jeho podstatou je bezorebné obdělávání půdy a nechemický způsob hnojení. Někdy je též nazýváno „nicnedělající zemědělství“. Má blízko k permakultuře či ekologickému zemědělství. Kořeny této ideologie jsou v roce 1937, kdy Fukuoka onemocněl zápalem plic a v horečkách prý prožil „spirituální zážitek“, který ho vedl k opuštění práce agronoma, návratu na farmu v rodném kraji a stvoření konceptu „přírodního farmaření“ (kolem roku 1938). Populární se v Japonsku stal v 70. letech, zejména poté, co v roce 1975 vydal knihu Revoluce jednoho stébla slámy.

Kniha o zemědělství, která není jenom o zemědělství. Originální dílo japonského farmáře Masanobuy Fukuoky je manifestem nebojování proti přírodě a inspirací k jednání, které nenarušuje přirozený chod věcí. Ukazuje, jak tento způsob nahlížení na svět může být uplatněn v zemědělství a při pěstování potravin. Dostává se až nad rámec zemědělství a přináší vlastní pohled na celou lidskou společnost. A tak je tato kniha také originálním filosofickým dílem, v němž autor čtenáře seznamuje s přirozeným způsobem uvažování a pohledem na svět, který umožňuje člověku žít naplněný život v souladu s přírodou.

Poutavost, jasnost a bystrost Fukuokových myšlenek vedla k tomu, že se kniha Revoluce jednoho stébla stala celosvětovým bestsellerem, byla přeložena do 20 jazyků a ovlivnila množství nejrůznějších lidí: farmářů, zahradníků, ekologických aktivistů, biozemědělců, příznivců slow food, lidí studujících východní nauky a dalších, kteří cítí, že právě naše vzdalování se přírodě má za následek vznik neřešitelných problémů. Z přečtení této knihy může čerpat inspiraci a nadhled i člověk, který (zatím) farmařit vůbec nehodlá. Nenechte se zpočátku odradit rýží a obilím.
K příspěvku je přiložený obrázek, který se zobrazí pouze přihlášeným uživatlům.
(Přihlásit)
YouTube

Příspěvky v diskuzi

Řazení:
20.08.2021 - 00:32 | Filtr
(Kozoroh) Tuatha Dé Danann
:68:
(ceske titulky)
YouTube


Aktuální postavení planet
Aktuální
postavení planet
ukázat planety »
Lunární kalendář 2024
Lunární kalendář
Luna ve Štír Štíru
ukázat kalendář »