ptáčci


27.02.2018 - 09:47
(Kozoroh) Sosna zvlčelý
ptáčci
Tak jsme si pořídili na balkon krmítko. Když byla zima mírná, tak jsme to nepřeháněli, aby ptáčci nezlenivěli se sháněním obživy a nespoléhali jen na nás. Ale teď sypeme opravdu dost. Největší povyražení má z toho pochopitelně naše kočka, pak ptáčci a nakonec my. Kam se hrabe televize!
A tak si povídám: Co vy? Taky máte na krmítku věčně obsazeno? A čím? Taky musíte dosypávat až 3x denně v těchto mrazech? Já jen někdy čekám, že začnou klepat ptáčci na okno: "Haló, co je? Máme vyzobáno, syp!"
Pochlubte se a když přidáte pěkné foto z Vašeho krmítka (to se mi dosud nepodařilo, snad časem, jak se hneme za oknem - frrrr...), tak to bude upa uža!

U nás živíme vrabčáky, stehlíky, zvonohlíky, zvonky, sýkorky (koňadry, modřinky a parukářky) - na město dobrý. A co živíte vy? :3:

Příspěvky v diskuzi

Stránka: 1 2
Řazení:
27.02.2018 - 10:33 | Filtr
(Blíženci) Lupi
Parukářky ti závidím! Ty jsem neviděla léta.
Ono se to střídá - základ jsou vrabčáci a já jsem hrdá, že je nenechávám vyhynout.
Pak samosebou koňadry a modřinky, letos se vrátili stehlíci, do slunečnice se v takové zimě pouštějí i hrdličky, ba dokonce ze zoufalství i straka!
Pár let tu byla hejna zvonků, strakapoudi i hejlové a někdy zavítá i dlask. A jednou jsem tu viděla i brkoslava!
Pokud zapomenu, hlásí koňadry, včera se dokonce odvážil k hlášení i jeden krásnej čermáček :1:
Já to považuju za svou svatou povinnost, živit tyhle prcky celou zimu - u nás jsou kolem dokola většinou šíré lány a to je z hlediska živočišstva prakticky poušť.
27.02.2018 - 13:05 | Filtr
(Blíženci) tajga
My máme krmítko daleko od domu, takže moc nevím, kdo všechno kromě sýkorek zobe, ale sezobali už skoro 25kg slunečnice za tuhle zimu. Lítají k nám taky havrani, jejich specialita je, že rozříznou zobákem síťku od lojové koule a snědí ji na posezení. Sousedka na ně vždycky z okna tleská a plaší je, nerozumim tomu, mně přijde úžasný, jak se promenádujou po zahradě.
27.02.2018 - 13:55 | Filtr
(Býk) Najdise.cz
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele koczka.zlobywa, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
U nás na zahradě též máme krmítko, vždy vyměknu ze sojky, ale ptáčci se samoobsluhují tak ňák celoročně.
Špačci na třešni, máme je první v ulici
Straky ochotně pomáhají s vlašáky a lískáči
Ti drobnější pěvci si smlsnou na muchovníku a občas lumpové zaletí i pod síť ke kanadským borůvkám
Červený rybíz je jim zřejmě moc kyselý na ty jejich rozmazlené zobáky.

Ale abych jim jen nekřivdila

Na zimu krom zobu a loje sklidí i zbylá jablíčka na stromech
A jeden masožravý kos dojídal zbylé kuřecí kosti po kocourovi. Ani nevím proč jsem si vzpomněla na Hitchcocka a šla ven radši až poté, ten kanibal odlítl.
27.02.2018 - 14:39 | Filtr
(Štír) tronco
Nam na strechu pod oknem litaji pavi :76: U matky do krmitka lital nenazranej kos, vsechny ostatni vyhnal, vsechno vsem vyzobal a ve finale tak ztloustl, ze se neprotahl otvorem do krmitka. To byla svanda. Zachranilo ho to pred tim, abych ho vzal vzduchovkou.
