Přizpůsobení se současné situaci


01.03.2021 - 10:27
(Ryby) MG34
Přizpůsobení se současné situaci
Tak mám další level toho, co se děje. Celkem kašlu na nějaké politické debaty/boje, kašlu na rozpitvávání nařízených opatření, stejně na nic nemám vliv, důležité je najít si svou cestu. Ano, asi po rybím způsobu.

Ale pozor, nesmí to být cesta "za každou cenu si urvat to, na co si myslím, že mám domněle nárok (a co prostě nenápadně projde)". Musí to být "správná" cesta - nikomu nic nekřížit, nic zbytečně neriskovat, situaci naopak využít k omezení vlastní spotřeby, cestování a prostě restart životního stylu.

Nemám teď ze zdravotních důvodů řidičák a auto jsem už i prodal, takže celý minulý týden jsem pěšky věnoval nakupování do batohu v našem místním COOPu. Tušil jsem co přijde a poprvé od začátku krize jsem se předzásobil konzervami, trvalým pečivem, sladkými energetickými tyčinkami, atd.

Tento týden začnu sklízet ovoce své snahy se přizpůsobit a předvídat. Nebudu vůbec chodit mezi lidi, sport budu realizovat velmi lokálně (trasy na kolo jsem si už vybral - nebudou vůbec dlouhé - budou "kolem komína" a pěkně zostra do prudkých kopců) - docela si věřím, že vyjdu celkem potrénovaný, začíná se mi vracet forma, minulý týden jsem na jedné takové trase dokonce zajel i KoM.

Všechno jde - jenom mít sám snahu a neutápět se v emočně vyčerpávajícím boji s neprůstřelným - a nechtít "módní zvyklosti" typu zimní hory, velikonoce atd.

Příspěvky v diskuzi

Řazení:
02.03.2021 - 10:38 | Filtr
(Lev) Tuvalu
No tak ti držím palce.
Experimentálně jsem se dobrovolně omezil.
Měl jsem samotu, trvanlivé Jidlo, vodu,okno ve střeše.
Třetí den ráno, jsem byl přsvědčen že kdyby to bylo z donucení, použil bych násilí jakéhokoli druhu
Pro mé osvobození.

Facit: čerstvého jídlo chybělo nejvíce, cirkulace myšlenek ke zblbnutí.
02.03.2021 - 12:05 | Filtr
(Býk) player
Já jsem asi narozenej pod nějakou šťastnou hvězdou , či co. Covid mi pobral hodně peněz , hodně koncertů , kolegu z kapely , jednu ženskou , kousek zdraví, ale přesto , ani trochu životní euforie. Je to fascinující doba. Svlíkla donaha naše povahy , ukázala , jak jsme slabí a zranitelní - a hlavně jak nás komfort a dostatek rozcapil. Když to člověk vidí z nadhledu - je to prostě celý velmi zajímavý.
03.03.2021 - 17:31 | Filtr
(Ryby) MG34 » player
"Svlíkla donaha naše povahy"
- s tím částečně souhlasím, ale ještě není nejhůř, takže ještě to zdaleka není úplně donaha - zatím na ulicích nikdo nerabuje, nikdo na ulici zoufale nezabíjí kvůli pár rohlíkům, atd.

Netvrdím, že to až tam zajde, ale nejsu si jistý, že ta aktuální výhledová "alternativa" bude lepší. Nějak se to všechno uhraje (aby to nějak pokračovalo dál), ve společnosti se změní hodně věcí k větší složitosti a zranitelnosti, kořeny problému budou ještě nedobytnější, atd.

Uvedu to na banálním příkladu (je celkem jedno, že s tím někdo nesouhlasí, klidně si může najít něco v podobném smyslu) - auta a celkově vůbec osobní doprava - neřízené trajdání lidí po světě. Dřív to nešlo, protože byly nepřátelské státy a drahá doprava. Dnes se všichni tváří, že celé lidstvo může kámošit a sdílet celou planetu, pálit beznín do luftu, ale zjevně na tom nejsme tak dobře, aby to prošlo - s přirozeným vývojem je ámen, takže buď tu zaúřaduje úplně drsný přirozený vývoj (který se přitom teď "nesmí") anebo se něco udělá s tím neudržitelným světoobčanstvím, ideálně kdyby se hodně citelně zdanily paliva.. Jenže bohužel tu jsou (lidi) konzervy a budou zuby-nehty držet ultra-dostupný benzín, levnou dopravu, lidem nacpou na nos brutální doživotní filtr FFP2 nebo něco v tom duchu a bude to ještě horší past a časovaná bomba do budoucna - hlavně že "konzervy" se udrží ve své zkostnatělé setrvačnosti.. :8:
04.03.2021 - 10:09 | Filtr
(Ryby) MG34 » Tuvalu
"kdyby to bylo z donucení, použil bych násilí jakéhokoli druhu Pro mé osvobození"
"cirkulace myšlenek ke zblbnutí"

