Umění poslouchat


12.04.2020 - 10:04
(Kozoroh) Tuatha Dé Danann
Umění poslouchat
My lide casto vidime pouze to, co videt chceme, a slysime pouze to, co chceme slyset.

Na socialncich sitich, komentarich na zpravodajskych webech i v realnem zivote, lze
videt situace, kdy se dva lide dostanou do konfliktu, mnohdy prave proto, ze se navzajem
neposlouchaji, odmitaji se poslouchat.

Casto lze spatrit i situace, kdy se dva lide dostanou do konfliktu, i presto, ze maji na "jedno" tema, temer totozny spolecny nazor,
jen to nevidi a kazdy z ucastniku drave bojuje za pohled ze sveho uhlu, i kdyz ve skutecnosti maji pravdu oba, aniz by si to vubec uvedomovali.

Jako kdyby dva horolezci, splhali na tu stejnou horu, pod stejnou vlajkou, jen kazdy z jineho hrebene, a hazeli si pri tom navzajem klacky pod nohy...


Zajimavy projev na tema "Umění poslouchat"

https://www.dailymotion.com/video/…

Příspěvky v diskuzi

Řazení:
12.04.2020 - 14:22 | Filtr
(Blíženci) Lupi
Nojo, Úďo, to je ale noumální. Nemohl bys ale říkat NAslouchat, místo PO slouchat? To totiž evokuje poslušnost.......to máš těžký; já si třeba myslím, že umím naslouchat docela dobře, ale zase si musím zatraceně vybírat, koho. To bys totiž koukal jak se lidi dovedou nezajímavě rozkecat, když lapnou takového naslouchače :4:
Navíc třeba vy chlapi: pořád ve vás dřímou instnkty lovce...a ten naslouchá velmi selektivně, jinak by nic neulovil.
12.04.2020 - 14:30 | Filtr
(Vodnář) Znovuzrozená » Lupi
Jj, umění NASLOUCHAT, tak je to správně.
12.04.2020 - 14:40 | Filtr
(Kozoroh) Tuatha Dé Danann » Lupi
no,jo,no..Tuhle diskuzi, jsem zalozil po tom, co jsem prekladal to video. On pouziva anglicke slovo "listen", ktere mam zazite uz 20 let jako "poslouchat".
Nicmene smysl vlakna je v tom videu. Za pripadne nedostatky, co se tycou ceskeho vyjadrovani, formulace a gramatiky se omlouvam :74:
12.04.2020 - 15:03 | Filtr
(Blíženci) Lupi » Tuatha Dé Danann
Tak to se omlouvám, jelikož neumím anglicky, tak o videu vím prd :4: A cože to tam povídali?
12.04.2020 - 15:15 | Filtr
(Blíženci) Lupi » Tuatha Dé Danann
No jestli je to beze slov, tak jo :61:
Jasně, že si to každej vyloží - to je ta paráda. Představ si, že by ti sem přispívali samí tvoji kloni.......jestli jsem to dobře pochopila, tak ale šlo spíš o to, jestli si to kdo vyloží takříkajíc plusmínus - neboli, aby se v diskusi lidi zcela neminuli. K čemuž je potřeba naslouchání, to je pravda.
12.04.2020 - 15:22 | Filtr
(Kozoroh) Tuatha Dé Danann » Lupi
Asi nejdulezitejsi pointa v tom videu je, ze pokud clovek prijima nejake slovo, informaci, tak drive nez se ta informace dostane do srdce, mysl a predsudky, si s temi informacemi pohravaji a premenuji podle svych predstav.