:20:
27.02.2018 - 15:43 | Filtr
(Býk) Najdise.cz » tronco
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele koczka.zlobywa, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
Ten kos mi připomněl zážitek z dnešního poledne.
Zkoušela jsem si v kabince v obchodě halenku a ona měla tak divně střižené rukávy, nepružný materiál ale zřejmě i nevhodnou velkost, protože nandat šla v pohodě, jen jsem se z ní potom nemohla vysvléci.
Jako celkem trapná situace - bála jsem se prudšího pohybu, neb by to zřejmě začalo hlasitě křupat. Tedy jsem váhala nad tím zda si vykloubit rameno nebo si zkusit do kabelky zhmotnit nůžky či ustát variantu c) tedy poníženě zavolat prodavačku a poprosit ji o asistenci.
Zvítězila pozice hadí ženy a milimetrová trpělivost.
Zřejmě též zobu víc než je vhodné. Píp. :4:
27.02.2018 - 16:59 | Filtr
(Štír) tronco » koczka.zlobywa
Dalsi variantou bylo prehodit pres sebe budndu a jit s nespokojenosti pryc. Kdyby Ti nekdo z personalu chtel neco namitat, ze jsi neco zapomnela vratit, nebo zaplatit, bych se na ne oboril, ze jsou drzi, kdyz chteji za takovou trapnou vec jeste zaplatit, at si to ani nezkousi z Tebe sundat, jinak by to bylo za zodpovednost jejich fyzickeho napadeni :3:
27.02.2018 - 19:41 | Filtr
(Býk) Najdise.cz » tronco
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele koczka.zlobywa, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
Taky mě to napadlo, no za riskování krádeže ten kus hadru fakt nestál.
Ale zase bych si mezi kontrolními panely hezky zapípala. :1:
28.02.2018 - 07:29 | Filtr
(Štír) tronco » koczka.zlobywa
To vezmes kolem prodejny naradi, poprosis o stipacky, ze se Ti neco zachytilo na bluzce....
28.02.2018 - 11:00 | Filtr
(Kozoroh) Sosna zvlčelý » tronco
Kosáci jsou potvory hamižné. :4: I drozdi, jeden jako druhý.
Ale byla vždy švanda je pozorovat, když jsem jim ještě u rodičů rozhodil po zahradě pár jablek. Vždy se našel nějaký hamoun, který vyháněl všechny ostatní. Ale protože nestíhal vše ohlídat, tak se vždy ostatní za jeho zády nažrali a ten blbec neměl nic.
Jestli pak hlady chcípnul, svědčilo by to pro drozdovité ptactvo, že zmáklo ve svém vývoji, aby pokřivené charaktery nezatěžovaly genetiku. :15: Lidstvo se má stále ještě čemu učit. :20:
28.02.2018 - 11:02 | Filtr
(Kozoroh) Sosna zvlčelý » koczka.zlobywa
Jen jestli mu to kocour nenechával schválně. Vykrmoval kosa na porážku. :21:
28.02.2018 - 11:07 | Filtr
(Kozoroh) Sosna zvlčelý » Lupi
Kos už taky odhalil krmítko. Ale on spíše na jablka na zemi potrpí si.
Parukářky hlásila má zvlčelá, ty prý létají jen když jsem v práci, potvůrky. :4:
Brkoslavy také vyhlížím, v těchto mrazech by už mohli. Ale to by člověk nedělal nic jiného, než koukal z okna. A vlastně proč ne? :3: Nervy to uklidní...
28.02.2018 - 11:10 | Filtr
(Kozoroh) Sosna zvlčelý » tajga
Sranda je, že máme směs semínek, ale slunečnice vždy zmizí jako první. :4: A pak že nejsou zmlsaní. Jen zvonohlíci dávají přednost drobnějším semínkům. A že jich je fakt na krmítku hodně, poctivě se postarají, aby zmizel i ostatní zob.