- ani jedno z těch vyjádření se mi nelíbí (a nepřímo to podporuje i prvotní uvození "No tak ti držím palce") - nějak opomíjíš fakt, že mi můj aktuální styl života vyhovuje (jako introvertovi a člověkovi, který má rád svůj klid a rád si v klidu sám jen tak přemýšlí)

současná doba (a zejména zvolená opatření) odděluje zrno od plev - introverty od extrovertů - člověk ke svému životu nutně nepotřebuje ty ostatní (když pominu občasný směnný obchod, zakládání rodin a podobně) - je čas to začít říkat nahlas a proti společenské dominanci extrovertů se více ozývat - nenechat se jejich viděním světa ovládat

a nebezpečí z toho viru? proč ho všichni tak nafukují? třeba na silnicích taky (navíc úplně zbytečně) umírají lidé kvůli autům, ale ty auta (bohužel) nikdo preventivně nezakazuje - tak na co si to hrajeme? :8:

Nedávno jsem četl zprávu, že tu auto při předjíždění jiného auta srazilo cyklistu v protisměru - sečtená rychlost musela být hodně přes 100 km/h. Byl na místě mrtvý - z mého pohledu to byla normální vražda.. Proč se TYHLE smrti nějak pořádně a klidně preventivně neřeší a proč vrah kolikrát ani neskončí ve vězení? Dokonce i můj skorovrah je na svobodě, jenom mu sebrali řidičák a asi zvýšili povinné ručení, protože se prohne zejména jeho pojišťovna na povinném ručení za mé škody na zdraví..

A v těch samých novinách bylo, že letos už 4 lidi skočili do Macochy. To taky není málo - v minulosti to většinou nepřekročilo počet jeden na rok - a přitom máme zatím za sebou jenom 1/6 roku.. Tipuju na finanční problémy, či jiné deprese - ani to nikdo neřeší.
04.03.2021 - 11:21 | Filtr
(Lev) Tuvalu » MG34
No na vše nemůžu reagovat, to mi je komplikované.

Jestli ti ten stav vyhovuje, to je jen dobře, ale čekal jsi
Až k tomu dostaneš podnět z venčí?

Propaganda Viru přinalši jednotlivcům ohromné vyldělk
A lidé co pracuji pro média ty žijou v blaženisti.

Akorá mi řekni kdo je plevel a kdo je zrno?

Ta osoba co tě Autem ohrozilla na životě to je opravdu juristická záležitost, a toho člověka morálních povinosti se k tomu minimálně vyjádřit a vše nahradit.
04.03.2021 - 13:58 | Filtr
(Ryby) MG34 » Tuvalu
"čekal jsi Až k tomu dostaneš podnět z venčí?"
ne, nečekal jsem na "podnět", ale na "příležitost" - předtím žádná reálně životaschopná příležitost nebyla

"lidé co pracuji pro média" mne celkem nezajímají (zejména ti, kteří chrlí zprávy jak na běžícím pásu jenom "aby řeč nestála" :8:)

"kdo je plevel a kdo je zrno?"
to je jednoduché, "zrno" je samostatné, může růst "kdekoliv a samo" - introverti, skromní samotáři
plevel vždycky parazituje (buď zabírá místo nebo v horším případě žije přímo z napadené rostliny - potřebuje ji k životu) - roztahující se extroverti s velkými životními nároky

k tomu "vrahovi za volantem" - problém je v tom, že společnost (resp. soudnictví) je v tom nedůsledná - ten "můj" si najal advokáta co to posunul do situace, kdy se sice přiznal, litoval, ale pak už mu jenom stačilo jako symbol lítosti zaplatit nějakou celkem malou částku nad rámec plnění pojišťovnou (buď mně anebo kdybych na to nepřistoupil, tak do fondu na podporu postižených obětí dopravních nehod) - a soud ho neposlal do vězení (soudu bylo jedno, jestli zaplatí mně anebo stejnou částku jenom do toho fondu) a pouze mu sebral řidičák a to ještě jen asi na rok a půl..
11.03.2021 - 09:47 | Filtr
(Ryby) MG34
Tak mám další level.. Ne že by to nešlo i předtím, ale chyběla mi dostatečná invence a schopnost improvizovat (jako následek té mé nehody - výpadky paměti atd.).