ps:video je s titulky
12.04.2020 - 15:24 | Filtr
(Kozoroh) Tuatha Dé Danann » Lupi
hlavne mi nemlat, pokud najdes nakou hrubku,nebo spatny vyraz :39::21:
12.04.2020 - 15:37 | Filtr
(Blíženci) Lupi » Tuatha Dé Danann
Dej pokoj.....copak jsem nějaká grammarnazi? Leda bys to fungl překroutil, to tě vezmu potěhem :4:
12.04.2020 - 15:49 | Filtr
(Kozoroh) Tuatha Dé Danann » Lupi
to je taky dobry tema. Vsechny cestinarky v me kariere, bylo Fanatici :41: Je zvlastni, ze vetsinou jsou fanatici prave jen cestinari :25: i kdyz jsem zazil i fanatickyho telocvikare :4:
...ale o tomhle, je trochu vlastne i tahle diskuze
12.04.2020 - 15:52 | Filtr
(Kozoroh) Tuatha Dé Danann » Lupi
jinak, jo, pochopilas me spravne :15:
12.04.2020 - 16:55 | Filtr
(Blíženci) Lupi » Tuatha Dé Danann
Fakt? Já je měla tak půl napůl a největší fanatici byli v mém životě právě tělocvikářka :4: pak teda jedna češtinářka (ale to byla mírná fanatička, byla už stará a unavená) a učitel dílen - no fakt! A ředitelka základky, mojí i mých dcer.
Jo vlastně to byla češtinářská fanatička! Tý děcka říkaly Oda Z Odooda, jak bazírovala na správné výslovnosti. Ale ona byla fanatička založením - když jí město nedovolilo odjet na pohřeb soudruha Brežněva, tak to prý odstonala :46:
12.04.2020 - 17:03 | Filtr
(Blíženci) Lupi » Tuatha Dé Danann
Tak jsem to teda zkoukla. No....pán se mi nelíbí, to prvně (zas ty hadí voči, víš?) A pak - on mluvil vyloženě mužštinou, ženská část mu brutálně utekla.
Ženská totiž - když jí na tom záleží, samozřejmě - se ptá, koriguje a vysvětluje.
A jen bych dodala, že pokud se lidi v diskuzi míjejí brutálně, tak to samosebou není diskuze a lépe zdrhat; ale to "pochopení jinak" nebo překroucení, jestli chceš - toho bych se tedy zastala. Leckdy to přináší nečekané nové průhledy, zvraty a proplétání myšlenek s úžasnými výsledky......musí ovšem být zájem. Na obou stranách (jedna ruka netleská, že)
To je teda dobrý :4: že o zájmu nepadlo slovo - a to je přitom základ.
Teda - možná, že vyprázdněná mysl ho ani nepotřebuje...... :46: ale když já mám radši barevné, rozporuplné a leckdy divoké krajiny myslí, než vyprázdněnou.....možná jsem ale jen nepotkala někoho takříkajíc inteligentně vyprázdněnýho.
12.04.2020 - 17:04 | Filtr
(Blíženci) Lupi » Tuatha Dé Danann
Ještě jsem se tě chtěla zeptat, co znamená to krásný galský jméno?
12.04.2020 - 17:24 | Filtr
(Kozoroh) Tuatha Dé Danann » Lupi
ono, to zni dost vznesene, mas to ve vzkazniku
12.04.2020 - 17:37 | Filtr
(Kozoroh) Tuatha Dé Danann » Lupi
jeste jsme meli vlastne na zakladce chemikare fanatika...vypadal jak Einstein.

A reditele taky fanatika,kterej ucil hudebku. Jednou prohodil 12 letyho kluka zavrenyma dverma, jen proto, ze zpival falesne. Druhy den prisel jeho tata, a pred celou tridou mu nafackoval :61:

ale nejvetsi fanatici byli vzdy cestinari, ale ty nepouzivali nasili, ty nas trestali poezii a historii :4:
12.04.2020 - 17:46 | Filtr
(Kozoroh) Tuatha Dé Danann » Lupi
tenhle clovek nedela rozdil mezi muzem a zenou..pro nej je vsechno a vsichni "jedno"

Kdyz je mysl vyprazdnena, tak je "vse" jeste krasnejsi, protoze pak se ta krasa dostane kompletne primo do srdce. Prilis hlucna mysl tu krasu bude nejdriv analizovat a hodnotit, muze ji i odmitnout nez ji pripusti k srdci. Do srdce se pak dostane uz jen oklesteny zbytek, a spousta te krasy zustane neprijmuta.

Clovek s cistou mysli se muze rozplyvat i nad spinavym kamenem, zatimci clovek se zaneprazdnenou mysli, si ho ani nevsimne, maximalne do nej kopne :1:
12.04.2020 - 18:47 | Filtr
(Blíženci) Lupi » Tuatha Dé Danann
No. Tak možná si to myslíš ty a možná si to myslí i on - ale prd a vořech, hoši. Jedno snad....ve smyslu Bůh Otec/Syn/Duch.
Holky se vám fakt vytratily. Tohle, co jsem četla, nebylo Jedno...to bych se tam snad aspoň trochu poznala.
Navíc nerozumím tomu analyzování krásy......třeba ji mužský mozek fakt analyzuje, ale mně by to ve snu nenapadlo. Prostě mě to buď bouchne na solar, nebo ne......co muži čest a sláva, to ženě láska a krása (Zayer)
Analýza - případná - může a nemusí následovat ve smyslu "je to gotika"...třeba. (i když to není analýza, to je prostě pojmenování a katalogizace....) Jináč si pod tím fakt neumím nic představit.
12.04.2020 - 19:22 | Filtr
(Kozoroh) Tuatha Dé Danann » Lupi
mas pravdu, muzi a zeny, vnimaji rozdilne :3:
K příspěvku je přiložený obrázek, který se zobrazí pouze přihlášeným uživatlům.
(Přihlásit)
12.04.2020 - 19:42 | Filtr
(Blíženci) il*ča » Lupi
Češtináře jsem měla vždy skvělé, ale tělocvikáři byli fakt magoři. Té ze základky jsme přezdívali fašistka, ta byla hnusná a zlá,z dnešního pohledu vyloženě ponižovala každého, kdo nezapadal do jejich představ zdatného žáka ( což byly 2/3 třídy). Panebože,když si vybavím, jak brázdila školou zásadně v červené teplákovce, s píšťalkou na krku a nasraným ksichtem, osypávám se ještě dnes.
Taky jsem zažila tělocvikáře,který chtěl dát studentovi v maturitním ročníku 3 z těláku ,protože neovládal dvoutakt s míčem, padesátku běhal nejhůř ze třídy atd. Tehdy zasáhla třídní, student měl vyznamenání a ta trojka by mu zbytečně kazila vysvedčeni .


Aktuální postavení planet
Aktuální
postavení planet
ukázat planety »
Lunární kalendář 2024
Lunární kalendář
Luna ve Štír Štíru
ukázat kalendář »