28.02.2018 - 12:38 | Filtr
(Býk) Najdise.cz
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele silentium, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
tak fotky
K příspěvku je přiložený obrázek, který se zobrazí pouze přihlášeným uživatlům.
(Přihlásit)
28.02.2018 - 12:42 | Filtr
(Býk) Najdise.cz » silentium
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele silentium, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
Fotky nejsou letošní, ale strávníci jsou stejní, přibyli Mlynaříci dlouhoocasí, mají rádi lojové krmítka z obchodu - ještě jsem nefotil. Tak dávám svojí oblíbenkyni sýkoru Babku.
K příspěvku je přiložený obrázek, který se zobrazí pouze přihlášeným uživatlům.
(Přihlásit)
28.02.2018 - 13:56 | Filtr
(Blíženci) tajga » silentium
To je krása. A ty srnky! :12:
28.02.2018 - 20:52 | Filtr
(Blíženci) Lupi » Sosna zvlčelý
Dokud byly jabka, tak se u nás kosové taky ládovali spíš jabkama - ale to víš, nouze naučí.
Já už nic jiného než slunečnici nekupuju, všechno mi tam mrchy nechávali! Mák, proso, len - všechno. Pak jsem na jaře plela proso, plela len po celý zahradě.
A vám tam brkoslavové zimují? Tady Polabím zřejmě jen protahují, viděla jsem je tu velmi vzácně.
Z oknakoukání je dobrý na nervy :4: toť nepopiratelná skutečnost! Jen jak my tu máme ty holomrazy, tak se mně nechce koukat ani terasovým oknem.
Jo, kdyby byl snížek!
28.02.2018 - 22:25 | Filtr
(Býk) Najdise.cz
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele bubobubo, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
Nefotím je,aby v klidu jedli,protože máme krmítko v kuchyni na okně a stačí,že je otravuje kocour a zespoda na ně číhá pes.Krmíme sýkory,kosy,vrabce a občas dlaska samotáře.
01.03.2018 - 06:45 | Filtr
(Střelec) Drahomiluše
Máme krmítko na dvorku a já si dala na okno dalekohled, abych ptáčky neplašila a mohla je prozkoumat. Nechtěla jsem uvěřit, že k nám chodí i sojka, vytáhla jsem atlas a opravdu je to sojka, dlask také, sýkorky to je klasika, různé druhy. No a ted nevím, jestli sem létá i strakapoud, vypadá to jako strakapoud, sedí na "kouli" a klofe do ní tak, jak klofou strakapoudi do kůry stromů, tak pořádně, že drobky létají kolem, ale zase je to na strakapouda trochu menší, jinak barvy i tvar odpovídají, tak nevím, že by mladý strakapoud ? Co myslíte, je to možné ? Jednou byla v krmítku narvaná hrdlička a jednou jsem tam viděla straku, to se sýkorky bály. Jednou se tam usídlil agresívní dlask a na sýkorky hned útočil, nikdo tam nesměl, taky se ho bály. Kosáci raději paběrkují po zemi, nevím proč, může přijít sousedovic kočka. :86: :1: :88:
01.03.2018 - 08:48 | Filtr
(Beran) Háňa*
Ano, jistě, že máme. A ptáci jsou už tak rozmazlení, že když je třeba, přijdou si říct. Hlavně taky o vodu, dávám jim každé ráno horkou, co zbude v konvici po vaření kafe. Za okamžik vystydne akorát na pití, aby to stihli, než zase zmrzne. Už to ví - jakmile se čoudí z pítka, že za chvíli se mohou jít napít - kouřový signál funguje.
Zajímavé je sledovat, jak jsou rozdíly i mezi povahou různých druhů. Kos je okupant, nejraději by všechny vyhnal a zkouší to, ale neúspěšně. A nebojí se, neplaší, i když jsem hodně blízko. Když není na tabuli pro velké ptáky čerstvé jablíčko nakrájené na čtvrtky, chodí na mě významně upřeně civět do okna. Sýkorky jenom někde ze stromu řvou - dávají o sobě vědět. Hrdličky to mají přes citové vydírání - dostaví se do mého zorného pole z okna, v uctivé vzdálenosti, a pomalu tam chodí a dělají, že z posledních sil hledají v trávě něco k jídlu. Tváří se při tom tak, že to budí dojem, že za pár vteřin je hlady po nich.