V současné situaci jsou totiž naprosto ideální e-shopy. Znovuobjevil jsem je a už čekám na spoustu dárečků.. Pominu-li součástky ke kolu, tak jsem objednal potraviny - to dřív nebylo tak úplně běžné. Začínám energetickými tyčinkami na Nutrendu, zkusím někde dohledat nějaké lepší konzervy, zelenina a sýry se dají objednat snad na Farmboxu (rozváží to pravidelně v pátek), ale největší trefa do černého jsou výrobky této firmy https://www.wormup.com/ - objednal jsem si 4 ty degustační balíčky.

Hmyz pro mne není neznámý, asi před 10 lety jsem byl na nějaké degustaci na Výstavišti v rámci Envi-Brno. Na jednu stranu jsem k tomu měl celkem odpor (zvlášť větší červi a cvrčci), ale dost mne to zasytilo, bylo to dobré. Teď jsem si objednal malé tenké křupavé červíky - ti byli v pohodě i před těmi 10 lety. Ale po té nehodě jsem asi ztratil zábrany a neměl bych už žádný problém ani s něčím větším - viděl jsem teď v TV různé přírodovědné dokumenty a tam malí živočichové pojídali/žvýkali hmyz, červy, štíry - a nic mi to nedělalo, naopak jsem jim skoro záviděl.. Je to směr budoucnosti..
11.03.2021 - 12:04 | Filtr
(Lev) Tuvalu » MG34
No děláš pokroky, lepši než utloukat
kuřata palicí. :)

Ja jako vegi-človek občas taky něco takového mezi tema kedlubnama sním.

Akorát, jak jsou ti čertici vykuchaný?
Na video se totiž dívat nechci.
11.03.2021 - 12:32 | Filtr
(Ryby) MG34 » Tuvalu
červi jsou velmi malí a úzcí - to se nijak nekuchá, takže jí se to vcelku se vším

jenom mám zákulisní informaci, že se před přípravou k jídlu nechávají asi den bez krmení, aby se "vyprázdnili"

jinak to video není nijak "závadné" - není detailní a už se nic nehýbe - jedná se o komerční reklamu a jenom tam borec sní hrstičku už připravených křupavých červíků
13.03.2021 - 13:05 | Filtr
(Ryby) MG34 » MG34
Včera mi to došlo poštou. Potvrzuju, že je to lahůdka. Sytost se dostaví nečekaně pozdě - po půlhodině až hodině - ale je taková "nepřehnaná" - člověk je celkem prázdný, ale přitom (zdravě) sytý.
13.03.2021 - 19:29 | Filtr
(Ryby) MG34
Objevil jsem další e-shopy, které řeší aktuální situaci: něco už mi došlo (křupaví červíci a sportovní výživa z Nutrendu), ale nově jsem objednal zboží z Hamé. Hlavně konzervy, paštiky, jerky. Tady je v lokální samoobsluze celkem malý výběr a skoro bych řekl, že ceny jsou stejné nebo na e-shopu možná i nižší. Doprava je při objednávce nad 1000Kč grátis.

S trochou štěstí zprovozním i Farmbox na sýry a zeleninu. A pro pečivo si zajdu vedle do prodejny přímo u malé pekárny v Ráječku, med si objednám přímo od včelaře z Blanska. Takže by snad bylo všechno pokryté - jde to, když se chce.

Vlastně mi zbývá poslední "komodita" k dohledání možnosti objednání - trvanlivé mléko.
14.03.2021 - 00:01 | Filtr
(Rak) Áta22 » MG34
E-shop? když to nejde jinak, tak proč ne. Ale ideální řešení to asi není, autíčka/kamiony jezdí sem a tam, rozvážejí; dodávají objednané, potřebují benzín, naftu; letadla lítají a přepravují o sto šest...k pojídání hmyzu nic nemám, nejsem proti. Zatím ho jen ráda pozoruji. Chtělo by to víc soběstačnosti, než e-shopu :63:
14.03.2021 - 05:45 | Filtr
(Ryby) MG34 » Korzárka
Zkusím popřemýšlet i o tom sušeném mléku, ale mám hodně "podobných" nápojů z té sportovní výživy - jedno balení po 12 litrech toho trvanlivého mi vydrží celkem dlouho - mám litrové mléko na 3 dny - vždycky ráno ovesná kaše.

Křupaví červíci se pomelou prostě rozžvýkáním :-)

Výpadek pekárny si úplně nedokážu představit (proč by vypadla - dodává i do naší místní sámošky), ale nezasáhl by mne - ty konzervy se dají jíst samotné bez pečiva, pak tam mám v záloze ty kaše a energetické tyčinky. A kupuju zabalený už nakrájený "toustový chléb" - ten sám o sobě minimálně týden vydrží, případně by taky šel objednat přes nějaký e-shop. Všechno pečivo ještě ani nemůžu - zatím se mi dost pomalu dávají dohromady řezáky, měl jsem zhruba v těch místech frakturu obou čelistí. A ukousnout něco stoličkama jde tak maximálně u těch energetických tyčinek.

Jako mám doma i domácí pekárnu, asi i nějakou mouku, ale nemám droždí a už si nepamatuju, jak se ta pekárna používá - naposledy použitá někdy před nehodou, to je pro mne "dávno"..
14.03.2021 - 06:04 | Filtr
(Ryby) MG34 » Áta22
Letadla na ty běžné potravinové věci naštěstí nic nevozí.

Jinak srovnávám běžný nákup v samoobsluze s dodávkou z e-shopu - a to vyjde spotřebou paliva zhruba nastejno. Když je někdo zhovadilý a jezdí do sámošky (která je pěšky kousek) vlastním autem, tak i v tomto směru vyjde e-shop lépe. Když na silnicích nebudou žádná osobní auta, jenom dobře. Jedno takové mne málem zabilo - především těch osobních aut je prostě moc - ty by se měly úplně zakázat (nebo jim zakázat prodávat palivo).

Nemám nic proti něčí soběstačnosti, ale já nejsu žádný sedlák - nemám pole, nemám chlévy a neměl bych ani chuť ztrácet život tou dřinou (a "nevolnictvím") kolem toho všeho. Milerád tuto starost (a riziko) přenechám velkochovům a velkopěstitelům - a od nich si to koupím, klidně si pro to zajdu i pěšky nebo na kole..
16.03.2021 - 20:42 | Filtr
(Lev) Tuvalu » MG34
Oni ti je poslali živé? Nebo ta připrava k jidlu
je v te pěstírně?
Ja bych asi přšel na Pranu.

Jestli chceš najdi si v YT video: Aye-Aye, nádherné zviřatko a perfektni lovec.
17.03.2021 - 05:17 | Filtr
(Ryby) MG34 » Tuvalu
Dodává se to už ochucené a sušené.

"Prana" nevím co je, resp. pokud to je co si myslím, tak je to klasický podvod dnešní doby - pamatuju si, jak třeba načapali tu hlavní propagátorku (snad odněkud z Austrálie) - že nenápadně klasicky jí. U nás jeden z "propagátorů" je taky celkem klasicky nedůvěryhodná osoba (má tu dokonce účet, snad Ahimsa).

Pak si pamatuju toho Francouze (Monfort nebo tak nějak) - ten dokonce přiznal, že pije kafe. Asi mu kolem toho hodně věcí nedošlo - většinou tihle manipulátoři zapomenou na nějaký detail a pak ho "silou své osobnosti" rozpliznou, aby nebyl zřejmý. Kdo je slabý, nechá se nachytat..
21.03.2021 - 17:20 | Filtr
(Panna) Mici Angóra » MG34
Ahimsa vybírá popelnice, ten z prány nežije určitě :4:
22.03.2021 - 11:42 | Filtr
(Ryby) MG34 » Mici Angóra
Jo, málem bych zapomněl na jeho oblíbený eufemizmus - "jdu něco vykontit.."

Ale měl tu pránu jakože v plánu - strašně idealisticky to popisoval a podával to jako hotovou věc (podobně jako Dušek, který už s tím mimochodem neslavně a v tichosti skončil..)
04.04.2021 - 10:19 | Filtr
(Ryby) MG34
Mám novou vychytávku, zatím nevyzkoušenou, tak uvidíme.