Vrabčáci jsou oprsklíci. Přiletí přímo pod okno, to je až na zem, takže je vidím. A když se nic neděje, začnou tam vyskakovat, třepetat křídly, štěbetat ... vyloženě až agrese. Stehlíci se taknějak vezou - když je nasypáno, najednou se odněkud zjeví - říkáme jim klauni, pro to zbarvení. Zvonci jsou takové subky - často ostatnímm ustupují.
Brhlík je největší diplomat - sedí opodál, někde v závětří, žádnou aktivitu nevyvíjí, jen soustředěně sleduje cvrkot a koncentruje se. A když jim potom nasypu, je v krmítku první.
Pak tu máme strakapouda, dokonce u nás v sezoně na ořechu hnízdí. Tomu vykám, říkám mu pane doktore, a dostává ořechy - rozbité na půlky, aby neměl otřes mozku, než se do nich prokutá.
Miluji ji je, je to moje širší rodina :79:
01.03.2018 - 10:20 | Filtr
(Kozoroh) Sosna zvlčelý » Drahomiluše
Strakapoudů je více druhů, u nás je nejčastější velký, ale můžeš někde kápnout i na prostředního a malého (jen o málo větší než vrabec). A teď jsem se dočetl, to jsem nevěděl, že i bělohřbetého a jižního. Celkem je ve světě popsáno ještě dalších 28 druhů, na které u nás nenarazíš.
01.03.2018 - 10:42 | Filtr
(Střelec) Drahomiluše » Sosna zvlčelý
To jsem nevedela, že je více druhů, ted jsem šla porovnat strakapouda malého se stehlíkem a jsem nerozhodná. At je to, co je to, hlavně, že se u nás nadlábnou a že jim chutná.
Tuhle mi připadalo krmítko takové trochu divné a za chvílku z něj vyskočila veverka. :4:
01.03.2018 - 11:18 | Filtr
(Blíženci) Lupi » Háňa*
No my tu měli hejnka zvonků předposlední tři roky a to teda žádný subky nebyly! Naopak - dokud nesežrali co na krmítku bylo, tak tam nikoho nepustili a musela jsem po nich dosýpat.
Jediný, kdo na ně platil byl dlask - to byla velká sranda je pozorovat: on se uprdelkoval na krmítku a v klidu, pěkně soustředěně papal :4: Ti zelenáči na něj rozčileně nalítávali, vytvářeli sevřené formace, ale když se po nich ohnal ten dlaskův zoban, frnk na lípu.
Dlask mě fascinuje - objevuje se u nás nepravidelně, někdy ho léta nevidět - ale když nás navštíví, nenechám si to ujít....v životě jsem neviděla tak těžkého ptačího frikulína!
01.03.2018 - 14:57 | Filtr
(Býk) Najdise.cz » Sosna zvlčelý
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele ., který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
Mě překvapilo, že u nás v ČR jsou volně žijící papoušci :22: Mníšci šedí. Není jich moc, ale jsou krásní :12:
01.03.2018 - 15:06 | Filtr
(Býk) Najdise.cz » .
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele koczka.zlobywa, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
Hele, a neodlítl jenom sousedům z klícky? :4:
01.03.2018 - 16:31 | Filtr
(Býk) Najdise.cz » koczka.zlobywa
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele ., který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
Původně jo, ale vypustili k nim další a nechali je tu se volně rozmnožovat. Jsou prý dobře adaptovaní na naše proměnlivý teploty.
Příspěvky: 1-25 26-40
« předchozí  další » »|
Aktuální postavení planet
Aktuální
postavení planet
ukázat planety »
Lunární kalendář 2024
Lunární kalendář
Luna v PannaPanně
ukázat kalendář »