Jedná se mi o to mléko (a případně med), co používám na snídaně - ovesné kaše. Ovesné vločky podrtím ve hmoždíři, v hrnku je zaliju mlékem a hodím tak na 2 minuty do mikrovlnky. Dosladím potom medem a kaše je hotová. Tohle dlouhodobě funguje, ale mohl bych to vylepšit tím, že bych použil kondenzované mléko, případně rovnou oslazené - z konzervy (nějaké Salko či co) - tím bych mohl škrtnout ten med.

Zatím nevím na kolik porcí to vystačí (jak velká balení jsou na prodej), ale asi bych to kondenzované mléko mohl rozdělané nechat jeden den v ledničce, když nebude "na jednu porci". Běžné mléko nechávám po rozdělání v ledničce 2 dny (litr mi vystačí na 3 snídaně).

Ještě taky přemýšlím o jednoporcových baleních - abych mohl ledničku úplně odpojit. Taková zelenina se dá skladovat třeba ve sklepě, když si na to nachystám vhodnou nádobu. A jinak už bych nic do ledničky nepotřeboval dávat. Už teď je poloprázdná - bývá tam jenom ta zelenina, med, zrovna rozdělané nedopité mléko a to je vpodstatě všechno.
04.04.2021 - 13:03 | Filtr
(Lev) Tuvalu » MG34
Ahoj
z toho co čtu, máš Kalorie může přijít
nedostatek Živyn (mineral vitamin). To tak vím z vojny.

Doporučil bych ti Rýži ktera ma schopnost
klíčit. My máme tady rýž od A. Vogl.
A zkušenost mám s Parmigiano/36 měsícu, vydrži
strašne dlouho a má živyny.
A Mandle?
04.04.2021 - 17:19 | Filtr
(Ryby) MG34 » Tuvalu
Ovesná kaše je pouze snídaně. Takové startovací lehčí jídlo.

V průběhu dne případné vyšší výživové nároky řeším např. celkem kvalitními energetickými tyčinkami (od Nutrendu) - když jdu sportovat - jsou na to dělané obsahem, včetně minerálů. Po sportu energetické (minerálové) nápoje na regeneraci, pestrý výběr konzerv to doplňuje (objednávám asi 15 dost různých druhů), objevil jsem Jerky (uvidím, jak to chutná), občas si vyrobím šopský salát z "čerstvé" zeleniny, mám také ten hmyz (červíci). Jako přílohu používám pouze celozrnný toastový chléb (pouze ten hmyz je bez přílohy, jí se samotný).

Delší přípravu jídla (počítáno včetně následného umývání nádobí) si nemůžu dovolit - např. vaření rýže už je dost za limitem. A navíc mi tzv. "tradiční jídlo" nijak nechutná - brambory, knedlíky, maso a omáčky, atd.. - prostě nic z toho.
04.04.2021 - 18:26 | Filtr
(Lev) Tuvalu » MG34
Ach tak, takže malš nějake limity,

Od rodičů jsem se naučil, že čas na vaření mussi byt
kratší než čas na jídlo. :)

Tradiční kuchyň bych taky nikomu nedoporučoval,
do horké rýže nastrouhán trochu ingver a mrkev a
basta.
05.04.2021 - 16:42 | Filtr
(Ryby) MG34 » Tuvalu
Moje limity jsou tvrdší než u tvých rodičů - jednak do "vaření" počítám i umývání a uklízení nádobí (a vlastně i řešení odpadů). A pak to vaření musí být dost výrazně kratší než jídlo (a já jím rychle).

Například u toho "strouhání" je pro mne nadbytečné vytahování, umývání, sušení a uklízení struhadla. Když se podaří mrkev sníst vcelku nebo místo ní použít něco jiného méně tvrdého, tak je to lepší.

Ale u jedné veci mám opačně výjimku - když něco třeba dám ohřát na přesný čas do mikrovlnky, tak tu dobu nastaveného času do vaření nepočítám, protože mikrovlnka se neušpiní a já se tomu nemusím nijak věnovat.


Aktuální postavení planet
Aktuální
postavení planet
ukázat planety »
Lunární kalendář 2024
Lunární kalendář
Luna ve Štír Štíru
ukázat kalendář »